Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Avgång: Stockholm 08.00
Ankomst: New Dehli 13.45

Så var planeringen på den första resan med Anders Eriksson Travel AB, aka Rosa Bussarna. Året var 1970 då familjeföretaget startades.

Upptakten till företaget var en lyckad privat resa till Indien. 1969 var det åtta vänner från Sundsvall som fick idén att åka jorden runt. Innan de kom iväg var det bara två kvar; Anders och Abbe.

De bestämde sig för att ge sig av med buss, en 12 m Scania från 1953.
I bagaget hade de 400 par träskor. 120 av dem såldes till ett sjukhus i Venedig, 80 stycken till en skoaffär i St Tropez och resten till svenska ambassader som de passerade på vägen. Förtjänsten för träskorna blev 20 000 kr.

De reste iväg med 25 000 kr och kom hem sex månader senare med 29 000kr, mycket tack vare att de tog upp liftare som betalade per dag som de åkte med.

Anders Erikssons reslust tog fart när han gjorde lumpen på flottans långresefartyg Älvsnabben. Han var ute i sex månader och åkte till såväl Sydamerika, USA, Mexiko och Nordafrika. Med den erfarenheten kunde inget hålla honom tillbaka till en och samma plats. Efter första resan till Indien köpte han flera bussar och 1972 startade han företaget. De första organiserade resorna till Indien kostade 1 000 kronor, tur och retur.

Anders med armar i kors

Mellan 1969-1982 var bussarna målade i olika färger men när de behövde en uppfräschning i Europa hamnade färgvalet på rosa. En glad färg som ingen glömmer i första taget. Dessutom kunde de kanske locka till sig fler tjejer, tänkte Anders. Bussarna är uppkallade efter katterna i Pelle Svanslös: Måns, Bill, Bull och Pelle, vilka väcker fina minnen från barndomen.

Rosa Bussarna i årtal:

1969-1979: Resor till Indien (plus en kort resa till Spanien 1971).

1980: En karavan med tre stora lastbilar och en buss genom Europa, färja till Algeriet, sju dagars sandkörning genom Saharaöknen. Därefter Niger, Nigeria, Kamerun, Centralafrika, Sudan och Kenya. Fyra och en halv månad, alla överlevde.

1982: En buss till Grekland via forna Jugoslavien.

1983: Två bussar till Grekland.

1984: Tre bussar till Indien & Nepal

1985-1995: Fyra bussar varje höst till Indien.

Vi kör nu resor i sex kontinenter och har kört i över 120 länder.

1993: Startade resan från Stockholm via Östeuropa och Italien till Egypten, Sudan, Eritrea, Etiopien och Kenya.

1995: Fyra bussar och två fyrhjulsdrivna lastbilar med 90 passagerare som kördes till Egypten och därifrån flög vidare till Indien. Samtidigt flög 101 personer till Egypten för att resa vidare med färja till Sudan och genom Eritrea, Etiopien, Kenya, Tanzania, Malawi, Zimbabwe, Namibia och till slut Sydafrika, en resa som varade i tre månader.

1996: Började med resor till Skottland & Irland.

1996: Den första Jordenruntresan varade sex månader enligt rutten: Rosa buss till Jordanien, flyg till Indien där vi hade inhyrd buss, flyg till Thailand buss till Phuket, båt till Langkawi i Malaysia, tåg till Singapore, flyg till Australien, fyra veckor i en engelsk dubbeldeckare, flyg till Nya Zeeland och buss i två och en halv vecka, flyg till Tongaöarna, flyg via Hawaii till San Fransisco och buss genom Kalifornien till Miami och sen hem.

Anders i lastbil

1998: Första resan utan rosa bussar; från Florida till Kalifornien.

1998: Började med resor i Australien och Nya Zeeland.

1999: Resa genom Kanada och Alaska.

2001: Första resan genom Sydamerika med tre bussar och 82 personer varav 67 var gamla pinkare.

2002: Började med ”45+” resor för att erbjuda en mer homogen sammansättning. 2003 blev det "50+" i stället.

2004: Började med resor i Indokina.

2005: Startade med Transibiriska järnvägen till Japan + den första resan genom Västafrika.

2008: Rullade två bussar och en lastbil hela vägen från njurunda ner till Namibia via västra Afrika och resan Africa Extreme gick genom Togo-Kongo Kinshasa

2009: Rullade två bussar från Kenya till Sudan medan passagerarna fortsatte till Jordanien

2010: Jordanien Sydafrika utöver många som gjorde olika etapper av resa så var det några som tog sig hela vägen ner till Kapstaden under ca 4 månader

2010: Sköna lata dagar på båt i Filippinerna

2011: Började vi göra aktiva cykelresor till Brunei, Borneo & Filippinerna, Cykelresor till Vietnam, Kroatien, Burma/Thailand och Costa Rica

2012: Tog vi oss in i Bhutan, Sikkim & Darjeeling

2015: Första resan med Rosa buss till Island och Färöarna. Det gick nu även att ta sig via tåg hela vägen från Helsingfors till Tibet

2017: Efter 16 års frånvaro gjorde vi återigen en resa i Iran. Vi har även börjat med weekendresor i Sverige

Idag erbjuder vi över 70 olika resor, flera av dem går att kombinera ihop till längre resor eller dela upp till kortare. Hälften av resorna sker utan rosa bussar. Under de resorna åker vi med lokal transport, tex tåg, båt eller inhyrda bussar och sover samtliga nätter på enklare hotell.

Anders som ung

Av de drygt 25 bussar som finns utplacerade i världen är det nästan alltid någon som är ute och rullar. De är av varierande årsmodeller men samtliga är robusta och enkla att reparera – något som behövs om olyckan skulle vara framme. När vi reser med de rosa bussarna sover vi större delen av resan i bussarna eller på taket och vi delar madrasser och myggnät.

Medarbetarna på Rosa Bussarna består av en administrativ del i Sverige, men de flesta är (eller har varit) ute på fältet, kört bussar eller arbetat som reseledare.

Personalen kan exempelvis renovera en motor i Namibia, gränsövergångar i Paraguay, matlagning i Ukraina eller ledsaga i Tokyo. Men reseledarna är inga guider utan resenärerna skapar sin egen resa utifrån egna önskemål.

 

Idag är det drygt 50 000 personer som rest med Rosa Bussarna, många har rest flera gånger. 11 personer har idag åkt med Rosa Bussarna fler än 20 gånger.

Burfåglar har en längtan, de vilda flyger.

Fritextsökning
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm