Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Vandringsresa i Ladakh (indiska Himalaya)

Välkommen till en unik vandringsresa till Ladakh, Indiska Himalaya

Passa på att följa med Rosa Bussarna på denna unika vandringsresa. Vi beger oss till de nordligaste delarna av Indien, till Ladakh. Området brukar kallas för lilla Tibet och det är ett vackert bergsområde som inte ännu förstörts av massturism. 

Vi reser runt med jeep, vandrar i den vackra naturen och kommer nära den lokala kulturen. När vi inte sover på hotell, eller övernattar i ett kloster, så campar vi på bekvämt sätt.

Denna vandringsresa till Indien är ett av Rosa Bussarnas mest genuina resmål och passar alla som vill upptäcka något storslaget och uppleva något magiskt. Det är bra om du har viss vana att vandra eftersom det kan bli lite utmattande med den höga höjden. I gengäld får du se och uppleva en del av världen som är få förunnade. 

Fritextsökning

Tillkommer

 • Visum ca 1345 kr
 • Fickpengar ca 3 000 kr
 • Dricks till lokal personal & bärare

Höjdpunkter

 • Vandring  i Himalaya
 • Mulbeck, Lamayuru
 • Pensi La, Namikala & Fatula bergspass
 • Ridzong
 • Leh
 • Känslan av att vara i Himalaya
 • New Dehli

Dagsprogram

 • Dag 1-2: Resa från Sverige till Indien, New Delhi

  Vi reser från Sverige till Indiens hektiska huvudstad, New Delhi. Delhi är egentligen två städer som sitter ihop. Dels Old Delhi, den gyttriga, spännande, medeltida staden som rymmer enorma basarer, Jama Masjid (Indiens största moské) och Röda fortet, som var den moguliske kejsaren Sha Jahans palats. Dels New Delhi, den koloniala staden som ritades av arkitekten Edwin Lutyen när britterna år 1911 bestämde sig för att flytta huvudstaden hit. Här finns parlamentet, paradgatorna och den jättelika rondell (Connaught Place) med sin underjordiska basar (Palika Bazaar), som för många är symbolen för Indiens huvudstad. Det finns många saker att utforska och upptäcka i båda delarna av staden, exempelvis India Gate, Lodhis trädgårdar, Lotustemplet m.m. Det går också (på egen hand) att göra en dagsutflykt till berömda Taj Mahal eller så kan bara ta sig omkring i staden och insupa atmosfären.

 • Dag 3-4: Inrikesflyg till Leh & utflykt till lokala kloster

  Efter en dag i Indiens pulserande storstad New Delhi är det dags att påbörja bergsäventyret. Vi flyger till Ladakhs provinshuvudstad Leh. Staden är en ett regionalt centrum för tibetansk buddistisk religion med bland annat ruiner från forna tempel och palats. Staden är belägen på 3 500 m.ö.h. och ger en bra start för att vänja sig vid höjden inför den fortsatta resan. Som i New Delhi sover vi på hotell i Leh. Vi fortsätter vår resa i norra Indien med att förkovra oss i dess religion och lokala kultur som format området under många århundraden. Efter frukost besöker vi några tempel i närområdet och får lära oss mer om den tibetanska buddism som praktiseras. Det är en unik möjlighet att få se och komma nära de sedvänjor som utövas och vi kommer få fördjupad insikt i en munks liv och leverne. På eftermiddagen besöker vi en lokal marknad där vi kan köpa allt från frukt till böneflaggor. Även denna natt bor vi på hotell.

 • Dag 5-6: Resa: Leh – Yangthang & vandring till klostret Ridzong

  Efter frukost så åker vi till den stora byn Yangthang, som ligger 75 kilometer väster om Leh längs med Shamdalen. Platsen är belägen runt ett vackert bergsmassiv och vi bor bekvämt i fina tält som redan är iordningställda när vi anländer. På eftermiddagen besöker vi byn och närliggande tempel. Natten tillbringar vi i våra fina tält. Äntligen har våra kroppar vant sig vid höjden och vi kan påbörja vandringsbiten i denna vackra del av Indien. Efter frukost vandrar vi i dalgången och runt i området tills vi kommer till klostret Ridzong. Vår lokala ledsagare berättar och visar oss hur människor lever och har det i området. Runt 100 munkar bor permanent i det isolerade klostret. Vi får även chans att umgås med de som bor i klostret och veta mer om hur det är att viga sitt liv till Buddha. Efter att vi ätit lunch vandrar vi tillbaka till vår camping för ytterligare en natt i våra komfortabla tält.

 • Dag 7-9: Resa till Dah, möte med stamfolk och besök till byn Hanu

  Efter frukost åker vi till dalgången Dah och Hanu där vi besöker byar och träffar de lokala aryanfolket (som är kvar sedan Alexander den stores dagar). Vi reser vidare till byn Khaltse och vår väg slingrar sig sedan vidare bland storslagna bergsvyer (höga berg, djupa dalar) tills vi kommer till vår camping för kvällen. Där äter vi gemensamt och har ledig tid över för att upptäcka vår omgivning. Vi sover i bekväma tält som iordningställts till oss. Medan vi äter frukost ställer personalen i ordning lunchmat till oss. Sedan beger vi oss ut på vandring i det storslagna bergsmassivet, träffar människor från aryanfolket. Vi lär oss om seder och bruk, äter vår medhavda lunch och njuter av de vackra omgivningarna. Vandringen idag kommer vara ca 4-5 timmar. På kvällen samlas vi i vårt läger, äter middag och sover i tält. Efter frukost beger vi oss ut på vandring igen. Idag kommer det bli en 3-4 timmars enklare vandring. Bland annat besöker vi byn Darchik som är förlagd till en hög kulle vilken man endast kan nå genom att vandra upp. De isolerade platserna gör att sedvänjor bevarats från århundrade till århundrade. Vi får en unik chans att besöka delar av världen som inte utsatts för så mycket influenser utifrån. Dessutom är naturen spektakulär med sina höga bergsmassiv och djupa dalar. Vi besöker byar och folk under dagen och campar på natten i tält som personalen satt upp åt oss.

 • Dag 10-13: Resa till Rangdum/Zanskardalen, Kargil och utflykt till Pensi La

  Nu är vi redo för att resa vidare med våra jeepar. Vägarna är äventyrliga men framkomliga och utsikten storslagen. Vi kommer bland annat övernatta i Kargil, som är den näst största staden i området, innan vi fortsätter äventyret. Från Kargil åker vi ut i vildmarken för att njuta av naturens storhet. Till slut når vi Rangdum som ligger i Zanskardalen. Under dagen passerar vi tempel och byar, och ser den snöklädda bergstoppen Nunkun i horisonten. När vi kommer fram till vårt läger så är tälten redan iordningställda för nattens vila. Efter en stillsam frukost ute i det fria så ägnar vi dagen åt att utforska byn (som består av cirka tio hus) och dess närområde. I området kan vi på ena sidan se bördiga kullar med boskap som möts av skarpa konstraster av höga berg och glaciärer. Vi vandrar omkring 3-4 timmar i behaglig takt (vi rör oss på knappt 4 000 m.ö.h.) och besöker klostret i närheten. Runt 30 munkar bor i klostret (och ungefär lika många åsnor). Även denna natt sover vi i vårt läger. Dagen efter passar vi på att utforska passet som skiljer dalarna åt. Högst uppe på toppen är det cirka 4 400 m.ö.h. och därifrån kan man se ut över dalarna och se boskap som vandrar i dalgångarna, omgivna av de höga bergstopparna. Vi kör vidare och passerar även glaciären Drang-Drung. Vårt medföljande reseteam ordnar lunch på vägen och vi gör även en mindre vandring under dagen. På kvällen återvänder vi till vårt läger för middag och övernattning.

 • Dag 14-18: Resa till Lamayuru, resa tillbaka till Leh & resa Leh-New Delhi-Sverige

  Nu påbörjar vi vår resa tillbaka till Leh. På vägen stannar vi till i klosterbyn Lamayuru som ligger vid Indusfloden. Klostret tillhörde religionen bon innan den tibetanska buddismen gjorde sitt intåg i regionen. I klostret bor runt 150 munkar men tidigare hade det kapacitet för hela 400. Klostret är vackert beläget vid bergsluttningen ner mot vattnet. Vi besöker klostrets vandrarhem där vi ska övernatta. Efter frukost checkar vi ut från klostret och beger oss tillbaka till regionhuvudstaden Leh. Där får vi ledig tid och den sista dagen i Leh har vi till eget förfogande så att vi kan smälta våra intryck från bergsturen, dricka en chai, köpa eventuella souvenirer och landa lite i civilisationen innan vi påbörjar resan mot Sverige. Natten tillbringar vi på hotell. Med inrikesflyg åker vi tillbaka till New Delhi och möts av den stora skillnaden mellan landområdena. I New Delhi stannar vi i två nätter och har egen tid till förfogande för egna äventyr. Nu är det dags att avrunda vårt indiska bergsäventyr. Vi packar ihop våra pinaler och beger oss till flygplatsen för att resa hemåt.

 • Tänk på:

  När vi tältar så blir vi väldigt omhändertagna. Personal sätter upp och tar ner tälten åt oss. De ställer i ordning sängplatserna och fixar även våra måltider som vi äter under de dagar vi är uppe i bergen. Det finns även tillgång till toalett och viss rengöring. Men tänk på att vi rör oss på platser som är mycket isolerade och som har sparsam tillgång till varma duschar, elektricitet, sjukvård mm.
  Förutom god vardagskondition rekommenderas du ta med dig följande:
  • Eventuell egen medicin, gärna i två uppsättningar som förvaras i olika väskor.
  • Litet eget hushållsapotek som består av medicin mot höjdsjuka, koksaltlösning (kan vara bra att skölja ögonen med då det kan vara dammigt), värktabletter, bandage, myggmedel och solskyddskräm.
  När det gäller klädsel är det viktigt att hålla sig torr och varm. Lager på lager-metoden rekommenderas. Förutom vanliga resekläder är det bra om du har med dig:
  • Vindtäta ytterkläder
  • Underställ
  • Solglasögon
  • Mössa, halsduk, vantar och tjocka sockar
  • Vandrarkängor eller andra stabila skor som är bekväma

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

 • Flyginformation
  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm