Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Saudiarabien och Bahrain

Följ med på en spännande resa till två exotiska länder i Mellanöstern, Saudiarabien och Bahrain!


Resan inleds med flyg till Jeddah i Saudiarabien och här bjuds vi på en stadstur där vi bland annat får se den flytande moskén. Gruppresan fortsätter till den näst heligaste staden för muslimer, Medina. Hegra blir nästa stopp på resan och efter det väntar besök till de arkeologiska platserna Madain Saleh och Dedan.

Resan rullar vidare genom öknen till oasen Tayma och även ett stopp vid den häftiga klippan Al Naslaa Rock. Jubbah, med sina unika stenformationer från år 5500 f.Kr, blir nästa plats på vår tripp och sedan är det dags att ta sig till Buraydah för att kolla in världens största kamelmarknad och sen vidare till dadelmarknaden för att smaka på fler sorters dadlar än du kan föreställa dig.

Huvudstaden Riyadh blir nästa stopp på vår resa och här väntas besök till både de gamla och nya delarna av staden. Vi fortsätter ut i sandöknen Rub al-Khali, där vi kommer färdas i terrängbil över de vidsträckta sanddynerna.

Nu är det dags att lämna Saudiarabien för Bahrain och här väntas en heldag med flera olika besök till bland annat Qal’at al-Bahrain, Al-Fatih-moskén och det fascinerade Tree of Life. Missa inte heller ett besök till huvudstaden Manama för lite shopping innan resan hem till Sverige igen.

Fritextsökning

Tillkommer

Tillkommer
 • Flyg inkl flygskatt 6 900 kr
 • Visumkostnad inkl obligatorisk försäkring ca 1300 kr
 • Dricks till lokal guide och chaufför
 • Fickpengar ca 5-6000 kr

Höjdpunkter

Höjdpunkter

Al Balad (Den gamla & historiska delen av Jeddah, en UNESCO Världsarv)
Mada ín Saleh (Nabaternas andra stad efter Petra i Jordanien, en UNESCO Världsarv)
Elephant rock
Jubbah (Stenhuggningar som tros dateras från 5500 f.KR.)
Riyadh
Al Ahsa Oasis (UNESCO kulturarv)
Bahrain
Fateh Grand Mosque
Bahrain National Museum

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg från Sverige till Saudiarabien

  Ankomst till Jeddahs flygplats! Ni kommer att hälsas av er chaufför som kör er till hotellet i Jeddah.

  Flyg från Sverige till Saudiarabien
 • Dag 2: Stadstur i Jeddah

  Den första morgonen i detta magnifika land, tänk bara, för några år sedan, skulle detta inte ha varit möjligt. För att börja er semester har vi planerat en fascinerande dag. Du börjar med ett besök av Al Balad, den gamla och historiska delen av Jeddah, som är registrerad på UNESCO:s världsarvslista. med sina smala körfält och handelshus, Naseef House och Souq Al Alawi. Här får du verkligen känslan av landet och den vänliga atmosfären. På sen eftermiddag går vi vidare till kustvägen, Cornichen, som är kantad med skulpturer. Besök (från utsidan) Fatima-Al-Zahra-moskén, som är byggd i havet och har smeknamnet den flytande moskén, en plats som ni inte får missa.

  Stadstur i Jeddah
 • Dag 3: Jeddah - Medina

  Avfärd norrut från Jeddah längs Röda havets kust till Ar Rayis, en liten stad med lugna stränder. Röda havet i Saudiarabien är relativt orört och är utmärkt för snorkling. I Ar Rayis lämnar vi kusten inåt landet till Medina, den näst heligaste staden för muslimer. Om tiden tillåter kan ni ta en promenad i staden som alltid är full med pilgrimer från hela världen. (Profetens moské är inte tillgänglig för icke-muslimer, men själva staden kan besökas) Sen eftermiddag, valfri körning till Mt Uhud för utsikt över staden.

  Jeddah - Medina
 • Dag 4: Medina - Al ’Ula

  Vi reser norrut via en del av den gamla Hejaz-järnvägen, som ursprungligen byggdes av ottomanerna för att minska restiden för pilgrimer från Damaskus till Mecka, men blev aldrig färdig bortom Medina. Järnvägarna blev för alltid kända genom att TE Lawrence attackerade och saboterade av järnvägen under första världskriget. Stationen i Al ‘Ula var den sista punkten för att ta färskvatten innan den nådde Medina. Al ’Ula var huvudstaden för de forntida Lihyaniterna. Governorate innehåller den första UNESCO: s världsarvslista i Saudiarabien, kallad Hegra, 22 km norr om staden. Hegra byggdes för mer än 2000 år sedan av Nabaterna. Al 'Ula, den forntida muromgärdade staden, är full av lerhus och stenhus, full av karaktär. Om tiden tillåter kan ni ta en promenad i Al ‘Ulas gamla stad.

 • Dag 5: Al ‘Ula - Mada’in Saleh - Dedan

  Idag har ni en hel dag för upptäckten av de arkeologiska resterna av området i och runt Al ‘Ula, med Dedan och Mada’in Saleh. En häpnadsväckande plats. Al Ula kännetecknas av sitt attraktiva naturlandskap med de rödaktiga stenarna, av de vackra och attraktiva former som är inristade i bergen. Sanddyner och inselberg i kombination, bildar en underbar uppvisning av spännande natur. Mada’in Saleh eller Hegra (UNESCO: s världsarv) är Nabaternas andra stad efter Petra i Jordanien. Stadsstrukturen har influenser från Mesopotamien och Egypten såväl som grekisk-romerska. Resterna av staden inkluderar över 90 gravar som huggits ut i klipporna. Mada'in Saleh förlorade sin betydelse längs vägen när sjövägen till Jemen upprättades av romarna. Endast 4% av den bibliska platsen Dedan har grävts ut, men stadens organiserade struktur är tydligt synlig. Valfritt fotostopp vid Elephant Rock. Tillbaka till Al ‘Ula över natten.

 • Dag 6: Al ‘Ula - Tayma - Ha’il

  Avresa genom öknen till oasen Tayma. Tayma är en av de äldsta bosättningarna i Saudiarabien där mänsklig aktivitet går tillbaka till 90 000 år. Besök museet och Haddaj Well, som går tillbaka till 600- talet f.Kr. och som är ett arkeologiskt mästerverk. Fotostopp vid Al Naslaa Rock, två stenblock som är naturligt åtskilda av en perfekt slits. Fortsätt till Ha'il, en tidigare vägkorsning.

  Al ‘Ula - Tayma - Ha’il
 • Dag 7: Ha’il - Jubbah - Buraydah

  Avresa till Jubbah, UNESCO: s världsarvslista, med sina imponerande stenhuggningar som tros dateras till 5500 f.Kr. Stenhuggningarna inkluderar en mängd olika djur, såsom elefanter, bufflar och från en senare period kameler och andra tama djur, ett mycket fascinerande konstverk. Ni kör sedan till Buraydah, en traditionell jordbruksstad och hemmet för den största dadelfestivalen, som hålls varje år i augusti.

 • Dag 8: Buraidah - Riyadh

  En tidig start idag med ett besök på Buraydahs kamelmarknad, världens största. Ni återvänder sedan till staden för att besöka den berömda dadelmarknaden. Saudiarabien är en av världens största dadel producenter och här får ni se fler dadlar än ni någonsin kunnat föreställa er. Det ger också ett perfekt tillfälle för er att prova olika dadlar och hitta er personliga favorit. Tips: Dadlar är även en mycket uppskattad souvenir att ta med hem! Ni fortsätter er dag med en avgång till Riyadh, på vägen kommer ni att besöka Ushaiger Heritage Village, en av de äldsta städerna i Najd-regionen och ett viktigt stopp på pilgrimsvägen från Kuwait till Mecka. Ni anländer till Riyadh på eftermiddagen.

  Buraidah - Riyadh
 • Dag 9: Riyadh

  På morgonen åker vi till gamla Riyadh med kung Abdul Aziz historiska område, nationalmuseet och Murabba-palatset. Fortsätt till Masmaks fästning, som omvandlades till ett museum på 1990- talet. I moderna Riyadh erbjuder Al Faisaliah och Kingdom Towers utsikt över hela staden. Valfritt besök på toppen av båda tornen. På eftermiddagen besöker ni den gamla muromgärdade staden Al Dir'iyah, listad som Unesco Heritage Site. Staden var den saudiska kungarikets första huvudstad på 1700-talet och övergavs efter ottomanernas belägring på 1800- talet. Den nya huvudstaden som följaktligen byggdes var Riyadh.

  Riyadh
 • Dag 10: Riyadh - Al Hofuf

  Kör österut mot Al Ahsa-oasen, nära staden Hofuf. Al Ahsa Oasis är listat som UNESCO: s kulturarv och består av över två och en halv miljon dadelpalmer, vilket gör den till den största i världen. Oasen står i skarp kontrast med öknen i det tomma kvarteret, som börjar precis utanför. Ni kommer att besöka en lokal dadelgård och njuta av utsikten över staden och oasen från Al Qara Mountain.

 • Dag 11: Al Hofuf - Empty Quarter - Al Hofuf

  Idag får vi adrenalinet att pumpa. Ni kommer att njuta av en hel dag i 4x4 i det tomma kvarteret, den största oavbrutna sandöknen i världen, som sträcker sig från Saudiarabien till Förenade Arabemiraten och in till Oman. Öknen täcker ungefär 1/4: e av landets yta, med en storlek på mer än 650 000 km2, vilket gör den större än Frankrike. Ord kan inte beskriva vad som väntar på er här, ni måste se det för att tro det. Var redo för utsikt över fantastiska sanddyner, varierande i storlek och höjd. Er förare tar er upp och ner i sanddynerna och vid lunchtid kommer ni njuta av en utsökt picknicklunch med utsikt över sanddynerna. Efter en hel dag med kul kommer ni tillbaka till Al hofuf för natten.

  Al Hofuf - Empty Quarter - Al Hofuf
 • Dag 12: Al Hofuf - Manama, Bahrain

  Idag är det dags för ett byte och ni kommer att lämna Saudiarabien och resa till Bahrain. Ni åker via bron till Bahrain som tar ca 4 timmar. Ni kommer att söka visum vid gränsen med hjälp av vår guide. Efter det åker ni vidare till hotellet.

 • Dag 13: Stadstur i Bahrain

  Idag är första dagen i Bahrain och detta fantastiska land. Besöket börjar med vid Qal’at al-Bahrain, det portugisiska fortet, som är en typisk berättelse - en konstgjord kulle skapad av många successiva lager av mänsklig ockupation. Cirka 25% av platsen har grävts ut och avslöjar strukturer av olika slag: bostäder, offentliga, kommersiella, religiösa och militära. På vägen kommer ni att besöka den första oljje brunnen, vilket kommer att ge er en helhetsbild av oljans historia i Bahrain från första dagen. Vidare fortsätter dagen mot al Fateh Grand Mosque, en av de största i världen. Marmor köptes från Italien för att pryda golvet, glas från Österrike placerades i fönstren och teak från Indien höggs lokalt för att göra de majestätiska 6 m höga dörrarna. Ni kommer gå en guidad tur I denna majestätiska byggnad. Vidare besöker ni Bahrain National Museum ett av öns viktigaste kulturella landmärken. Tänk på att kvinnor ska täcka håret, bära långärmat och långa byxor vid besöket i mosken. Män ska bära långa byxor och långärmat.

  Vidare fortsätter ni till ‘’ The tree of life’’. Det ständigt gröna livets träd i Bahrain, är ungefär 400 år gammalt. Det antas ha planterats 1583. Trädet är täckt med gröna blad, trots att det är i den arabiska öknen. Trädet anses vara ett mirakel av moder jord eftersom det inte finns något vatten i närheten. Dagen avslutas vid ‘’the modern Bahrain International Circuit’’. Detta besök kanske särskillt locker dem som är motorsports intresserade, men är även intressant för övriga. Beläget i hjärtat av Sakhir-öknen, Bahrain International Circuit är en unik och modern anläggning som är synonymt med de högsta nivåerna av global motorsport. Med fem olika banlayouter fick banan liv först 2004 när den första Formel 1 Grand Prix någonsin ägde rum i landet, vilket gjorde det till det första landet någonsin i Mellanöstern som var värd för Formel 1-världsmästerskapet.

 • Dag 14: Bahrain på egen hand

  Idag har ni en fri dag att njuta av detta fantastiska land. Kanske väljer ni att utforska Manama mer på egen hand. Manama är känt för sin utmärkta shopping då ni finner allt ifrån stora shoppingcenter till souks fyllda med lokalt producerade hantverk. Kanske väljer ni att spendera dagen vid poolen, eller varför inte en tur till stranden? Ta dagen som den kommer Man har även möjlighet till en båttur (ingår ej) för att skåda Bahrain ifrån ett annat perspektiv. Det tar ca 2timmar och 30 minuter.

 • Dag 15: Bahrain - Sverige

  Idag är det dags att åka hem till Sverige. Men först har ni hela dagen på er av att njuta i värmen då de flesta flyg går sent på kvällen. Spendera dagen i lugn och ro.

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

 • Flyginformation
  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm