Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Rundresa med vandring i Kuba

En vandringsresa kombinerad med historia och stranddagar i exotiska Kuba! 

Följ med till exotiska Kuba! Vi börjar gruppresan i huvudstaden Havanna som erbjuder rundturer i staden både i form av stadsvandring och genom en åktur i coola amerikanare.

Vi kommer göra en vandring mellan ekobyn Soroa och El Salto och mot slutet av turen kommer vi till ett vattenfall som rinner ut i en naturlig pool som man kan svalka sig i. Därifrån fortsätter gruppresan till Viñales och charmiga Viñalesdalen. Här kommer vi göra en vandringstur som även innefattar stopp vid en romfabrik och en tobaksplantage.

Efter en  lättare vandringstur uppför berget Pan de Guajaibón så tar vi oss vidare till söderns pärla, Cienfuegos. Gruppresan fortsätter där med en vandringstur i Escambra Mountains och efter det tar vi oss till mysiga Trinidad. Efter en kortare tur i staden och en guidad stadsvandring så finns det tid att själv utforska Trinidad innan vi tar oss till slutmålet Cayo Santa Maria. Här möts vi av vita sandstränder, azurblått hav, vajande palmer, skön atmosfär och vild natur. Perfekt avkopplande avslutning på resan till Kuba.

Fritextsökning

Tillkommer

 • Fickpengar cirka 3 000 kr
 • Dricks till lokal personal

Höjdpunkter

 • Havanna
 • Hemingways favoritbar Floridita
 • Åktur i gamla amerikanska bilar
 • Vandring till El Salto
 • Vandring till Camito trail
 • Stadsvandring i Cienfuegos
 • Vandring till El Nicho
 • Trinidad
 • Sol & bad i Cayo Santa Maria

Dagsprogram

 • Dag 1–2: Resa: Stockholm – Kuba, Havanna

  Vår resa börjar med flyg från Stockholm till Kubas huvudstad Havanna. Morgonen efter väntar en tre timmars stadsvandring i Havannas gamla stadsdel, som finns med på Unescos världsarvslista sedan 1982. Vår stadsvandring leder oss till många historiska byggnader och monument från kolonialtiden. Via gamla, smala, mysiga gator tar vi oss till Plaza de Armas, stadens äldsta torg. Vi kommer även att se El Capitolio, Havannas tidigare regeringsbyggnad, besöka en av Hemingways favoritbarer för en drink, Floridita¸ kika in på Museum of the Revolution och ta en titt på Havannas konstmuseum. Vår vandring tar oss sedan till Plaza Vieja, Plaza de la Catedral och till sist avslutas turen på Plaza de San Francisco Asis. Vi kommer även att göra en åktur på Havannas avenyer i coola amerikanare. Bilarna är från år 1959 och är välbehållna. Att Kubas bilflotta ser ut som den gör beror på det handelsförbud med ön som USA upprättade i början av 1960-talet efter Fidel Castros maktövertagande. Åkturen tar oss till den nya stadsdelen där vi bland annat får se Revolution Square, Colon Cemetery, Havannas universitet och Hotel Habana Libre. Eftermiddagen har du sedan fri att strosa runt på Havannas mysiga gator, besöka gamla stan, ta dig till det urbana Vedado, flanera längs med esplanaden Malecón eller njuta av sol och bad vid stränderna Megano och Tropicoco.

 • Dag 3–4: Viñales

  Vi lämnar Havanna och styr vidare mot Viñales men gör ett stopp på vägen i Soroa. Här kommer vi göra en tre timmars vandringstur mellan Soroa och El Salto. Soroa är en liten ekoby som ligger uppe i bergen i västra Kuba, bara en timme från Havanna. Här finns ett vackert vattenfall på 35 meter som man kan vandra till och även gå ner till och hoppa i för ett svalkande dopp. Och här finns också en av världens största orkidéträdgårdar med hela 700 olika sorter. Morgonen efter tar vi oss till charmiga Viñalesdalen. Dalen är ett världsarv och här finns de äldsta klipporna i landet och fossiler av reptiler, blötdjur och fiskar från juraperioden. I Viñalesdalen finns djur och plantor som bara finns i det här i området. Här möts vi av frodiga tobaksfält och de ovanliga sockertoppsbergen, mogotes. I området finns också en del grottor med spännande formationer som är värda att besöka. Den viktigaste av grottorna är Gran Caverna de Santo Tomás, som räknas som ett nationalmonument. Väl framme så startar vi med en vandringstur på ca 8 km i det vackra landskapet. Vi kommer bland annat stanna till vid en gigantisk väggmålning, Mural de la prehistoria, som symboliserar människans evolution. Den är gjord av den lokala konstnären Leovigildo González och kubanerna är mycket stolta över den. Under vandringen gör vi även ett stopp vid en romfabrik och en tobaksplantage.

 • Dag 5-6: Camito trail, Cienfuegos & Hanabanilla

  Vi startar dagen med en vandring på 1,6 mil uppför berget Pan de Guajaibón (614 m.ö.h.), den högsta punkten i provinsen Pinar del Rio. Detta är en ganska lätt vandring och passar bra för otränade vandrare eller som uppvärmning. Ni kommer följa en välkänd vandringsled (Camito trail) i området och på toppen av berget finns resterna av en militärbas från Kalla kriget. Dagen efter styr vi vidare till Cienfuegos, som kallas för Söderns pärla på grund av att den är så vacker. Cienfuegos har en av de största hamnarna i Kuba och är centrum för handeln med socker, tobak och kaffe. I Cienfuegos hittar du även Castillo de Jagua, fästningen som byggdes 1745 som skydd mot karibiska pirater. Vi kommer att bli erbjuden en stadsrundtur där vi bland annat kommer att se den magnifika teatern Tomas Terry, Jose Marti Park, Meson El Palatino och Paseo del Prado. Efter det har du fri tid att själv utforska Cienfuegos. Vi åker vidare till Hanabanilla där vi övernattar.

 • Dag 7-9: Vandring till Escambra Mountains & Trinidad

  Idag tar vi oss till Escambra Mountains och nationalparken Topes de Collantes. Storstadslivet känns fjärran, trots närheten till städerna Trinidad och Cienfuegos. Här kommer vi vandra ca 9 km tills vi når det vackra vattenfallet El Nicho. Vid foten av vattenfallet bildas en naturlig pool, perfekt att svalka sig i. Det finns även andra små naturliga pooler i området som är värda ett dopp. Vid El Nicho finns även en restaurang som serverar enkel kubansk mat och kalla drycker. Under lunchen brukar man även få njuta av lite livemusik. Vi fortsätter längs vandringsleden genom tät skog. Hål utkik efter ödlor och exotiska fåglar i träden. Slutligen når vi en naturskön utsiktsplats med utsikt över hela dalen. Efter vandringen tar vi oss till Trinidad, som ligger vid Kubas sydkust vid Karibiska havet och är med på Unescos världsarvslista. Trinidad är en liten och mysig stad, trevlig att bara promenera runt i. Det går att hyra cykel, rida häst, utforska den gamla staden, besöka sockerodlingar och vattenfall. Vill du bara sola, bada och kanske snorkla så ta dig till stranden som ligger i närheten. Kvällstid är det vackert uppe vid torget och kyrkan. I närheten finns några små lokala ställen som erbjuder livemusik.

  Tidigt på morgonen dagen efter gör vi en kortare vandring på ca 3 km uppför Radio Tower Hill. Vandringen tar ca en timme tur och retur. Väl uppe på toppen så kan vi njuta av utsikten över sockerplantage och Valle de los Ingenios. Det finns en guide uppe på toppen som gärna visar er runt och berättar om platsen. Det kommer även finnas vatten och läskedrycker till försäljning för den törstige. Efter vandringen får vi bekanta oss med Trinidad genom en stadsvandring där vi får njuta av grandiosa byggnader och kolonial arkitektur. Vi besöker bland annat den moderna delen av staden, Casa del Alfarero, Historical Center och Plaza Mayor (stadens hjärta), som ligger framför kyrkan Santísima Trinidad. Torget pryds av fyra små inhägnade trädgårdar med vackra urnor och statyer. När vi besöker den kända baren Canchanchara kan vi även passa på att dricka drinken med samma namn, en typisk drink för just Trinidad.

 • Dag 10–14: Sol & bad på Cayo Santa Maria och hemresa till Sverige

  Vi lämnar Trinidad med buss och tar oss till norra kusten och till solparadiset Cayo Santa Maria. Här möts vi av vita sandstränder, azurblått hav, vajande palmer, skön atmosfär och vild natur. Ön är en ganska nyupptäckt pärla, första hotellet kom hit först 2001, vilket betyder att det inte är fullt av turister här ännu. Tillbringa de sista dagarna på resan med lata dagar på stranden och njut av de tropiska omgivningarna. Vill du hellre vara aktiv så finns det ett stort urval av aktiviteter både på land och i vattnet att utforska på ön, exempelvis dykning, snorkling, djuphavsfiske eller gå på spa. Om stadslivet lockar så ta dig in till fastlandet till den charmiga fiskestaden Caibarien. Kvällarna kan sedan tillbringas på resortens många restauranger där vi kan njuta av lokal mat, exotiska drinkar och underhållande shower. Efter några avkopplande dagar så är det dags att återvända till Havanna för att ta flyget hem till Sverige igen.

 • Med reservation för ändring av färdplanen

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm