Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Försäkring

När du reser med Rosa Bussarna måste du ha giltig reseförsäkring under hela resan. Den ska kunna uppvisas innan avresa och du behöver ha med dig försäkringsbeviset på resan. I många hemförsäkringar ingår en 45 dagar lång reseförsäkring men det finns även andra företag som erbjuder prisvärda försäkringar. Varar din resa längre än 45 dagar är det viktigt att du har en försäkring som täcker hela resan.

Ska du åka på en resa och göra äventyrsaktiviteter, till exempel dykning, rafting och fallskärmshoppning är det MYCKET VIKTIGT att du läser den finstilta texten från ditt försäkringsbolag då dessa aktiviteter ofta är exkluderade. I många fall kan man köpa en tilläggsförsäkring som inkluderar sådana aktiviteter.

Är du som resenär medveten om att ditt hälsotillstånd inte är gott är du skyldig att innan resa konsultera läkare och uppge detta i hälsodeklarationen vid bokning. Alla resenärer deltar på resorna på egen risk.

Vid resor genom Ryssland krävs även ett intyg från ditt försäkringsbolag att du har giltig försäkring för Ryssland.

En liten varning från Länsförsäkringar

LF: Redan sjuka riskerar vara utan försäkring på resa

Många reser utomlands trots att de är sjuka eller är under behandling

”De flesta har inte en aning om att försäkringen inte gäller då, säger Peter Sandberg, chef utlandsskador på Länsförsäkringar, i en presskommentar.

Hemförsäkringens reseskydd gäller normalt om resan är kortare än 45 dagar. Men om man är allvarligt eller kroniskt sjuk bör man tänka sig för innan resan. Kostnader för vård och behandling som är orsakade av kronisk sjukdom eller annan sjukdom som finns redan vid avresan, ersätts endast om de beror på att hälsotillståndet blivit akut och oväntat försämrat. Om man lider av en kronisk eller allvarlig sjukdom, bör man i god tid innan avresan undersöka om hemförsäkringen ersätter sjukvårds-, rese- och merkostnader under resan.

”Kostnaderna för resenären kan bli mycket stora. Ett ambulansflyg från till exempel Asien är en kostnad på cirka 1 miljon kr, vilket man får betala själv om försäkringen inte ersätter. Generellt så är mitt råd att innan resan fråga sitt försäkringsbolag hur och om försäkringen gäller”, säger Peter Sandberg.

Fritextsökning