Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Jordanien

Välkommen till kungadömet Jordanien i mellanöstern!

Resa till Jordanien. Följ med på en oförglömlig resa genom en av de mest inflytelserika länderna i Mellanöstern.  Jordanien är ett betydelsefullt resmål för resenärer som är intresserade av historia, naturområden och välbefinnande. Vi prövar på matlagningskurs med en lokal familj, besöker klippstaden Petra och naturreservatet i Dana, gör en ökensafari i Wadi Rum, shoppar i Aqaba och passar på att ta ett dopp i Röda havet och flyter på världens saltaste bad i Döda havet. 
Resan till Jordanien lämnar avtryck som stannar kvar länge efter hemresan.

Ahla w sahla -  Välkommen till Jordanien! 

Fritextsökning

Tillkommer

Måltider som inte ingår i programmet
Utflyktskostnader som inte ingår i programmet
Fickpengar ca 3 000-5 000 kr
Dricks till lokala personal

Höjdpunkter

Matlagningskurs i Amman
Klippstaden Petra
Lättvandring i Dana eco-naturreservat
Bad i Döda och Röda havet
Ökentur med jeep i Wadi Rum
Aqaba
Bedouintälts boende

Dagsprogram

 • Dag 1: Resa: Stockholm - Amman

  Äventyret börjar i Jordaniens huvudstad. Amman är en av de äldsta städerna i världen. Staden ligger på ett kulligt område mellan öknen och Jordandalen. Den har en rik historia och kultur som sträcker sig över flera årtusenden och är känt för sin antika arkitektur, lokala mat och gästvänliga befolkning.

  Vår lokala guide välkomnar och tar emot oss på flygplatsen. Sedan åker vi till vårt boende. Efter incheckningen äter vi middag tillsammans (Obs! gemensam middag vid ankomst tidigare än kl21.00). Information får vi av reseledaren innan vi vilar för kvällen.

 • Dag 2: Amman City tour - Ajlun - matlagningskurs - Amman

  Efter frukosten börjar vi med en stadstur i huvudstaden Amman som är tidigare känd som Philadelphia, en av städerna i den romerska Decapolis. Vi kommer att besöka teatrar, kolonnader, Herculestemplet, det arkeologiska museet och folkloremuseet samt den nya delen av Amman.

  Vi åker vidare mot Ajlun där vi besöker fortet som uppfördes på 1100-talet. Sedan avnjuter vi en klassisk lunch tillsammans med en lokal familj. Här får vi även chansen att delta i matlagningen och lära oss lokala knep och smaksättning. Vi äter sedan lunch med familjen och får tillfälle att reflektera och lära oss mer om livet i Jordanien.

  Vi återvänder till Amman för en fri kväll. Om du är sugen på shopping besök en av stadens lokala marknader. Gå till Al Balad, Ammans gamla stad, och upptäck dess souk (marknad) där man kan köpa allt från handgjorda föremål till kryddor och kläder.


 • Dag 3: Amman - Dana– Petra

  Idag är det dags att åka till Petra.Världsarvet Petra är ca 2500 år gammal ruinstad som är byggd inne i klipporna. Vi följer kungarnas väg som antogs vara den forntida vägen för hebreerna som leddes av Moses under uttågen. Vägen är en 200 km lång rutt med fantastisk utsikt över Jordandalen och Döda havet.

  Vi gör ett stopp i Dana naturreservat. Dana är Jordaniens största naturreservat och täcker en stor yta av spektakulära berg och wadis längs Great Rift Valley. Från brännande sanddyner i väster till svala bergstoppar i öster är Dana Biosphere Reserve hem för ett stort utbud av vilda djur. Vi går på en ca två-timmars vandring för att utforska denna stora eco-naturreservat innan vi reser vidare mot Petra. Här stannar vi i två nätter.

  På kvällen eller imorgon kväll (dag 4) besöker vi "Petra by Night". Detta är en tvåtimmars tur mellan 20.30 och 22.30 där vi upplever Petra upplyst med över 1500 levande ljus. Vi promenerar från ingången till ’’The Treasury’’. Väl där sätter vi oss på mattor på marken, serveras te, beundrar "The Treasury" upplyst av många levande ljus och lyssnar på live musik. Vi promenerar sedan tillbaka och åker till vårt boende.

 • Dag 4: Petra

  Vi börjar dagen med att utforska Petra som också kallas för Pink City och finns med på UNESCOs världsarvslista. Petra ligger söder om Amman och är ett arv från naabateerna, en hårt arbetande arabisk nation som bosatte sig i södra spetsen av Jordanien för mer än 2000 år sedan. Denna förlorade stad är känd för sin raffinerade kultur, sin majestätiska troglodyter-arkitektur och sitt geniala bevattningssystem. Vi kommer vandra under en hel dag och upptäcka denna förtrollande plats.

 • Dag 5: Petra—Wadi Rum

  Vi äter frukost och sedan åker till vackra Wadi Rum, en mångfärgad öken som också är den största och mest majestätiska av de jordanska öknarna. Wadi Rum kan kännas igen från filmerna Indiana Jones och Transformers. Wadi rum är också känd för sin koppling till Lawrence of Arabia. Vi kommer att fördjupa oss i denna hisnande och tidlösa plats som har lämnats nästan orörd av människor. Vi åker på en jeep-utflykt som tar ca två timmar där vi upplever lugnet i de oändliga utrymmena. Vi utforska kanjonerna och andra fantastiska natursköna och arkeologiska platser. Beundra solnedgången innan vi njuter av en magisk beduinkväll med traditionell Zarb-middag. Vi spenderar natten i ett traditionellt Bedouintält.


 • Dag 6: Wadi Rum - Aqaba

  Vi lämnar öknen och reser vidare till Aqaba vid Röda havet. Här har vi tre-dagars ledig tid för att njuta och koppla av. Det finns många små trevliga kaféer och restauranger.

  Aqaba är välkänt för sina vackra marknader. Här finns allt för den shoppingsugna. Souken utgör en perfekt plats för at handla de sista souvenirerna eller bara fylla på förrådet med alla olika sorters oliver och kryddor. När du har handlat klart kan du njuta av solnedgången vid stranden.

 • Dag 7-8: Aqaba

  Vi har två fria dagar att på egen hand utforska Aqaba. Om man är intresserad av dykning och snorkling så är Aqaba ett perfekt ställe att göra det. Det lugna och klarblåa vattnet gör Aqaba till en utmärkt dykplats. Passa även på att ta en simtur i havet mitt i en myriad av mångfärgad fisk. Ta en tur till en "public" beach, eller besök en privat beach club.

  Är du en historia-fantast så bjuder Aqaba mängder av historiska platser för dig att besöka. Utforska Aqaba Fort, Aqaba Arkeologiska Museum och Ayla Arkeologiska området.


 • Dag 9: Aqaba - Wadi Araba - Döda havet

  Efter några dagars avkoppling lämnar vi Aqaba och fortsätter mot Wadi Araba. Det är en mycket vacker resa mellan sanddyner och arkeologiska formationer där det finns flera tillfällen att ta vackra fotografier. Vi åker vidare till Döda havet. På eftermiddagen har vi tillgång till hotellets strand för sol och avslappning. Döda havet är världens saltaste sjö och är den lägsta punkten på jorden, ca 420 meter under havsytan. Den läckra upplevelsen att flyta på ytan av detta vatten som har en salthalt på 33,7 är en känsla som man inte glömmer på länge! Njut av solnedgången innan vi avnjuter en gemensam middag vid hotellet.


 • Dag 10: Döda havet - Bani Hamida Women Weaving Project - Amman

  Idag ska vi åka tillbaka till Amman, men vi har förmiddagen fri vid döda havet innan vi ger oss tillbaka. Efter att vi checkat ut från hotellet så har vi tillgång till stranden och hotellets faciliteter. På vägen stannar vi vid Bani Hamida Women Weaving Project. Projektet lanserades av Rädda barnen 1985 och är en oförglömlig upplevelse. Själva centrumet ligger i ett vackert envåningshus som har en historisk känsla och är omgivet av rymligt utomhusutrymme och trädgård. När ni besöker centret välkomnas ni av de kvinnliga vävarna som är ivriga att visa sina vackra ullprodukter, dela med sig av sina historier och ge er en möjlighet att få en praktisk erfarenhet av att använda vägmaskinerna. Ni kan köpa dessa unika produkter på plats. Mattorna är traditionella jordanska arv med en modern twist. Efter besöket fortsätter vi till Amman.

  Väl incheckade är det fri tid i Amman innan vi avslutar vår resa tillsammans med en avskedsmiddag på en lokal restaurang.

 • Dag 11: Flyg hem till Sverige

  Vår chaufför hämtar upp oss på hotellet för transfer till flygplatsen .
  Vi hoppas att alla haft en fantastisk resa och att vi snart ses igen!

 • Med reservation för ändring av färdvägen.

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com).

  Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm