Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Centralasien och sidenvägen

Följ med på denna spännande resa jäms med delar av sidenvägen i Centralasien.
En resa med stor variation av kultur, arkitektur, natur och aktiviteter. 
Ett fullspäckat program med allt från byggnader uppförda av ledare med hybri till uttorkad spöksjöHästridning och forsränning. Vi tar oss fram med buss, tåg och flyg.

Turkmenistan → Uzbekistan → Tajikistan → Kyrgyzstan → Kazakhstan

Emirer, "Tusen och en natt" - ja denna resa tar oss med på en historisk och sagorik resa med mäktiga monument och storslagen natur. Sjöar, marknader, sidenvävs fabrik - många häftiga upplevelser. Men även nära och genuina upplevelser där vi kommer nära lokalbefolkningen. Läs vidare i dagsprogrammet nedan kring resans hållpunkter. 

Fritextsökning

Tillkommer

 • Dricks
 • Fickpengar cirka 6 000 - 8 000 Sek
 • OBS! 
  Om du funderar på att boka denna resa måste det göras senast den 20 maj. Detta för att passkopia och passfoto måste skickas in senast den 20 maj för att kunna ansöka om visum till Turkmenistan. Kostnaden för visumet är cirka 90 USD.

Höjdpunkter

 • Ashgabat
 • Tashkent
 • Khiva
 • Bukhara
 • Samarkand
 • Panjikent
 • Fergana valley
 • Ala Archa gorge
 • Chon Kemin forsränning
 • Cholpon Ata
 • Djety Oguz gorge
 • Kochkor
 • Charny canyon
 • Almaty
 • Nur Sultan

Personal på resan

Personal på resan

Reseledare: Gunilla Åkerstedt

Dagsprogram

 • Dag 1 - 2: Sverige till Turkmenistan, ankomst till Ashgabat - stadstur

  Vårt äventyr till Centralasien börjar när vi flyger till Turkmenistans huvudstad, Ashgabat med en mellanlandning i Istanbul.
  Vi landar i Ashgabat och efter inträdesformaliteter på flygplatsen åker vi till vårt hotell. Vår reseledare samt lokalguide hjälper oss med incheckningen.

  Efter frukost samlas vi för att göra en heldagstur. Ashgabat är känt för sin imponerande och moderna arkitektur. Staden har genomgått omfattande förnyelseprojekt, och många av byggnaderna har en elegant och futuristisk design. Det finns stora bostadskomplex, kontorsbyggnader och offentliga platser som speglar landets ambition att skapa en modern och välmående huvudstad. Många av byggnaderna i Ashgabat är täckta med vit marmor, vilket ger staden ett karakteristiskt utseende. Detta inkluderar regeringsbyggnader, monument och bostadshus.

  Vi kommer att besöka några av de populära sevärdheterna såsom häststallet Ahalteke, Ertogrul Ghazi-moskén, Nationalmuseum, Independence Park, Ruhnama
  monument och panoramautsikt över bröllopspalatset. En av de mest framträdande strukturerna i Ashgabat är "Neutrality Arch", som är en båge med en guldfärgad staty av Turkmenistans förre president, Saparmurat Niyazov, på toppen. Bågen har även en roterande guldbelagd staty av självaste solen.

  Efter stadsturen åker vi tillbaka till hotellet för en stunds vila innan vi samlas igen för en gemensam middag. Under middagen kommer reseledaren att ge information och alla deltagare har möjlighet att lära känna varandra.

 • Dag 3: Ashgabat stadstur – Darwaza Gas Crater

  Dagen efter fortsätter vi vår guidade tur med ett besök till det sovjetiska krigsminneskomplexet, jordbävningsmonumentet Nissa, som är ett UNESCO världsarv
  samt Turkmenbashi moské-mausoleum.

  Efter lunch fortsätter vi mot Darvaza Gas Crater som är också känd som "The door to hell". Gasgropen skapades av en olycka under sovjetisk tid på 1970-talet. Det var en borrplats där man försökte hitta naturgas. Plötsligt kollapsade marken, vilket resulterade i att ett stort hål öppnades och utsläpp av naturgas började. Efter olyckan beslutade man sig för att tända eld på gasen för att förhindra spridning av farliga gaser. Man trodde att elden skulle släckas inom några dagar, men den har brunnit sedan dess och har blivit en långvarig, naturlig gaseld. Den glödande röda elden ger platsen dess dramatiska och surrealistiska utseende, och därför fick den smeknamnet "The Door to Hell". Darvaza Gas Crater har blivit en ovanlig turistattraktion. Många besökare kommer för att se den imponerande synen av den brinnande kratern. Det är särskilt spektakulärt att besöka platsen på kvällen då den glödande elden lyser upp området.

  Vi kommer att äta vår middag i området och kommer även bo i tält i området denna natt för att maximera upplevelsen av denna spektakulära gaskratern.

 • Dag 4 - 5: Gascratern – Dashoguz – Khiva, Uzbekistan - tid på egen hand

  Efter frukost i lägerstil kör vi till den historiska platsen Kunya Urgench (UNESCO världsarv). Vi utforskar den historiska parken med Kutlug Timur-minareten, mausoleet Turabek Khanum, mausoleet Tekesh, Mausoleum Il Arslan Caravan-saray gateway.

  Vi fortsätter vidare till gränsen mellan Turkmenistan och Uzbekistan Efter gränsövergångsformaliteter kör vi till Khiva. Vi äter middag tillsammans och checkar in på hotellet.

  Khiva beskrivs som en del av sagan "Tusen och en natt". Staden ligger i västra Uzbekistan och är en av de tre städerna som utgör det historiska området kallat "Khorezm" eller "Xorazm". De andra två städerna är Bukhara och Samarkand.

  Khiva har en lång och rik historia och har varit bebodd i över 2 500 år. Staden har varit en viktig handelsplats längs sidenvägen. Under medeltiden var Khiva en oberoende stadstat och ett viktigt kulturellt och ekonomiskt centrum. Khiva är känd för sina välbevarade historiska byggnader och är ett utmärkt exempel på en medeltida muslimsk stadsplan. I staden finns gamla stadsmurar, vackra moskéer, madrasor (religiösa skolor), minareter och palats. Khiva lades till på UNESCO:s världsarvslista 1990.

  Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Utforska stadens välbevarade historiska byggnader och medeltida muslimsk stadsplan. I staden finns gamla stadsmurar, vackra moskéer, madrasor (religiösa skolor), minareter och palats.

 • Dag 6: Khiva – Bukhara - gamla staden

  Vi lämnar Khiva på förmiddagen och kör mot Bukhara ca 400 km genom Kyzilkum-öknen. Väl framme blir det en gemensam promenad i gamla staden. Gamla staden i Bukhara, också känd som Bukhara-kärnan, är en UNESCO-listad världsarvsplats och har bevarat sin autentiska atmosfär. Den är känd för sina smala gränder, traditionella hantverk, basarer och vackra arkitektur.

  Bukhara har varit en betydande handelsplats under historien och var en viktig knutpunkt längs sidenvägen. Staden är också känd för sina traditionella hantverk, inklusive keramik, textilier och metallarbete. Bukhara förblir en viktig symbol för Uzbekistans rika kulturella arv och är en plats där besökare kan fördjupa sig i regionens långa och fascinerande historia.

 • Dag 7: Bukhara på egen hand, basarer

  Vi äter frukost på hotellet och sedan gör vi en stadsrundtur där vi får se många sevärdheter. Po-i-Kalyan-komplexet är ett imponerande komplex som inkluderar Kalyan-minareten, en av de högsta i Centralasien, och Kalyan-moskén med dess storslagna arkitektur. Komplexet innehåller också Mir-i-Arab Madrasa.

  Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Passa på att utforska de livliga basarerna där du kan uppleva den lokala atmosfären, handla hantverk och traditionella varor.

  Innan middagen tittar vi på National Music and Dance Show i en vacker madrasah. Sedan åker vi tillbaka till vårt boende och äter middag tillsammans.

 • Dag 8 - 9: Bukhara – Samarkand - ledig tid

  Vi lämnar Bukhara och reser till Samarkand med buss (ca 290 km = 5 timmar. Dagens sightseeing blir ett besök till Registantorget som är ett magnifikt torg omgivet av tre storslagna madrasor: Ulugh Beg Madrasa, Tilya-Kori Madrasa och Sher-Dor Madrasa. Det är en av de mest kända och imponerande platserna i Samarkand. Sedan besöker vi Gur-e Amir-mausoleet. Detta mausoleum är den sista viloplatsen för Timur, en av de stora erövrarna och härskarna. Det har en vacker blå kupol och är ett viktigt exempel på den timuridiska arkitekturen.

  Efter vår sightseeing åker vi tillbaka till hotellet och äter middag tillsammans.

  Dagen efter har alla tid på egen hand i Samarkand. Utforska de livfulla gatorna, njut av den unika arkitekturen och upplev den rika kulturen i Samarkand. Staden är känd för sin historia från Sidenvägen och har mycket att erbjuda för besökare intresserade av konst, arkitektur och historia.

 • Dag 10: Samarkand – Penjikent, Tadjzikistan– Seven Lakes – Penjikent

  Vi lämnar Samarkand och Uzbekistan och åker in till ett nytt land. Efter gränsövergångsformaliteter kommer vi in till Tadzjikistan där vi möts av en annan lokalguide. Vi kör till sjön Marguzor där vi gör en kort vandring i området.

  I området runt Seven Lakes finns små byar där lokalbefolkningen lever. Besökare har ibland möjlighet att uppleva den tadzjikiska landsbygdens traditionella livsstil och gästfrihet. Idag kommer vi äta vår lunch hos en lokal familj. Familjen lagar maten, serverar oss och om det finns tid och möjlighet så umgås dem med oss för att vi ska kunna lära känna deras kultur bättre.

  Efter en utsökt hemlagad lunch fortsätter vi turen. Vi utforskar området, vi gör en kort vandring till
  sjön Hazorchashma som är en spektakulär pittoresk plats i landet.


  Vi åker tillbaka till Penjikent där vi kommer att äta middag tillsammans.

 • Dag 11: Panjikent – Khujand

  Efter frukost utforskar vi Penjikent, en stad i norra Tadzjikistan, som har en lång historia som sträcker sig tillbaka till antiken. Penjikent är känt för sina arkeologiska platser som visar på existensen av en antik stad som existerade här från det 5:e till det 8:e århundradet. Staden var en viktig handelspunkt på Sidenvägen och spelade en roll som kulturell och ekonomisk knutpunkt. Staden har många arkeologiska platserna som innehåller ruinerna. Många av dessa ruiner, inklusive palats, hus och offentliga byggnader, har bevarade väggmålningar.

  Efter stadsturen kör vi till Khujand (ca 255 km, 5 timmar). Vi äter middag på en lokal restaurang och checkar in på vårt boende.

 • Dag 12: Khujand – Fergana Valley

  Efter frukost blir det transfer till gränsen mellan Tadzjikistan och Uzbekistan. Efter gränskontroll möter vi den uzbekiska guiden. Sedan har vi en kort transfer till staden.

  Idag besöker vi det keramikkonstcentret i Rishtan och den exklusiva sidenväverifabriken i Margilan.

 • Dag 13-14: Fergana – Osh – Bishkek, Kirgistan, - Ala Archa gorge – Bishkek

  Efter frukost åker vi till den Kirgiziskagränsen. Efter gränskontrollen möter vi vår lokalguide. Vi gör en kort stadstur innan vi åker till flygplatsen för kvällsflyget till Bishkek. Vi checkar in på vårt boende och vilar inför nya äventyr i ett nytt land.

  Efter frukost blir det sightseeing där vi besöker History Museum, Monument of Kirgizistan National Hero Manas, vaktombyte, Kurmanjan Datka och Leninstatyerna, Ala Too-torget, statliga byggnader, Leninmonumentet och Victory Square.

  Efter lunch gör vi en utflykt till Ala Archa National Park. Denna oas är belägen i en pittoresk ravin ca 40 km från Bishkek. Den täcker ett område på 200 km², mestadels skogsklädda dalar och vattenfall. Höjden varierar från 1500 m till den högsta punkten på 4895 m (Peak Semenov Tien Shanskii). Sen en vandring upp till vattenfallet. De första 1,5 kilometerna passerar genom ett skogsområde som leder till den första checkpointen "Brustet hjärta". Därefter går vi till bergsplatån Tepshi, som erbjuder en magnifik utsikt över Ala-Archa-ravinen, sedan korsar vi bergssluttningen till vattenfallet. Vi återvänder till Ala Archa guesthouse och kör tillbaka till Bishkek.


 • Dag 15: Bishkek – Chon Kemin Rafting - Cholpon Ata town

  Efter frukost kör vi cirka en timme till starten för forsränningen. Där träffar vi forsränningsteamet och får alla nödvändiga instruktioner, hjälp med utrustningen och båtarna. Turens längd är 19 km. Svårighetsgraden för floden på denna sektion är klass två till tre. Relativt lugna partier varvas med forsar med mycket snabb ström. Det är det mest intressanta programmet för dem som åker längs floden på väg till sjön Issyk-Kul eller tillbaka till Bishkek. Vi kommer att få oförglömliga minnen på kort tid. Vi byter bilar mot flottar, och förarna följer längs floden mot Buruldaybron. Vi kör vidare till sjön Issyk Kul. Det är den näst största bergsjön i världen efter Titicaca som ligger i Sydamerika. Längden är 182 km, och bredden 58 km, maximalt djup är 668 m. På vägen kan du beundra det vackra och omväxlande landskapet.

  Efter utflykten kör vi till hotellet och eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

 • Dag 16: Cholpon Ata town – Karakol town

  Vi åker vidare till staden Karakol. På vägen besöker vi hästgården Tepke. Här blir det lunch och en utflykt runt gården. Vi får se en lokal kapplöpningshäst, beundra utsikten, en eldstad av ben och trädgårdar. Vi besöker Museum of N. M. Przhevalski samt moskén Dungan, en unik byggnad i stil med den kinesiska pagoden. SEdan besöker vi även kyrkan Holy Trinity, en ryskortodox kyrka byggd av trä.

  Vårt boende för natten blir på en guesthouse.

 • Dag 17: Karakol town – Djety Oguz gorge – Bokonbaev village – Kochkor village

  Efter frukost åker vi till Djety Oguz-ravinen för att beundra landskapet och för att ta några foton. I början av ravinen kommer vi att se den berömda "Broken Heart Rock". När vi går längre upp kommer vi att se de berömda Seven Bulls-klipporna. Turen fortsätter till byn Bokonbaevo.

  Efteråt besöker vi Skazkakanjon, där vi gör en lättare vandring. Vid ankomst till Bokonbaevo träffar vi en örnjägare. Han visar oss hur man går på jakt efter rovfåglar. Efter detta fortsätter vi till byn Kochkor.

 • Dag 18: Kochkor village – Chon Kemin

  Efter frukost blir det ett besök hos det lokala kvinnokooperativet, där vi får lära oss mer om den traditionella proceduren att framställa mattor – shyrdak. Kvinnorna kommer att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet av tillverkningen av filtar och mattor.

  Därefter ska vi göra en två till tre-timmars ridtur nära byn Kochkor. Vi äter lunch hos en lokal familj i Kochkor.

  Sedan åker vi vidare till Chon Kemin som ligger ca 100 kilometer bort.

 • Dag 19 - 20: Chon Kemin – Almaty, Kazakstan - Charyn Canyon – Almaty

  Efter frukost åker vi till ett nytt land och kommer till Almaty i Kazakstan.Vi möter vår nya guide efter gränskontrollen. Sedan åker i till vårt hotell.

  Efter frukost lämnar vi Almaty och kör till Charyn Canyon (220 km, 3-4 h) Denna 154 m långa kanjon ligger i östra Kazakstan. Förutom oförglömliga vyer över den enorma kanjonen med dess mångfärgade tornformationer, erbjuder nationalparken möjligheten att se en gammal asklund, Slottsdalen. Kanjonens skönhet får dig att glömma den långa bilresan från Almaty, och du kommer att minnas denna höjdpunkt i kazakisk natur under lång tid.

  Efter att ha anlänt till kanjonen, finns det lite tid för en picknick och vila. Vi tar sedan en promenad längs kanjonen och njuter av utsikten.

  Sent på eftermiddagen återvänder vi till Almaty för övernattning.

 • Dag 21: Almaty – Arbat street - tågresa till Astan

  Idag har vi en ledig dag för att utforska Almaty på egen hand. Almaty är en mångsidig stad som kombinerar modernitet med en rik kulturell arv. Oavsett om du är intresserad av historia, natur, mat eller shopping finns det något för alla i denna dynamiska stad. Besök gärna Arbat Street - en trevlig gata för promenader, shopping och kaféhäng. Det är en populär plats för lokalbefolkningen och besökare.

  Sen eftermiddag blir det transfer till järnvägsstationen för nattåget till Astana. Resan kommer att ta cirka 15-20 timmar med tåg och vi sover ombord
  på tåget.

 • Dag 22 - 23: Astana - ledig dag

  Vi ankommer till Kazakstans huvudstad Astana. Här blir det en heldags sightseeingtur. Astana, numera känt som Nur-Sultan, är huvudstaden i Kazakstan. Staden genomgick en namnändring år 2019 till ära av den förre presidenten Nursultan Nazarbayev, som styrde landet i över två decennier. Under turnen kommer vi att ta del av de viktigaste arkitektoniska strukturerna och monumenten i den moderna huvudstaden. Water-Green Boulevard, Round Square, KazMediaCenter, Diplomatic City, utrikesministeriet, Astana-Baiterek monument, administrativa torg (Ak-Orda, regeringsbyggnaden, parlamentet, högsta domstolen, Central Concert Hall "Kazakstan"). Vi besöker även Självständighetstorget, Moskén "Khazret Sultan", University of Arts "Shabyt", Monument "Cossack Eli", Palace of Independence - Palace of Peace and Accord "Pyramid". - Nationalmuseet för historia Kazakstan) - EXPO-territorium. Astana (Nur-Sultan) är en stad som symboliserar Kazakstans framsteg och modernitet.

  Dagen efter är det fritt för egna aktiviteter.

 • Dag 24: Astana – flyg till Sverige

  Efter många härliga minnen lämnar vi nu Kazakstan och flyger hem till Sverige full av erfarenhet och kunskap om Centralasien.

 • Med reservation för ändring av färdplanen

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

 • OBS!: Bokning

  Om du funderar på att boka denna resa måste det göras senast den 20 maj. Detta för att passkopia och passfoto måste skickas in senast den 20 maj för att kunna ansöka om visum till Turkmenistan. Kostnaden för visumet är cirka 90 USD

Avgångar & priser

AvresaHemkomstAntal dagarResmålLediga platserPris
2024-09-042024-09-2825Centralasien(Turkmenistan-Uzbekistan-Tajikistan-Kyrgyzstan-Kazakhstan)
Boka senast 20 maj 2024
254 900:-Boka
Resekalender
23/4Colombia & PanamaPris 36 900:-
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm