Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Cykling och vandring i Myanmar och Thailand 50+

Cykla med på en aktivitetsresa i Myanmar (Burma) och Thailand för 50+are

Resa till Myanmar (Burma) och Thailand. Kanske har du alltid drömt om att resa och se det vackra och spännande Myanmar (Burma)? Nu har du chansen att följa med oss på en oförglömlig cykelresa i Myanmar (Burma) där du får komma nära och uppleva både kultur och natur. Det här är en välplanerad seniorresa där du blir väl omhändertagen av våra erfarna guider.

Du behöver inte vara proffscyklist, det räcker med god kondition och ett gott mod när vi tar oss an det spännande landet. För säkerhets skull har vi också med oss en backup-bil ifall du skulle behöva bryta turen. Cykeläventyret startar med en guidad rundtur i Rangoon där vi får besöka bland annat Shwedagon. 

I Myanmar tar vi oss runt och besöker såväl Inlesjön som Mandalay och Myanmars tidigare huvudstad Amarapura. På cykel når vi platser som de flesta andra turister missar och möter en rad olika folkslag i byarna längs med vägen. I den tempelrika staden Bagan finns det flera olika sätt att ta sig runt på och olika tempel och stupor att besöka. Rundresan i Myanmar avslutas i Rangoon innan vi flyger vidare till Thailand. 
De sista dagarna spenderar vi på thailändska Koh Samet med sol och bad innan det är dags att påbörja hemresan till Sverige.

Unna dig en aktiv resa där du både utforskar Myanmar (Burma) och sedan njuter av vackra dagar i Thailand.

Fritextsökning

Tillkommer

Flygplatsskatt i Burma ca 10 USD
Visumkostnad
Fickpengar ca 400-500 USD
Dricks till lokal personal ca 3 USD/dag

Höjdpunkter

Rangoon
Shwedagon
Kandawgyisjön
Trekking/vandring i små olika byar
Båttur på Inlesjön
Cykling i Taunggyi
Mandalay
Bagan
Sol och bad på Koh Samet

Dagsprogram

 • Dag 1-3: Resa: Sverige-Burma. Rangoon, flyg till Heho, Inlesjön. Vandring, Ywar Thit, Tar Yaw, Pyin Thar, Kolon, Pattu Pauk & Htee Thein

  Resan inleds med flyg till Rangoon, Burmas största stad, och den tidigare huvudstaden där vi möts av en lugn atmosfär. Rangoon är dock en stad i förändring som nu sakta håller på att moderniseras, något man bland annat ser på de höghus som sticker upp över den gamla och mestadels koloniala bebyggelsen. Vi hämtas av vår guide som kör oss till hotellet och därefter har vi en dag i Rangoon där vi får en rundtur i staden och bland annat besöker Chinatown och de indiska kvarteren. Gör gärna ett besök till det historiska landmärket Sule Zedi, stanna till vid sjön Kandawgyi och njut av solnedgången över den gyllene pagoden Shwedagon. Shwedagon är en cirka 100 meter hög guld- och ädelstensglittrande stupa omgiven av böneställen och andra mindre byggnader uppe på en hög kulle. Shwedagon rankar många som Asiens allra mest magnifika buddhistiska byggnad och den heligaste platsen för burmeserna. Morgonen efter flyger vi tidigt till Heho och här inleder vi dagen med en circa två timmars vandring. Vi tar oss igenom gröna fält av te-och tobaksplantager och vi passerar byn Ywar Thit där danufolket bor och fortsätter vidare till byn Tar Yaw där palaungfolket bor. I Tar Yaw gör vi ett lunchstopp och efter det fortsätter vi vandra i ca två timmar tills vi kommer till byn Pyin Thar där vi övernattar på ett buddhistkloster eller hos en lokal familj i byn. Morgonen efter inleder vi med ca två timmars vandring genom vackert landskap till byn Konlon där vi äter lunch och sedan fortsätter vi ytterligare tre timmar tills vi når byn Pattu Pauk. På vägen dit besöker vi fyra byar som är hembyar för paohfolket och taung yoe-folket. Vi övernattar på ett homestay i Htee Thein.

 • Dag 4-7: Vandring, Indein. Cykling Nyaung Shwe, Mine Thauk, Nyaung Shwe. Pindaya

  Morgonen inleds med frukost och sedan en tre timmars härlig vandring tills vi når byn Indein som ligger väster om Inlesjön. På vägen passerar vi många byar som paohfolket och inthafolket bor och lever i. Besök gärna pagoderna och stuporna från 1700-talet i byn Indein innan vi hoppar på båten på Inlesjön och tar oss till vårt nästa hotell. Dagen efter hoppar vi på cyklarna i Nyaung Shwe och cyklar i ca två timmar genom sockerrörsplantager och böljande risfält tills vi når Mine Thauk. Resten av dagen tillbringar vi på en fantastisk båttur på Inlesjön och övernattar sedan i Nyaung Shwe. Morgonen efter inleds med en timmes biltur till Taunggyi och därifrån rullar vi vidare med bil till Kakku, en imponerande plats som består av flera tusen små stupor. Vi fortsätter att rulla, den här gången på cyklar, och vi styr kosan tillbaka till Taunggyi och här kommer vi också att övernatta. Dagen efter tar vi oss med bil tillbaka till Heho igen och härifrån fortsätter vi med bil och cykel till Pindaya. Staden Pindaya ligger ca 1 300 m.ö.h. och efter incheckning på vårt hotell rekommenderar vi att ni besöker de naturliga kalkstensgrottorna, (inne i dem finns heliga Buddha-bilder) eller gör ett besök till något av husen där familjer i staden producerar papper och parasoller. Ett annat tips är att gå eller cykla runt sjön och kolla in de enorma, nästan 300 år gamla, banyanträden.

 • Dag 8-10: Mandalay & dess omgivningar

  Den mest krävande dagen på resan går nordväst på en nyligen stenbelagd väg genom djungel och bergsmiljö. På vägen passerar vi flera byar och stora fält av olika sädesslag. Vi besöker bland annat en av Burmas allra heligaste Buddhastatyer, den guldtyngda Mahamuni, och gör senare ett stopp för att titta på folk som gör stenskulpturer. Kvällen kan avslutas med ett besök på Mandalay Hill för att njuta av solnedgången över staden. Nästa dag gör vi tillsammans en heldagstur med cykel i Mandalays omgivningar. Vi cyklar bland annat till Burmas tidigare huvudstad Amarapura där vi besöker klostret Mahagandayon, som är hem för mer än 800 munkar . I Amarapura finns världens längsta teakbro, den speciella U Bein-bron. Ta gärna en promenad över bron till pagoden Kyauktawgyi. Efter det kan du besöka Sagaing Hill som är en helig plats för buddhister. På eftermiddagen, efter att vi korsat en liten kanal, cyklar vi till Ava som ligger på en ö mellan floderna Ayeyarwady och Myitnge. Här kan du besöka klostren Mahaaungmye Bonzan och Bagaya Kyaung eller ta dig till utsiktstornet där du får en fantastisk utsikt över staden. Har du tid så besök områden där du kan titta på och köpa lokala hantverk, som exempelvis silkesvävda tyger och rottingmattor. När du är nöjd med din dag styr cykeln tillbaka till Mandalay där vi övernattar. Morgonen efter hoppar vi på cyklarna och styr mot PyinOoLwin för en fullspäckad utflyktsdag. Här finns det möjlighet att göra besök till den lokala marknaden och klocktornet . Missa inte att cykla runt i den gamla delen av stan. På eftermiddagen återvänder vi till Mandalay och efter det finns det möjlighet att tillbringa resten av eftermiddagen för egna aktiviteter.

 • Dag 11-14: Myingvan, Popa, Bagan, Minnanthu, Rangoon

  Nästa dag börjar med en biltur till Myingyan där vi kommer cykla ca 60 km till det heliga berget Popa. Vägarna vi kommer cykla på är typiska för just det här området och på många platser har det ännu inte byggts broar så vi cyklar över torra flodbäddar och små vattendrag. När vi kommer fram så övernattar vi i stugor från vilka vi kommer ha en helt spektakulär utsikt över Popa och över ett populärt buddhistiskt tempel som säga var hem för Nats (elaka gudar som ska kunna göra ditt liv fantastiskt eller miserabelt). Vi når Popa under dagen så gör gärna ett besök till templet innan solen går ner. Morgonen efter tar vi oss till Bagan, som är en av de största sevärdheterna i Burma, och efter att vi checkat in på hotellet så hoppar vi på cyklarna och utforskar området. Regionen hade sin storhetstid från mitten av 1000-talet till slutet av 1200-talet och från denna period finns tusentals tempel kvar som påminner om den prakt och rikedom som en gång fanns i staden. Här gäller det att fundera ut vilka av dessa byggnader ni vill besöka för att hinna med det ni vill. Vanligaste sättet att ta sig överallt är med cykel eller med hästkärra. Prova gärna en tur med hästkärra vid solnedgången och klättra den sista biten upp till toppen på stupan Shwesandaw för att njuta av utsikten över Pagans tempel och floden Ayeyarwady. Sista dagen väntar en sightseeingtur runt Bagan eller så kan du välja att i stället cykla till den lokala marknaden Nyaung-U. Gör gärna ett besök till Pagans mest betydelsefulla religiösa tempel, den gyllene Shwezigon-pagoden. Det finns många vackra tempel att besöka i området om du är intresserad av det annars kan du också ta en promenad genom byn Minnanthu för att se hur lokalbefolkningen lever här. På eftermiddagen tar vi oss med flyg tillbaka till Rangoon.

 • Dag 15-20: Thailand, Koh Samet, resa hem till Sverige

  Vi lämnar Burma för några avkopplande dagar i Thailand och avslutar vår aktiva semester med fyra välförtjänta dagar fyllda med sol och bad på exotiska Koh Samet. Koh Samet är en liten, palmklädd och långsmal ö och räknas som en av Thailands vackraste öar. Här hittar du många fina stränder, bland annat Thailands vitaste strand samt de blåaste vatten. Atmosfären är avspänd och ön är inte anpassad till turism i någon större skala. Hit reser många thailändare själva på semester. Ön har på senare tid blivit mycket uppskattad av svenska familjer som vill ha en rofylld semester med alla bekvämligheter. Även om ön främst är ett paradis för dig som söker ro och avkoppling, så finns det även vattensporter, dykcenter, små butiker, charmiga restauranger och mysiga strandbarer för den aktivitetssugna. Efter några härliga dagar är det dags att hoppa på flyget och vända hemåt igen.

 • Information om cyklingen:
  Nedan ser du vilka dagar som vi kommer cykla på under resan samt hur många kilometer vi kommer cykla/dag. På nästan alla cykelturer har vi en backup-bil som kan hjälpa oss om det skulle behövas.

  Dag 6: ca 30 km

  Dag 7: ca 40 km

  Dag 8: ca 50 km

  Dag 9: ca 60 km

  Dag 10: ca 60 km

  Dag 11: ca 40 km

  Dag 12: ca 50 km

  Dag 13: ca 60 km

  Dag 14: ca 20 km

  Dag 17: 25 km

 • Med reservation för ändring av färdvägen.

 • Flyginformation
  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta