Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Cykelresa på Kuba för 50+

Upplev Kuba på cykel - cykeläventyr för alla 50+


Kanske har du alltid drömt om att resa till Kuba och se det vackra och genuina landet? Nu har du chansen att följa med oss på en oförglömlig cykelresa där du får komma nära och uppleva både kultur och natur. Det här är en välplanerad resa där du blir väl omhändertagen av våra erfarna guider.
Du behöver inte vara proffscyklist, det räcker med god kondition och ett gott mod när vi tar oss an det spännande landet. Vi kommer dessutom att varva cykling med att åka buss och gamla amerikanska bilar.Cykla på Kuba, bada i karibiska havet

Resan startar med en guidad rundtur i Havanna där vi får se Plaza de Armas, och en romfabrik. Vi stannar dessutom till på Hemingways favoritbar La Floridita. I Kuba tar vi oss runt och besöker såväl Cienfuegos som Trinidad. På cykel når vi platser som de flesta andra turister missar och upplever spännande möten med lokalbefolkningen. Vi besöker vattenfall, grottor och vattenfyllda cenotes, njuter av livemusik på salsaklubbar och provar lokal mat. Via Santa Clara och Che Guevaras mausoleum, stannar vi i Viñales ett tag. Vi besöker den exotiska ön Cayo Jutías för sol och bad. Rundresan i Kuba avslutas med lata dagar i Jibacoa som bjuder på en vacker strand, sol, bad och valfria vattenäventyr i karibien.

Unna dig en aktiv resa där du både utforskar Kuba på cykel och har tid att njuta av sol och bad. Om denna cykelresa inte passar dig just nu så titta på våra andra cykelresor HÄR

Fritextsökning

Tillkommer

 • Måltider som inte ingår i programmet
 • Fickpengar ca 5000 kr

Höjdpunkter

 • Havanna
 • Rommuseum
 • Amerikanska gamla bilar
 • Cienfuegos
 • Trinidad
 • Hanabanilla
 • Topes de Collantes
 • Manicaragua
 • Santa Clara
 • Viñales
 • Cayo Jutias
 • Puerto Esperanza
 • Sol och bad i Jibacoa

Personal på resan

Reseledare:

Dagsprogram

 • Dag 1-3: Resa: flyg Sverige - Kuba, Havanna. Rundtur med amerikanska bilar, Plaza de Armas, rommuseum, baren Floridita & Callejón de Hammel

  Resan inleds med flyg till Havanna. Väl framme blir vi mötta av en lokal guide som tar oss till vårt hotell där vi får vila ut och ladda inför morgondagen. Efter frukost väntar en åktur på Havannas avenyer i en cool amerikanare i ca två timmar. Bilarna är från år 1959 och är välbehållna. Att Kubas bilflotta ser ut som den gör beror på det handelsförbud med ön som USA upprättade i början av 1960-talet efter Fidel Castros maktövertagande.

  Efter lunch utforskar vi Havannas gamla stadsdel som är upptaget på UNESCO:s världsarvslista sedan 1982. Vår stadsvandring leder oss till många historiska byggnader och monument från kolonialtiden. Via gamla, smala, mysiga gator tar vi oss till Plaza de Armas, stadens äldsta torg. Vi kommer även att se Plaza de San Francisco Asis, Plaza Vieja och Plaza de la Catedral. En stadstur i Havanna är inte komplett utan ett besök till ett rommuseum. Vi fortsätter till en av Hemingways favoritbarer, Floridita, där vi kan prova klassiska drinkar som mojito och daiquiri. Kvällen avslutas med välkomstmiddag på en privat paladar.

  Dag tre på resan är det dags att testa cyklarna. Efter frukost tar vi en stadstur på cyklarna i de moderna delarna av Havanna. Vi får bland annat se Colon Cemetery, Parque Almendares, Havannas universitet, Avenida 26 och sedan avslutar vi dagen med ett besök till Havannas charmiga afrokubanska högkvarter Callejón de Hammel. Coola väggmålningar, psykedeliska konstnärsbutiker och rytmiska rumbatoner möter oss när vi rullar in här, särskilt om man är här på en söndag, som verkar var dagen för rumba i dessa kvarter. Vi tar oss tillbaka till hotellet och kvällen är fri för egna aktiviteter.

 • Dag 4-6: Cykling. Guama, La Boca, Cueva de los Peces, besök i cenote, Playa Girón Museum, Cienfuegos & Trinidad

  Tidigt på morgonen lämnar vi Havanna och åker inhyrd buss till La Boca som ligger i Guama. Från Guama fortsätter vi färden med våra cyklar. Vi pausar cyklingen i Cueva de los Peces. Här ska vi utforska en cenote, som är ett djupt hål eller slukhål som bildas då kalkstensberggrund rasar samman och synliggör grundvattnet under. Slukhålet är ca 70 meter djupt och ligger mellan stränderna Larga och Girón. Här kan du upptäcka den tropiska undervattensvärldens spännande fiskar med snorkel. När hungern kommer finns en liten restaurang i närheten som erbjuder kubanska läckerheter. Vi beräknar att stanna här i ca 2,5 timmar.

  Efter lunch cyklar vi vidare och besöker museet Playa Girón innan vi på eftermiddagen lämnar området och hoppar på bussen till Cienfuegos. Staden kallas för Söderns pärla på grund av att den är så vacker. Cienfuegos har en av de största hamnarna i Kuba och är centrum för handeln med socker, tobak och kaffe. I Cienfuegos hittar du även Castillo de Jagua, fästningen som byggdes 1745 som skydd mot karibiska pirater. Vi kommer att bli erbjuden en kort stadsrundtur där vi bland annat kommer att se den magnifika teatern Tomas Terry, Jose Marti Park, Meson El Palatino och Paseo del Prado.

  Färden fortsätter sedan mot Trinidad. Dag fem på resan gör vi ett besök till The Valley of Sugar Mills genom att cykla dit. Här kommer vi utforska dalområdet dels i buss och dels på cyklarna. Lunchen äter ni på egen hand och på eftermiddagen är det dags för en stadstur i Trinidad. Denna tur gör vi till fots. Trinidad ligger vid Kubas sydkust vid Karibiska havet och är, tillsammans med The Valley of Sugar Mills, världsarvslistad. På vår stadsvandring får vi att njuta av grandiosa byggnader och kolonial arkitektur. Vi besöker Plaza Mayor, stadens hjärta, som ligger framför kyrkan Santísima Trinidad. Torget pryds av fyra små inhägnade trädgårdar med vackra urnor och statyer. När vi besöker den kända baren Canchanchara kan vi även passa på att dricka drinken med samma namn. Eftermiddagen och kvällen är ledig för egna äventyr.

  Dag sex på resan har vi en fri dag i Trinidad. Passa på att åka till stranden som ligger i närheten eller utforska den gamla staden. Kvällstid är det vackert uppe vid torget och kyrkan. I närheten finns några små lokala ställen som erbjuder livemusik. Ett tips inför kvällen är att besöka det lokala salsastället Casa del a Trova där lokalbefolkningen både spelar och dansar.

 • Dag 7-9: Cykling. Hanabanilla, Topes de Collantes, Manicaragua, Santa Clara, Che Guevaras mausoleum & Viñales

  Vi inleder dagen med bussresa till parken Topes de Collantes (ca 20 km). Parken är en labyrint av djungeltäckta limestoneklippor, även kallade mogotes, och pittoreska vattenfall och grottor. Det högsta berget i området är Pico de San Juan, som är ca 1 150 meter högt. På just detta berg får man ej vandra, på grund av att delar av berget ligger i militärt område men det finns gott om andra berg att upptäcka i området.

  Vi hoppar på cyklarna och cyklar ca 50 kilometer genom parken och genom bergig terräng. Vyn vi kommer att uppleva här är häpnadsväckande. Sedan fortsätter vi till Hanabanilla med buss där vi övernattar och får en god och välförtjänt middag.

  Dagen efter fortsätter vi cykla tills vi når Manicaragua. Vi kommer att se hur lokalborna lever. Härifrån blir det ca 10 km med buss till Santa Clara, som ligger mitt i landet. Vi äter lunch på vägen dit. Santa Clara är mest känd för att vara den platsen där Fidel Castro besegrade Batistas regeringsstyrkor på. Che Guevara ligger sedan 1997 begravd i staden. Här besöker vi Che Guevaras mausoleum samt tåget som spelade stor roll i den kubanska revolutionen.

  Dag nio på resan tar vi bussen till charmiga Viñales. Det blir en lång resa men vi kommer att ha lunchstopp på vägen dit. Väl framme har vi kvällen fri till att själva utforska staden.

 • Dag 10-11: Cykling. Viñales, Sol & bad på Cayo Jutías, båttur, La Cueva del Indio, La Esperanza, La Veronica Agro Agricultural farm & Piñar del Rio

  Vi inleder förmiddagen med en cykeltur i Viñales och efter det tar vi oss till den exotiska ön Cayo Jutías, som ligger i provinsen Pinar del Rio. Vi kommer att passera små kubanska byar såsom El Moncada, Pons och Minas de Matahambre på vägen dit. Öns norra kust täcks av en 3 km lång vit sandstrand, perfekt för långa promenader eller strandslappande. Den pittoreska stranden är fri från folkmassor och trängsel så här kan du känna lugnet och koppla av under svajande palmer. Vi äter en sen lunch på en restaurang på stranden. Därefter kan alla njuta av svalkande bad eller bara koppla av på stranden innan vi tar oss tillbaka till Viñales.

  Dag 11 på resan besöker vi Cueva del Indio som en gång i tiden var en bostad för ursprungsfolket i Kuba. År 1920 återupptäcktes grottan och är idag en av landets sevärdhet. Vi lämnar grottan och styr cyklarna mot den sömniga fiskebyn Puerto Esperanza, som ligger ca 27 km norr om Viñales. Efter en ganska skumpig färd möts vi av stora mangoträd när vi cyklar in i byn. Här går allt i ett långsamt tempo. En lång pir sträcker sig rakt ut i havet och bjuder in till ett dopp. Vi gör ett besök till farmen La Veronica som är en agroekologisk farm. Här kan vi besöka en tobaksfarm samt frukt och grönsaksodlingar. Vi bjuds på fruktfat efter rundturen. Efter det cyklar vi tillbaka till Viñales med stopp för lunch på en paladar. Vi har sedan kvällen fri att göra saker på egen hand.

  Den största attraktionen i själva staden Viñales är nog själva huvudgatan Calle Salvador Cisneros, som är döpt efter den legendariska ledaren Salvador Cisneros Betancourt. Passa på att prova traditionell kubansk mat i staden, som ofta består av ris och bönor som tillagas tillsammans, stekt fläsk och maniok.

  OBS! I Viñales kan resplanen avvika från beskrivningen. Viñales var väldigt drabbad av förra tyfonen och de sevärdheterna vi besöker kan vara astängda.

 • Dag 12-14: Sol & bad i Jibacoa och resa hem till Sverige

  Vi lämnar Viñales på cyklarna och tar oss ca 65 km till Pinar del Rio City. Vägen är ganska kuperad terräng men vi har vårt supportfordon som följer efter oss om vi inte orkar cykla hela vägen. I Pinar del Rio City äter vi lunch sedan fortsätter vi vidare med buss till Jibacoa. Här väntar sköna stranddagar på all inclusive-hotell.

  Jibacoa ligger på norra delen av Kuba och omges av lummig grönska. Platsen är ett paradis för dykare och snorklare, här finns bland annat en av landets äldsta korallrev att njuta av.

 • Dag 15-16

  Efter några avkopplande dagar är det till sist dags att säga hejdå till paradiset och ta sig tillbaka till Havanna och därifrån vidare till Sverige.

 • Information om cyklingen
  Nedan ser du vilka dagar som vi kommer cykla på under resan samt hur många kilometer vi kommer cykla/dag.

  Dag 3: ca 25 km

  Dag 4: ca 35 km

  Dag 5: ca 20 km

  Dag 7: ca 50 km

  Dag 8: ca 50 km

  Dag 10: ca 31 km eller 62 km (beroende på hur långt man orkar cykla)

  Dag 11: ca 27 km

  Dag 12: ca 65 km

 • Med reservation för ändring av färdplanen

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Avgångar & priser

AvresaHemkomstAntal dagarResmålLediga platserPris
2024-11-192024-12-0416Cykelresa i Kuba 50+
Boka senast 30 april 2024
Mer än 536 900:-Boka
Resekalender
23/4Colombia & PanamaPris 36 900:-
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm