Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Colombia och Panama

 Äventyrsresa till Colombia och Panama med San Blas (San Blas-öarna)

Äventyrsresan inleds med flyg till Colombias vackra hamnstad Cartagena, här finns en vacker gammal stadskärna och många fina ställen att besöka som exempelvis guldmuseet. Resan går vidare till den lilla pittoreska staden Carpugana och därifrån till Sapzurro där vi påbörjar vårt båtäventyr i San Blas. Området bebos av kunafolket som välkomnar oss enligt deras seder och traditioner. Vi besöker deras byar, sover i hängmattor, angör öde öar, äter kokosnötter och färska skaldjur. Båtresan i Panama kan vara utmanande eftersom vi åker båt och sover i hängmattor på nätterna, men det är ett unikt sätt att få ta del av ett speciellt resmål som inte många besökare fått ta del av. Efter några nätter i arkipelagen anländer vi till Carti. Härifrån tar vi oss vidare till vår slutdestination på resan, Panama City, innan vi tar flyget hem till Sverige igen.

Det här är en utmanande resa, men i gengäld får du ett öförglömligt äventyr i Karibien!

Du får inte ha med dig för mycket bagage och du måste kunna klara av skumpiga båtturer. I gengäld får du ett oförglömligt äventyr, karibiskt paradis, byar utan bilar och upplevelser som de flesta aldrig får uppleva. Rosa Bussarna samarbetar mycket nära Kunafolket på alla aspekter av resan i San Blas. En stor del av vår resekostnad stannar i San Blas, fördelad på de lokala människorna som vi samarbetar med och de olika samhällen vi besöker.

 

Fritextsökning

Tillkommer

 • Dricks till lokal personal
 • Fickpengar

Höjdpunkter

 • Cartagena
 • Besök till San Basilio de Palenque
 • Capurgana
 • Besök till kunafolket
 • Båttur i San Blas
 • Panama City

Personal på resan

Reseledare: 

Dagsprogram

 • Dag 1-3: Stockholm – Cartagena. Besök till San Basilio de Palenque och fri dag i Cartagena

  Resan startar med flyg från Sverige till Colombias hamnstad, Cartagena. Här checkar vi in på vårt hostel. Nu väntar några behagliga dagar i staden som utsågs till Colombias första världsarv av Unesco år 1984. Dagen efter är avsedd till fria aktiviteter där vi kan utforska staden på egen hand.

  Cartagenas gamla stadsdel är ett underbart område att strosa i. Omgiven av en 13 kilometer lång stadsmur gömmer sig vacker och gammal kolonial arkitektur, kullerstensbelagda gator, balkonger gömda bakom bougainvilleablommor, vackra kyrkor samt mysiga torg där det är rikt på uteserveringar. Det finns även ett intressant guldmuseum som är värt ett besök. Utanför stadsmurarna finns även en stor energisk stadsdel som vi kan utforska. Ett tips är att besöka det lilla torget Plaza de la Santisima Trinidad under kvällstid. Där samlas lokalbefolkningen och äter lokal gatumat eller tar en öl och umgås tillsammans. Ibland är det även uppträdanden där.

  Dagen efter kommer vi göra ett gemensamt besök till San Basilio de Palenque som anses vara den första fria staden i Amerika. Basilio de Palenque är ett världsarv. Här får vi med hjälp av vår guide en unik inblick i lokalbefolkningens kultur, seder och bruk. Vi åker tillbaka till vårt hostel efter utflykten.

 • Dag 4-6: Necoclí, Capurgana och förberedelse inför båtäventyret i San Blas

  Vi fortsätter med buss till den lilla staden Necoclí. Efter en övernattning här tar vi båten till Capurgana. Om du brukar bli sjösjuk rekommenderar vi att du tar sjösjuketabletter innan färden, som brukar ta cirka tre timmar. Den pittoreska staden Capurgana saknar vägförbindelse med övriga städer i Colombia. Här kan vi njuta av lugnet och bara vara.

  Dagen efter tillbringas på egen hand. Vi kan besöka flygfältet, uppleva långsam internetuppkoppling, sitta på torget och titta på lokalfärjan. Man kan också besöka någon närbelägen strand eller vandra till ett vattenfall som heter El Cielo för de som orkar. Ett tips är att söka dig över den lilla bron till Josefinas restaurang för att smaka på lokal mat. Restaurangen är liten så det är bäst att gå dit dagtid (eller dagen innan) och förbeställa mat.


  Sedan samlas vi för informationsmöte inför den kommande båtturen i San Blas. Det gör att vi kan förbereda oss väl gällande packning och annat. Här har vi möjlighet att ställa frågor. På båtresan kommer vi behöva ha med ett handbagage som vi har tillgång till under båtresan. Förslagsvis packar man handbagaget i en vattentät säck (dry bag). Det övriga bagaget kommer vi inte ha direkt tillgång till under båtresan. Om någon behöver så finns tid att komplettera packningen under dagen. Det finns mycket begränsad tillgång till att handla förnödenheter under båtresan så se till att handla allt i Capurgana eller Cartagena innan du kliver ombord på båten som tar oss till San Blas.

 • Dag 7-10: Båtäventyr i San Blas

  Efter frukost tar vi båten till Sapzurro. Här blir vi mötta av personalen som ska ta hand om oss under de kommande dagarna. Sapzurro är är en liten idyllisk by vid Karibiska havet. Omgiven av djungeltäckta berg och sköljd av fantastiskt azurblå vatten är byn full av färgglada egenheter. Här stannar vi en natt. Vi badar och solar så mycker vi vill. Området bebos av ursprungsbefolkningen som kallas Kuna och vi kommer vara gäster på deras öar under dagarna som följer vilket betyder att vi får acceptera deras seder och bruk. Till exempel måste vi fråga om lov innan vi tar kort på dem (och ofta betala en dollar). Kokosnötterna på öarna tillhör befolkningen och de brukar också kosta ca en dollar styck. Rosa Bussarna samarbetar mycket nära Kunafolket på alla aspekter av resan i San Blas. En stor del av vår resekostnad stannar i San Blas, fördelad på de lokala människorna vi arbetar med och de olika samhällen vi besöker.

  Dagen efter fortsätter vi mot Puerto Obaldia. Därifrån fortsätter vi till Caledonia, en Kunaby där vi äter mat på en lokal restaurang och sover i hängmattor. Morgonen efter väntar några timmars båtfärd och vi kommer till ännu en öde ö där vi äter lunch, solar, snorklar och badar vid stranden. Passa på att njuta av havet, ödsligheten och de vackra öarna. Eftermiddagen fördriver vi på stranden efter en kort resa till kunafolkets ö Tupile. Här går vi iland och checkar in på vårt boende som mestadels består av hängmattor. Byn har inga bilar och det är fritt fram att vandra omkring och bekanta sig med lokalbefolkningen, spela fotboll med barnen eller kolla in Kunafolkets speciella hantverk. Middag intas på öns restaurang där vi får ta del av deras kultur, seder och bruk.

  När vi vaknat i soluppgången serveras frukost runt kl. sju på morgonen och vi åker vidare vid åttatiden. Efter ett par timmar når vi en öde strand där vi stannar för att bada, sola och äta lunch. Efteråt åker vi till en öde ö (förutom en kokosnötsvakt som bor där) där vi sätter upp hängmattorna under ett vasstak och inväntar solnedgången. Vi tillagar middag över öppen eld och njuter av att befinna oss så långt från wifi och neonlampor som det är möjligt.

 • Dag 11-12: Carti - Panama City

  Sista dagen på båtresan tar vi oss till ön Pelikan och vidare därifrån till Carti där vi går i land och därmed avslutar vårt båtäventyr.

  Från Carti blir vi upphämtade i jeepar och körda tvärs över landet till vår slutdestination, Panamas dynamiska huvudstad Panama City. Vi stannar tre nätter här och får två hela dagar i denna metropol. Panama City är den snabbast växande staden i hela Latinamerika.

  Höga skyskrapor tornar upp sig i en hypermodern miljö som är unik i denna del av världen. Och renoveringen av den världsarvsskyddade historiska stadskärnan Casco Viejo har gjort området till en inbjudande plats full av caféer, restauranger, butiker och musikbarer.

  I Panama City kan du även beskåda det makalösa byggnadsverket som förbinder Atlanten med Stilla havet, den 77 km långa Panamakanalen. Bygget kostade ofattbara 27 500 människoliv (mest i olika sjukdomar) och håller nu på att byggas ut med nya slussar, något som kommer att fördubbla dess kapacitet.

 • Dag 13-14: Hemresa till Sverige

  Efter att vi fått uppleva lite storstadspuls så börjar det bli dags att lämna äventyren bakom oss. Vi lämnar Panama City och tar flyget tillbaka till Sverige.

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

  Vädret kan påverka
  Observera att färdväg och resrutt kan ändras under resans gång. Det gäller särskilt för vistelsen i San Blas, då väder och vind kan påverka. Om vi på grund av dåligt väder fastnar på någon av öarna i San Blas och inte kan ta oss till Panama City enligt tidsschemat, så betyder det att motsvarande tid kommer att försvinna från vistelsen i Panama City.

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Avgångar & priser

AvresaHemkomstAntal dagarResmålLediga platserPris
2024-10-272024-11-0914Colombia & Panama
Boka senast 31 maj 2024
Mer än 538 900:-Boka
Resekalender
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm