Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Längtar du efter äventyr och nya vänner?

Vill du bestiga Kebnekaise, åka rosa buss genom Vitryssland, båt i Filippinerna och sova på Robinsson-öar, besöka bergsgorillor i dimhöljda berg, besöka inkastaden Machu Picchu, slappa på stranden på Zanzibar, dricka lokalt producerat vin i Sydafrika, ökenäventyr i Saudiarabien, transsibiriskajärnvägen genom Ryssland eller hoppa bungyjump på Nya Zeeland?

Med Rosa Bussarna kan du tillfredsställa dina begär oavsett om du ser fram mot vilda djur, adrenalinaktiviteter eller storslagna världsarv – tillsammans med likasinnade medresenärer.

Vi erbjuder resor till jordens alla hörn, från eldsland och glaciärer till bergstoppar och grottor. Genom öken till djungel, via lägereldar och stjärnklara nätter till lokala maträtter och nyfikna möten.

Tillsammans med oss kan du välja hur du vill utforska världen. Vi erbjuder klassiska resor med rosa bussar men vi tar oss även fram med inhyrda bussar, båtar, flyg och tåg. Det viktigaste är att vi skapar en gemensam närvaro och trivsel oavsett var vi är i världen.

Har du äventyrslusten har vi resorna för dig.

Här är en kommentar från en av alla våra nöjda resenärer.

"Ni har gett mig en resa som jag kommer bära med mig resten av mitt liv. Jag träffade 55 personer som jag alla lärde mig avguda, skratta med, resa med, sova med, äta med. Jag hittade kärleken under resans gång.

Jag har fått se alla de vilda djur jag kan drömma om, uppleva dem vildaste adrenalinkickarna i världen och varit med om en fantastiks flora och fauna! Visst möttes jag av vissa missöden men dessa var jag själv anledning till. Åter igen var personalen där och kunde hjälpa mig ifall det behövdes."

Christofer
Välkommen ombord

Fritextsökning

Rosa Bussarnas historia

Avgång: Stockholm 08.00
Ankomst: New Dehli 13.45

Så var planeringen på den första resan med Anders Eriksson Travel AB, aka Rosa Bussarna. Året var 1970 då familjeföretaget startades.

Upptakten till företaget var en lyckad privat resa till Indien. 1969 var det åtta vänner från Sundsvall som fick idén att åka jorden runt. Innan de kom iväg var det bara två kvar; Anders och Abbe.

De bestämde sig för att ge sig av med buss, en 12 m Scania från 1953.
I bagaget hade de 400 par träskor. 120 av dem såldes till ett sjukhus i Venedig, 80 stycken till en skoaffär i St Tropez och resten till svenska ambassader som de passerade på vägen. Förtjänsten för träskorna blev 20 000 kr.

De reste iväg med 25 000 kr och kom hem sex månader senare med 29 000kr, mycket tack vare att de tog upp liftare som betalade per dag som de åkte med.

Anders Erikssons reslust tog fart när han gjorde lumpen på flottans långresefartyg Älvsnabben. Han var ute i sex månader och åkte till såväl Sydamerika, USA, Mexiko och Nordafrika. Med den erfarenheten kunde inget hålla honom tillbaka till en och samma plats. Efter första resan till Indien köpte han flera bussar och 1972 startade han företaget. De första organiserade resorna till Indien kostade 1 000 kronor, tur och retur.

Anders med armar i kors

Mellan 1969-1982 var bussarna målade i olika färger men när de behövde en uppfräschning i Europa hamnade färgvalet på rosa. En glad färg som ingen glömmer i första taget. Dessutom kunde de kanske locka till sig fler tjejer, tänkte Anders. Bussarna är uppkallade efter katterna i Pelle Svanslös: Måns, Bill, Bull och Pelle, vilka väcker fina minnen från barndomen.

Rosa Bussarna i årtal:

1969-1979: Resor till Indien (plus en kort resa till Spanien 1971).

1980: En karavan med tre stora lastbilar och en buss genom Europa, färja till Algeriet, sju dagars sandkörning genom Saharaöknen. Därefter Niger, Nigeria, Kamerun, Centralafrika, Sudan och Kenya. Fyra och en halv månad, alla överlevde.

1982: En buss till Grekland via forna Jugoslavien.

1983: Två bussar till Grekland.

1984: Tre bussar till Indien & Nepal

1985-1995: Fyra bussar varje höst till Indien.

Vi kör nu resor i sex kontinenter och har kört i över 120 länder.

1993: Startade resan från Stockholm via Östeuropa och Italien till Egypten, Sudan, Eritrea, Etiopien och Kenya.

1995: Fyra bussar och två fyrhjulsdrivna lastbilar med 90 passagerare som kördes till Egypten och därifrån flög vidare till Indien. Samtidigt flög 101 personer till Egypten för att resa vidare med färja till Sudan och genom Eritrea, Etiopien, Kenya, Tanzania, Malawi, Zimbabwe, Namibia och till slut Sydafrika, en resa som varade i tre månader.

1996: Började med resor till Skottland & Irland.

1996: Den första Jordenruntresan varade sex månader enligt rutten: Rosa buss till Jordanien, flyg till Indien där vi hade inhyrd buss, flyg till Thailand buss till Phuket, båt till Langkawi i Malaysia, tåg till Singapore, flyg till Australien, fyra veckor i en engelsk dubbeldeckare, flyg till Nya Zeeland och buss i två och en halv vecka, flyg till Tongaöarna, flyg via Hawaii till San Fransisco och buss genom Kalifornien till Miami och sen hem.

Anders i lastbil

1998: Första resan utan rosa bussar; från Florida till Kalifornien.

1998: Började med resor i Australien och Nya Zeeland.

1999: Resa genom Kanada och Alaska.

2001: Första resan genom Sydamerika med tre bussar och 82 personer varav 67 var gamla pinkare.

2002: Började med ”45+” resor för att erbjuda en mer homogen sammansättning. 2003 blev det "50+" i stället.

2004: Började med resor i Indokina.

2005: Startade med Transibiriska järnvägen till Japan + den första resan genom Västafrika.

2008: Rullade två bussar och en lastbil hela vägen från njurunda ner till Namibia via västra Afrika och resan Africa Extreme gick genom Togo-Kongo Kinshasa

2009: Rullade två bussar från Kenya till Sudan medan passagerarna fortsatte till Jordanien

2010: Jordanien Sydafrika utöver många som gjorde olika etapper av resa så var det några som tog sig hela vägen ner till Kapstaden under ca 4 månader

2010: Sköna lata dagar på båt i Filippinerna

2011: Började vi göra aktiva cykelresor till Brunei, Borneo & Filippinerna, Cykelresor till Vietnam, Kroatien, Burma/Thailand och Costa Rica

2012: Tog vi oss in i Bhutan, Sikkim & Darjeeling

2015: Första resan med Rosa buss till Island och Färöarna. Det gick nu även att ta sig via tåg hela vägen från Helsingfors till Tibet

2017: Efter 16 års frånvaro gjorde vi återigen en resa i Iran. Vi har även börjat med weekendresor i Sverige

Idag erbjuder vi över 70 olika resor, flera av dem går att kombinera ihop till längre resor eller dela upp till kortare. Hälften av resorna sker utan rosa bussar. Under de resorna åker vi med lokal transport, tex tåg, båt eller inhyrda bussar och sover samtliga nätter på enklare hotell.

Anders som ung

Av de drygt 25 bussar som finns utplacerade i världen är det nästan alltid någon som är ute och rullar. De är av varierande årsmodeller men samtliga är robusta och enkla att reparera – något som behövs om olyckan skulle vara framme. När vi reser med de rosa bussarna sover vi större delen av resan i bussarna eller på taket och vi delar madrasser och myggnät.

Medarbetarna på Rosa Bussarna består av en administrativ del i Sverige, men de flesta är (eller har varit) ute på fältet, kört bussar eller arbetat som reseledare.

Personalen kan exempelvis renovera en motor i Namibia, gränsövergångar i Paraguay, matlagning i Ukraina eller ledsaga i Tokyo. Men reseledarna är inga guider utan resenärerna skapar sin egen resa utifrån egna önskemål.

 

Idag är det drygt 30 000 personer som rest med Rosa Bussarna, många har rest flera gånger. 11 personer har idag åkt med Rosa Bussarna fler än 20 gånger.

Burfåglar har en längtan, de vilda flyger.

Återträffar

Återträffar

Vi vet inte hur vanligt det är med återträffar (som startats av resenärer) inom andra reseföretag men tidigare resenärer samlas på följande platser en gång i månaden. En gång per år anordnar dessutom Rosa Bussarna en en stor återträff i Tiveden.

Första torsdagen i varje månad möts vi efter arbetstid på:

Stockholm: Restaurang Ellora, Hornsgatan 85 (Södermalm)
Göteborg: Jerntorgets Brygghus, Järntorget 4
Malmö: O'learys på Centralstationen
Jönköping: Pitcher's, Trädgårdsgatan 6
Umeå: Pipes of Scotland, Norrlandsgatan 17 (första torsdagen varje månad från kl 18.00)
Halmstad: O´Learys Storgatan 28-30
Vänersborg: Vi skriver i FB-gruppen "Pinkpub trestad" var vi ska ses varje gång.
Västerås: Bishop Arms Västra Hamngatan 3
Örebro: Vi skriver i FB-gruppen "Pinkpub Örebro" var vi ska ses varje gång.
Umeå: Vi skriver i FB-gruppen "Pinkpub Umeå" var och när vi träffas nästa gång.
Karlstad: Vi skriver i FB-gruppen "Pinkpub Karlstad" var vi ska ses varje gång. (första torsdagen varje månad från kl 18.30)
Linköping: De ses första torsdagen i månaden precis som på alla andra pinkpubar, men de ses inte på någon särskild restaurang varje gång, utan den ändras från gång till gång. Vill du delta så anmäl dig till gruppen Pinkpub Öst på Facebook: https://www.facebook.com/groups/1019746208076118 
Uppsala: Vi skriver i FB-gruppen "Pinkpub Uppsala" var vi ska ses varje gång, andra onsdagen i månaden
Eskilstuna: Vi skriver i FB-gruppen  "Pink pub Mälardalen" var vi ska ses varje gång.
Falun: Restaurang Kopparhatten, http://www.kopparhatten.se/ Stigaregatan 2
Oslo:  De har ingen fast dag. Det avtales på facebook-siden i forkant hvilken dag det passer for flest å møte :). Anmäl er till denna grupp på Facebook för mer information om när och var: https://www.facebook.com/groups/1525577044351595/

Är ni ett gäng som vill starta en egen pinkpub, hör av er så lägger vi upp en länk.

Tiveden

Varje år (oftast i maj) anordnar Rosa Bussarna en stor återträff i Tiveden där gamla och nya pinkare har möjlighet att träffas och umgås. Förutom trivsamma måltider, disco och festligheter hålls det föreläsningar och olika aktiviteter.

Platsen för festligheterna heter Ösjönäs och ligger i Tiveden utanför Örebro: www.osjonas.se

Användarvillkor

Användarvillkor

Kära besökare! Här nedan kan du läsa om vad som gäller för dig som besökare på rosabussarna.com och information om företagets digitala närvaro

Vill du komma i kontakt med webbplatsens ansvarige utgivare, skicka ett mail till info@rosabussarna.com

Informationen gäller för alla digitala platser som tillhör Rosa Bussarna. 

Genom att du besöker och använder Rosa Bussarnas webbplatser anses du acceptera de förutsättningar som vi har beskrivit, men vi förbehåller oss rätten att när som helst ändra eller uppdatera förutsättningarna.

Vi använder inte cookies för att analysera hur du som enskild individ använder webbplatsen. Cookien sparar ingen personinformation. Men om du inte vill tillåta lagring av cookies på din dator kan du enkelt stänga av, blockera och avlägsna lagrade cookies i din webbläsares inställningar. Då kommer inga cookies att lagras, men detta innebär även att du eventuellt inte kan använda rosabussarna.com och dess sajter som avsett 

Om du inte vill vara kund längre och önskar få dina data raderade, vänligen kontakta oss via telefon eller email!

Gällande de som ännu inte är kund så sparar vi information om exempelvis besök kommer från dator mobil eller surfplatta. Om besök kommer via sökmotor, sociala medier eller andra vägar. Om vad som besökarna söker på i sidan. 

Detta sparar vi information om så att vi kan förbättra besökarnas upplevelse och jobba för att skapa bättre marknadsföring.

Material på Rosa Bussarnas digitala egendomar kan vara upphovsrättsskyddat. Material kan vara bilder, texter, ljudfiler eller filmer. 

  • Det är därför inte på något sätt tillåtet att använda material från Rosa Bussarnas egendomar utan medgivande från Rosa Bussarna 
  • Det är inte tillåtet att bädda in delar av eller hela webbegendomar från Rosa Bussarna till andra webbegendomar, applikationer eller exponeringsytor, utan skriftligt bindande överenskommelser. 
  • Det är tillåtet att tipsa eller hänvisa besökare till Rosa Bussarna digitala egendomar, bara det framgår tydligt för användarna var de hänvisas till.
  • Rosa Bussarna ansvarar inte på något sätt för länkningar från Rosa Bussarnas webbegendomar, men tar gärna emot tips på fel eller förbättringar.
  • Felskrivningar, felstavningar och tekniska brister kan förekomma, men vi gör vårt bästa för att minimera detta.
  • Vi kan heller ej garantera att Rosa Bussarnas webbegendomar är fria från virus eller andra funktioner som ev skulle kunna påverka besökarnas/användarnas upplevelser.
  • Och vi ansvarar ej för eventuella skador som direkt eller indirekt orsakats av användning av Rosa Bussarnas webbegendomar.

Återkalla samtycke med framtida verkan I den utsträckning vi behandlar dina personuppgifter med stöd av ditt samtycke har du rätt att, när som helst, återkalla ditt samtycke till behandlingen med framtida verkan. 

Det betyder att om du återkallar ditt samtycke har vi rätt att fortsätta behandla redan insamlade personuppgifter med stöd av ditt tidigare lämnande samtycke. 

 

Rosa Bussarna

Kontakta Rosa Bussarna

Hagagatan 5, 113 48 Stockholm

Org.nummer: 556275-3284 

08 673 25 20  |  info@rosabussarna.com

Matansvarig

Matansvarig

Matansvarig på Rosa Bussarna

Resekalender
29/9Nepal till Bhutan och BangladeshPris 38 100:-
13/10Namibia till Sydafrika 55+Pris 34 800:-
15/10Dansresa till KubaPris 28 700:-
16/10Marocko runtPris 23 400:-
23/10Peru runt 55+Pris 34 200:-
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm