Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Panama till Mexiko

Missa inte Rosa Bussarnas äventyrsresa från Panama till Mexiko!

Välkommen ombord på en äventyrsresa utöver det vanliga. Resan börjar i Panama City och därifrån åker vi ut till Bocas del Toro. Under några dagar bor vi på en av de små öarna i arkipelagen och kan njuta av att besöka stränder och andra öar eller hyra cykel och utforska området.

Resan fortsätter till Costa Rica där vi bland annat besöker Tortuguero nationalpark som är känt för sin mångfald av djurarter. Passa på att ta en kanottur i området om du vill komma nära djur och natur. Naturupplevelserna fortsätter i La Fortuna som ligger vid Arenalvulkanen där du kan forsränna, rida och njuta av en canopytur. Äventyret i Costa Rica fortsätter till surfstranden Tamarindo där du både kan njuta av stranden och prova att surfa.

I Nicaragua spenderar vi några dagar i pittoreska Granada och sedan åker vi vidare genom Honduras och El Salvador till Guatemala. Rundresan bjuder på vackra stopp i Antigua, Pananachel vid Atitlansjön och den gamla mayaruinstaden Tikal där stora pyramider och stenlämningar finns mitt i djungeln.

Nästa land på resan i Centralamerika är Belize. Där åker vi ut till slappa Caye Caulker för några lata dagar med sol, bad eller snorklingsutflykter. Till slut kommer vi till Mexiko och resan avslutas med några dagar i Playa del Carmen varifrån du bland annat kan göra utflykt till den kända Chichén Itzá eller snorkla/dyka i de undervattensgrottor som kallas cenotes.

Fritextsökning

Tillkommer

 • Flygplatsskatt  ca 40 USD
 • Landsgränsavgift ca 100 USD
 • Dricks till lokala guider och chaufförer
 • Fickpengar ca 11 000-16 000 SEK
 • Inträde till vissa utflykter

Höjdpunkter

 • Panamakanalen 
 • Turtuguero NP 
 • Arenal
 • Tamarindo 
 • Granada 
 • Antigua 
 • Copán & Tikal
 • Belize 
 • Playa del Carmen   

Personal på resan

Reseledare: 

Dagsprogram

 • Vecka 1: Sverige-Panama-Costa Rica: Panama City, Panamakanalen & Bocas del Toro

  Vårt äventyr börjar med flyg från Sverige till Panamas dynamiska huvudstad Panama City. Denna metropol är den snabbast växande staden i hela Latinamerika. Höga skyskrapor tornar upp sig i en hypermodern miljö som är unik i denna del av världen. Och renoveringen av den världsarvsskyddade historiska stadskärnan Casco Viejo har gjort området till en inbjudande plats full av caféer, restauranger, butiker och musikbarer.

  I Panama City kan du även beskåda det makalösa byggnadsverket som förbinder Atlanten med Stilla havet, den 77 km långa Panamakanalen. Bygget kostade ofattbara 27 500 människoliv (mest i olika sjukdomar) och håller nu på att byggas ut med nya slussar, något som kommer att fördubbla dess kapacitet. Här gör vi som grupp en sightseeingtur i staden (som ingår) innan vi lämnar storstadslivet och styr kosan mot det betydligt lugnare Bocas del Toro.

  På vägen till Bocas del Toro stannar vi en natt i provinsen Chiriqui. Ögruppen Bocas del Toro i Panamas nordvästra hörn är ett av landets mest etablerade turistmål. Det är en plats som lockar surfare, backpackers, festprissar och naturdykare. Här finns gott om karibiska barer som lockar unga resenärer till området. Arrangörer erbjuder en lång meny av aktiviteter som segling, paddling, snorkling, dykning, fågelskådning och djungelvandring. Vi tillbringar några dagar här så vi kan njuta av sol, bad, snorkling och karibiska rastarytmer innan vi drar vi vidare norrut mot Costa Rica och till det som brukar kallas för lilla Amazonas, Tortuguero nationalpark.

 • Vecka 2: Costa Rica: Tortuguero NP, La Fortuna, Arenalvulkanen & Tamarindo

  Vi stannar två nätter i området vid Tortuguero nationalpark. I parken finns det över 400 fågelarter, 60 kända grodarter, apor, kajmaner och sköldpaddor. Här finns en mångfald av djurarter som inte finns någon annanstans i landet. Passa även på att ta en kajaktur eller vandra i området för att få en riktig naturupplevelse.

  Vi fortsätter västerut längs slingrande bergsvägar in i hjärtat av Costa Rica och tar oss till den lilla staden La Fortuna som ligger i närheten av vulkanen Arenal. I området runt vulkanen finns det massa spännande äventyrsaktiviteter att prova på. Testa forsränning, ridning, canoying, grottutforskning eller koppla av i en av de varma källorna. De som vill kan gå på jakt i regnskogen och leta efter exotiska fåglar, kanske har ni tur och får se praktquetzaler, som är mayakulturens symbolfågel.

  Genom höglandet rullar vi vidare och lämnar de molntäckta skogarna på Guanacastes bergskedja för att ta oss till Tamarindo. Längs Playa Tamarindo finns det goda möjligheter till bra snorkling och längre ut till havs finns det även möjlighet till fiske. Orten är populär bland surfare och ekoturismen är väldigt stor här. Därför finns det ett stort utbud av miljövänliga aktiviteter i området, som att titta på sköldpaddor och fåglar, rida eller fiska. Vi stannar här tre avkopplande nätter så vi hinner njuta av strandlivet innan vi rullar vidare.

 • Vecka 3: Nicaragua-Guatemala: Granada, El Tunco, Apoyolagunen & Antigua

  Vi tar oss till Nicaraguas äldsta stad Granada, som grundades år 1524. Staden är en kolonial pärla och omges av färggranna vackra kolonialbyggnader och historiska herrgårdar, som har gjorts om till boutiquehotell eller fina restauranger. Strosa längs med den livliga gågatan Calle La Calzada, besök några av stadens mest innovativa restauranger eller njut av chokladmassage. Gör gärna ett besök till Mi Museo och titta på den upp till 4 000 år gamla keramik som finns där.

  En annan populär utflykt är den till Laguna de Apoyo. En kratersjö som är så stor så det kan bildas vågor som är tillräckligt bra för vindsurfing. Området lockar även med sina svarta sandstränder och här kan man paddla kajak, vandra, dyka, ägna sig åt fågelskådning, testa paragliding eller bara njuta av den vackra naturen. Ett tips för dig som gillar fart är att prova zipline genom djungeln i närheten av den mäktiga vulkanen Mombacho. En nattur till Masaya vulkanen rekommenderas.

  Efter några dagar lämnar vi Granada och fortsätter vår resa genom Nicaragua och tar oss till El Tunco i El Salvador, där vi stannar tre nätter. Strandstaden, som ligger endast 4 mil från huvudstaden San Salvador, har på senare år blivit ett favoritställe för de som vill ha kul, sol, hav, ett aktivt nattliv och de bästa vågorna för surfing. En unik klippa och en flodmynning gör att det här bildas några av de bästa vågorna i Stilla havet och det lockar surfare från hela världen. Stranden är även välkänd för sina strandfester varje helg där man kan få njuta av livemusik från olika genrer.

  I El Tunco finns också ett flertal barer och restauranger att besöka, exempelvis La Guitarra som har en bohemisk och väldigt avslappnad atmosfär. Nästa stopp blir Antigua i Guatemala. Staden är känd som den bäst bevarade spanska kolonialstaden i Centralamerika. En charmig färggrann liten kullerstensbelagd stad med många roliga barer och restauranger värda ett besök. Strosa i det mysiga centrumet eller vandra upp för någon av vulkanerna i närheten för en fantastisk utsikt över staden. Det finns även möjlighet att göra en guidad tur i Antigua eller ett besök till en kaffeplantage.

 • Vecka 4: Gutatemala-Honduras-Guatemala: Atitlansjön, Panajachel, Copán & Tikal

  Resan fortsätter på vackra bergsvägar till Panajachel vid Atitlansjön. Här stannar vi två nätter och kommer bland annat att göra en heldagstur på sjön som inkluderar besök till färgrika marknader i området. Båtturen ger en bra bild av detta speciella landskap. Vill du utforska landskapet lite mer så gå ut på en vandringstur, paddla kajak på sjön i gryningen, testa paragliding eller strosa omkring i staden och köp med dig några speciella souvenirer hem.

  Nu drar vi österut igen och efter en dagsresa korsar vi gränsen till Honduras och får den första glimten av det mäktiga mayaväldet i Copán. Copán är en arkeologisk fyndplats och var i förcolumbiansk tid centralort för en av mayakulturens mäktiga stadsstater under den klassiska eran. Copán täcker ett enormt område och man har funnit rester av hela 3 450 byggnader här. Idag är Copán utsett till ett världsarv av UNESCO.

  Vi rullar vidare och korsar gränsen till Guatemala igen och tar oss in i regionen Petén och vidare till den vackra nationalparken Tikal och kanske den största sevärdheten på hela resan. Här finns nämligen den största av mayakulturens antika ruinstäder. Dessa fantastiska ruiner och tempel anser många vara det mest imponerande av alla.

  Man ser pyramiderna sticka upp ur den täta djungeln och när vi går runt bland ruinerna finns stor chans att möta på några av regnskogens djur som exempelvis apor, tukaner och papegojor. En stor del av byggnaderna byggdes så tidigt som på 300-talet och folk bodde här fram till slutet av 900-talet då staden övergavs. Arkeologer tror att staden hade en befolkning på mellan 100 000 och 200 000 invånare. Även Tikal finns med på Unescos världsarvlista.

 • Vecka 5: Belize-Mexiko-Sverige: Caye Caulker, Playa del Carmen & hemresa till Sverige

  Vi rullar österut mot Belize där vi tillbringar några dagar med sol, bad och snorkling på ön Caye Caulker, som ligger vid världens näst största barriärrev. Här blåser karibiska vindar och atmosfären är lugn och harmonisk.

  Sista stoppet på vårt äventyr blir Playa del Carmen i Mexiko. Självklart kretsar det mesta kring livet på stranden här. Playa del Carmen är med sitt tropiska klimat ett oslagbart resmål för de som vill ha sol, bad, shopping och nattliv i en exotisk miljö, dessutom ett perfekt ställe för dig som vill dyka.

  Trots att staden snabbt vuxit från liten fiskeby till stor turistattraktion så har den ändå lyckats behålla sin charm, utan skyskrapor och med lokal prägel. Missa inte gågatan Quinta Avenida som ligger i linje med den 15 km långa sandstranden. På gatan är det alltid full fart och här kan vi köpa färskpressad, juice, tequila, kubanska cigarrer, keramik, lokal konst och mycket mer. Vi får se gatuartister uppträda längs gatan och kan höra de lockande ljuden från strandklubbarna i närheten, bland annat Mamitas Beach Club.

  På kvällen lever Quinta Avenida upp ännu mer när barerna och restaurangerna som kantar gatan fylls av folk. Restaurangköket är en mix av Mexiko, Europa och Sydamerika så njut av argentinskt kött, färska skaldjur, en smak av mayaköket och ett stort utbud av lokala ölsorter. För dig som vill nattsudda så finns ett flertal jazzklubbar, bluesklubbar och nattklubbar att tillbringa småtimmarna på.

  För dom som så önskar kan vi hjälpa till att arrangera en utflykt till Chichén Itzá, en av de bäst bevarade mayastäderna och numera ett av världens sju nya underverk. Staden är kanske mest känd för den mäktiga pyramiden El Castillo. Den figurerade en hel del i media kring julen 2012 då jorden skulle gå under enligt mayakalendern.

  Efter fyra härliga dagar och nätter så är det dags för oss att ta oss till Cancún och där påbörja vår resa hemåt.

 • Med reservation för ändring av färdvägen

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Avgångar & priser

AvresaHemkomstAntal dagarResmålLediga platserPris
2025-01-152025-02-2138Panama till MexikoFullbokad, väntelista62 400:-Boka på väntelista
Resekalender
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm