Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Jordanien och Israel

Oförglömlig resa till Jordanien och Israel!

Häng med på en resa genom två av de mest inflytelserika länderna i Mellanöstern.  Jordanien är ett betydelsefullt resmål för resenärer som är intresserade av historia, naturområden och välbefinnande. Vi besöker Petra, gör en ökensafari i Wadi Rum, shoppar i Aqaba och passar på att ta ett dopp i Röda havet och flyter på världens saltaste bad i Döda havet. När vi är mätta på äventyr i Jordanien åker vi vidare till Israel.  Få platser på jorden väcker passionen på det sättet som Israel gör: den hisnande skönheten i berg och dalar, den kusliga stillheten i Döda havet, den mångfärgade kanjonen Makhtesh Ramon och de gamla murarna och vägarna i Nasaret och Jerusalem. Vi stannar till i Tel Aviv samt Haifa som har moderna och trendiga nöjesområden med många restauranger, caféer, nattklubbar och barer. Vi åker även till Galileen och sist men inte minst kommer vi att åka till en av världens äldsta städer, Jerusalem.
Jordanien och Israel lämnar avtryck som stannar kvar länge efter hemresan.

Ahla w sahla -  Välkommen till Jordanien & Israel! 

Fritextsökning

Tillkommer

Fickpengar ca 3 000-5 000 kr
Dricks

Höjdpunkter

Klippstaden Petra
Bad i Döda och Röda havet
Ökentur med jeep i Wadi Rum
Aqaba
Jerusalem
Via Dolorosa
Jericho - världens äldsta bebodda stad
Tel Aviv

Personal på resan

Joakim Söder, reseledare

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg från Sverige, ankomst till Amman

  Äventyret börjar i Amman. Vår lokala guide tar emot oss på flygplatsen och kör oss till hotellet för övernattning. På plats på hotellet kommer vår reseledare att ge oss information inför kommande äventyr.

 • Dag 2: Stadstur i Amman, besök till Mujib/Dana Biosphere Reserve, Petra

  Efter frukosten börjar vi med en stadstur i Amman som är tidigare känd som Philadelphia, en av städerna i den romerska Decapolis. Vi kommer att besöka teatrar, kolonnader, Herculestemplet, det arkeologiska museet och folkloremuseet samt den nya delen av Amman. Därefter åker vi vidare mot Petra, även känd som Pink City. Vi följer kungarnas väg som antogs vara den forntida vägen för hebreerna som leddes av Moses under uttågen. Vägen är en 200 km lång rutt med fantastisk utsikt över Jordandalen och Döda havet. Vi gör ett stopp i Mujibdalen eller Dana naturreservat. Wadi Mujib är känd för sitt naturreservat och dess exceptionella kanjon. Dana är Jordaniens största naturreservat och täcker en stor yta av spektakulära berg och wadis längs Great Rift Valley. Från brännande sanddyner i väster till svala bergstoppar i öster är Dana Biosphere Reserve hem för ett stort utbud av vilda djur. Om vi väljer att stanna i Dana, gör vi en kortare vandring innan vi reser vidare mot Petra. Vi spenderar två nätter i traditionell Beduin camp.

 • Dag 3: Stadsvandring i Petra

  Vi börjar dagen med att utforska Petra som också kallas för Pink City och finns med på UNESCOs världsarvslista. Petra ligger söder om Amman och är ett arv från naabateerna, en hårt arbetande arabisk nation som bosatte sig i södra spetsen av Jordanien för mer än 2000 år sedan. Denna förlorade stad är känd för sin raffinerade kultur, sin majestätiska troglodyter-arkitektur och sitt geniala bevattningssystem. Vi kommer vandra under en hel dag och upptäcka denna förtrollande plats.

 • Dag 4: Petra, jeeptur i ökenstaden Wadi rum

  Efter frukost åker vi till vackra Wadi Rum, en mångfärgad öken som också är den största och mest majestätiska av de jordanska öknarna. Vi kommer att fördjupa oss i denna hisnande och tidlösa plats som har lämnats nästan orörd av människor. Vi åker på en jeep-utflykt som tar ca 2 timmar där upplever lugnet i de oändliga utrymmena, utforska kanjonerna och andra fantastiska natursköna och arkeologiska platser. Wadi Rum är även känd för sin koppling till Lawrence of Arabia. Beundra solnedgången innan vi njuter av en magisk beduinkväll med traditionell Zarb-middag. Vi spenderar natten i ett traditionellt Bedouin tält.

 • Dag 5: Aqaba, Röda havet

  Vi lämnar öknen efter frukost och reser vidare till Aqaba vid Röda havet. Här har vi två dagars ledig tid för att njuta och koppla av. Det finns många små trevliga kaféer och restauranger. Aqaba är välkänt för sina vackra marknader. Här finns allt för den shoppingsugna. Souken utgör en perfekt plats för at handla de sista souvenirerna eller bara fylla på förrådet med alla olika sorters oliver och kryddor. När du har handlat klart kan du njuta av solnedgången vid stranden. Passa även på att ta en simtur i havet mitt i en myriad av mångfärgad fisk.

 • Dag 6: Aqaba på egen hand

  Idag har vi en fri dag att utforska Aqaba på egen hand. Om du är intresserad av dykning så är Aqaba ett perfekt ställe att göra det. Det lugna och klarblåa vattnet gör Aqaba till en utmärkt dykplats.

 • Dag 7: Aqaba, Wadi Araba, Döda havet

  Efter frukost lämnar vi Aqaba och fortsätter mot Wadi Araba. Det är en mycket vacker resa mellan sanddyner och arkeologiska formationer. Här finns det tillfälle att ta vackra fotografier. Vi åker vidare till Döda havet. På eftermiddagen har vi tillgång till hotellets strand för sol och avslappning. Döda havet är världens saltaste sjö och är den lägsta punkten på jorden, ca 420 meter under havsytan. Den läckra upplevelsen att flyta på ytan av detta vatten som har en salthalt på 33,7 är en känsla som man inte glömmer på länge! Njut av solnedgången innan vi avnjuter en gemensam middag vid hotellet.

 • Dag 8: Döda havet, Allenbybron (gränsen till Israel ), Jericho, Gumran, Jerusalem

  Idag kommer vi att börja dagen tidigt och frukosten äter vi på bussen på väg till gränsen. Vi korsar gränsen vid Allenbybron och sedan besöker vi Jericho som är den äldsta staden i världen. Vi stannar vid Frestelsens berg som enligt traditionen är det berg som djävulen förde upp Jesus och frestade honom på. Vi besöker även Qumran som är platsen där Döda havsrullarna upptäcktes. Sedan fortsätter vi mot Döda havet och därefter till Jerusalem för övernattning.

 • Dag 9: Jerusalem

  Efter frukost börjar vi vår dag med panoramautsikt över Jerusalem. Från Scopus-bergets topp bär det av nerför förbi den bibliska trädgården i Getsemane. Vi kommer även att passera Church of All Nations och Kidron Valley som rymmer monumentala judiska gravar.
  I det judiska kvarteret ser vi Cardo, den bysantinska tidens huvudgata i Jerusalem. Vi stannar vid den heliga västra muren för att placera en bönanteckning mellan murens gamla stenar. Turen följer en del av Via Dolorosa till den fantastiska kyrkan. Via Dolorosa är en pilgrimsvandring i Jerusalem. Ordet betyder ”smärtans väg”. Det var här som Jesus vandrade med korset upp till Golgata. Här ser vi platsen för Kristi korsfästelse och hans grav. Vi avslutar dagen med en promenad genom den gamla stadens basarer och åker sedan tillbaka till hotellet.

 • Dag 10: Jerusalem, Bethlehem, Herodian Mountain, Jerusalem

  Efter frukost åker vi mot Betlehem via vägen som går genom Judean Hills.
  Vid ankomsten stannar vi vid Manger Square och går in i den historiska Födelsekyrkan. Denna kyrka byggdes runt den heliga grottan där Jesus föddes den första julaftonen. Njut av kyrkans arkitektoniska drag, de många konstverken och se en del av det ursprungliga mosaikgolvet. Härifrån fortsätter turen till kyrkan St. Catherine. Turen går under kyrkan in i de gamla grottorna för att se altare och gravar. Det var här St. Jerome översatte den hebreiska bibeln till latin. Vi lämnar Betlehem och fortsätter mot Shepherd´s Field och Ruths bibliska fält innan vi återvänder till Jerusalem.

 • Dag 11: Jerusalem, Tiberias, Haifa, Tel Aviv

  Denna dag åker vi kustvägen. Vi stannar till för ett fotostopp vid Bahai-helgedomen utanför Haifa. Vi svänger sedan av mot dalen Armageddon. Härifrån kan vi se Megiddo, som anses som juvelen i kronan för biblisk arkeologi. Vi besöker Mt. Precipice och anländer till Nasaret. Här besöker vi den vackra förkunnelsekyrkan och kyrkan St Joseph. På väg till Galileiska havet passerar vi Kana, där Kristus förvandlade vatten till vin. På avstånd ser vi Mt. of Beatitudes där Jesus höll bergspredikan och stannade i Kapernaum vid stranden av Galileiska havet. I Tabgha besöker vi den romersk-katolska kyrkan. Vi passerar Tiberias vid kanten av Galileiska havet och stannar vid Yardenit. Floden här benämns som dopplatsen där Johannes döpte Jesus.
  Vi lämnar Jerusalem för nya upplevelser i en av mellanösterns mest dynamiska städer. Tel Aviv som också kallas för mellanösterns Miami har ett rikt nöjesliv, utmärkt shopping och en lång strand som är perfekt för lata dagar i solen. Utforska stadens cafékulturer och ta en paus efter en lång shoppingtur i de små mysiga butikerna. Ett tips är att besöka den antika hamnstaden Jaffa som även är omnämnd i bibeln.

 • Dag 12: Tel Aviv på egen hand

  Idag har vi ledig tid för att utforska Tel Aviv på egen hand. Besök gärna den välkända Carmelmarknaden, cykla längs Yarkonparken och njut av traditionell konst i Tel Aviv Museum of Art. Strosa längs den 14 kilometer långa sandstranden och bara njut av dagen. Glöm inte heller att smaka på stadens streetfood.

 • Dag 13: Tel Aviv, flyg till Sverige

  Efter nästan två veckor full av intryck och upplevelser lämnar vi Israel och flyger hem till norden för att planera nästa resa med Rosa Bussarna.

 • Med reservation för ändring av färdvägen.

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Resekalender
29/1Brasilien till PeruPris 40 700:-
4/2Zimbabwe till SydafrikaPris 33 800:-
7/2Argentina och ChilePris 30 700:-
11/2Australien 55+Pris 58 900:-
9/3Snöskotersafari i arktiska SverigePris 11 400:-
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm