Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Madagaskar

Madagaskar - En ö av unika upplevelser och naturlig skönhet

Utforska den fantastiska ön Madagaskar, en pärla i Indiska oceanen och en av världens mest unika destinationer. 

Natur och djurliv

Upptäck Madagaskars unika ekosystem. För dig som är naturintresserad så är Madagaskar ett paradis. Ett exotiskt land med en biologisk mångfald där det finns 101 olika lemurarter. Här finns också sex av världens åtta Baobabträdarter, vilket man inte hittar någon annanstans i världen, utan bara på Madagaskar.

Ifaty Beach

Madagaskar är också känd för sina fantastiska stränder och kristallklara vatten, vilket gör det till ett utmärkt resmål för sol och bad. Vi kommer att stanna i Ifaty i fyra nätter för skön avkoppling och strandliv. Det finns stor möjlighet till snorkling och dykning.

 

Fritextsökning

Tillkommer

 • Inträde till vissa utflykter
 • Fickpengar ca 5 000 - 7 000 kr
 • Visumkostnad 35 Euro
 • Dricks till lokala personal och guide ca XXX USD

Höjdpunkter

 • Madagaskars endemiska flora & fauna
 • Lemurer
 • Baobadträd
 • Kryssning i Tsiribihinafloden
 • Tsingy Bemaraha National Park
 • Lemurs National Park
 • UNESCO världsarvet Ambohimanga
 • Sol och bad i Ifaty

Personal på resan

Personal på resan

Andreas Frick, reseledare

Dagsprogram

 • Dag 1-2: Resa: Stockholm - Antananarivo

  Vi lämnar Sverige och flyger till Madagaskars huvudstad, Antananarivo. Vi blir upphämtade på flygplatsen och sedan åker vi till vårt boende. Här stannar vi en natt.

  Antananarivo, ofta kallad "Tana," är Madagaskars livliga huvudstad och erbjuder en fascinerande blandning av kultur, historia och naturlig skönhet. Staden är beläget på ett högland och omges av kullar och dalar, vilket ger staden en dramatisk och naturskön terräng. Klimatet är subtropiskt höglandsklimat, med milda, torra vintrar och varma, regniga somrar. Antananarivo grundades på 1600-talet av Merina-folket och blev så småningom huvudstad i det merina kungariket. Under fransk kolonialtid (1897-1960) utvecklades Antananarivo ytterligare och blev centrum för administration och handel. Efter Madagaskars självständighet 1960 har staden fortsatt att vara landets politiska, ekonomiska och kulturella hjärta.

 • Dag 3: Antananarivo - Antsirabe

  Efter en natt i huvudstaden åker vi genom ett landskap som huvudsakligen består av berg och risfält. Vi kommer till Antsirabe, en charmig stad belägen cirka 170 km söder om Antananarivo. Staden är känd för sin hälsosamma klimat, sina varma källor och sin koloniala arkitektur.

  Vi gör en rundtur och besöker olika varma källor och sedan besöker vi även en verkstad där de gör miniatyrer av återvunnet material.

  (170 km ca 4,5 timmars bilresa)

 • Dag 4: Antsirabe- Miandrivazo

  Efter frukost, kör vi till Miandrivazo genom ett kuperat och bergigt område som heter Plateau of Betsiriry. Miandrivazo ligger i en dal omgiven av berg och är känt för att vara en av de hetaste platserna på Madagaskar. Staden har en rik historia som går tillbaka till Madagaskars kungadömen. Namnet "Miandrivazo" betyder "väntar på Vazo," och enligt legenden fick staden sitt namn när kung Radama I väntade här för att gifta sig med prinsessan Rasalimo från Vazo-folket.

  Vi ankommmer till Miandrivazo vid Mahajilo-floden på eftermiddagen och här bor vi i en natt.

  (210 km ca 4,5 timmars bilresa)

 • Dag 5 - 6: Miandrivazo- Tsiribihna

  Dagen efter väntar en spännande dag när vi kliver ombord en motorpråm för en två och en halv dagars-kryssning längs floden Tsiribihina. Tsiribihinafloden rinner från centrala Madagaskar ut mot västra kusten och mynnar ut i Moçambiquekanalen. Floden passerar genom varierande landskap, inklusive skogar, savanner och spektakulära klippformationer. Den är också känd för sina imponerande vattenfall och naturliga pooler.

  Under flodturen kommer vi att se byar, barn som vinkar till oss och människor som utför sitt dagliga sysselsättning. Vi får också se fåglar (visslande ankor, hägrar, hjälmpärlhöns) och förmodligen några krokodiler. Landskapet längs denna flod består huvudsakligen av lövskog som skyddar vissa arter av lemurer.

  Dag 2 i Tsiribihna fortsätter vi flodkryssningen. Vi kommer att besöka ett fantastiskt vattenfall som heter Anosin'Ampela. Vi kommer även att besöka en naturlig pool där vi kan bada och simma. Några mil framåt förvandlas landskapet till en rad gröna bördiga slätter och baobabskogar.

  Vårt boende i Tsiribihna blir camping vid floden. Observera att du inte behöver ta med dig sovsäck då vi fixar madrasser och sängkläder till vårt campingboende. Här stannar vi i två nätter.


  (30 km ca 1 timmes bilresa)

 • Dag 7: Tsiribihna – Belo – Bekopaka

  Vår flodkryssning fortsätter dagen efter tills vi ankommer till Menabeslätten/by som bebos av fiskare och bönder. Här avslutar vi kryssningen och äventyret fortsätter när vi sätter oss på de fyrhjulsdrivna bilar som tar oss längs torra slätter med några buskar, palmer och baobabträd till Bekopaka. Vi korsar Manambolo-floden på en liten färja innan vi kommer fram.


  (100 km ca 5 timmars bilresa)

 • Dag 8 - 9: Bekopaka

  Efter frukost besöker vi de små och stora Tsingies. En "tsingy" är en unik geologisk formation som består av spetsiga kalkstensberg och djupa raviner. Dessa formationer är resultatet av årtusenden av erosion, där vatten har löst upp kalkstenen och skapat de dramatiska, knivskarpa topparna och labyrintliknande kanjonerna. Ordet "tsingy" kommer från det malagassiska språket och betyder "där man inte kan gå barfota," vilket hänvisar till de vassa stenarna som gör terrängen svårframkomlig. Tsingy de Bemaraha finns på UNESCO:s lista över världens naturområden, och en stor del av parken är inte tillgänglig för allmänheten. Tsingyn har legat miljontals år under vatten, så vi kommer också få se några fossiler inneslutna i kalkstenen.

 • Dag 10: Bekopaka – Kirindy

  Efter en tidig frukost tar vi lokal färjan igen för att korsa floden Manambolo. Sedan kör vi till Belo och efter det korsar vi floden Tsiribihina på en annan lokal färja och fortsätter sedan till Kirindy.

  Kirindy är ett av de bästa ställena på Madagaskar för att uppleva den unika djur- och växtvärlden. Här finns flera arter som är endemiska till Madagaskar. Här kommer vi att se dag- och nattaktiva djur, lemurer (dansande lemurer), tanrekar, fossa, reptiler och fåglar.

  (160 km ca 7 timmars bilresa)

 • Dag 11: Kirindy – Morondava

  Dagen efter gör vi en lätt vandring på cirka 1,5 till 3 timmar i Kirindy Dry Forest Reserve. Vi kommer att se lemurer, ormar, leguaner, fåglar, fossas, med mera. Man kan stanna på Baobab Avenue för att se den fantastiska solnedgången.

  På vägen från Kirindy till Morondava passerar vi Baobab Alley, en ikonisk plats med gigantiska baobabträd som reser sig majestätiskt längs en sandväg. Det är en av de mest fotograferade platserna på Madagaskar och ett måste för besökare.

  (45 km ca 2 timmars bilresa)

 • Dag 12: Morondava– Antsirabe

  Efter frukost lämnar vi Morondava och fortsätter mot Antsirabe. Vi åker genom några byar och förbi baobabträd sedan via Malaimbandy till Miandrivazo (112 km). Från Miandrivazo följer rutten en slingrande väg, mestadels kala kullar upp till platån via Betafo till Antsirabe (220 km).

  Antsirabe grundades av norska missionärer på 1800-talet och blev snabbt känd som en kurort tack vare sina mineralrika varma källor. Under den franska kolonialtiden utvecklades staden ytterligare och blev en populär semesterort för européer.

  (cirka 500 km, 10 timmars bilresa)

 • Dag 13: Antsirabe – Ranomafana

  Efter frukost kör vi till Ranomafana, en regnskogs nationalpark som är hem för olika arter av lemurer såsom de gyllene bambulemurerna, bruna lemurerna , fåglar, kameleonter och grodor. Sedan stannar vi i Ambositra för ett besök på några hantverkscenter för träsniderier.

  Färden fortsätter sedan till Ranomafana. Efter incheckning på hotellet har var och en fri tid att utforska Ranomafana på egen hand. Man kan ta en kvällspromenad längs vägen för att se djur - med lite tur får vi se muslemurer, kameleonter, grodor, mm.


  (240 km ca 5,5 timmars bilresa)

 • Dag 14: Ranomafana - Ambalavao

  Dagen efter besöker vi den cirka 40 000 hektar stora nationalparken där vi kommer att se lemurer, kameleonter, spindlar, grodor, olika sorter av orkidéer och medicinalväxter. Först 1986 upptäcktes de gyllene bambulemurerna här och det finns mer än 100 fågelarter. Denna promenad tar cirka tre till fyra timmar och går mestadels på stigar, ibland brant uppför och ibland går vi av stigarna och in i skogen för att upptäcka lemurerna. Vandringen är lite ansträngande och kräver uthållighet och smidighet. Vi åker sedan via Fianarantsoa (Betsileo-stammens huvudstad) till Ambalavao.


  (139 km ca 3 timmars bilresa)

 • Dag 15 -16: Ambalavao - Ranohira

  Vi lämnar Ambalavao och kör vidare mot Ranohira. På vägen besöker vi produktionen av Antemoro-papper - ett papper tillverkat av barken från Havohaträdet, enligt en metod som förmodligen lämnats kvar av araber. Cirka 12 km efter Ambalavao finns ytterligare ett stopp för att besöka det lilla reservatet Anja, där flera hundra catta-lemurer bor. Slutligen fortsätter vi på väg via Ihosy, och platån Horombe till vår nästa destination. Ranohira har utvecklats som en knutpunkt för turister på grund av närheten till Isalo nationalpark. Staden har vuxit över åren för att tillgodose besökare som kommer för att utforska parkens naturliga skönhet och biologiska mångfald.Här kommer vi att stanna i två nätter.

  (220 km ca 4,5 timmars bilresa)

  Andra dagen i Ranohira gör vi en morgonvandring på ca tre till fem timmar (på mestadels steniga och branta stigar) med en lokal guide i den 81 540 hektar stora Isalo National Park där vi ser ruiner, kanjoner, endemiska fauna och flora. Här har vi möjlighet att bada i naturliga pool. Efter vandringen åker vi tillbaka till vårt hotell.

 • Dag 17 - 20: Ranohira– Tulear– Ifaty

  Vi lämnar Ranohira och efter frukost beger vi oss till Ifaty. På vägen besöker vi Arboretum of Antsokay, en samling av mer än 1000 arter av endemiska växter på Madagaskar.


  (240 km ca 4 timmars bilresa + 27 km ca 40
  minuters bilresa)

  Välkommen till Ifaty – en tropisk paradis vid Madagaskars kust. Här stannar vi i fyra nätter för total avkoppling och sol och bad!Här upplever vi en vacker kuststräcka med vita sandstränder, turkosblått vatten och korallrev.Utforska det rika marina livet i Ifatys korallrev. Vi kan se färgglada fiskar, koraller och andra marina arter.Är du istället sugen på att dyka så finns det många dykcenter som erbjuder kurser och guidade dykningar för både nybörjare och erfarna dykare.Njut av färsk fisk och skaldjur på de lokala restaurangerna, tillsammans med traditionella malagassiska rätter. Utforska de traditionella fiskebyarna och se hur lokalbefolkningen lever och arbetar. Ifaty är ett tropiskt paradis som erbjuder något för alla. Från avkopplande dagar på stranden till äventyrliga utflykter i havet och naturen.

 • Dag 21 - 22: Ifaty - Tulear- Antananarivo

  Efter några dagars avkoppling åker vi till flygplatsen för att ta flyget tillbaka till huvudstaden. Väl framme åker vi till Ambohimanga, en av Madagaskars mest betydelsefulla kulturella och historiska platser.

  På Ambohimanga finns flera byggnader och strukturer som var centrala för Merina-kungadömet. Den mest kända av dessa är Rova, det kungliga palatset. Här bodde kung Andrianampoinimerina, som enade Merina-folket och grundade det moderna Madagaskar. Staden är omgiven av höga murar byggda av stora stenar, och ingången till komplexet sker genom massiva portar som är dekorerade med traditionella mönster och symboler.Förutom de kungliga palatsen finns det också kungliga gravar på Ambohimanga. Dessa gravar är viloplatsen för flera av Merina-kungarna och deras familjer. Ambohimanga är inte bara en viktig historisk plats utan också en levande del av Madagaskars kulturarv. Dess betydelse för både lokalbefolkningen och för förståelsen av Madagaskars historia gör det till en av landets mest värdefulla och respekterade platser. Efter utflykten åker vi till vårt hotell.

  Dagen efter besöker vi en stor och privat lemurpark som ligger ca 20 km väster om Antananarivo. Här finns sju arter av lemurer som vi får se på nära håll. Matning och klappning är tyvärr inte tillåtet. Vi åker tillbaka till vårt hotell poch resten av dagen är fri för egna aktiviteter.

  (27 Km about 1,5 timmars bilresa)

 • Dag 23 - 24: Antananarivo - Stockholm

  Med massor av fina minnen och äventyr i bagaget lämnar vi Madagaskar. Efter frukost checkar vi ut från hotellet och sedan åker vi tillsammans till flygplatsen för att ta flyget till Sverige.

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

 • Flyginformation

  Normal hemreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då till Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga till annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com).
  Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Avgångar & priser

AvresaHemkomstAntal dagarResmålLediga platserPris
2024-09-272024-10-2024MadagaskarFullbokad, väntelista49 800:-Boka på väntelista
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm