Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Rundresa i Saudiarabien

En upptäcktsresa i Saudiarabien!

Saudiarabien har inte varit känt som ett semestermål i Europa förrän i slutet av 2019 då landet öppnade sina dörrar för turism och underlättade visumformaliteterna. Traditionellt känd för att vara en av världens största oljeproducenter och för de heliga muslimska städerna Mecka och Medina samt dadlar och kameler. Saudiarabien har också fem UNESCO-kulturarv, tre öknar, en gästvänlig befolkning, många arkeologiska platser och naturattraktioner. Denna rundresa inkluderar alla  UNESCO-platser: den gamla staden Jeddah; den första huvudstaden Dir'iyah bredvid Jeddah; bergskonsten i Jubbah och den nabatiska platsen Mada'in Saleh (Al Hegra) som var en gång ett viktigt handelscentrum på husvagnsvägarna över halvön och Al Ahsa Oasis med sina miljoner dadelpalmer. Följ med Rosa Bussarna till en upptäcksresa i Saudiarabien!

Fritextsökning

Tillkommer

 • Visumkostnad inkl obligatorisk försäkring ca 1300 kr
 • Dricks till lokal guide och chaufför
 • Fickpengar ca 5-6000 kr

Höjdpunkter

Al Balad (Den gamla & historiska delen av Jeddah, en UNESCO Världsarv)
Mada ín Saleh (Nabaternas andra stad efter Petra i Jordanien, en UNESCO Världsarv)
Elephant rock
Jubbah (Stenhuggningar som tros dateras från 5500 f.KR.)
Riyadh
Al Ahsa Oasis (UNESCO kulturarv)
Camping i öknen
Jeeptur i öknen

Personal på resan

Reseledare på resan: Anders Eriksson

Dagsprogram

 • Dag 1: Stockholm -Jeddah

  Vårt äventyr börjar i Jeddah, där gammalt och modernt möts. Vi ankommer till Jeddahs flygplats och blir välkomnad av vår lokala guide och chaufför. Den första morgonen i detta magnifika land! Tänk, bara för några år sedan skulle detta inte ha varit möjligt. Vi åker till vårt boende i Jeddah och vilar en kort stund inför en fascinerande dag.

 • Dag 2: Jeddah stadstur

  Under årens lopp har ingen saudiska stad varit mer öppen för externa påverkare som handlare, internationella konstnärer och Mekka-bundna pilgrimer än den gamla hamnen i Jeddah. Idag är Jeddah Saudiarabiens livliga kosmopolitiska nav, hem till glittrande hotell samt stora evenemang såsom Röda Havet internationella filmfestival som äger rum på senvintern. Vi börjar äventyret i Jeddah med ett besök till Al Balad, den gamla och historiska delen av Jeddah som är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Här kommer vi att se smala körfält och handelshus, Naseef House och Souq Al Alawi. Här får vi även uppleva landets vänliga atmosfär. Efter stadsturen åker vi tillbaka till vårt hotell. En utsökt välkomstmiddag väntar oss på kvällen.

  Måltider: frukost/middag

 • Dag 3: Heldag vid KAEC- strand

  Ännu en härlig dag idag då vi kommer att tillbringa hela dagen vid King Abdullah Economic City (KAEC) som ligger norr om Jeddah längs Röda havets kust. Konungariket Saudiarabien är kanske inte det första stället man tänker på när man tänker på tropiska stränder. Men de 2 000 km fantastiska kusten, orörda blå vatten och mjuk, vit sand gör den dock mycket tilltalande för utlänningar. KAEC är en modern metropol och ett blomstrande turistmål. Här kan vi njuta av sol och bad en hel dag.

  Måltider: frukost

 • Dag 4: Jeddah - Medina

  Idag åker vi norrut från Jeddah längs Röda havets kust till Ar Rayis, en liten stad med lugna stränder. Röda havet i Saudiarabien är relativt orört. Efter Ar Rayis lämnar vi kusten och fortsätter inåt landet mot Medina. Medina är den näst heligaste staden för muslimerna. Om tiden tillåter kan vi ta en promenad i staden som alltid är full av pilgrimer från hela världen. Profetens moské är dock inte tillgänglig för icke-muslimer men själva staden kan besökas av vanliga turister. Vi kör vidare till Mount Uhud där vi kan beskåda utsikten över staden.

  Måltider: frukost

 • Dag 5: Medina—Al ’Ula

  Vi fortsätter färden norrut via en del av den gamla järnvägen Hejaz som ursprungligen byggdes av ottomanerna för att minska restiden för pilgrimer från Damaskus till Mekka. Dock blev vägen aldrig färdig bortom Medina. Järnvägarna blev för alltid kända för att TE Lawrence attackerade och saboterade järnvägen under första världskriget. Stationen i Al ‘Ula var den
  sista punkten för att ta färskvatten innan den nådde Medina. Al ’Ula var huvudstaden för de forntida Lihyaniterna. I Al Úla finner vi den första UNESCO:s världsarv i Saudiarabien som också kallas för Hegra. Hegra ligger ca 22 km norr om staden. Hegra byggdes av nabateerna för mer än 2000 år. Al 'Ula, den forntida muromgärdade staden är full av lerhus och stenhus som har mycket karaktär. Om tiden tillåter kan vi ta en promenad i Al ‘Ulas gamla stad.

  Måltider: frukost/lunch

 • Dag 6: Al ‘Ula, Mada’in Saleh, Dedan

  Idag har vi en hel dag för att upptäcka de arkeologiska lämningar i och runt Al ‘Ula-området. Även i Dedan och Mada’in Saleh hittar vi fornlämningar. Vi kommer att uppleva en häpnadsväckande plats. Al Ula kännetecknas av sitt attraktiva naturlandskap med de rödaktiga stenarna, av de vackra formerna som är inristade i bergen. Sanddyner och inselberg i kombination bildar en underbar uppvisning av spännande natur. Mada’in Saleh eller Hegra (UNESCO:s världsarv) är Nabaternas andra stad efter Petra i Jordanien. Stadsstrukturen har influenser från Mesopotamien och Egypten såväl som grekisk-romerska. Dessa fornlämningar inkluderar över 90 gravar som huggits ut i klipporna. Mada'in Saleh förlorade sin betydelse längs vägen när sjövägen till Jemen upprättades av romarna. Endast 4% av den bibliska platsen Dedan har grävts ut men stadens organiserade struktur är tydlig och synlig. Vi har möjligheten att ta många bilder av bland annat "Elephant Rock". Vi åker tillbaka till Al ‘Ula för övernattningen.

  Måltider: frukost/lunch

 • Dag 7: Al ‘Ula – Tayma – Ha’il

  Idag reser vi till oasen Tayma genom öknen. Tayma är en av de äldsta bosättningarna i Saudiarabien där mänsklig aktivitet går tillbaka till 90 000 år. Vi besöker museet Haddaj Well som går tillbaka till 600-talet f.Kr. och som är ett arkeologiskt mästerverk. Passa på att fotografera Al Naslaa Rock en byggformation av två stenblock som är naturligt åtskilda av en perfekt slits. Vi fortsätter till Ha'il, en tidigare vägkorsning.

  Måltider: Frukost

 • Dag 8: Ha’il – Jubbah - Ha’il

  Vi fortsätter äventyret mot Jubbah som också finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här kommer vi att se en mängd imponerande stenhuggningar som tros dateras till 5500 f.Kr. Stenhuggningarna visar en mängd olika djur såsom elefanter, bufflar, kameler och andra tama djur. Det är ett mycket fascinerande konstverk. Vi gör ett stopp på Al-Qashalal-fästningen och Al ‘Arif -fortet som var byggda av lera på toppen av en kulle. Därefter har vi en fri eftermiddag att utforska Haíl på egen hand. Staden har bland annat en väldigt fin och modern shoppingområde.

  Måltider: frukost

 • Dag 9: Ha’il – Buraydah

  Vi färdas vidare till Buraydah, en traditionell jordbruksstad och hemmet till den största dadelfestivalen som hålls varje år i augusti. Vi besöker en dadelfarm. Saudiarabien
  är en av världens största dadelproducenter och här får vi se olika dadelsorter än vi någonsin kunnat föreställa oss. Det är ett perfekt tillfälle att prova olika dadlar och hitta en personlig favorit. Tips: Dadlar är även en mycket uppskattad souvenir att ta med hem.

  Måltider: frukost

 • Dag 10: Buraydah—Riyadh

  En tidig start idag med ett besök på Buraydahs kamelmarknad som är världens största. Vi fortsätter resan mot Riyadh. På vägen kommer vi att besöka Ushaiger Heritage Village, en av de äldsta städerna i Najd-regionen och ett viktigt stopp på pilgrimsvägen från Kuwait till Mekka. Vi anländer till Riyadh på eftermiddagen. Här kommer vi att stanna i två nätter.

  Måltider: frukost

 • Dag 11: Riyadh

  På morgonen åker vi till gamla Riyadh till kungen Abdul Aziz historiska område. Vi besöker nationalmuseet och Murabbapalatset. Vi fortsätter till Masmaks fästning som omvandlades till ett museum på 1990-talet. I moderna Riyadh erbjuder Al Faisaliah och Kingdom Towers utsikt över hela staden. På eftermiddagen besöker vi den gamla muromgärdade staden Al Dir'iyah som är listad som UNESCO:s världsarv. Staden var den saudiska kungarikets första huvudstad på 1700-talet och övergavs efter ottomanernas belägring på 1800-talet. Den nya huvudstaden som byggdes var Riyadh.

  Måltider: frukost

 • Dag 12: Riyadh—Al Ahsa- Al Hofuf

  Äventyret fortsätter österut mot oasen Al Ahsa som ligger nära staden Hofuf. Oasen Al Ahsa är listat som UNESCO:s kulturarv och består av över två och en halv miljon dadelpalmer vilket gör den till den största i världen. Oasen står i skarp kontrast med öknen i det tomma kvarteret som börjar precis utanför. Vi kommer att besöka en lokal dadelgård och njuta av utsikten över staden samt beskåda oasen från Al Qara Mountain.

  Måltider: frukost

 • Dag 13: Al Hofuf—Empty Quarter

  Idag får vi adrenalinet att pumpa. Vi kommer att njuta av en 4x4/jeep-tur i det tomma kvarteret som är den största oavbrutna sandöknen i världen. Öknen sträcker sig från Saudiarabien till Förenade Arabemiraten och in till Oman. Öknen täcker ungefär en fjärde del av landets yta med en storlek på mer än 650 000 km2 vilket gör den större än Frankrikes storlek. Ord kan inte beskriva vad som väntar på oss här, vi måste se det för att tro det. Var redo för utsikt över fantastiska sanddyner som varierar i storlek och höjd. Våra förare tar oss upp och ner i sanddynerna. Vid lunchtid kommer vi njuta av en utsökt picknick-lunch med vy över de mystiska sanddynerna. Vi kommer sedan att spendera natten med så kallad "vild camping". Vår guide har förberett tält och utrustning och tillsammans kommer vi att slå upp dessa på en väl vald plats. Vi kommer därefter att laga middag på plats och avnjuta den ute i det fria, under stjärnorna.

  Måltider: frukost/lunch/middag

 • Dag 14: Empty Quarter—Riyadh

  Det är dags att aka tillbaka till Riyadh. När vi anländer har vi en fri eftermiddag att utforska staden. På kvällen väntar en avskedsmiddag som är inbokad på en lokal restaurang.

  Måltider: frukost/middag

 • Dag 15: Riyadh

  Sista dagen i Saudiarabiens huvudstad idag. Passa på att inhandla dina sista souvenirer på de mysiga soukerna runt omkring. Stadens mest kända marknad är Souq Al Zal som fortfarande är lika högljudd och levande som när den uppstod år 1901. Allt från guldmynt till hantverk och dammiga antikviteter hittar du här. Man kan även hitta traditionella saudiska föremål som dallah kaffekannor och mabkhara rökelsebrännare.

  Måltider: frukost

 • Dag 16: Riyadh - Stockholm

  Natten mellan den 27 och 28 november lämnar vi hotellet för att åka till flygplatsen. Vårt flyg lämnar Riyadh kl.04.10 den 28 november. Mätta och belåtna på upplevelser säger vi hejdå till gästvänliga Saudiarabien.

  Måltider: frukostpaket att ta med

 • Med reservation för ändring av färdvägen.

 • Flyginformation
  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm