Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Sverige till Indien

Äntligen är den här! Resan som blev starten för Rosa Bussarna, rosa buss från Sverige till Turkiet. Därefter flyg till Pakistan och där fortsätter vi med buss genom Pakistan, Indien (Kashmir, Ladakh). Hösten 2023 går denna äventyrsresa av stapeln. Anders själv har kört denna resa 15 gånger och det är enligt honom en av hans favoritresor. Så häng med oss på ditt livs äventyr. Denna resa är lite en av expeditionsresa så färdvägen kan ändras under resans gång.

Fritextsökning

Tillkommer

 • Visumkostnad ca 2 000 kr
 • Fickpengar ca 11 000-14 000 kr
 • Dricks till lokala chaufförer och guider, totalt ca 1 000 kr

Höjdpunkter

 • Samvaron i bussarna
 • Krakow
 • Budapest
 • Balatonsjön
 • Makarska
 • Skopje
 • Meteora
 • Kavala
 • Istanbul
 • Göreme
 • Karakoram
 • Kashmir & Ladakh
 • Husbåtarna i Kashmir

Personal på resan

Sverige till Turkiet:
reseledare
chaufför

Från Pakistan:
reseledare
 

Dagsprogram

 • Vecka 1: Sverige, Polen, Slovakien, Ungern

  Vi startar vår resa med buss från Stockholm till Nynäshamn där vi rullar ombord på båten som ska ta oss till Gdansk i Polen. Därifrån rullar vi vidare till Polens huvudstad Warszawa för ett kortare stopp innan vi tar oss till Krakow. Denna mysiga medeltidsstad ser ut som att den vore tagen ur en sagobok med sitt livliga torg, gotiska torn, smala gator, underjordiska tunnlar, valv och dolda innergårdar. Krakow är också Polens kulturhuvudstad och här märker du tydligt av kärleken till musik, poesi, konst och teater. Njut av denna vackra stad och besök gärna Gamla stan som finns upptagen på Unescos världsarvslista. De som vill kan även besöka den fascinerande saltgruvan i Wieliczka utanför Krakow. Efter två nätter fortsätter resan och vi tar oss via Slovakien vidare till Ungern och huvudstaden Budapest. Staden är en av de mest välbevarade centraleuropeiska städerna efter andra världskriget. Här finns det många fantastiska byggnader att utforska. Besök gärna en av de mest imponerande sevärdheterna i Budapest, Hjältarnas torg, den mest kända byggnaden, Parlamentet och Sankt Stefansbasilikan, som är en av de viktigaste kyrkobyggnaderna i staden och en av Budapests största attraktioner. Om ni tar er upp till världsarvet Slottshöjden hittar ni Gamla stan där det finns en rad museer, restauranger, butiker och eleganta gator och hus i gotisk stil. Vi stannar två nätter i Budapest så ni har tid på er för att utforska stan och missa inte att besöka någon ruinpub som är typiska för just Budapest. Vi tar oss vidare i Ungern till sjön Balaton och förhoppningsvis ett svalkande dopp i sjön.

 • Vecka 2: Kroatien, Montenegro, Albanien, (Kosovo), Nordmakedonien, Grekland

  Nästa land på resan blir Kroatien och huvudstaden Zagreb och härifrån rullar vi vidare till Makarska för några dagar med sol och bad. Kvällarna kan du tillbringa inne i staden med att strosa längs gatorna, besöka någon kulturell sevärdhet eller slå dig ner på en mysig restaurang vid vattnet och njuta av färsk fisk och andra lokala specialiteter. Resan fortsätter till Montenegro och huvudstaden Podgorica och efter det rullar vi in i Albanien och huvudstaden Tirana. Innan veckan är slut hinner vi med att åka till Nordmakedoniens huvudstad Skopje och därifrån kan den äventyrlige själv ta en tur till Kosovo.

 • Vecka 3: Grekland, Turkiet

  Veckan inleds med resa till det mytomspunna Meteora och dess kloster och grottor. Ett favoritställe för rosa bussarna sedan tidernas begynnelse. Turen går vidare till den grekiska hamnstaden Kavala med några dagars avkopplande strandliv.

 • Vecka 4: Turkiet

  Nytt land väntar i form av Turkiet och Pamukkele och vidare till Göreme, som är en ort i Kappadokien i provinsen Neysehir. Orten är centrum för Göreme nationalpark som tillsammans med de fascinerande klippformationerna utgör världsarv av Unesco. Området skapades för flera miljoner år sedan då aska och vulkaniskt damm från vulkanutbrott täckte den enorma högslätten. Efter det är det väder och vind som utformat de märkliga figurer och formationer som finns idag. Ur den lättarbetade stenen har det byggts underjordiska bostäder, grottor, lagerrum, kyrkor och till och med hela städer. Vissa byggnader når ner hela tio våningar under jorden. Dessa fantastiska byggnadsverk byggdes av kristna som var på flykt undan romarna omkring år 200 e.Kr. Landskapet har blivit en av Turkiets största sevärdheter. Efter det så blir det några dagars storstadsliv då vi tar oss till den enda staden som sträcker sig över två världsdelar, nämligen metropolen Istanbul i Turkiet. Stadens historia är brokig och var du än vänder dig finns det något spännande att se och uppleva här. Några sevärdheter vi rekommenderar är den Blå moskén, Hagia Sofia, Topikapipalatset, basaren Kapali Carsi, med sina runt 4 000 butiker, samt en båttur på Bosporen.

 • Vecka 5: Turkiet, Pakistan

  Nästa land på resan blir med flyg till Pakistan. Vi ankommer till Islamabad sedan åker vi till vårt hotell.
  Denna dag besöker vi Shah Faisal-moskén, Log Versa Museum och Pakistan monument. Efter det äter vi middag på en traditionell pakistansk restaurang. Dag 32 åker vi vidare till Naran där vi sover en natt. Vi lämnar Naran och via Mansera passerar vi det natursköna Babusar-passet (4100 meter). Vi övernattar i Chilas. På morgonen besöker vi de gamla hällristningarna i Chilas längs floden Indus. Det finns mer än 50 000 bitar av buddhistisk hällristningar längs med Karakoram. Vi fortsätter att köra till Karimabad och stannar vid korsningen av världens tre högsta bergsområdena: Karakoram, Himalaya och Hindu-Kush. Vi fortsätter mot Hunza och äter lunch vid Rakaposhi utsiktspunkten. Sedan fortsätter vi till Karimabad. Vi kommer att besöka Baltit Fort.

  Tidigt på morgonen åker vi till utsiktsplatsen Duiker för att uppleva den magnifika soluppgången över Rakaposhi (7788 meter), Diran-topp (7200 meter) och Gyllene-topp. Många höga toppar kan ses härifrån. Efter frukost kör vi till Passu för att besöka de heliga klipplatserna från 300-talet e.Kr. Vi stannar på vägen för att se sjön Atta Abad med bästa utsikten över passu-kottar. Vi kör vidare till Borit Lake. Efter lunch kör vi till vägens ände där vi besöker Passu Glacier. Vi åker tillbaka till Chilas längs Indusfloden. Vi kommer att besöka skolor vid Bounerdalen innan vi åker tillbaka till vårt boende för natten.

 • Vecka 6: Pakistan

  Efter frukost kör vi till Besham. På vägen stannar vi vid Chilas för lunch och fortsätter köra längs den väldiga floden Indus. Vi besöker hällristningarna. Vi åker vidare mot Islamabad via den antika staden Taxila där vi besöker Taxilamuseum. Här finns samling av Gandhara konst. Sedan besöker vi Darmarajika Stupa och åker tillbaka till Islamabad. Efter frukost kör vi till Lahore och vi checkar in på hotellet. Dags för stadsrundtur. Först besöker vi den gamla staden Badshahimoskén som byggdes på 1600-talet. Sedan besöker även Lahore Fort. Vi promenerar till gamla stan och sedan åker vi tillbaka till hotellet för övernattning.
  Efter frukost besöker vi Wazir khan moskén, Delhi gate och Shalimar Garden. Lunch äter vi på en lokal restaurang. Därefter har vi fri tid att gå i basarn för lite shopping. Efter frukost kör till wagha boarder för att komma in till Indien. Det kan ta ca tre timmar att passera gränsen.

 • Vecka 7: Pakistan, Indien

  Lahore är gränsstaden till Indien och efter två dagar här så lämnar vi Pakistan för Indien och tar oss till Amritsar. Staden grundades av Guru Ram Das och är sikhismens heliga stad. I Amritsar finns Gyllene templet, som är sikhernas centrala helgedom och färdigställdes 1601. Vi fortsätter till Jammu, som ligger i norra Indien vid Tawifloden. Staden är huvudstad i den indiska delstaten Jammu och Kashmir på vinterhalvåret. Sista stoppet på resan blir Srinagar, som är huvudstad i Jammu och Kashmir på sommarhalvåret. Här åker vi ut på Dalsjön där vi kommer att bo tre nätter på husbåt. Vi kommer göra en guidad stadstur där vi bland annat får se den välkända och vackra Nishat Garden som även brukar kallas för Garden of Pleasure. Vi stannar sammanlagt två dagar i Srinigar så det finns gott om tid till att utforska Srinagar på egen hand. Passa på att fynda några färggranna pashminasjalar eller några kashmiriska hantverk innan det är dags att avsluta resan och ta flyget till New Delhi för att ett par dagar och därifrån flyga vidare hem till Sverige igen.

 • Vecka 8: Tillval Ladakh, 8 dagar, 11 900 kr

  Resan inleds med två dagars körning till Ladakh. Vi kommer avverka 43 mil på häftiga vägar genom hisnande landskap. Vi når slutligen Ladakh, även kallad Lilla Tibet och Världens tak. Ladakh ligger öster om Kashmir beläget mellan de mäktiga bergskedjorna Kunlun i norr och Himalaya i söder. Landskapet som vi möts av är hisnande vackert. Vi tar oss till Leh (3 500 m.ö.h.), huvudorten i området och här kan de som vill gå på sightseeingtur i den historiska staden som är helt präglad av det imponerande Leh-palatset (som byggdes på 1500-talet av kung Singge Namgyal i sann tibetansk arkitekturstil). Från palatsets tak är utsikten över staden spektakulär, med de mäktiga bergen som tornar upp sig i bakgrunden, och därmed väl värt ett besök. Strosa sedan i den mysiga labyrintliknande basaren där du bland annat kan besöka det nybyggda buddhistiska templet Jokang eller den historiska moskén som byggdes i slutet av 1600-talet. Gör gärna ett besök till ett traditionellt tibetanskt hem, shoppa i de annorlunda små butikerna i basaren, smaka på lokala tibetanska och indiska rätter och prova chang, den något speciella tibetanska varianten av öl. Vill du inte dricka alkohol kan du i stället smaka på jakoxete med smör och salt. Vi kommer att göra en guidad tur till Shey, tidigare huvudstad i Ladakh, och några av de många buddhistiska kloster (gompas) som finns i närheten av Leh. Dessa kloster är över 100 år gamla och fortfarande i bruk och det finns möjlighet för oss att delta i morgonbönen tillsammans med munkarna när vi är där. En av höjdpunkterna på resan är Nubradalen och här kommer vi stanna i två dagar. Vägen till Nubradalen går över bergspasset Khardung La på en av världens högsta körbara vägar, hela 5 600 m.ö.h. Området är nästan konstant höljt i dimma och täckt av snö. I Nubradalen finns flera kloster att besöka innan vi tar oss vidare till den lilla byn Panamik där vi kan bada i varma källor rika på svavel. I Panamik kan du också passa på att köpa kashmiriska mattor, pashminasjalar och yllesockor. Efter några intressanta dagar i Ladakh flyger vi tillbaka till Delhi där vi får tid för lite shopping innan det är dags att borda flyget till Sverige.

  Denna resa görs med inhyrda fordon i Kashmir. Halvpension utom på dag 3 och 7 då det endast ingår frukost.

 • Med reservation för ändring av färdvägen.

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Arlanda flygplats. På vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan innebära en extra kostnad.

Karta