Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Sverige till Indien overland

Äntligen är den här! Resan som blev starten för Rosa Bussarna, rosa buss från Sverige hela vägen till Indien. Hösten 2022 går denna äventyrsresa av stapeln. Anders själv har kört denna resa 15 gånger och det är enligt honom en av hans favoritresor. Så häng med oss på ditt livs äventyr. Denna resa har inte körts på många år, så det blir lite av en expeditionsresa, så färdvägen kan ändras under resans gång.

Fritextsökning

Tillkommer

 • Flygresa hem ca 3 000-5000 kr
 • Visumkostnad ca 1 600 kr
 • Fickpengar ca 11 000-14 000 kr
 • Det ingår en hel del boende på vandrarhem och hotell under resan

Höjdpunkter

 • Samvaron i bussarna
 • Krakow
 • Istanbul
 • Göreme
 • Saltöknen i Iran
 • Husbåtarna i Kashmir

Personal på resan

Sverige till Turkiet
Sofia Ellström, reseledare
Gunnar Granqvist, chaufför

Från Turkiet
Andreas Frick, reseledare
 

Dagsprogram

 • Vecka 1: Sverige, Polen, Slovakien, Ungern

  Vi startar vår resa med buss från Stockholm till Nynäshamn där vi rullar ombord på båten som ska ta oss till Gdansk i Polen. Därifrån rullar vi vidare till Krakow. Denna mysiga medeltidsstad ser ut som att den vore tagen ur en sagobok med sitt livliga torg, gotiska torn, smala gator, underjordiska tunnlar, valv och dolda innergårdar. Krakow är också Polens kulturhuvudstad och här märker du tydligt av kärleken till musik, poesi, konst och teater. Njut av denna vackra stad och besök gärna Gamla stan som finns upptagen på Unescos världsarvslista. De som vill kan även besöka den fascinerande saltgruvan i Wieliczka utanför Krakow. Efter två nätter fortsätter resan och vi tar oss via Slovakien vidare till Ungern och huvudstaden Budapest. Staden är en av de mest välbevarade centraleuropeiska städerna efter andra världskriget. Här finns det många fantastiska byggnader att utforska. Besök gärna en av de mest imponerande sevärdheterna i Budapest, Hjältarnas torg, den mest kända byggnaden, Parlamentet och Sankt Stefansbasilikan, som är en av de viktigaste kyrkobyggnaderna i staden och en av Budapests största attraktioner. Om ni tar er upp till världsarvet Slottshöjden hittar ni Gamla stan där det finns en rad museer, restauranger, butiker och eleganta gator och hus i gotisk stil. Vi stannar tre nätter i Budapest så ni har gott om tid på er för att utforska stan och missa inte att besöka någon ruinpub som är typiska för just Budapest. Vi tar oss vidare i Ungern till sjön Balaton för några sköna dagar här.

 • Vecka 2: Kroatien, Montenegro, Albanien, Kosovo, Nordmakedonien, Grekland

  Nästa land på resan blir Kroatien och huvudstaden Zagreb och härifrån rullar vi vidare till Makarska för några dagar med sol och bad. Kvällarna kan du tillbringa inne i staden med att strosa längs gatorna, besöka någon kulturell sevärdhet eller slå dig ner på en mysig restaurang vid vattnet och njuta av färsk fisk och andra lokala specialiteter. Resan fortsätter till Montenegro och huvudstaden Podgorica och efter det rullar vi via Albanien till Kosovo och huvudstaden Pristina. Innan veckan är slut hinner vi med att åka genom Nordmakedonien till Grekland.

 • Vecka 3: Grekland, Turkiet

  Veckan inleds i den grekiska hamnstaden Kavala med några dagars avkopplande strandliv. Efter det så blir det några dagars storstadsliv då vi tar oss till den enda staden som sträcker sig över två världsdelar, nämligen metropolen Istanbul i Turkiet. Stadens historia är brokig och var du än vänder dig finns det något spännande att se och uppleva här. Några sevärdheter vi rekommenderar är den Blå moskén, Hagia Sofia, Topikapipalatset, basaren Kapali Carsi, med sina runt 4 000 butiker, samt en båttur på Bosporen.

 • Vecka 4: Turkiet

  Vi lämnar Istanbul och tar oss till vidare i Turkiet till Göreme, som är en ort i Kappadokien i provinsen Neysehir. Orten är centrum för Göreme nationalpark som tillsammans med de fascinerande klippformationerna utgör världsarv av Unesco. Området skapades för flera miljoner år sedan då aska och vulkaniskt damm från vulkanutbrott täckte den enorma högslätten. Efter det är det väder och vind som utformat de märkliga figurer och formationer som finns idag. Ur den lättarbetade stenen har det byggts underjordiska bostäder, grottor, lagerrum, kyrkor och till och med hela städer. Vissa byggnader når ner hela tio våningar under jorden. Dessa fantastiska byggnadsverk byggdes av kristna som var på flykt undan romarna omkring år 200 e.Kr. Landskapet har blivit en av Turkiets största sevärdheter. Resan fortsätter till Erzincan och därifrån till Doğubayazıt, som ligger nära gränsen till Iran och vid foten av Turkiets högsta berg Ararat, 5 123 m.ö.h.

 • Vecka 5: Turkiet, Iran

  Nästa land på resan blir Iran och staden Tabriz. Vi fortsätter resan till landets tidigare huvudstad, Esfahan. Staden är känd för sin moské Masjed-e Emam och har landets främsta basar där du kan shoppa loss. Missa inte att besöka något av de mysiga tehusen i brovalven som är välkända i staden. Här kan du bland annat prova på att röka vattenpipa.

 • Vecka 6: Iran, Pakistan

  Resan fortsätter i Iran till Yazd och efter det till Bam i sydöstra Iran. Här stannar vi någon dag innan vi rullar vidare genom Stora saltöknen, som är en saltöken som ligger i södra Iran. Stora saltöknen är Irans största öken och är till största obebodd. Vi når gränsen till Pakistan och rullar in i nästa land och till staden Taftan (Om det skulle vara problem vid gränsen så kommer vi flyga in i Pakistan, då tillkommer en extra kostnad på ca 2 000 kr. Vi kommer i så fall hyra buss i fyra dagar och åka upp till Kashmir, där bor vi på hotell). Och härifrån rullar vi vidare till Quetta, som är huvudstad i den pakistanska provinsen Baluchistan. Här stannar vi två nätter innan vi tar oss till Sukkur, som är huvudort för ett distrikt med samma namn i den pakistanska provinsen Sindh. Staden Multan i provinsen Punjab blir sista stoppet denna vecka.

 • Vecka 7: Pakistan, Indien

  Veckan inleds i Lahore som är Pakistans näst största stad och ligger bredvid floden Ravi. Lahore är gränsstaden till Indien och efter två dagar här så lämnar vi Pakistan för Indien och tar oss till Amritsar. Staden grundades av Guru Ram Das och är sikhismens heliga stad. I Amritsar finns Gyllene templet, som är sikhernas centrala helgedom och färdigställdes 1601. Vi fortsätter till Jammu, som ligger i norra Indien vid Tawifloden. Staden är huvudstad i den indiska delstaten Jammu och Kashmir på vinterhalvåret. Sista stoppet på resan blir Srinagar, som är huvudstad i Jammu och Kashmir på sommarhalvåret. Här åker vi ut på Dalsjön där vi kommer att bo en natt på husbåt. Vi kommer göra en guidad stadstur där vi bland annat får se den välkända och vackra Nishat Garden som även brukar kallas för Garden of Pleasure. Vi stannar sammanlagt två dagar i Srinigar så det finns gott om tid till att utforska Srinagar på egen hand. Passa på att fynda några färggranna pashminasjalar eller några kashmiriska hantverk innan det är dags att avsluta resan och ta flyget till New Delhi (ingår) för att därifrån flyga vidare hem till Sverige igen (ingår ej).

 • Vecka 8: Tillval Ladakh, 8 dagar, 9 900 kr

  Resan inleds med två dagars körning till Ladakh. Vi kommer avverka 43 mil på häftiga vägar genom hisnande landskap. Vi når slutligen Ladakh, även kallad Lilla Tibet och Världens tak. Ladakh ligger öster om Kashmir beläget mellan de mäktiga bergskedjorna Kunlun i norr och Himalaya i söder. Landskapet som vi möts av är hisnande vackert. Vi tar oss till Leh (3 500 m.ö.h.), huvudorten i området och här kan de som vill gå på sightseeingtur i den historiska staden som är helt präglad av det imponerande Leh-palatset (som byggdes på 1500-talet av kung Singge Namgyal i sann tibetansk arkitekturstil). Från palatsets tak är utsikten över staden spektakulär, med de mäktiga bergen som tornar upp sig i bakgrunden, och därmed väl värt ett besök. Strosa sedan i den mysiga labyrintliknande basaren där du bland annat kan besöka det nybyggda buddhistiska templet Jokang eller den historiska moskén som byggdes i slutet av 1600-talet. Gör gärna ett besök till ett traditionellt tibetanskt hem, shoppa i de annorlunda små butikerna i basaren, smaka på lokala tibetanska och indiska rätter och prova chang, den något speciella tibetanska varianten av öl. Vill du inte dricka alkohol kan du i stället smaka på jakoxete med smör och salt. Vi kommer att göra en guidad tur till Shey, tidigare huvudstad i Ladakh, och några av de många buddhistiska kloster (gompas) som finns i närheten av Leh. Dessa kloster är över 100 år gamla och fortfarande i bruk och det finns möjlighet för oss att delta i morgonbönen tillsammans med munkarna när vi är där. En av höjdpunkterna på resan är Nubradalen och här kommer vi stanna i två dagar. Vägen till Nubradalen går över bergspasset Khardung La på en av världens högsta körbara vägar, hela 5 600 m.ö.h. Området är nästan konstant höljt i dimma och täckt av snö. I Nubradalen finns flera kloster att besöka innan vi tar oss vidare till den lilla byn Panamik där vi kan bada i varma källor rika på svavel. I Panamik kan du också passa på att köpa kashmiriska mattor, pashminasjalar och yllesockor. Efter några intressanta dagar i Ladakh flyger vi tillbaka till Delhi där vi får tid för lite shopping innan det är dags att borda flyget till Sverige.

  Denna resa görs med inhyrda fordon i Kashmir. Halvpension utom på dag 3 och 7 då det endast ingår frukost.

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

Karta

Avgångar & priser

AvresaHemkomstAntal dagarResmålLediga platserPris
2023-08-192023-10-0548Sverige till Indien overland
OBS! Preliminära avrese- och hemkomstdatum
Mer än 544 000:-Boka
Resekalender
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm