Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Finland till Ryssland till Norge

Midnattssol, historiska städer och orörd natur. Våra närmaste grannar bjuder in på en fantastisk resa för alla livsnjutare.  Kom och följ med Rosa Bussarna på ett 2,5 veckor oförglömligt äventyr.

Denna resa erbjuder allt från nationalparker till kommuniststatyer, tomtens verkstad till bad i skärgårdar, Europas nordligaste punkt till äldsta städer och adrenalinpumpade aktiviteter till lata dagar. 

Denna resa kan  kombineras med resan Vandringsresa till Kebnekaise, pris 26 800 kr. Kontakta kontoret om ni är intresserade av detta.

Reseinformation

Tåg i stället för flyg

Det finns möjlighet att välja bort flyg och i stället åka tåg till Stockholm från Kiruna. Kontakta kontoret för mer information.

Fritextsökning

Tillkommer

 • Visum till Ryssland
 • Björnsafari
 • Guldvaskning
 • Besök till gruvan i Kiruna
 • Inträde till Icehotel 365
 • Fickpengar ca 3 000- 5 000. Om du väljer att göra extra aktiviteter eller utflykter som inte ingår i resans pris, som t.ex björnsafari, så behöver du ha med dig mer fickpengar än de rekommenderade beloppen

Höjdpunkter

 • Vasa
 • Ginprovning
 • Björnsafari
 • Guldvaskning
 • Murmansk
 • Kirkenes
 • Nordkap
 • Treriksröset
 • Lofoten
 • Kiruna

Dagsprogram

 • Dag 1-4: Resa: Rosa buss från Stockholm-Vasa Finland: Ginprovning på Kyrö destilleri & björnsafari i Ruhtinansalmi

  Vårt äventyr startar med rosa buss från Cityterminalen i Stockholm och därifrån rullar vi ner mot hamnen där vi går ombord på färjan som ska ta oss över Östersjön till Åbo i Finland. Därifrån fortsätter resan mot Vasa och vi gör ett stopp för lunch längs vägen. När vi väl kommer fram så väntas besök och ginprovning på Kyrö destilleri och efter det går vi ut på krogen. Morgonen efter så fortsätter resan nordöst och vi styr kosan mot Ruhtinansalmi. Här stannar vi två nätter och det finns möjlighet till lite olika aktiviteter i området. Morgonen efter finns det bland annat möjlighet att göra en historisk tur som handlar om vinterkriget. Kriget pågick mellan Finland och Sovjetunionen från den 30 november år 1939 till och med den 13 mars år 1940. Trots att vinterkriget var så kort så förlorades ändå ca 126 000 män i kriget. Vinterkrigsturen tar ca 3-4 timmar. Det finns också möjlighet att göra två olika björnsafariturer. Detta innebär att man sitter i ett gömsle några timmar och spanar efter björn, järv och varg. Du kan välja mellan ett dagspass på ca 6 timmar och ett pass på ca 15 timmar som inkluderar nattspaning. Man tar sig in i skogen, ca 3 km från campingen där vi bor, och där finns sju stycken gömslen som vi kommer vara i. Där inne är vi skyddade från vilddjur och kan i lugn och ro spana efter björnar, men även efter vargar och järvar. Har vi tur så kommer vi kunna skymta och fota de väldiga rovdjuren på nära håll.

 • dag 5-7: Finland: Santa Claus Village i Rovaniemi & guldvaskning i Tankavaara. Ryssland: Murmansk

  Vi rullar vidare och når Santa Claus Village i Rovaniemi där vi stannar för lunch. Trots att det är sommar så finns det ändå en chans att kanske stöta på tomten här. Men framför allt så är tomtelandet byggt på norra polcirkeln (så långt norrut har vi kommit nu) så här kan du ta steget över polcirkeln och tillbaka om du vill det. Resan i Finland går vidare och nästa stopp blir Tankavaaras guldby i finska Lappland. Finska Lappland är hemvist för myter, legender och drömmar och många av dem kretsar kring de lappländska guldfälten. Varje år smittas turister och äventyrare av guldfeber. De söker sig hit för att leta efter världens renaste guld, det som går att hitta i omgivningarna kring älvarna Lemmenjoki och Ivalojoki. Vi når Tankavaara på eftermiddagen och har vi tur hinner även vi testa på att vaska guld innan det blir kväll. Om guldfebern väcker oss tidigt på morgonen så blir det tid för lite guldvaskning även denna dag. Efter det så lämnar vi guldbyn och styr vidare mot Murmansk, en stad i nordvästra Ryssland. Staden ligger på Kolahalvöns nordkust och har ca 300 000 invånare och är därmed den största staden i världen som ligger norr om norra polcirkeln. Murmansk grundades 1916 främst för att det behövdes en hamn i norr och än idag dominerar sjöfartsindustrin här. Vi stannar två nätter här och blir bland annat erbjudna en stadsvandring i Murmansk. Är du intresserad av kyrkor så finns missa inte den pampiga kyrkan Savior on Waters samt S:t Nicolai-kyrkan. Den största turistattraktionen i staden är den kärnkraftsdrivna isbrytaren Lenin. Det är världens första kärnkraftsdrivna isbrytare och den byggdes år 1959. Isbrytaren är dock pensionerad och numera ett populärt museum.

 • Dag 8-11 : Norge: Kirkenes & Nordkap

  Resan går vidare och vi byter land och tar oss in i Norge och styr vidare till Kirkenes, som ligger i den allra nordöstra delen av Norge, nära ryska gränsen. En liten stad på ca 7 000 invånare som har tydliga influenser från gränslandet Ryssland. Ett exempel är Russermonumentet, ett krigsmonument i Kirkenes centrum. Det invigdes år 1952, som ett nationellt norskt monument över Röda arméns insats i Finnmark under andra världskrigets slutskede. Röda armén befriade Kirkenes i oktober 1944 och var kvar i staden till slutet av september 1945. Andra ryska influenser som märks i staden är att det en gång i månaden är en rysk marknad i Kirkenes samt att alla vägskyltar är skrivna på både norska och ryska. Besök gärna Grenselandmuseet, som har både tillfälliga och permanenta utställningar från gränsområdet, och konstmuseet Savio, som är uppbyggt av den samiska konstnären John Andreas Savio. Vill man besöka den ryska gränsen kan man göra det antingen med buss, flodbåt eller fyrhjuling. Vi fortsätter norrut och efter en lång kördag når vi slutligen vackra Nordkap, som är en udde på Magerøya i norra Norge. Udden är en 307 meter hög klippa som stupar brant ner i Norra ishavet. Förr i tiden var man tvungen att klättra upp hit, men idag går det bra att åka rosa buss hela vägen. Det känns som att man befinner sig vid världens ände när man står högst uppe på klippan och spanar ut över det oändliga vattnet. Klippan upptäcktes redan år 1553 av brittiska äventyrare som berättade om den när de återvände hem och den fick namnet North Cape. Idag finns det både museum och restaurang uppe på platån. Och här kan man lära sig mer om de tidiga expeditionerna till Nordkap och även se en panoramafilm som visar landskapet under fyra årstider, en miljö full av kontraster, ljus och hisnande utsikter. Nordkap är en perfekt plats för att se norrsken på vintern och midnattssol på sommaren. Så hoppas att vi får njuta av lite vackert ljus innan vi åker vidare.

 • Dag 12-18 : Finland: Kilpisjärvi och vandring eller båt till Treriksröset. Norge: Vackra Lofoten. Sverige: Flyg från Kiruna-Stockholm

  Vi tar oss till den lilla byn Kilpisjärvi i norra Finland. Kilpisjärvi är bland annat utgångspunkt för vandringsturer till Treriksröset. Treriksröset är ett riksröse vid den punkt där gränsen mellan de tre länderna Sverige, Norge och Finland sammanfaller. Sedan 1926 så är själva röset en gjuten betongklump, som ligger ca tio meter från stranden i sjön Koltajaure. Treriksröset är världens nordligaste trelandspunkt, Sveriges nordligaste punkt och finländska fastlandets västligaste punkt. De som vill har möjlighet att vandra ca 11 km till Treriksröset. Vill man inte vandra så kan man ta båten dit i stället. Vi kommer övernatta på plats och dagen efter kan man antingen vandra eller åka båt tillbaka.

  Resan fortsätter och vi byter land igen och nu tar vi oss till Lofoten i Norge. Lofoten är en ögrupp i norra Norge och här kommer vi stanna två nätter på den lilla orten Svolvaer på ön Austvågøy. Lofoten har en av världens mest fascinerande natur och lockar turister från hela världen som kommer hit för att uppleva kontrasten mellan dramatiska bergslandskap, sandstränder och pittoreska små fiskebyar. Under sommaren så är det många turister och äventyrare i området som vandrar och cyklar. Svolvaer är centralort i Lofoten och här finns caféer och en uteservering vid hamnen också. Byn är även en populär plats för konstnärer och i centrum finns flera gallerier med konst och fotografi som avspeglar djuren och den vackra naturen i området. Det kommer finnas möjlighet att göra båtturer i området, förhoppningsvis kanske en örnsafari eller en midnattssolsafari.

  Efter två dagar här är det dags att ta färjan över till fastlandet och vidare därifrån med buss till Sveriges nordligaste stad Kiruna. Gruvstaden Kiruna ligger mellan två berg och ca 20 mil ovanför norra polcirkeln. Det är en speciell stad som präglas av naturen och bergen som omger den. Just Kirunas speciella läge ovanför polcirkeln gör att man här ser midnattsolen från slutet av maj till och med mitten av juli ungefär. Har vi tur så kan vi få njuta av några ljusa kvällar åtminstone när vi befinner oss i området. Vi anländer under sen eftermiddag till Kiruna så vi får en kväll i stan och en heldag dagen efter. Passa på att göra ett besök till världens största underjordiska järnmalmsgruva eller kanske ta en tur till Jukkasjärvi för att besöka Icehotel 365, en året runt-öppen isupplevelse utöver det vanliga. 1 200 kvadratmeter, ca 20 sviter som serverar champagne och drinkar i isglas såklart och ett isgalleri, allt skapat i snö och is av utvalda konstnärer från när och fjärran. Väggar, golv och tak är täckta med is och snö och temperaturen hålls på ca fem minusgrader året om. Kylmaskinen som håller igång ishotellet drivs av energi från en solcellsanläggning. Och eftersom Jukkasjärvi ligger ca 20 mil norr om norra polcirkeln så lyser solen ca 100 dagar i sträck per år så därför fungerar den lösningen. Efter två nätter i Kiruna så går resan mot sitt slut och det är dags att ta sig till flygplatsen för att flyga tillbaka till Stockholm igen.

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm