Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Kenya till Eritrea

Fritextsökning

Tillkommer

 • Visumkostnad
 • Fickpengar ca 8 000-11 000 kr

Höjdpunkter

 • Samburu National Reserve
 • Vulkanen Soda
 • Balebergens nationalpark
 • Omodalen
 • Djibouti
 • Lalibela
 • Blå Nilens källa
 • Omdurman
 • Meroe pyramiderna
 • Massawa
 • Asmara

Dagsprogram

 • Dag 1-4

  Resan startar med flyg från Sverige till Kenyas huvudstad Nairobi, därifrån åker vi norrut i Kenya mot Samburu National Reserv. Morgonen efter blir vi hämtade av jeepar för en heldags safaritur i Samburu som bjuder på varierad natur med berg, flod och grässlätter. Förutom de klassiska djuren som giraffer, zebror, elefanter etc. så finns det även flera djur i området som vara anses unika för den här regionen, bland annat den utrotningshotade grevyzebran, östafrikanska oryxen och somalistrutsen. Gerenuken, som även kallas giraffantilop på grund av sin långa hals, finns i stort antal. Förhoppningsvis får vi även se världens snabbaste landdjur, geparden. Dagen efter åker vi vidare och tar oss via Marsabit till Moyale, gränsstaden till Etiopien, och lämnar härmed Kenya.

 • Dag 5-9

  Vi rullar vidare från Moyale. Landskapet förändras och blir plattare och växtligheten består av stor del akaciaträd. Vi passerar åkrar och det finns möjlighet att se bushkråkor och vitstjärtade svalor längs vägen. Boranafolket bor i området och de lever mycket av boskapsskötsel. Innan vi når staden Mega så börjar vägen slingra sig uppför ett berg. Och när vi lämnat staden så kommer vi passera ett gammalt italienskt fort från kriget. Vi styr vidare mot vulkanen Soda som har en saltsjö i botten. Från sjön har man forslat salt i hundratals år. Den som vill kan vandra ner till sjön, det tar ca 30 minuter ner och ca 45 minuter tillbaka. Efter frukost styr vi kosan mot Konso. Här kommer vi göra ett besök till konsofolket och förhoppningsvis få träffa deras kung. Han kommer berätta allt om livet i deras by. På eftermiddagen fortsätter äventyret och på vägen till Weito finns det möjlighet att besöka olika folkgrupper. Vi övernattar på en camping i Weito. Efter frukost kör vi till Jinka. Vi når vackra Omodalen som har ett förvånansvärt rikt djurliv. Här i området finns massa olika folkslag att besöka, som themai, ari och banna. På kvällen tar vi oss tillbaka till Jinka där vi övernattar. Morgonen efter gör vi ett besök till mursifolket och efter det tar vi oss till Jinka där vi äter lunch. Vi fortsätter till Turme där vi kommer övernatta på en camping för att kunna ha möjlighet att utforska Omodalen. Vi fortsätter västerut mot Omofloden och här finns det möjlighet att besöka hammerfolket. Vid floden kan de som vill ta sig en båttur i urholkade trädstammar. Morgonen efter startar vi tidigt med målet Arba Minch. Det blir en lång kördag denna dag, men det finns möjlighet att njuta av fantastisk natur längs med vägen och att göra kortare besök till någon av byarna vi passerar. I Arba Minch kan vi göra ett besök till Abayasjön innan vi rullar vidare.

 • Dag 10-14

  Resan fortsätter och målet denna dag är Goba, som ligger i regionen Oromia. Även denna dag blir en lång kördag så bunkra upp med snacks och dryck. Efter en god natts sömn tar vi oss till Afrikas största högplatå, Sanette, som ligger på ca 4 000 meter över havet, dess högsta punkt är 4 377 meter över havet. På vägen upp passerar vi stora, vackra fält av ljung och lobelia. Uppe i detta unika månlandskap finns det många spännande djur att spana efter, som afrikanska rotråttor, starks hare, många olika fåglar och den speciella etiopiska vargen, som ser ut som en stor räv. Efter denna fantastiska naturupplevelse tar vi oss tillbaka till Goba, där vi övernattar. Dagen efter sätter vi fart mot Dhera med ett lunchstopp i staden Āsela. Vi åker genom Balebergens nationalpark och under den första timmen kommer vi kunna se bergsnyalor, rörbockar, vårtsvin och många endemiska fåglar. Det är högplatå på väg mot Āsela och vi passerar stora odlingsområden och mycket boskap längs vägen. Staden ligger vid berget Chilalo och här intar vi en god lunch innan vi fortsätter vår resa. Vi lämnar högplatån och tar oss neråt. Vi når Dhera nationalpark på kvällen och sover över inne i parken. Dhera är känd för sitt stora bestånd av både större kudu och mindre kudu och växtligheten består till stor del av akaciaträd. Dagen efter fortsätter vi resan och den här dagen blir en lång kördag. Efter några mil så kommer vi upp på den stora vägen som leder till Djibouti, den vägen är bitvis sönderkörd på grund av de många tunga lastbilarna som trafikerar sträckan Addis Abeba och Djibouti. Vi kommer passera en del av det Östafrikanska gravsänkesystemet (East-African Rift Valley), som är ett geografiskt område som består av sänkor och stora sprickor. Formationerna har uppkommit genom riftbildning, på grund av att den arabiska och den afrikanska kontinentalplattan rör sig ifrån varandra. Denna process påbörjades för ca 35 miljoner år sedan. Vi rullar vidare genom stora svarta lavafält, lågland med stora slätter och Awash nationalpark. Här finns det möjlighet att bland annat se zebror, soemmerrings gaseller och strutsar.

 • Dag 15-17

  Vi tar oss till nästa land på resan, nämligen Djibouti, som är en av de hetaste och torraste platserna på jorden. Så gillar du värme har du kommit rätt. Djibouti ligger i nordöstra Afrika, vid ingången till Röda havet från Adenbukten och Indiska oceanen. Landet var en fransk koloni i nästan 80 år och blev självständigt 1977 och länderna har fortfarande ett nära band. Vi kommer bo i Djiboutis huvudstad (med samma namn som landet) tre dagar så ni har lite tid att utforska staden. Huvudstaden ligger vid kusten så passa på att njuta av svalkande bad som kan vara välbehövligt i värmen. Det finns möjlighet till dykning och snorkling. Havets korallrev innehåller flera hundra olika koraller och ger livsmiljö för ett mycket rikt djurliv. Här finns till exempel barracuda och kejsarsnapper och stora djur som valhajar, gråhajar och delfiner. Djibouti stad är en levande och kosmopolitisk plats med arabiska, europeiska och afrikanska influenser. Staden erbjuder många färgglada restauranger och ett bra nattliv.

 • Dag 18-23

  Vi tar oss till Lalibela, som ligger i norra Etiopien, ca 2 360 meter över havet. Platsen hette ursprungligen Roha men döptes senare om efter 1200-talskungen Lalibela. Här finns elva fantastiska klippkyrkor som gjordes mellan åren 1000–1200. Kyrkorna höggs ur berget till fristående byggnader och har betydande ornamentala och figurativa vägg-och takmålningar och reliefer. Den största är mer än 30 meter lång, 25 meter bred och 10 meter hög. Platsen är en välkänd vallfartsort för etiopiska kristna och kyrkorna räknas i dag till Unescos världsarv. Resan fortsätter till Bahir Dar och här finns det möjlighet att åka ut på en av Afrikas största sjöar, Tana, och se Blå Nilens utlopp och även de 900 år gamla kyrkorna som finns på öar ute i sjön. Något vi varmt rekommenderar är att ta en taxi till Blå Nilens vattenfall som ligger ca 20 km bort. Efter bara en kort vandring till fots så får ni se det mäktiga vattenfallet.

 • Dag 24-29

  Etiopiens gamla huvudstad Gondar blir nästa stopp på resan. Idag är staden den fjärde största i Etiopien. Gondar ligger belägen i norra delen av landet, ca 4 mil från sjön Tana. Staden var under en period på 1600-talet en av världens folkrikaste städer. Det finns vackra medeltida slott, ruiner av borgar, palats och kyrkor från dess storhetstid som är värda att besöka. Från Gondar finns det också möjlighet att åka ut till Simenbergen. Simenbergen är ett stort bergsmassiv som ligger i den norra delen av Etiopiska höglandet. Bergen innehåller ett antal av de högsta bergen på Afrikas horn, inklusive Ras Dashen, som är på 4 555 meter över havet. Bergsmassivet utsågs 1978 till ett världsarv, för sitt unika geologiska ursprung, sin dramatiska topografi samt sin ovanliga flora och fauna. På västsidan av bergen finns sedan 1966 Simenbergens nationalpark. Har vi tur så kanske vi kan få se gelada, det är en markattartad apa som bara finns i bergsområden i Etiopien. Det är en social apa och håller ofta samman i stora flockar, som ibland kan innehålla så många som 500 olika apor. Vi tar oss vidare till nästa land på resan som är Sudan och dess huvudstad Khartoum. Khartoum är en modern och livlig stad, det bultande kommersiella och kulturella hjärtat i denna enorma islamska och afrikanska nation. Missa inte att göra ett besök till tvillingstaden Omdurman, som är den äldre staden och har många spännande marknader att utforska. Har du tur kanske du kan få se en dansande dervisch. Dervisch kallas medlemmarna av vissa mystisk-religiösa muslimska ordnar. Vidare kommer vi göra ett besök till pyramiderna i Meroe, som är en av Sudans största turistattraktioner. Trots detta så står pyramiderna relativt öde och vi kan i lugn och ro promenera runt och beundra de vackra byggnadsverken som numera räknas till världsarv av Unesco.

 • Dag 30-38

  Nu rullar vi in i ännu ett spännande land, det tidigare så slutna landet Eritrea. Vi tar oss in i staden Keren, som är den nästa största staden i Eritrea. Keren är huvudstad i regionen Anseba och befolkas av bland annat folkgruppen bilen. Från Keren rullar vi vidare till Eritreas viktigaste hamnstad, Massawa. Vi checkar in på vårt hotell som ligger nära Röda havet, så passa på att ta ett svalkande dopp i havet och avsluta sedan kvällen med att njuta av goda fiskrätter på någon av restaurangerna i området. Dagen efter kan det eventuellt finnas möjlighet att göra en dagsutflykt till Green Island. Här väntar ännu mera bad och här finns det även många fåglar att titta på för de intresserade. Inga människor bor på ön, så det är lugnt och stilla här. En gammal ruin och en moské finns att titta på för de som vill. Vi tar oss till vår slutdestination på resan, Eritreas huvudstad Asmara. Asmara är belägen på östkanten av den etiopiska platån och ligger ca 2 350 meter över havet. Asmara, som har en av världens främsta samlingar av modernistisk arkitektur, är utsett till världsarv av Unesco just på grund av stadens unika arkitektur. Det är få som har möjlighet att besöka denna stillsamma och vackra stad så strosa längs med paradgatan Harnet Avenue och njut av den speciella arkitekturen. Dagen efter gör vi en utflykt norrut till staden Filfil, som ligger mitt i regnskogen mellan höglandet och havet. Njut av den vackra naturen längs den ringlande vägen dit. Efter några avkopplande dagar här så är det dags att sig till flygplatsen och påbörja resan hem till Sverige.

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.  

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm