Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Sydöstafrika

Rundresa: Sydafrika – Lesotho – Swaziland – Botswana – Zimbabwe & Moçambique

Unna dig ett äventyr utöver det vanliga till sydöstra Afrika. Vi börjar resan i Sydafrika med ett besök till Kapstaden där vi kan åka upp till Taffelberget, ut till Robben Island och prova att dyka med valhaj. Resan i Sydafrika fortsätter till Godahoppsudden, Kap Agulhas och via Garden Route till nationalparken Tsitsikamma där vi kan vandra och njuta av den vackra naturen. Rundresan fortsätter till Hogsback som också bjuder på äventyr i form av vandring, kajakpaddling och ridning för de som vill.

Resan i Sydafrika går vidare till vackra Drakensberg och därifrån åker vi till det lilla exotiska landet Lesotho där vi besöker filtfolket. Efter besöket i Lesotho åker vi till St Lucia där möjlighet till nattsafari finns.

Rundresan fortsätter mot Swaziland där vi kan åka på safari innan vi kommer till den erkända Kruger nationalpark, som är känd för sin mångfald när det gäller vilda djur. Efter några dagar med safari och andra äventyr stannar vi till i Blyde River Canyon. Via Johannesburg åker vi vidare till Sun City där vi kan varva sol och bad med safari. Afrikaresan fortsätter till Botswana och Gaborone där vi kan vandra i ”Damernas detektivbyrås” fotspår innan resan fortsätter till Zimbabwe. Vi besöker ruinstaden Stora Zimbabwe innan rundresan i södra Afrika fortsätter till Vilankulo i Moçambique. I Vilankulo finns möjlighet att dyka och snorkla och har vi tur så kan vi få se valhajar, mantor och knölvalar. Det finns också långa stränder för den som är sugen på sol och bad. Rundresan fortsätter till Tofo bay där vi kan unna oss några lata dagar på stranden innan resan fortsätter till huvudstaden Maputo och hemresan till Sverige påbörjas.

Fritextsökning

Tillkommer

 • Visum ca 100 USD
 • Fickpengar ca 2 000- 2 600 USD

Höjdpunkter

 • Kapstaden
 • Godahoppsudden
 • Tsitsikamma
 • Lesotho
 • St Lucia
 • Swaziland
 • Safari i Kruger nationalpark
 • Blyde River Canyon
 • Stora Zimbabwe
 • Dykning och snorkling
 • Valhaj och mantor
 • Bazarutoarkipelagen

Dagsprogram

 • Vecka 1: Resa: Sverige-Sydafrika. Kapstaden, Taffelberget, Robben Island, Godahoppsudden & Hermanus

  Äventyret inleds i pulserande Kapstaden och vi börjar med en gemensam middag tillsammans och dagen efter får vi smaka lite på de fantastiska afrikanska vinerna när vi besöker en vingård. Kapstaden med omnejd har mycket att erbjuda för den aktive resenären, besök Taffelberget, Robben Island (ön som Nelson Mandela satt fängslad på), någon av kåkstäderna utanför staden, Waterfront (Kapstadens modernaste och största shopping- och krogområde) eller Green Market Square (där det är loppmarknad varje dag med afrikanska souvenirer, tyger och hantverk). Runt torget hittar du även mysiga små uteserveringar. Tillsammans gör vi ett besök till Godahoppsudden innan vi åker vidare till valstaden Hermanus. De som vill kan prova den adrenalinhöjande vithajsdykningen.

 • Vecka 2: Sydafrika: Kap Agulhas, Garden Route till Tsitsikamma nationalpark & Hogsback

  Från Afrikas absoluta sydspets Kap Agulhas fortsätter vi till Knysna, en mysig liten stad som ligger i hjärtat av den vackra kuststräcka som kallas Garden Route. Härifrån tar vi oss till Bloukrans där de våghalsiga kan hoppa bungyjump innan vi rullar härifrån till Tsitsikamma NP. I Tsitsikamma finns det många fina vandringsstråk för den vandringssugne och här finns det även möjlighet att paddla kajak. Vi åker vidare till Hogsback där det sägs att J.R.R. Tolkien fick inspiration till böckerna om Sagan om ringen. Här stannar vi några dagar och det finns möjlighet till vandring, rappellering (abseiling), ridning och cykling.

 • Vecka 3: Drakensberg, Sani Pass, Lesotho, St Lucia & safari

  Resan fortsätter till spektakulära Drakensberg och här hittar vi ett av de absolut mest magnifika bergspassen i Sydafrika som heter Sani Pass. Det är en smal serpentinväg som slingrar sig uppför berget och förbinder Sydafrika med det oberoende lilla landet Lesotho. Landet kallas även Roof of Africa, något vi kommer att förstå när vi ser det, utsikten från toppen på 3 200 m.ö.h. är enastående. Härifrån gör vi en utflykt med övernattning till Lesotho och filtfolket och efter detta styr vi kosan mot Durban där vi kan shoppa och spana på surfarna. Nästa stopp på resan blir den lilla pittoreska staden St Lucia och Greater St Lucia Wetland Park. Detta är inte bara ett vackert område utan också ett oerhört viktigt ekosystem. I parken finns Sydafrikas största population av flodhästar och krokodiler och mer än 530 fågelarter. Gör gärna en båttur på deltat för att få se dessa exotiska djur i sin naturliga miljö Det finns även möjlighet att göra en nattsafari i parken.

 • Vecka 4: Resa till Swaziland, safari i Kruger nationalpark, Blyde River Canyon, Johannesburg, safari, sol & bad i Sun City

  Vi styr vidare mot Swaziland där vi bl.a. kan göra en safaritur i Hlane Royal nationalpark innan vi tar oss till den världskända Kruger nationalpark. Nationalparken grundades 1898 av presidenten Paul Kruger med syfte att skydda de vilda djuren mot den hänsynslösa jakt som pågick under 1800-talet. Den är nästan helt oslagbar vad gäller mångfalden av djur- och växtarter. I parken väntar två safariutflykter för oss och vi hoppas på att få se The Big Five innan vi åker vidare. Nästa anhalt på resan blir spektakulära Blyde River Canyon, se till att ha kameran redo för fina bilder. Vi fortsätter till staden Benoni, som ligger i utkanten av storstaden Johannesburg och fortsätter sedan vidare till Pilansberg. Härifrån finns det möjlighet att göra dagsturer till Sydafrikas mest kända resort, Sun City, för lite sol och bad i härlig miljö. Det finns också möjlighet att göra safariturer för de som vill.

 • Vecka 5: Resa: Botswana: Gaborone. Zimbabwe: Stora Zimbabwe. Moçambique: sol, bad, dykning & snorkling i Vilankulo

  Botswanas huvudstad Gaborone blir vårt nästa mål och här får vi uppleva lite storstad igen innan vi tar oss in i Zimbabwe och styr kosan mot Stora Zimbabwe (Great Zimbabwe), som är en arkeologisk ruinstad i sydöstra Zimbabwe och är den äldsta kända staden i södra Afrika. Staden byggdes och beboddes av shonafolket mellan ca 400-1400-talet e. Kr. Sedan 1986 finns Stora Zimbabwe upptagen på Unescos världsarvslista. Vilankulo i Moçambique blir nästa stopp på resan och här känns det som att tiden stått stilla. Här hittar man inga stora hotell och ingen kommersiell exploatering. Från Vilankulo finns det möjlighet att ta sig ut i den fantastiska Bazarutoarkipelagen. Här hittar du en fängslande undervattensvärld. Vattnet har en temperatur på 22–28 grader året runt, vilket gör att en mångfald av koraller och marina däggdjur lever i det. Här kan du uppleva några av havets giganter som mantor, valhajar och knölvalar. Tillbringa dagarna i området med att bara njuta av den vackra naturen, strosa längs med paradisstränderna, bada i det turkosa vattnet, snorkla över sagolika korallrev eller dyk med jättesköldpaddor.

 • Vecka 6: Moçambique: Tofo & Maputo. Hemresa till Sverige

  Vi fortsätter till Tofo för några riktigt avkopplande dagar med sol och bad. För er som är intresserade av snorkling och dykning så finns det goda möjligheter att ägna er åt det här. Men här finns även andra aktiviteter att tillbringa dagarna med, som fyrhjuling och surfing. Resan avslutas i Moçambiques huvudstad Maputo. Här finns det möjlighet att utforska den vackra arkitekturen i kolonialstil som staden är känd för och shoppa de sista souvenirerna innan hemresan.

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm