Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Jul och nyår i Kuba

Vill du resa till Kuba och fira jul & nyår?

Följ med på en exotisk resa till Kuba över jul och nyår. På vår rundresa kommer du att få vara med om en upplevelse utöver det vanliga. Din resa till Kuba börjar i den slitna charmens huvudstad; Havanna. Boendet är hemma hos kubanska familjer i så kallade Casa Particular. Vi unnar oss en tur i en gammal amerikansk bil, besöker tobaksfabriken och kanske någon av Hemingways favoritbarer. Rundresan på Kuba fortsätter till vackra Viñales för en hel dags fria aktiviteter. Vi besöker en grotta, kan förkovra oss i den afrokubanska religionen eller utmana oss själva genom att klättra eller rida.

Resan till Kuba innehåller naturligtvis sol och bad. På ön Cayo Levisa kan du prova att snorkla eller dyka. I närheten av pittoreska Trinidad finns en vacker lång strand väl värd ett besök. Under några dagar har du tid att varva strandbesök med att strosa omkring i stadens gränder, besöka sockerodlingar eller vattenfall. Kvällstid finns det små barer vid torget som är öppna och där brukar det ofta spelas livemusik.

Kubaresan avslutas i Santa Clara där Che Guevaras mausoleum ligger. Oavsett om du önskar dig hårda eller mjuka klappar så kommer du inte bli besviken på Kuba som erbjuder allt från hårda amerikanska gamla bilar till mjuka salsarytmer.

Fritextsökning

Tillkommer

 • Fickpengar ca 5 000 kr
 • Dricks till lokal personal

Höjdpunkter

 • Havanna
 • Hemingways favoritbar Floridita
 • Kubanska cigarrer
 • Trinidad
 • Viñales
 • Krokodilfarmen
 • Cayo Santa Levisa
 • Amerikanska bilar
 • Che Guevara Mausoleum
 • Sol och bad

Dagsprogram

 • Dag 1-3: Sverige-Havanna. Stadsvandring & Hemingways favoritbar Floridita

  Vi landar i Kubas huvudstad Havanna på kvällen och gemensamt tar vi oss till våra sovplatser för natten. Traditionellt kommer vi bo i så kallade ”Casa Particular”, med enklare standard. Att som turist bo hemma hos en kubansk familj är vanligt förekommande i Havanna. Det bor cirka 4-6 personer hemma hos varje familj. Morgonen efter väntar en stadsvandring i Havannas gamla stadsdel som är upptagen på Unescos världsarvslista. Vår stadsvandring leder oss till många historiska byggnader och monument från kolonialtiden. Via gamla, smala, mysiga gator tar vi oss till Plaza de Armas, stadens äldsta torg. Vi kommer även att se Plaza de San Francisco Asis, Plaza Vieja och Plaza de la Catedral. Sedan kommer vi att besöka Hotel Ambos Mundos där den amerikanska författaren och journalisten Ernest Hemingway bodde. Rum nummer 511 där han bodde är numera bevarad som museum. En stadstur i Havanna är inte komplett utan ett besök till en cigarrfabrik och ett rommuseum. Vi kommer bland annat att få se hur de berömda cigarrerna rullas. Dagen avslutas på en av Hemingways favoritbarer, Floridita, här kan vi bland annat prova klassiska drinkar som mojito och daiquiri. Efter frukost dagen efter väntar en åktur på Havannas avenyer i en cool amerikanare i ca två timmar. Bilarna är från år 1959 och är välbehållna. Att Kubas bilflotta ser ut som den gör beror på det handelsförbud mot ön som USA upprättade i början av 1960-talet efter Fidel Castros maktövertagande.

 • Dag 4-5: Sol & bad på Cayo Levisa

  Resan fortsätter med båt till Cayo Levisa, en liten ö som ligger utanför Kubas nordvästra kust. Hit kan man endast ta sig med båt och väl framme kommer vi bo i några av de 53 bungalower som finns på ön, alla med havsutsikt som kan njutas av från tillhörande uteplats. Här får vi njuta av sol och bad längs den tre kilometer långa sandstranden under några härliga dagar. Gillar du att snorkla och dyka så finns det ett korallrev att utforska som ligger ca 100 meter från stranden. Upptäck tropiska fiskar, svarta koralldjur, svampdjur och mycket mer i den färggranna undervattensvärlden.

 • Dag 6-7: Viñales, grottor, kubansk mat, romfabrik och cigarrfabrik

  Vi fortsätter till charmiga Viñales och inleder vistelsen med en heldag med fria aktiviteter. Här finns det möjlighet att göra en utflykt till den vackra Viñalesdalen, som sedan år 1999 är ett världsarv. I Viñalesdalen finns de äldsta klipporna i landet och fossiler av reptiler, blötdjur och fiskar från juraperioden. Det finns även många djur och plantor här som bara finns i det här i området. Vi möts av frodiga tobaksfält och de ovanliga sockertoppsbergen, mogotes, när vi tar oss in i dalen. I området finns också en del grottor med spännande formationer som är värda att besöka. Den viktigaste av grottorna är Gran Caverna de Santo Tomás, som räknas som ett nationalmonument. Den största attraktionen i själva staden Viñales är nog själva huvudgatan Calle Salvador Cisneros, som är döpt efter den legendariska ledaren Salvador Cisneros Betancourt. Passa på att prova traditionell kubansk mat, som ofta består av ris och bönor som tillagas tillsammans med stekt fläsk och maniok. Morgonen efter besöker vi en grotta tillsammans. Efter det har vi en fri eftermiddag för att kanske besöka Mural de la Prehistoria eller The Maroons Palenque, där man får lära sig om den afrokubanska religionen och slavarnas historia. Det finns även möjlighet att utforska området genom att vandra, klättra, cykla eller rida. Är du intresserad av kubansk rom och kanske en cigarr så ta dig till regionens huvudort Piñar del Rio, som ligger ca 4 mil från Viñales. Här finns nämligen både en romfabrik och en cigarrfabrik som går att besöka.

 • Dag 8-9: Playa Larga och Guamá

  Vi tar oss till Playa Larga som ligger i provinsen Matanzas. Här stannar vi två nätter och härifrån finns det möjlighet att ta sig till Guamá. I Guamá kan de som vill besöka en krokodilfarm, en by där en del av ursprungsbefolkningen bor, Playa Girón Museum eller Central Australia Museum, där man bland annat får ta del av sockerrörsplantagens historia. Dagen efter är fri för egna aktiviteter. Passa på att koppla av med sol och bad längs kilometerlånga sandstränder och lyssna till vågornas sövande brus.

 • Dag 10-13: Cienfuegos & Trinidad: arkitektur, strandbesök & livemusik

  Morgonen efter blir vi körda till den vackra staden Cienfuegos, även kallad La Perla del Sur, som är byggd i cool 50-talsstil. Vi äter lunch här och efter det tar vi oss vidare till Trinidad. Trinidad ligger vid Kubas sydkust vid Karibiska havet och är med på Unescos världsarvslista. Dagen efter kommer vi att bekanta oss med staden med en stadsvandring där vi får njuta av grandiosa byggnader och kolonial arkitektur. Vi besöker bland annat den moderna delen av staden, Casa del Alfarero, Historical Center och Plaza Mayor (stadens hjärta), som ligger framför kyrkan Santísima Trinidad. Torget pryds av fyra små inhägnade trädgårdar med vackra urnor och statyer. När vi besöker den kända baren Canchanchara kan vi även passa på att dricka drinken med samma namn, en typisk drink för just Trinidad. De tre kommande dagarna har vi helt fria för egna aktiviteter. Trinidad är en liten och mysig stad att bara promenera runt i. Det går att hyra cykel, rida häst, utforska den gamla staden, besöka sockerodlingar och vattenfall. Vill du bara sola, bada och kanske snorkla så ta dig till stranden som ligger i närheten. Kvällstid är det vackert uppe vid torget och kyrkan. I närheten finns några små lokala ställen som erbjuder livemusik.

 • Dag 14-16: Santa Clara och resa hem till Sverige

  Efter några avkopplande nätter i Trinidad så gör vi en dagstur till Santa Clara. Santa Clara är mest känd för att vara den platsen där Fidel Castro besegrade Batistas regeringsstyrkor på. Che Guevara ligger sedan 1997 begravd i staden. Här kommer vi göra en stadstur där vi bland annat besöker Che Guevaras mausoleum samt tåget som spelade stor roll i den kubanska revolutionen. Efter det till vår slutdestination, Havanna. Här bjuds det på ledig tid för egna aktiviteter. Strosa runt på Havannas mysiga gator, ta dig till det urbana Vedado, kika in på Museum of the Revolution, flanera längs med esplanaden Malecón eller njut av sol och bad vid stränderna Megano och Tropicoco. Resan går mot sitt slut och det är dags att säga hejdå till Kuba och kliva ombord på flyget norrut

  Med reservation för ändring av färdvägen.

 • Med reservation förändring av färdplanen.

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm