Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Resa till Kroatien

Eller kanske från Kroatien? Häng med på en vacker resa i sommar när Rosa Bussarna åker från Split i Kroatien genom Centraleuropa hem till Sverige. Tillsammans med andra medresenärer delar du buss och äventyr genom flera länder där du får ta del av storslagen natur och rolig kultur.

Äventyret inleds med flyg till Split i Kroatien där du får tid att bekanta dig med såväl den pittoreska staden som med dina medresenärer. När hjulen börjar rulla blir resans andra land Bosnien-Hercegovina där vi besöker staden Mostar med sin tragiska men viktiga och intressanta historia. Resan fortsätter därifrån till Sarajevo vars gamla stadsdel är väl värt ett besök. På vår väg norrut åker vi åter in i Kroatien, denna gång för att besöka Plitvicesjöarnas nationalpark vars natur hänför sina besökare. Via kusten når vi sedan Slovenien där vi bland annat besöker Postojna som är känt för sina grottsystem. Självklart stannar vi till i adrenalinstaden Bled så att du har möjlighet att forsränna i Alperna om lusten faller på.

Följ med på en spännande sommarresa med rosa buss från Kroatien till Sverige!

När vi besöker Österrikes pärlor Salzburg och Wien finns det gott om tid att njuta av landets vackra stadskärnor, sitta på uteserveringar och ta igen dig efter att ha förvillat dig bland gamla kyrkor och andra sevärdheter. På väg till Ungern stannar vi även till i söta Bratislava, Slovakiens huvudstad, en sväng. Under tiden vi besöker Budapest i Ungern finns gott om tid att strosa omkring i staden och även besöka någon av deras kända badhus.

Sommarresan fortsätter via polska Krakow och tjeckiska Prag på vår väg norrut till Sverige. Vi stannar även till vid koncentrationslägret Auschwitz för att ta del av dess fruktansvärda historia. Denna bussresa går att kombinera med Sverige-Grekland och Grekland-Kroatien. Resan är en klassisk rosa buss-resa där vi reser och mestadels bor på bussen. När vi bor på bussen stannar vi huvudsakligen på campingplatser där det finns tillgång till dusch, toalett och el. På vissa platser bor vi även på vandrarhem. Gemenskapen står i fokus på Rosa Bussarnas resor och tillsammans i en rosa buss blir resan i sig ett äventyr. Välkommen ombord på ditt livs äventyrsresa. 

Fritextsökning

Tillkommer

 • Fickpengar ca 6 000-8 000 kr beror på om du väljer att göra extra aktiviteter t.ex. utflykt till Venedig

Höjdpunkter

 • Mostar
 • Sarajevo
 • Plitvicesjöarna
 • Venedig
 • Wien
 • Bratislava
 • Budapest
 • Krakow
 • Auschwitz
 • Prag

Dagsprogram

 • Tåg i stället för flyg.
  Det finns möjlighet att välja bort flyg och i stället åka tåg till Split från Stockholm. Men tåget bokar du på egenhand. Kontakta kontoret för mer information.

 • Vecka 1: Sverige-Kroatien, Split. Bosnien-Hercegovina: Mostar & Sarajevo. Kroatien: Plitvicesjöarna

  Resan börjar med flyg till Split i Kroatien. Vi hinner bekanta oss med staden och ta ett dopp i Adriatiska havet innan vi lämnar Kroatien för Bosnien-Hercegovina och staden Mostar. Mostar är mest känd för att vara en av landets mest attraktiva turistorter och för de hårda strider som pågick där mellan kroater och bosniaker under Bosnienkriget. Bron Stari Most, som sprängdes i kriget, är numera uppbyggd som är ett led i enandet folkslagen emellan. Vi fortsätter till den pittoreska huvudstaden Sarajevo som ligger vackert omgiven av de Dinariska alperna. Sarajevo är en stad som med sin vackra natur, mångfaldiga kultur och moderna puls passar de flesta. Missa inte Gamla stan, Jaice, som är en medeltidsstad som ligger på en höjd och ger dig en fantastisk utsikt över staden. Mitt i Gamla stan hittar man Sarajevos heligaste plats med de fyra religiösa byggnadsverken som vittnar om att det är möjligt för fyra olika religioner att samverka i en och samma stadsdel. Vi fortsätter tillbaka till Kroatien och dess kanske vackraste park och mest besökta naturunderverk, Plitvicesjöarnas nationalpark. Parken är upptagen på Unescos världsarvslista och är en av Kroatiens största turistattraktioner. Den drygt 300 kvadratkilometer stora parken består av 16 kristallklara sjöar sammanbundna med otaliga skummande vattenfall. Sjöarna ligger i en vacker dal inramade av skogsklädda berg och kilometerlånga träbroar. Vattnet är kristallklart tack vare den finkorniga kalkstenen som finns på botten. Parken är också rik på grottor, brunnar, blomstrande ängar och flera djurarter, inklusive rådjur, varg, vildsvin och brunbjörn.

 • Vecka 2: Kroatien: Porec. Slovenien: Postojna & Ljubljana. Österrike: Salzburg

  Vi styr vidare mot Adriatiska havskusten till den mysiga lilla fiskestaden Porec, som ligger på halvön Istrien, för sol och bad i det klarblåa vattnet. Staden grundades för mer än 2 000 år sedan så det finns många gamla fina byggnader att titta på här. Missa inte biskop Eufrasius basilika som byggdes på 500-talet och är ett bysantinskt mästerverk utsmyckad med fantastiska mosaiker. Från Porec finns det möjlighet göra en heldagstur till Venedig för de som vill. Vi drar vidare till Postojna i Slovenien för att kolla in en av världens längsta grottformationer och gör ett stopp i Sloveniens charmiga huvudstad Ljubljana. Efter detta fortsätter vi till den slovenska äventyrsorten Bled. I detta alplandskap finns det möjlighet att vandra i den vackra bergsmiljön eller att prova på forsränning eller canyoning. Resan fortsätter till Salzburg i Österrike. Salzburg är känd för sin arkitektur i barockstil och gamla stan. Här kan du strosa runt i staden och ta del av fantastiska byggnadsverk som till exempel Mozarts hus, den mäktiga fästningen Hohensalzburg, Salzburgskatedralen och slottet Hellbrunn.

 • Vecka 3: Österrike: Wien. Slovakien: Bratislava. Ungern: Budapest. Polen: Krakow & Auschwitz

  Nästa stopp blir Österrikes vackra huvudstad Wien. Här stannar vi två nätter så du har möjlighet att utforska staden. Kolla in den mäktiga Stefansdomen, Spanska ridskolan eller Sigmund Freud-museet innan vi rullar in i Slovakiens huvudstad Bratislava. Staden breder ut sig vid floden Donau och domineras av borgen med fyra torn, som är Bratislavas kännetecken. Besök huvudtorget Hlavné námestie, som numera är en livlig piazza med ett rikt caféliv, och huvudgatorna som kantas av mysiga caféer och vinkällare. Vi fortsätter in i Ungern och huvudstaden Budapest. Staden är en av de mest välbevarade centraleuropeiska städerna efter andra världskriget. Här finns det många fantastiska byggnader att utforska. Besök gärna en av de mest imponerande sevärdheterna i Budapest, Hjältarnas torg, den mest kända byggnaden, Parlamentet och Sankt Stefansbasilikan, som är en av de viktigaste kyrkobyggnaderna i staden och en av Budapests största attraktioner. Om ni tar er upp till världsarvet Slottshöjden hittar ni Gamla stan där det finns en rad museer, restauranger, butiker och eleganta gator och hus i gotisk stil. Vi stannar tre nätter i Budapest så ni har gott om tid på er för att utforska stan och missa inte att besöka någon ruinpub som är typiska för just Budapest. Resan fortsätter till Krakow i Polen. Denna mysiga medeltidstad ser ut som att den vore tagen ur en sagobok med sitt livliga torg, gotiska torn, smala gator, underjordiska tunnlar, valv och dolda innergårdar. Krakow är också Polens kulturhuvudstad och här märker du tydligt av kärleken till musik, poesi, konst och teater. Njut av denna vackra stad och besök gärna Gamla stan som finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista. De som vill kan även besöka den fascinerande saltgruvan i Wieliczka utanför Krakow innan vi fortsätter resan. På väg mot Prag besöker vi även koncentrationslägret Auschwitz och tar del av dess fruktansvärda historia.

 • Vecka 4: Tjeckien: Prag. Tyskland: Berlin - Sverige

  Vi tar oss till Tjeckiens huvudstad Prag. Staden består av gamla byggnader och vackra kyrkor och hela Gamla stan är erkänd som kulturminne av UNESCO. Passa på att strosa runt i staden och missa inte byggnadsverk som Karlsbron och Klocktornet eller ett besök till de judiska kvarteren. Resan börjar nu lida mot sitt slut och via Berlin och Rostock tar vi oss tillbaka till Trelleborg och Linköping och slutligen vidare upp till Stockholm.

 • Med reservation för ändring av färdvägen

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats.

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm