Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Dagsprogram

 • Dag 1-3: Stockholm – Cartagena. Besök till San Basilio de Palenque och fri dag i Cartagena

  Resan startar med flyg från Sverige till Colombias hamnstad, Cartagena. Här checkar vi in på vårt hostel och här väntar några behagliga dagar i staden som utsågs till Colombias första världsarv av Unesco 1984. Dagen efter är avsedd till fria aktiviteter där vi kan utforska staden på egen hand. Cartagenas gamla stadsdel är ett underbart område att strosa omkring i. Omgiven av en 13 kilometer lång stadsmur gömmer sig vacker, gammal kolonial arkitektur, kullerstensbelagda gator, balkonger gömda bakom bougainvilleablommor, vackra kyrkor och mysiga torg där det finns uteserveringar. Det finns även ett intressant guldmuseum som är väl värt ett besök. Utanför stadsmurarna finns även en stor energisk stadsdel som vi kan utforska. Ett tips är att besöka det lilla torget Plaza de la Santisima Trinidad under kvällstid. Där samlas lokalbefolkningen och äter lokal gatumat eller tar en öl och umgås tillsammans på torget. Ibland är det även uppträdanden där. Dagen efter kommer vi att göra ett gemensamt besök till San Basilio de Palenque, som anses vara den första fria staden i Amerika och också är ett världsarv. Här får vi med hjälp av en guide en unik inblick lokalbefolkningens kultur, seder och bruk.

 • Flyginformation
  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta kontoret (08-673 25 20). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

 • Dag 4-6: Necoclí, Capurgana och förberedelse inför båtäventyret i San Blas

  Vi fortsätter nu med buss till den lilla staden Necoclí. Efter en övernattning här tar vi oss med båt till Capurgana. Om du brukar bli sjösjuk rekommenderar vi att du tar sjösjuketabletter innan färden, som brukar ta cirka tre timmar. Väl framme fortsätter vi till den pittoreska staden Capurgana, som saknar vägförbindelse med övriga städer i Colombia. Här kan vi pusta ut och njuta av en kyld dryck. Dessutom finns det riktiga sängar på vandrarhemmet där vi bor. Ett tips är att söka dig över den lilla bron till Josefinas restaurang för att smaka på lite lokal mat. Restaurangen är liten så det är bäst att gå dit dagtid (eller dagen innan) och förbeställa mat. Dagen efter tillbringas på egen hand i den lilla staden där vi kan besöka flygfältet, uppleva långsam internetuppkoppling, sitta på torget och titta på lokalfärjan eller besöka någon närbelägen strand. Det finns även möjlighet att vandra till ett vattenfall som heter El Cielo för de som orkar. Dagen efter inleds med informationsmöte om den kommande båtturen i San Blas. Det gör att vi kan förbereda oss gällande packning och vi har möjlighet att ställa frågor. På båtresan kommer vi behöva ha med ett handbagage som vi har tillgång till under resan. Förslagsvis packar man handbagaget i en vattentät säck (dry bag). Det övriga bagaget kommer vi inte ha direkt tillgång till under båtresan. Om någon behöver så finns tid att komplettera packningen under dagen. Det finns mycket begränsad tillgång till att handla förnödenheter under båtresan så se till att handla allt i Capurgana eller Cartagena innan du kliver ombord på båten.

 • Dag 7-10: Båtäventyr i San Blas och Carti

  Dagen efter tar vi oss till Sapzurro där vi blir vi mötta av personalen som ska ta hand om oss under de kommande dagarna då vi åker båt genom San Blas. Området bebos av ursprungsbefolkningen som kallas kuna och vi kommer vara gäster på deras öar under dagarna som följer vilket betyder att vi får acceptera deras seder och bruk. Till exempel måste vi fråga om lov innan vi tar kort på dem (och ofta betala en dollar). Kokosnötterna på öarna tillhör befolkningen och de brukar också kosta ca en dollar styck.

  Efter ett par timmars båtresa når vi Puerto Obaldia. Därifrån fortsätter vi till Caledonia, en kunaby där vi äter mat på en lokal restaurang och sover i hängmattor. Morgonen efter väntar några timmars båtfärd och vi kommer till ännu en öde ö där vi äter lunch, solar, snorklar och badar vid stranden. Passa på att njuta av havet, ödsligheten och de vackra öarna. Eftermiddagen fördriver vi på stranden efter en kort resa till kunafolkets ö Tupile. Här går vi iland och checkar in på vårt boende som mestadels består av hängmattor. Byn har inga bilar och det är fritt fram att vandra omkring och bekanta sig med lokalbefolkningen, spela fotboll med barnen eller kolla in kunafolkets speciella hantverk. Middag intas på öns restaurang där vi får ta del av deras kultur, seder och bruk.

  När vi vaknat i soluppgången serveras frukost runt kl. sju på morgonen och vi åker vidare vid åttatiden. Efter ett par timmar når vi en öde strand där vi stannar för att bada, sola och äta lunch. Efteråt åker vi till en öde ö (förutom en kokosnötsvakt som bor där) där vi sätter upp hängmattorna under ett vasstak och inväntar solnedgången. Vi tillagar middag över öppen eld och njuter av att befinna oss så långt från wifi och neonlampor som det är möjligt. Sista dagen på båtresan tar vi oss till ön Pelikan och vidare därifrån till Carti där vi går i land och därmed avslutar vårt båtäventyr.

 • Dag 11-15: Panama City och hemresa till Sverige

  Från Carti blir vi upphämtade i jeepar och körda tvärs över landet till vår slutdestination, Panamas dynamiska huvudstad Panama City. Vi stannar två nätter här och får en heldag i denna metropol, som är den snabbast växande staden i hela Latinamerika. Höga skyskrapor tornar upp sig i en hypermodern miljö som är unik i denna del av världen. Och renoveringen av den världsarvsskyddade historiska stadskärnan Casco Viejo har gjort området till en inbjudande plats full av caféer, restauranger, butiker och musikbarer. I Panama City kan du även beskåda det makalösa byggnadsverket som förbinder Atlanten med Stilla havet, den 77 km långa Panamakanalen. Bygget kostade ofattbara 27 500 människoliv (mest i olika sjukdomar) och håller nu på att byggas ut med nya slussar, något som kommer att fördubbla dess kapacitet. Efter att vi fått uppleva lite storstadspuls så börjar det bli dags att lämna äventyren bakom oss och borda flyget tillbaka till Sverige.

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

  Vädret kan påverka
  Observera att färdväg och resrutt kan ändras under resans gång. Det gäller särskilt för vistelsen i San Blas, då väder och vind kan påverka. Om vi på grund av dåligt väder fastnar på någon av öarna i San Blas och inte kan ta oss till Panama City enligt tidsschemat, så betyder det att motsvarande tid kommer att försvinna från vistelsen i Panama City.

Karta