Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Eddie Gustin har besökt världens alla länder – Cypern blev det sista

I maj 2016 blev Eddie Gustin, 42, en av ett fåtal svenskar som kan stoltsera med att ha besökt alla världens alla 193 länder. – Först blev jag lite vemodig och tänkte, "är det slut nu"? men den känslan la sig snabbt. Jag har ju massor med spännande nya upplevelser och platser kvar, säger han.

Av Johanna Jackson, Publicerad , uppdaterad 

 Dela på Facebook

 Tweeta

Eddie Gustin har besökt världens alla länder – Cypern blev det sista
En ständigt jakt efter att erövra nya platser och upplevelser. Eddie Gustin med sonen Viking i Filippinerna 2011. Foto: Privat.

Trots att han har besökt alla länder i världen finns det där pirret som bubblar i magen innan man anländer till en ny destination fortfarande kvar för Eddie Gustin. Hans första starka reseminne som han kommer ihåg är från en skolresa till en liten bergsby i Frankrike i högstadiet.

– Det var en sådan lyckokänsla. Jag minns att jag sträckte ut armarna och sjöng " jag är fri som en fågel", säger Eddie.

Sedan dess har intresset för resor bara växt. Efter att ha rest runt i Europa, New Zeeland och Australien i 20-årsåldern och arbetat som FN-soldat i Bosnien bokade han en rundresa i Afrika med Rosa Bussarna. Det blev ingången till drömjobbet. Eddie utbildade sig till busschaufför och fick jobb på företaget där han nu har jobbat i 18 år.  

Bakom ratten i Kongo.

Det är också mycket tack vare sitt jobb på Rosa Bussarna som han har kunnat lyckas med sin bedrift. I tjänst uppskattar han att han besökt cirka 25 länder. Resten har han besökt på egen hand.

– Det jag har gjort är att jag har förlängt mina vistelser och stannat kvar efter att mina köruppdrag har varit över. På det viset har jag sällan behövt betala mina egna flygbiljetter, säger Eddie till Vagabond.

Under cirka 10 år befann han sig nästan ständigt på resande fot. Han hade ingen bostad eller fasta utgifter i Sverige och kunde hålla kostnaderna nere. Idén att besöka världens alla länder kom när han insåg att han redan kunde bocka av 150 stycken.

– Jag hade alltid trott att det var omöjligt att se alla länder om man inte var ekonomiskt oberoende. Men sen så tänkte jag att: "jo det här kan nog gå". 

– Tack vare att jag inte hade några utgifter i Sverige räckte pengarna dessutom länge eftersom prisnivån i länderna i många fall var mycket lägre än i Sverige.

Eddie på ön Yap i Mikronesien.

Eddie på ön Yap i Mikronesien.

Att få tillträde till ett land har dock inte alltid varit en dans på rosor. Till både Centralafrikanska republiken och Ekvatorialguinea – ett av de minsta länderna i Afrika – fick han försöka tre gånger innan han lyckades ta sig in. 

– Första gången jag skulle resa till Centralafrikanska republiken befann jag mig i Burkina Faso när det blev statskupp och jag tvingades avbryta, andra gången var jag på väg till Arlanda när jag fick veta att oroligheter brutit ut på nytt. 

Men tredje gången gillt gick det och Eddie kunde ta sig dit via en trädkanot från grannlandet Kamerun.

– Vi besökte låglandsgorillor i nationalparken Dzanga Sanga, bodde med lokalbefolkningen och jag fick se de sällsynta skogselefanterna. Det var magiskt.

Eddie tillsammans med en kvinna från lokalbefolkningen i Centralafrikanska republiken.

Numera har Eddie bytt ut livet som nomad till att vara bofast. Han bor i Solna utanför Stockholm tillsammans med sin sambo Sanne och deras två barn på 4 och 6 år. På resan till Cypern följde hela familjen med.

– Hade jag bara velat pricka av alla länder så fort som möjligt så skulle jag besökt Cypern för länge sedan, men jag valde att göra Cypern till det sista landet för att det är ett bra land att besöka med familjen, säger han.

– Att jag fick uppleva det sista landet tillsammans med min familj var en dröm och en väldigt speciell känsla.

En välberest familj. Eddies sambo Sanne har hunnit med cirka 150 länder och barnen har varit i drygt 30 länder vardera. Här är de tillsammans med pappa Eddie i Cypern.

5 snabba frågor

Vackraste plats du har besökt?
– Seychellerna. Här finns otroligt vykortsvackra paradisstränder och det är fortfarande relativt få turister.

Största besvikelsen?
– Mauritius, men det var nog för att jag hade för höga förhoppningar på landet men det var inte riktigt det paradiset som jag trodde att det skulle vara. Det var ju rent och snyggt men det fanns inte så mycket att se och göra och turistattraktionerna kändes aningen krystade.  Men om man inte har rest så mycket är det nog en häftig destination att upptäcka.

Favoritländer?
–Brasilien för dess fantastiska kultur, Namibia för det vackra, nästan utomjordiska ökenlandskapet och Yemen och speciellt ön Socotra för den otroliga naturen. 

Nu har du besökt alla länder, vad är ditt mål nu?
– Det finns många platser som jag har kvar att besöka och just nu är jag på jakt efter riktiga "wow-upplevelser" och häftiga djurmöten, jag vill till exempel dyka med hammarhajar på Galapagos och se isbjörnar på Svalbard.

Var går din nästa resa?
– I juli åker jag och familjen med Rosa Bussarna till Island och Färöarna.

Eddie listar: Häftigaste djurupplevelserna

1.  Bergsgorillor i Uganda
Vägen upp till gorillorna gick genom en djup och snårig skog. Att sitta framför de häftiga djuren är en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. De är så otroligt lika människor, det var som att sitta och kolla på en spegelbild av sig själv, fast i päls.

2. Knölvalar i Tonga
En av de häftigaste upplevelserna i mitt liv var när jag snorklade och fick ögonkontakt med en knölvalskalv. Den lilla kalven var inte mer än tre meter lång och simmade upp till mig som om den var nyfiken och ville hälsa. Där stirrade vi på varandra en stund innan den vände och försvann ner i djupet igen.

3. Äggläggande lädersköldpaddor på gränsen mellan Surinam och Franska Guyana
Vi hade samlats på stranden under fullmånen när de kom upp ur havet. Honorna var enorma, nästan två meter och man kunde se ansträngningen och hur mödosamt det var för dem att gräva groparna där de skulle lägga sina ägg. En otrolig upplevelse!

Vill du läsa mer om Eddies resor? Kolla in hans Facebooksida "Eddie Gustin i alla världens länder"

Missa inte heller att gilla Vagabond på Facebook för fler inspirerande reseberättelser och härliga restips.

 

Johanna Jackson

Av Johanna Jackson

Fritextsökning
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm