Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Resa till Marocko

Gruppresa till Marocko, ett av Afrikas mest färgstarka länder

Denna gruppresa erbjuder allt från spännande ökenmöten i Sahara till vackra stränder och exotiska marknader.

Rundresan i Marocko inleds med flyg till Casablanca och efter en övernattning där gör vi en kort stadstur i Rabat innan vi åker till den mysiga och färgstarka staden Chefchaouen, som är mest känd för sin medina (gamla stan) vilken till stor del består av en labyrint av små blå gränder.

Vi reser runt i Marocko och fortsätter till Volubilis som är ett av de största fornminnena i Afrika. Sedan fortsätter vi till Fez där vi besöker olika hantverkare inom såväl keramik som läder. Vi rullar vidare över Atlasbergen och när vi når Saharaöknen så rider vi ut på dromedarer för en övernattning i beduintält i öknen, en alldeles särskild upplevelse.

Äventyret fortsätter mot Ait Ben Haddou, som är känd för att bland annat delar av Games of Thrones spelades in där, och sedan fortsätter vi till Atlantkusten och staden Essaouira där vi kan njuta av ökenäventyr, besöka den charmiga fiskehamnen eller den fina stranden. 

Marrakech - slutdestinationen

Resan i Marocko avslutas i mytomspunna Marrakech. Vi kommer bo i närheten av torget Djemaa el Fna som välkomnat besökare från morgon till kväll i flera århundraden. Efter några dagar i Marrakech påbörjar vi hemresan till Sverige efter ett färgsprakande äventyr. 

Fritextsökning

Tillkommer

 • Fickpengar ca 5 000 kr
 • Dricks till hotellens bagagebärare, restauranger vi besöker samt kamelförare (OBS! dricks till guide och chaufför ingår i resans pris)
   

Höjdpunkter

 • Casablanca
 • Rabat
 • Chefchauen
 • Världsarvet Volubilis
 • Marknaden i Fez
 • Atlasbergen
 • Merzouga
 • Dromedartur i Saharaöknen med övernattning under bar himmel/beduintält
 • Todra Gorges
 • Atlas Film Studios i Ouarzazate
 • Världsarvet Ait Ben Haddou
 • Essaouira
 • Marrakech

Personal på resan

Dagsprogram

 • Dag 1-3: Resa: Sverige-Marocko. Casablanca, Rabat & Chefchaouen

  Vårt äventyr i Marocko börjar med en övernattning i Casablanca. Dagen efter åker vi till Rabat och gör en kort stadstur i huvudstaden, där vi bland annat besöker det kungliga palatset, Hassan Tower och Kasbah of Oudaya. Vi lämnar huvudstaden och fortsätter mot den blå staden.

  Chefchaouen är en färgstark stad, mest känd för sin medina (gamla stan), som till stor del består av en labyrint av små blå gränder. Vår guide kommer att visa oss runt i den lilla byn och tillsammans upptäcker vi Chefchaouens sevärdheter. Fascineras av de blåa hus och häftiga gränder.

  Vi stannar här i två nätter och njuter av den mysiga och avslappnande atmosfären i staden.

 • Dag 4-5: Volubilis & Fez

  Efter frukost lämnar vi Chefchaouen och fortsätter vidare till Volubilis, som är ett av de största fornminnena i Afrika. Här finns de bäst bevarade utgrävningarna i nordvästra Afrika. Under antiken var Volubilis en viktig romersk stad. Den byggdes troligtvis kring år 40 på platsen där det tidigare legat en kartagisk bosättning från 300 f. Kr.

  Volubilis finns numera på Unescos världsarvslista. Här kommer vi få en guidad tur innan vi tar bussen till den heliga staden Moulay Idriss där vi gör ett lunchstopp.

  Mätta och belåtna fortsätter vi färden mot Fez som namngett huvudbonaden med samma namn. Här stannar vi i två nätter. Dag fem på resan besöker vi den kända medinan Fez El Bali som finns på Unescos världsarvslista. Vår guide kommer att visa oss spännande ställen som exempelvis Al Karaouine, som anses vara det äldsta verksamma utbildningsinstitutet i världen. Vi avslutar den guidade turen med en gemensam lunch.

  Efter vår guidade tur har vi tid att på egen hand utforska staden. I Fez kan vi fynda i keramikfabriken, shoppa hos skinnfärgaren och kolla på hur lokalbefolkningen lever.

 • Dag 6-7: Merzouga & dromedarutfärd i Saharaöknen med övernattning

  Dag sex på resan lämnar vi Fez och fortsätter färden över Atlasbergen och ut till ökenstaden Merzouga. På väg dit gör vi ett kort stopp i staden Ifrane, som ligger på hela 1 650 meters höjd och erbjuder en hänförande utsikt. Efter det väntar ett lunchstopp på en mysig restaurang i Midelt innan vi åker vidare.

  Efter en lång busstur når vi vårt mysiga hotell i öknen. Där serveras det middag vid ankomst och kvällen tillbringar vi tillsammans. Dagen efter är fri så då har de som vill möjlighet att utforska ökenstaden på egen hand eller bara njuta av lugnet i värmen vid poolen.

  Innan skymningen blir det till mörker hoppar vi på dromedarerna och rider ut i Saharaöknen och beundrar solnedgången och de makalösa sanddynerna. När det blir kolsvart rider vi med endast den stjärnklara natthimlen som belysning. Efter ca två timmars ridning når vi vår camping. Att sova under bar himmel i Saharas vidsträckta landskap är en fantastisk upplevelse. Det finns även möjlighet att sova i beduintält för de som vill.

  Morgonen efter går vi upp tidigt för att beskåda den vackra soluppgången som täcker himlen och sprider vackra färger över sanddynerna. Efter frukosten rider vi tillbaka till civilisationen.

 • Dag 8-9: Tillbaka till civilisationen, Todra Gorge & Boulman Dades

  Vi lämnar öknen och rullar vidare till nästa äventyr. I den östra delen av Atlasbergen i Marocko, nära staden Tinghir, finns en smal kanjon som heter Todra Gorge. På sitt smalaste ställe är kanjonen endast 10 meter bred. Kanjonen är ca 160 meter hög och de gigantiska stenväggarna sägs skifta i färg medan dagen framskrider, något som ger den mäktiga kanjonen ett vackert sken. På botten av kanjonen fanns förr en flod som forslade stora mängder vatten, men idag är floden reducerad till en liten glaciärälv.

  Det blir en lätt vandring till Todra Gorge med möjlighet till flera fotostopp för att försöka fånga den spektakulära kanjonen på bild. Tack vare de robusta stenväggarna finns även möjlighet till bergsklättring på flera ställen. Vi stannar för lunch vid kanjonen innan vi åker vidare till vårt övernattningsställe vid Boulmane Dades.

  Dagen efter åker vi till Marockos Hollywood, Ait Ben Haddou, här har bland annat filmer som Cleopatra, Lawrence av Arabien, Mumien, Gladiatorn och Game of Thrones spelats in. Ait Ben Haddou är ett världsarv enligt Unesco sedan 1987. Vi bor på ett hotell som ligger på gångavstånd till Ksar.

 • Dag 10-12: Ait Ben Haddou, Atlantkusten & Essaouira

  Vi lämnar Ait Ben Haddou och snart når vi Atlantkusten och den vackra muromgärdade staden Essaouira. Staden är en lyckad blandning mellan arabisk arkitektur och fransk rätlinjig stadsplanering vilket gör Essaouira till en charmig liten stad. Även denna stad är med på Unescos världsarvslista.

  I Essaouira stannar vi i tre nätter. Vi checkar in på vår riad, äter lunch i fiskehamnen och sedan har vi tid att utforska staden på egen hand. Här kan vi köra fyrhjuling på stranden, strosa längs den mysiga fiskehamnen, bada i Atlanten eller besöka den livliga och doftrika souken (den lokala marknaden).

 • Dag 13-15: Marrakesh: Djema El Fna, Jardin Majorelle & hemresa

  Äventyret fortsätter till mytomspunna Marrakech. Vi möts av en stad som inte förändrats mycket på många hundra år. Trånga gränder mynnar ut i livliga torg med starka färger, härliga dofter och i stimmet hör du försäljarnas lockrop. Vi kommer att bo nära det myllrande torget Djemaa el Fna, där vi kan fynda på basaren och kolla in dansande kobror. Passa på att handla souvenirer inför hemresan. Är du intresserad av trädgårdar så besök gärna den vackra Jardin Majorelle. Det tog den franska konstnären Jacque Majorelle 40 år av passion och engagemang för att skapa denna förtrollande trädgård. De som vill tvätta av sig resdammet kan besöka ett traditionellt hamman (badhus), som är populärt i området.

  Resan börjar närma sig sitt slut och det är dags att säga hejdå till Marocko och ta flyget tillbaka hem till Sverige, glada och belåtna på spännande upplevelser.

  OBS! I år (2023) är denna resa 16 dagar lång istället för 15. En extra dag läggs i Marrakesh .

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta