Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Båtresa i Raja Ampat, Indonesien

Ett exotiskt äventyr med båt i Indonesien!

För alla paradisälskare, här kommer den äntligen! Rosa Bussarna sätter kurs mot Raja Ampat som också kallas för "The last paradise". Häng med Rosa Bussarna och upplev ett riktigt ÄVENTYR!

Färden går via södra Sulawesi med traditionellt båtbygge, långa vita stränder, kristallklart vatten och fantastisk dykning och snorkling. Sulawesi har varit isolerat från andra landmassor i 40 miljoner år. Här finns ett stort djurliv och en rik kultur.

Raja Ampat finns med på alla erfarna resenärers "bucket list".  Ögruppen sattes upp på UNESCOs världsarvlista år 2005. Det är världens artrikaste vatten, här hittar vi flera arter av koraller och fiskar än någon annanstans. Förutom fantastiska dyk/snorkel-vatten bjuder Raja Ampat även på storslagna vyer bland tusentals kalkstensöar, perfekta stränder, laguner och ett helt unikt naturliv. Den endemiska paradisfågeln finner vi här i djungelns morgontimmar och under vår båttur letar vi efter de gigantiska, oceaniska mantorna som kan ha ett fenspan på upp till fem meter! Missa inte chansen att uppleva äventyr i Raja Ampat med Rosa Bussarna!

Fritextsökning

Tillkommer

 • Flyg (biljettpriset informeras senare)
 • Dricks till lokal personal ombord på båten
 • Kostnader för aktiviter som inte ingår i programmet (t.ex. dykning)
 • Fickpengar ca 4 000 - 6 000 kr

Höjdpunkter

Bira, Tanaberu, Ara i Sulawesi
11 dagars båtresa med Expidition Epica
Raja Ampats många öar
Sol och bad 
Snorkling
Dykning (ingår ej)

Personal på resan

Reseledare

Dagsprogram

 • Dag 1-2: Resa: Sverige-Indonesien

  Vi lämnar novembermörkret i Sverige och flyger mot soligare och varmare Indonesien. Äventyret börjar i hamnstaden Makassar som ligger i södra Sulawesi. Från Makassar beger vi oss raka vägen mot Bira. Den här turen som tar ca fyra till fem timmar går genom Sulawesis landsbyggd. När vi kommer fram checkar vi in på våra bungalows, lär känna varann och avslutar kvällen med en välkomstmiddag.

 • Dag 3: Besök till Båtbyggarby, sol och bad på Biras strand

  På förmiddagen besöker vi en båtbyggarby. Här har dessa traditionella segelskeppen som kallas för “pinisis” byggts för hand i tusentals år. Hantverket är helt traditionellt och är en del av kulturen. De tre byarna Tanaberu, Ara och Bira har levt i en symbios så långt historieböckerna går bak i tiden. Båtbyggarna kommer från Ara, sjömännen från Bira och skeppen tillverkas mestadels i Tanaberu.
  På eftermiddagen spenderar vi tid på Biras strand. Snorkla bland sköldpaddorna eller ta ett dyk med det lokala dykcentret som finns i närheten.

 • Dag 4: Egen tid i Bira

  Idag har vi hela dagen på egen hand för att utforska Bira och omgivningen. Koppla av och häng på stranden med en drink i handen, dyka, snorkla och bada. Njut av den avslappnande stämningen. Om du är sugen på spänning varför inte besöka ormgrottorna utanför Ara?

 • Dag 5: Båtutflykt till ön Liukan

  Vi tar en båttur till ön Liukan. Vi besöker en liten by och här äter vi en god lunch. Det kristallklara, turkosa vattnet bjuder på fantastisk snorkling och lunchen tillagas av lokalt fångad fisk. Vi åker tillbaka till Bira på eftermiddagen lagom till solnedgången. På den nybyggda beachklubben några hundra meter från våra bungalows kan vi köpa en välkyld och törstsläckande drink som vi kan avnjuta innan vi äter middag.

 • Dag 6: Bira, resa tillbaka till Makassar

  Idag så har vi egen tid i Bira för mer sol och bad och andra aktiviteter såsom dykning, snorkling, fiske och yoga på stranden. Det finns även möjlighet till att hyra en egen båt om man vill. På kvällen åker vi tillbaka till Makassar för övernattning.

 • Dag 7: Flyg från Makassar till Sorong, resa till Waisai

  Vi börjar dagen tidigt med flyg till Sorong. Från Sorong åker vi till Waisai med färja. Resan tar ca två timmar. Framme i Waisai checkar vi in på Basecamp Raja Ampat. Här får vi en genomgång med information om området. Eftermiddagen kan de som vill dyka eller snorkla från basecampens brygga som ligger direkt över revet. Spana gärna efter cuscusbjörnen som vid solnedgången vanligtvis klättrar genom trädkronorna. ​

 • Dag 8: Guidadtur, Paradisfågeln,möjlighet till dykkurser

  På morgonen finns det möjlighet att ta en guidad tur för att se paradisfågeln göra sin kärleksdans i trädkronorna. Basecampen anordnar olika dykutfärder samt
  dykkurser för de som vill. Ett alternativ är att ta en tur till “Kali Biru”, en azurgrön flod som går genom mangrovedjungeln. Vi åker tillbaka till vårt boende för lunch och ännu mer snorkling. Därefter njut av den vackra solnedgången.

 • Dag 9-18: Båttur med Expedition Epica, magisk upplevelse i Raja Ampat

  Efter frukost lämnar vi Raja Ampat Basecamp och kliver ombord på expeditionsskeppet Epica som kommer att bli vårt hem de närmaste 10 dagarna. Båten är utrustad med åtta stycken dubbelhytter med våningssängar. Toppdäcket erbjuder fantastiska ytor och ger en första klass parkett för att skåda Raja Ampats marinaliv under färden. Det finns en stor möjlighet att få se flera sorters delfiner, hoppande rockor och valar. Under båtresan kommer vi inte följa en utstakad rutt utan vi kommer besöka öarna i den ordningen kaptenen och guiderna anser vara bäst med tanke på väder och vind samt dyk/snorkel förhållanden. Vi kommer ha tillfälle att dyka/snorkla vid Raja Ampats bästa dive sites.

 • Öarna som vi besöker:

  Mioskon
  En liten ö med en vacker strand och en fantastisk solnedgång. Husrevet bjuder på enkel dykning/snorkling utan ström.

 • Aerborek
  En liten ö som har en by som täcker hela öns yta. Här har tiden stått still. Den lilla Papuanska byn är full med glada barn, vit sand och palmträd. Ett stenkast från byn ligger Manta Sandy som är en "manta cleaning station". Här kan vi ofta simma med havets fridfulla jättar.

 • Pyenemu
  En ikonisk utsiktsplats med ett fantastiskt rev kring ön.

 • The Passage
  Ett sund som separerar Waigeo från Gam som är inte mer än 20 meter brett på sina platser men genomströmningen av näringsrikt vatten gör att det grunda sundet har ett fantastiskt rev att snorkla på.

 • Cowoby bay
  En stor vik med vackra kalkstensöar och ett enormt grottsystem med fem fladdermösarter.

 • Gam
  Vi tar en dinghy- tur genom ett träsk/lagun där vi ser fågel och marinliv. Iland jagas det fortfarande Papuanska vildsvin av lokalbefolkningen ofta barfota med spjut.

 • Fam
  Fantastisk snorkling och dykning. Vi besöker en liten "homestay" för att inhandla middagen bestående av nyfångad fisk.

 • Alyui bay
  En djup vik med tjock vegetation hela vägen ner till strandkanten. Vi hittar fantastisk snorkling, en pärlfarm samt en djup ravin där man på morgonen kan se kakaduor, hornbills och små, unga fåglar av alla dessa slag.

 • Kawe
  Eagle Rock utanför Kawe har ett stort antal mantor som vi kommer försöka snorkla med. Det finns möjlighet till att se en eller annan revhaj i det blå.

 • Wayag
  Är förmodligen en av de vackraste platser vi kommer att se! Höga berg omringar ett lagunsystem. Wayag är "barnkammare" för haj och manta och när vi snorklar längs revkanten kan vi se de båda. Vi behöver bra skor för att gå till utkiksplatsen som har vassa stenar.

 • Batanta
  Här hittar vi en orörd tropisk djungel med tjock vegetation,tre sorters cuscusbjörnar och ett enormt fågelliv. Här kan man även se den röda paradisfågeln “Red Cendrawasih”. I djungeln finns också vattenfall att besöka för ett uppfriskande dopp (ställs in vid krokodil varning)

 • Dag 19: Sista dag på Epica, tillbaka till Waisai, färja till Sorong och flyg till Makasar

  Idag lämnar vi båten och anländer i Waisai där vi tar färjan tillbaka till Sorong. Från Sorong flyger vi till Makassar.

 • Dag 20: Makassar

  Denna dag tillbringar vi i Makassar på egen hand. Makassar är huvudstaden i södra delen av Sulawesiön. De flesta invånarna här är kristna vilket är märkbar skillnad mot de andra öarna i Indonesien. Passa på bekanta dig med staden och inhandla dina souvenirer. Strosa runt och besök Fort Rotterdam som byggdes under den nederländska kolonialtiden.

 • Dag 21-22: Flyg från Makassar, ankomst till Sverige

  Mätta på äventyr lämnar vi nu Indonesien med massor av härliga minnen.

 • Dag 23: Nu är det dags att planera för nästa äventyr med Rosa Bussarna

 • Med reservation för ändring av färdvägen.

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Resekalender
29/1Brasilien till PeruPris 40 700:-
4/2Zimbabwe till SydafrikaPris 33 800:-
7/2Argentina och ChilePris 30 700:-
11/2Australien 55+Pris 58 900:-
9/3Snöskotersafari i arktiska SverigePris 11 400:-
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm