Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Dagsprogram

 • Dag 1-3: Resa Sverige - Sri Lanka, Negombo, Habarana, Vandring till Pidurangala & Sigiriya

  Resan startar med flyg till Colombo. Därifrån tar vi oss till den lilla fiskebyn Negombo, som idag är en populär turistort där fiske och turismen är de viktigaste inkomstkällorna för orten. Vi checkar in på vårt hotell och stannar i Negombo en natt. Dagen efter gör vi en kort stadstur i Negombo innan vi fortsätter till nästa destinationen. Vi lämnar Negombo och fortsätter färden mot Habarana. Staden är känd för sina gröna djungellandskap. Här stannar vi i två nätter. Efter lunch och med en kort bussresa når vi vårt första utflyktsställe. Pidurangala är en klippformation som ligger ca fem kilometer från Sigiriya. Klippan är på många ställen brant sluttande. På ca 45 minuter når vi toppen där vi bjuds på vacker utsikt. Efter vandringen har vi egen tid att utforska omgivningen. Dagen efter besöker vi en av Sri Lankas kända sevärdhet, Sigiriya (Lejonberget). Denna 200 meter imponerande klippa reser sig över det vackra landskapet. Sigiriya var en gång huvudstad i norra Sri Lanka. Idag återstår dock bara ruiner av den gamla stenfästningen som uppfördes under kung Kasyapas regeringstid. Sigiriya räknas numera till en av Sri Lankas sju världsarvsplatser och är ett populärt turistmål.

 • Dag 4-6: Kryddtur i Matale, vandring uppför Hantane Mountain, Kandy & Tandtemplet

  Vi lämnar Habarana och efter frukost fortsätter vi till Matale, en färgstark stad med många intressanta kryddträdgårdar för dig som vill lära dig mer srilankesiska kryddor som nejlika, kanel och ingefära. Vi bjuds på en guidad kryddtur. Efter turen serveras en god lunch. Efter det fortsätter vi till Kandy. Kungastaden Kandy var huvudstad i landet mellan 1500-talet och 1800-talet. Här checkar vi in på hotell och på kvällen bjuds det på en srilankesisk kulturell show inne i staden som vi kan njuta av innan det är dags att sova och ladda för vandringen dagen efter. Vi äter en tidig frukost, hoppar i vandringsskorna och beger oss till foten av Hantane Mountain och påbörjar bestigen av berget. Vandringen (ca 9,5 km) tar ca en halvdag och när vi kommer ner från berget tar vi oss till hotellet för en välförtjänt dusch. Eftermiddagen har vi sedan fri att utforska Kandy. Ca fem kilometer utanför Kandy ligger den stora kungliga botaniska trädgården Peradeniya, som är ett trevligt utflyktsmål och väl värt ett besök. Vill man inte åka dit så kan man exempelvis besöka någon lokal marknad i staden eller Den heliga tandens tempel, där en av Buddhas tänder sägs förvaras. Dagen efter åker vi vidare till Kitulgala.

 • Dag 7-9: Kitulgala, forsränning, vandring till Belilenagrottan, nattvandring uppför Sri Pada & Ella

  Resan fortsätter till den blötaste platsen i Sri Lanka, Kitulgala. Vi bor på våra mysiga ecolodge i två nätter. De som vill har möjlighet att prova på forsränning på floden Kelani eller åka zipline. Dagen efter gör vi en vandring mot Belilenagrottan. Vi lämnar Kitulgala för att fortsätta äventyret mot Sri Pada (Adam´s Peak). Vi laddar ordentligt för den nattliga vandringen upp för Sri Pada. Sri Pada är en bergstopp belägen i sydvästra Sri Lanka. Sri Pada har en höjd på 2 243 m.ö.h. och är en av Sri Lankas mest naturliga landmärken och en av de mest populära pilgrimsturer går uppför den. Vi startar vår vandring ca kl. 02.00 och beräknar vara framme på toppen mellan 05.00 och 06.00 i tid för att se solen stiga upp över detta magiska landskap. Efter det tar vi oss tillbaka samma väg som vi kom upp. Morgonen efter väntar en vacker utsiktstur med buss upp till den sömniga lilla bergsbyn Ella. Åkturen upp är väl värd alla timmar eftersom vi belönas med den fantastiska utsikten över det srilankesiska landskapet. Väl framme har vi kommit till paradiset för de som söker avkoppling, vacker lummig skogsmiljö och sköna vandringsturer genom teplantage till tempel och vattenfall.

 • Dag 10-12: Ella, vandring uppför Ella Rock, & teplantage

  I Ella stannar vi i tre nätter. Andra dagen i Ella vaknar vi tidigt och påbörjar den ca två timmar (ca 8 km) långa vandringen upp till Ella Rock. Ella Rock är ett litet berg på ca 1150 m.ö.h. En fantastisk vy över byn och landskapet väntar oss när vi når toppen. Det tar ca två timmar att komma ner från berget. Efter vandringen blir det välförtjänt vila på hotellet och morgonen efter har du dagen fri att själv utforska denna speciella plats. Innan vi lämnar Ella kommer vi även att besöka ett teplantage och tefabrik.

 • Dag 13-15: Weligama, sol och bad, Galle

  Belöningen efter vår vandringsprestation får vi när vi tar oss till Weligama. Weligama ligger på sydspetsen av Sri Lanka och endast 20 mil från ekvatorn. I detta tropiska paradis kan vi lägga oss på stranden och sola eller bada i det turkosa vattnet och låta vardagen rinna av oss. Vill du lära dig att surfa är denna plats en av landets bästa surfställen. Vi kommer att stanna i Weligama i två nätter. Den som tycker om att stiga upp tidigt kan ta en promenad till hamnen för att se när dagens fiskefångst lastas av från båtar och trålar, det är inte omöjligt att man får se en och annan haj bland fångsten. Hit kommer köpare från hela södra Sri Lanka så det kommer vara full handelsaktivitet här under förmiddagen. Här har du även möjlighet att prova på yoga, surfing, snorkling och dykning. Den som vill sova ut och fortsätta njuta av strandlivet kan såklart göra det. Dagen efter är det dags för valsafari och tidigt på morgonen åker vi ut på det vackra havet och hoppas få se blåvalar, knölvalar, späckhuggare, valhajar, delfiner och havssköldpaddor. Vi lämnar Weligama och fortsätter mot Galle. På vägen stannar vi i Unawatuna beach för lunch innan vi fortsätter till Galle där vi kommer bo inte långt ifrån det berömda fortet.

 • Dag 16-18: Unawatuna beach, Galle, fortet, Colombo & flyg till Sverige

  En guidad tur väntar oss när vi kommer till Galle Fort. Fortet är upptaget på UNESCO:s världsarvslista sedan år 1988 och anses vara det bästa exemplet på en befäst stad byggd av européer i södra eller sydöstra Asien. Det är också därför detta byggnadsverk är en historisk juvel och en stor del av Sri Lankas värdefulla arv. Vi får två lediga dagar i Galle så passa på att njuta av de sista dagarna. Det är dags att ta sig till flygplatsen och via Colombo flyger vi tillbaka till Sverige igen.

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

 • Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.
  Bild, film och annan information från resan

Karta