Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Res med Rosabussarna till Grekland & Kroatien

På grund av rådande omständigheter gör vi om vår resa genom östeuropa och kör en alternativ rutt. Följ med på en annorlunda men spännande sommarresa genom Östeuropa. Många platser är samma som ursprungliga resan.
Vi erbjuder en äventyrlig bussresa genom Östeuropa där vi upplever det bästa och det mesta av de gamla öststatsländerna. Vi upplever lokal historia, njuter av statyer och blandar betong med storlagen natur, gamla slott och borgar, vinprovningar och sköna besök på olika stränder.

Färja till Polen och Swinoujscie

Din bussresa börjar med buss från Stockholm till Ystad och därifrån åker vi färja till Polen och Swinoujscie och vidare till Gdansk. Resan fortsätter till Warszawa på vår väg söderut. 
Sommarresan genom Europa fortsätter till Slovakien där vi får chansen att vandra i Tatrabergen, sedan fortsätter turen till Ungern där vi kanske provar på desertvintet Tokaj. Resan fortsätter in i Rumänien via draculas födelseort till Ceausescus palats i Bukarest. Vidare åker vi till Svarta Havet i Bulgarien för några välbehövliga dagar med sol och bad. Turen tar oss inåt landet till huvudstaden Sofia. Vi nosar sedan på Serbien med att stanna och bada vid en liten sjö innan vi tar oss in i Kosovo och Pristina. Vi vänder söderut via Skopje och ett badstopp vid en liten sjö i Nord Makedonien. 

Resan fortsätter till Grekland där vi varvar sol och bad med besök i klosterstaden Meteora. I Makedonien stannar vi till vid vackra Ohridsjön och när vi besöker Albanien ser vi till att utforska huvudstaden Tirana.

Europaresan fortsätter vidare till Montenegro där vi upptäcker Kotorbukten och njuter av sol och bad i Budva. För att vi tar oss vidare till metropolen Dubrovnik vars nattliv måste upplevas i den gamla stadsdelen. Vi gör en avstickare till Bosnien-Hercegovina för att besöka den historiska staden Mostar innan vi återvänder till Kroatien och resans sista dagar njuter vi av sköna dagar i Split där vi varvar sol och bad med trevliga besök i stadens gamla stadskärna och Diocletianus palats.

Denna bussresa är en kombination av resorna Sverige-Grekland och Grekland-Kroatien. Resan är en klassisk rosa bussresa där vi reser och mestadels bor på bussen. När vi bor på bussen stannar vi huvudsakligen på campingplatser där det finns tillgång till dusch, toalett och el. På vissa platser bor vi även på vandrarhem. Gemenskapen står i fokus på Rosa Bussarnas resor och tillsammans i en rosa buss blir resan i sig ett äventyr. Välkommen ombord på din livs äventyrsresa!

Fritextsökning

Tillkommer

Fickpengar ca 6-8000 kr

Höjdpunkter

 • Warszawa
 • Tatra bergen
 • Tokaj
 • Rumäniens landsbygd
 • Draculas födelseort Sighisoara
 • Bukarest
 • Svarta havet
 • Sofia
 • Serbiens landsbygd
 • Kosovo
 • Nord Makedoniens landsbygd
 • Greklands stränder
 • Albanien
 • Montenegro
 • Kotorbukten
 • Mostar
 • Dubrovnik
 • Split

Personal på resan

Dagsprogram

 • P g a rådande omständigheter gör vi om vår resa genom Östeuropa och kör en alternativ rutt. Följ med på en annorlunda men spännande sommarresa genom Östeuropa. Många platser är samma som ursprungliga resan.

 • Vecka 1: Resa: Sverige-Polen (med färja). Polen & Slovakien: Warszawa & Tatrabergen

  Vi startar vår resa med buss från Stockholm och rullar söderut till Ystad. Första natten tillbringar vi i Sverige för att nästa morgon borda färjan till Polen. Vi kommer stanna i Gdansk där vi upplever gamla stan och vem vet, kanske någon tar ett dopp i Östersjön? Därefter åker vi till huvudstaden Warszawa. Där finns tid att utforska staden innan vi passerar gränsen till Slovakien och Tatrabergen. Här blir det två heldagar i området för vandring eller andra naturupplevelser.

 • Vecka 2: Ungern & Bulgarien: Tokaj, Sighisoara, Brasov och Bukarest

  Andra veckan på resan rullar vi in i Ungern. Här kommer vi förhoppningsvis få en möjlighet att göra en vinprovning i området Tokaj som är känt för sina desertviner. Nästa land på tur är Rumänien och staden Sighisoara i Transylvanien. Staden är mest känd för att en viss Vlad Tepes (Dracula) föddes här. Men staden har även ett citadell från medeltiden som får dig att känna dig som om du var i en annan tidsålder. Vi gör ett stopp i Rumäniens näst mest besökta stad Brasov innan vi fortsätter resan till en av Europas bäst bevarade hemligheter, nämligen Rumäniens huvudstad Bukarest. Staden har ett modernt storstadsliv med franskinspirerad arkitektur med vackra långa boulevarder. Här finns även en egen triumfbåge, Arcul de Triumf. Det finns också inslag av en mer kommunistisk byggstil i Bukarest särskilt om man gör ett besök till ett av världens största och dyraste byggnadsprojekt, Ceausescus parlamentspalats. Stadens nyvunna popularitet har gjort att det nu finns en uppsjö av nyöppnade ställen där man kan äta, dricka, shoppa och dansa hela natten lång.

 • Vecka 3: Bulgarien, Serbien & Kosovo: Svarta havet & Sofia & Pristina

  Efter detta väntar Svarta havet i Bulgarien. Här blir det strandliv i två dagar innan vi fortsätter till huvudstaden Sofia via Veliko Tarnovo och Buzludzha. Vackra Sofia är en av Europas äldsta städer med en historia som går tillbaka till 700 f. Kr. Staden erbjuder ett rikt kulturliv. Här finns självklart en hel del ruiner, lämningar och vacker arkitektur från svunnen tid att njuta av, bland annat Bojanakyrkan från 900-talet. Vi åker sen in i Serbien och stannar till vid en liten sjö för sol och bad innan vi smyger in i Kosovo och Pristina.

 • Vecka 4: Nordmakedonien & Grekland: Skopje & Halkidike och Meteora

  Vi stannar till i Nordmakedoniens huvudstad Skopje för en lunch innan vi fortsätter till en mysig sjö på gränsen till Grekland. Sista anhalten på resan är Halkidiki, grekernas eget semesterparadis. Här blir det några sköna dagar vid Egeiska havets kristallklara vatten. Njut av vackra stränder, god mat, goda viner och vacker natur. Resan fortsätter i Grekland till ett väldigt speciellt klosterområde som heter Meteora. Området består av ett antal kloster som är byggda på och i berg av sandsten. Meteora betyder ”hängande i luften” och det är precis vad Meteora med sina grekiskortodoxa kloster gör, vackert belägna på toppar i bergen. Klosterområdet är en av Greklands mest spektakulära sevärdheter och finns idag på UNESCO:s världsarvslista. Det finns möjlighet att gå guidade turer och besöka de olika klostren men du bör inte lida av höjdskräck.

 • Vecka 5: Nordmakedonien: Orhidsjön. Albanien: Tirana. Montenegro: Budva & Kotorbukten. Kroatien: Dubrovnik & Split. Bosnien-Hercegovina: Mostar.

  Vi tar oss från höga höjder till en av Europas djupaste sjöar, Ohridsjön, som ligger på gränsen mellan Nordmakedonien och Albanien. Här slår vi läger några dagar för avkoppling. Ta ett dopp i det klara vattnet och passa på att vandra i den vackra naturen innan vi rullar vidare. Nästa land att besöka blir ett av Europas tidigare mest slutna länder, Albanien, och huvudstaden Tirana blir vårt mål. Tirana är en vacker stad med ett livligt nattliv och här hittar du gott om bra restauranger som serverar bra och billig mat. Staden är ett möte mellan Europa och Orienten och det finns många fina byggnader som vittnar om stadens historia. Resan går sedan vidare in i Montenegro. Landet har en fantastisk natur och här hittar du Europas sydligaste fjord och den vackra Kotorbukten. Här gör vi ett stopp i badorten Budva för sol, bad och lata dagar.

 • Vecka 6: Kroatien, Dubrovnik. Bosnien-Hercegovina, Mostar. Kroatien, Split

  Vi fortsätter sedan in i Kroatien och till världsarvstaden Dubrovnik. Staden är mest känd för sin arkitektoniska skönhet, sina fantastiska byggnader samt den upp till sex meter tjocka och nästan två km långa ringmuren som omger staden. Strosa längs Stradun (huvudgatan) i gamla stan och ta del av ett myllrande folkliv eller promenera i de trånga gränderna som tar dig upp jämsides med hustaken och bjuder på en fantastisk utsikt. På kvällen öppnar pubarna och barerna så då kan du ta en drink på någon mysig krog innan natten blir till dag. Nästa stopp på resan blir Bosnien-Hercegovina och staden Mostar. Mostar är mest känd för att vara en av landets mest attraktiva turistorter och för de hårda strider som pågick där mellan kroater och bosniaker under Bosnienkriget. Bron Stari Most, som sprängdes i kriget, är numera uppbyggd som är ett led i enandet folkslagen emellan. Innan vi återvänder till Kroatien och resans sista dagar njuter vi av sköna dagar i Split där vi varvar sol och bad med trevliga besök i stadens gamla stadskärna och Diocletianus palats. Resan går mot sitt slut och det är dags att att borda flyget hem till Sverige igen.

 • Med reservation för ändring av färdplanen.

 • Flyginformation
  Normal hemreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då till Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga till annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Resekalender
29/1Brasilien till PeruPris 40 700:-
4/2Zimbabwe till SydafrikaPris 33 800:-
7/2Argentina och ChilePris 30 700:-
11/2Australien 55+Pris 58 900:-
9/3Snöskotersafari i arktiska SverigePris 11 400:-
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm