bestiga kebnekaise
vandringsresa sverige sommar
bestiga kebnekaise
vandringsresa sverige
middag resa sommar
resa till lappland
vandringsresa sverige
lappland sommar resa vandring fjällstation
Skuleberget
världens-högsta-kustlinje
Kebnekaise-toppen
vandra-kebnekaise
kebnekaise-fjällstation
kebnekaise-vandring
Kebnekaise-1
bestiga-kebnekaise-2
Kebnekaise-2
bestiga-kebnekaise
kebnekaise-höjd

Vandringsresa till Kebnekaise

Typ av resa:
  • Extremt klimat
  • Natur
  • Vandring
  • Rosa Buss

Vandringsresa till Lappland – bestiga Kebnekaise

Utmana dig i sommar och följ med på en resa till norra Sverige där vi gemensamt bestiger landets högsta berg Kebnekaise.

Med buss åker vi från Stockholm till Höga kusten och njuter av att besöka Skuleberget som bjuder på rolig vandring och fin utsikt. Resan till Kebnekaise fortsätter sedan till Kiruna där vi passar på att besöka dess gruva innan vi påbörjar vandringen till Fjällstationen. Under tre dygn bor vi på Kebnekaise fjällstation så att du hinner försöka bestiga Kebnekaise och även unna dig andra vandringsleder i närheten.

Vandringsresan fortsätter när vi går tillbaka till Nikkaluokta för att sedan åka till Pite Havsbad för ett par dagar sol och bad. Sommarresan avslutas med ett besök i Njurunda, Rosa Bussarnas födelseplats, innan vi återvänder till Stockholm.

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1-2
Bussresa: Stockholm-Docksta. Höga kusten & Skuleberget

Resan startar på morgonen från Stockholm och vi rullar norrut tills vi når friluftscampingen i Docksta vid Höga kusten. Här gör vi middag tillsammans och efter det har du möjlighet att kolla upp vad du vill göra i området under morgondagen. Vi kommer att stanna här i en natt så du har en halvdag som du kan ägna dig åt att vandra uppför Skuleberget, klättra, ta en längre tur till Slåtterdalsskrevan i Skuleskogen, besöka naturmuseet Naturum eller göra något annat som lockar i den vackra miljön innan vi drar vidare för en bushcamp på väg norrut till Kiruna.

Dag 3-4
Kiruna, besök i gruvan, Nikkaluokta, vandring till Kebnekaise & Fjällstation 

Gruvstaden ligger mellan två berg och ca 20 mil ovanför polcirkeln. Det är en speciell stad som präglas av naturen och bergen som omger den. Just Kirunas speciella läge ovanför polcirkeln gör att man här ser midnattsolen från slutet av maj till och med mitten av juli ungefär. Har vi tur så kan vi få njuta av några ljusa kvällar åtminstone när vi befinner oss i området. Vi gör ett besök till världens största underjordiska järnmalmsgruva och efter det finns tid för en kväll på stan. Resan går vidare till Nikkaluokta som ligger ca 7 mil från Kiruna och här lagar vi lunch och fördelar packningen. Alla kommer att få ta med sig några extra kilo mat i sin packning, som vi ska tillaga under våra dagar vid Kebnekaise fjällstation. Efter lunchen påbörjar vi den ca fyra timmar långa vandringen ut i vildmarken mot Kebnekaise. Fjällstationen ligger beläget ca 690 m.ö.h. och vi kommer på bo här i tre nätter i flerbäddsrum.

Dag 5-7
Kebnekaise fjällstation, vandring och bestiga Kebnekaise

Nu är vi framme, så hoppa i vandringsskorna och bege dig ut i den vackra bergsmiljön. Vi kommer ha två heldagar i området kring så du kan välja om du vill erövra Sveriges högsta berg, som ligger ca 2 100 m.ö.h., under dag 1 eller dag 2 (med reservation för vädret som kan ställa till det). Det finns även andra turer att göra i den fantastiska miljön, bland annat finns det möjlighet att göra en dagstur till högfjällsdalen Tarfala. Det finns också en charmig kort vandring som kallas barfotavandring, som säga vara skön för trötta fötter.

Att bestiga Kebnekaise kan vara fysiskt krävande, det är viktigt att du har bra grundkondition, viss erfarenhet och rejäla kängor. Du ansvarar själv för din säkerhet och din hälsa. Ett tips är att ha mobil med Teliaabonnemang då det är det enda mobilnät som fungerar på Kebnekaise. 

Dag 8-10
Nikkaluokta, Pite havsbad, Njurunda & Stockholm

Efter frukost vandrar vi de fyra timmarna tillbaka till Nikkaluokta för lunch och efter det åker vi till Pite havsbad. Vid vattnet kommer vi spendera ett par nätter så att vi kan vila upp oss efter vandringen och njuta av havet. Efter det rullar bussen vidare och på eftermiddagen når vi Njurunda, som ligger utanför Sundsvall, och som är Rosa Bussarnas födelseort. Här väntar en härlig avslutningsmiddag för oss som vi kan njuta av denna sista kväll på resan. Sista dagen rullar vi de ca 40 milen som återstår ner till huvudstaden och beräknar vara framme i Stockholm efter lunch.

Med reservation för ändring av färdplanen.

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

6
3

Resan innehåller

Extremt_klimat

Extremt klimat

X

Extremt klimat

Denna symbol innebär att en resa kan ha lite tuffare klimat. Vädret på resan kan antigen bli väldigt varmt eller väldigt kallt. I varma länder kan temperaturer överstiga 40 grader och på höga höjder kan det bli svalt och kallt. Tänk på att packa rätt kläder och eventuellt varm sovsäck vid behov.

Rosa_buss

Rosa buss

X

Rosa buss

Vi reser och sover på rosa bussar (bortsett transport till och från själva resan). Oftast sover vi på campingplatser men det kan även förekomma vissa nätter på hotell eller vandrarhem. I varje buss får det plats 20-30 personer. Vi delar madrass och myggnät när vi sover i bussarna och på dess tak.

Vandring

Vandring

X

Vandring

Vi kommer under resan göra en gemensam vandring alternativt vara på platser där du själv kan ge dig ut och vandra.

Resans höjdpunkter

Skuleberget
Besök till världens största underjordiska järnmalmsgruva 
Bestiga Kebnekaise
Högfjällsdalen Tarfala
Pite havsbad

Vad ingår?

Rosa buss T&R Stockholm-Nikkaluokta 
Allt boende (varav tre nätter i flerbäddsrum i stuga på Kebnekaise och resterande nätter på bussen)
All gemensam transport
De flesta måltider, exklusive dryck
Hyra av stegjärn (som kan behövas för att ta sig upp sista biten på Kebnekaise)
Tur till världens största underjordiska järnmalmsgruva som ligger i Kiruna

Vad tillkommer?

Dryck & vissa måltider
Snacks
Övriga aktiviteter, så som klättring i Skuleberget eller helikoptertur från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation

Resetillfällen

Instagrammat från resan