Rane-alv
Polcirklen
Mat
Lapp
Lulea
Bottenviken
Ren
skoter-2

Snöskotersafari i arktiska Sverige

Typ av resa:
 • Safari
 • Natur
 • Ej Rosa Buss
 • Äventyr
 • Extremt klimat
Välkommen till en episk expedition på snöskoter runt hjärtat av nordligaste Sverige. Under fyra dygn kommer vi att färdas 300 km eller mer, korsa polcirkeln, äta god mat i gott sällskap, förhoppningsvis få uppleva norrsken och njuta av dagliga bastustunder. (Kartan visar endast ungefärlig rutt, i verkligheten kör vi inte på bilvägarna)
Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Tåg i stället för flyg

Det finns möjlighet att välja bort flyg och i stället åka tåg tur och retur från Stockholm till Luleå. Kontakta kontoret för mer information.

Vad gäller vid skotersafari?

Alla som har ett körkort får köra snöskoter vid skotersafari om följande krav efterföljs:

 • Gruppen består av högst 10 förare.
 • Den som leder färden har förarbevis för snöskoter.
 • Färden går längs en sträcka som ledaren bestämt i förväg.


Viktigt att veta 

* Priset på resan är per person, förutsatt att du delar skoter med en annan resenär. Vill du ha egen skoter kostar det 3 000 kr extra.

* Självrisken och det egna ansvaret för skador på maskinen
är 15 000 kr/maskin

* När man delar skoter med någon annan så räcker det med att en av personerna har körkort, men då är det också endast den personen som får köra skoter under hela resan.

OBS! På resa Eskoter20b som går 14-17 mars så gäller omvänd färdväg.

Dag 1
Resa: Stockholm-Luleå. Skotertur vid Råneälven och möjlighet att se norrsken

Resan startar med flyg från Stockholm till Luleå. På flygplatsen blir vi upphämtade och vi kommer åka en kort sträcka tills vi når vår startpunkt. Väl framme tar vi på oss vinterkläder och gör i ordning skotrarna. Efter det påbörjas expeditionen och vi hoppar på skotrarna och glider direkt ut på Lule älv. Vi passerar Luleå och kommer ut på Bottenvikens is. Här stannar vi till och äter lunch på Brändön. Efter lunch bär det av över öppet fruset hav, i höjd med Råneå kör vi upp längs vinterleden Malmens väg norrut vid Råneälven. Ett bit från Råneå, längs älvdalen, ligger vårt boende. Det blir skönt att komma in i värmen och vi hjälps åt att laga mat och elda upp bastun. En härlig och avkopplande kväll väntar och det finns även möjlighet att se norrsken på kvällen.

Dag 2
Skotertur längs Råneå älvdal

Efter en gemensam frukost hoppar vi på skotrarna och kör norrut på skoterleden längs Råneå älvdal igen. Dagens mål är Spiken, en mindre vildmarksanläggning som ligger längs Malmens led. Vi har en härlig skoterdag framför oss på vägen hit. Vi kommer att stanna till vid Gunnarsbyns skoterförenings stuga och laga lunch. Sent på eftermiddagen efter en strapatsrik och lång dag på snöskotrarna når vi slutligen Spiken. Väl framme lagar vi till en välförtjänt middag och värmer upp bastun för ytterligare en kväll i glada vänners lag. Det finns möjlighet att se norrsken på kvällen.

Dag 3
Skotertur över polcirkeln och besök till samevistet i Flakaberg

Efter en god frukost så tar vi oss ut i vintern igen. Idag ska vi korsa polcirkeln på snöskoter. Det blir en fin kördag och vi styr kosan mot de väldiga frusna myrlandskapen vid Härkmyran. Härk kallas en kastrerad rentjur för. Vi glider in över Polcirkeln och stannar för lunch vid en gömd klippa på ett litet berg. I det här området har man polarnatt i december och midnattssol under sommaren. Det är vanligtvis väldigt mycket snö här uppe så har inte halva gänget vid det här laget kört fast i snön så är vi inte nöjda. Att gräva fram skotrar ur djup snö hör till den här turen helt enkelt. På vägen tillbaka mot Spiken rör oss på mindre leder och tar oss till samevistet i den lilla byn Flakaberg, som ligger ca 4 km söder om Polcirkeln. Ett sameviste är en temporär bo- och arbetsplats där en eller flera renskötande samefamiljer brukar tillbringa olika delar av året. Väl framme möts vi av Lasse Eriksson och hans fru Anette. Härifrån har Lasse under hela sitt liv bedrivit renskötsel helt utan maskiner. Han visar oss runt i renhagen medan Anette fixar fika. Efter det åker vi tillbaka till Spiken för att njuta av ännu en god middag och en skön bastu.

Dag 4
Skotertur, paltlunch i Valvträsk och resa från Luleå till Stockholm

Efter frukost tar vi oss upp på skotrarna och åker Malmens väg ner mot Valvträsk där en riktig norrländsk paltlunch väntar på oss. Här lämnar vi skotrarna och mätta och belåtna tar vi bussen ner till Luleå flygplats för att därifrån flyga vidare till Stockholm.

Med reservation för ändring av färdplanen.

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

3

Resan innehåller

Vandrarhem

Vandrarhem

X

Vandrarhem

Du bor i flerbäddsrum.
Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Extremt_klimat

Extremt klimat

X

Extremt klimat

Denna symbol innebär att en resa kan ha lite tuffare klimat. Vädret på resan kan antigen bli väldigt varmt eller väldigt kallt. I varma länder kan temperaturer överstiga 40 grader och på höga höjder kan det bli svalt och kallt. Tänk på att packa rätt kläder och eventuellt varm sovsäck vid behov.

Resans höjdpunkter

 • Polcirkeln
 • Chans att se norrsken
 • Skoterkörning
 • Bottenvikens is
 • Samekultur

Vad ingår?

 • Flyg
 • Allt boende
 • All gemensam transport
 • Hyra av snöskoter
 • Lån av skoterkläder, hjälm och stövlar
 • Lokal guide
 • 8 måltider
 • Svensk reseledare

Vad tillkommer?

 • 2 luncher
 • Fickpengar ca 1 000 kr
 • Måltidsdryck

Resetillfällen

Eskoter20a

Datum: 2020-03-11 - 2020-03-14

Fastställt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2019-10-31

Mer än 5 platser kvar

Pris: 11.900 kr

Handpenning: 3.000 kr

Eskoter20b

Datum: 2020-03-14 - 2020-03-17

Fastställt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2019-09-30

Mer än 5 platser kvar

Pris: 11.900 kr

Handpenning: 3.000 kr

Instagrammat från resan