Saudiarabien landskap 3
Saudiarabien stad
Saudiarabien souk
Saudiarabien landskap 4
Saudiarabien landskap
Saudiarabien landskap 2
Saudiarabien dromedarer
Saudiarabien byggnad

Saudiarabien och Bahrain- Nyhet!

Typ av resa:
 • Ej Rosa Buss
 • Kultur
 • Äventyr
 • Storstad

Följ med på en spännande resa till två exotiska länder i Mellanöstern

Resan inleds med flyg till Jeddah i Saudiarabien och här bjuds vi på en stadstur där vi bland annat får se den flytande moskén. Gruppresan fortsätter till den näst heligaste staden för muslimer, Medina. Hegra blir nästa stopp på resan och efter det väntar besök till de arkeologiska platserna Madain Saleh och Dedan.

Resan rullar vidare genom öknen till oasen Tayma och även ett stopp vid den häftiga klippan Al Naslaa Rock. Jubbah, med sina unika stenformationer från år 5500 f.Kr, blir nästa plats på vår tripp och sedan är det dags att ta sig till Buraydah för att kolla in världens största kamelmarknad och sen vidare till dadelmarknaden för att smaka på fler sorters dadlar än du kan föreställa dig.

Huvudstaden Riyadh blir nästa stopp på vår resa och här väntas besök till både de gamla och nya delarna av staden. Vi fortsätter ut i sandöknen Rub al-Khali, där vi kommer färdas i terrängbil över de vidsträckta sanddynerna.

Nu är det dags att lämna Saudiarabien för Bahrain och här väntar besök till bland annat Qal’at al-Bahrain, Al-Fatih-moskén och det fascinerade Tree of Life. Missa inte heller ett besök till huvudstaden Manama för lite shopping innan resan hem till Sverige igen.

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1
Flyg från Sverige till Saudiarabien

Resan börjar med flyg till Saudiarabien och vi ankommer till staden Jeddah. Ni hämtas av er chaufför som kör er till hotellet i Jeddah.

Dag 2
Stadstur i Jeddah

Vi inleder dagen med ett besök till Al Balad, den gamla och historiska delen av Jeddah, som också är upptagen på Unescos världsarvslista. I Al balad får man känslan av hur landet är med sina smala körfält och handelshus. Efter några timmar här så tar vi oss vidare till kustvägen, Cornichen, som är kantad med skulpturer. Vi kommer även besöka (från utsidan) Fatima-Al-Zahra-moskén, som är byggd i havet och har smeknamnet den flytande moskén.

Dag 3
Jeddah - Medina

Morgonen inleds med att vi rullar norrut längs Röda havets kust till Ar Rayis, en liten stad med fina stränder. Röda havet är ett utmärkt ställe för snorkling. Vi lämnar kusten och tar oss inåt landet till Medina, den näst heligaste staden för muslimer. Om det finns tid så ta gärna en promenad i staden, som alltid är full med pilgrimer från hela världen. Profetens moské är inte tillgänglig för icke-muslimer, men själva staden kan besökas. På eftermiddagen finns det möjlighet att ta sig till Mount Uhud för att njuta av en utsikt över staden.

Dag 4
Medina - Al ’Ula

Vi fortsätter norrut via en del av den gamla Hejaz-järnvägen, som ursprungligen byggdes av ottomanerna för att minska restiden för pilgrimer från Damaskus till Mecka, den blev dock aldrig helt färdig. Järnvägarna blev för alltid kända genom att TE Lawrence attackerade och saboterade järnvägen under första världskriget. Stationen i Al ‘Ula var den sista punkten för att kunna få tag på färskt vatten innan man nådde Medina. Al ’Ula var huvudstaden för de forntida lihyaniterna. I den muromgärdade staden är husen gjorda av sten eller lera.  Vi fortsätter till Hegra, som är det första världsarvet i Saudiarabien. Hegra är en arkeologisk plats och byggdes för mer än 2 000 år sedan av nabatéerna.

Dag 5
Al ‘Ula, Madain Saleh och Dedan

Idag kommer vi besöka de arkeologiska platserna som finns i och runt området kring Al ‘Ula, bland annat Dedan och Madain Saleh, som är en forntida stad. Området kännetecknas av sitt speciella landskap som består av rödaktiga klippor och olika formationer som är inristade i bergen. Madain Saleh har influenser från Mesopotamien, Egypten och grekisk-romerska. Resterna av staden inkluderar över 90 gravar som huggits ut i klipporna. Madain Saleh förlorade sin betydelse längs vägen när sjövägen till Jemen upprättades av romarna. Endast fyra procent av den bibliska platsen Dedan har grävts ut, men stadens organiserade struktur är tydligt synlig.  Vi gör ett fotostopp vid Elephant Rock innan vi tar oss tillbaka till Al ‘Ula över natten.

Dag 6
Oasen Tayma  och oasstaden Hail

Vi kör genom öknen till oasen Tayma. Tayma är en av de äldsta bosättningarna i Saudiarabien där man har hittat spår av människor 90 000 år tillbaka i tiden. Besök gärna museet och det fascinerande Haddaj Well, som är en av de största historiska källorna i världen. Vi gör ett fotostopp vid Al Naslaa Rock, två stenblock som är naturligt åtskilda av en perfekt springa. Dagen avslutas i Hail, en oasstad som ligger mitt på den arabiska halvön.

Dag 7
Jubbah  och Buraydah

Resan fortsätter till Jubbah, som ligger på Unescos världsarvlista tack vare sina unika stenformationer, som tros vara från ca 5 500 år f.Kr. Formationerna består bland annat av en mängd olika djur, som elefanter, bufflar och kameler. Efter Jubbah fortsätter vi till Buraydah, en traditionell jordbruksstad som också är värd för den årliga dadelfestivalen.

Dag 8
Buraydah och Riyadh

Det blir en tidig start denna morgon då vi inleder dagen med ett besök till Buraydahs kamelmarknad, som faktiskt är världens största till och med. Efter det gör vi ett den berömda dadelmarknaden. Saudiarabien är en av världens största dadelproducenter och här får ni se fler dadlar än ni någonsin kunnat föreställa er. Smaka gärna, kanske hitta ni något gott att ta med er hem. Vi lämnar Buraydah för Riyadh. På vägen gör vi ett stopp i Ushaiger Heritage Village, som är en av de äldsta städerna i Najdregionen och som är ett viktigt stopp på pilgrimsvägen från Kuwait till Mecka.

Dag 9
Riyadh

Efter frukost åker vi till de gamla delarna av Riyadh där finns kung Abdul Aziz historiska område, nationalmuseet och Murabba-palatset. Därefter fortsätter vi till Masmaks fästning, som omvandlades till ett museum på 1990-talet. I det moderna delarna av Riyadh finns det möjlighet att besöka något av tornen Al Faisaliah eller Jeddah Tower och njuta av en utsikt över hela staden. På eftermiddagen besöker vi den gamla muromgärdade staden Al-Diriyah, som finns med Unescos världsarvlista. Staden var det saudiska kungarikets första huvudstad på 1700-talet och övergavs efter ottomanernas belägring på 1800-talet. Den nya huvudstaden som följaktligen byggdes var Riyadh.

Dag 10
Al Ahsa-oasen 

Idag kör vi österut mot Al Ahsa-oasen, som ligger nära staden Hofuf. Al Ahsa-oasen finns med på Unescos världsarvlista. Oasen består av över två och en halv miljon dadelpalmer, vilket gör den till den största i världen. Oasen står i skarp kontrast med sandöknen Rub al-Khali, som börjar precis utanför. Vi kommer att besöka en lokal dadelgård och njuta av utsikten över staden och oasen från Al Qara Mountain.

Dag 11
Terrängbil i sandöknen Rub al-Khali och övernattning på camping i öknen

Idag ska vi ut på äventyr! Vi tar oss till Rub al-Khali, det tomma området, som är den största sandöknen i världen, ca 10 00 kilometer lång och 500 kilometer bred, belägen på arabiska halvöns södra del och omfattar även södra Saudiarabien samt delar av Jemen, Oman och Förenade Arabemiraten. Det är sanddyner så långt ögat kan se, i varierande storlek och höjd. I detta häftiga område ska vi sladda runt i terrängbilar så sand yr omkring oss. Våra förare tar oss upp och ner i sanddynerna och vid lunchtid kommer vi att få njuta av en utsökt picknicklunch med utsikt över sanddynerna. Efter en heldag i öknen kommer vi övernatt på en camping här.

Dag 12
Saudiarabien till Bahrain via King Fahd Causeway

Nu är det dags att lämna Saudiarabien och ta oss Bahrain. Vi tar oss över bron King Fahd Causeway, som är en fyrafältsmotorväg över vattnet som förbinder Saudiarabien och Bahrain i Persiska viken. Resan kommer ta ca fyra timmar och vi söker visum vid gränsen med hjälp av vår guide. Efter det åker vi direkt till hotellet.

Dag 13
Stadstur i Bahrain

Första dagen i Bahrain inleds med ett besök till Qal’at al-Bahrain, även känt som Bahrains fästning eller Nader Shahs fort, efter den persiska kungen.  Detta är ett arkeologiskt utgrävningsområde vars tidigaste historia daterats till 2200-talet f.Kr och Dilmuncivilisationen. Cirka 25% av platsen har grävts ut och man kan hitta spår av byggnader av olika slag, bland annat bostäder och även offentliga, kommersiella, religiösa och militära byggnader. Dagen fortsätter och vi kommer besöka den första oljebrunnen och få en helhetsbild av oljans historia i Bahrain. Efter det fortsätter vi till Al-Fatih-moskén, som är en av de största moskéerna i världen, och här kommer ni får en guidad tur inne i denna ståtliga byggnad. Vidare tar vi oss till Bahrain National Museum, som är det största och äldsta offentliga museet i Bahrain. Tänk på att kvinnor ska täcka håret, bära långärmat och ha på sig långa byxor vid besöket i moskén. Män ska bära långa byxor och långärmat. Nästa stopp på rundturen är Tree of Life, det konstant gröna trädet som har levt i ca 400 år, man antar att den är planterad 1583. Ingen är riktigt säker på hur trädet har överlevt så länge och är täckt med gröna blad trots att den ligger i arabiska öknen utan något vatten i närheten. Tree of Life anses vara ett mirakel och lockar ca 65 000 besökare per år. Dagen avslutas i Bahrain International Circuit, som är en racerbana i Sakhir i Bahrain. Anläggningen är modern och 2004 var Bahrain det första landet i Mellanöstern som var värd för världsmästerskapet i Formel 1

Dag 14
Bahrain på egen hand

Idag har ni en heldag i Bahrain som är fri för egna aktiviteter. Ett tips är kanske att utforska Bahrains huvudstad Manama. Manama är känd för bra shopping och här hittar ni allt från stora shoppingcenter till souks fyllda med lokalt producerade hantverk. Vill man bara slappa så kan man antingen tillbringa dagen vid poolen eller ta en ur till stranden. Vill ni se Bahrain ut ett annat perspektiv så finns det möjlighet att ta en båttur på ca två och en halv timme.

Dag 15
Bahrain och hemresa till Sverige

Sista dagen på resan innan vi åker hem till Sverige. I och med att vi åker på kvällen så har ni hela dagen på er att njuta av landet innan vi bordar flyget norrut.

Med reservation förändring av färdplanen.

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

14
1

Resan innehåller

Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Jeep

4X4

X

4X4

Transport i fyrhjulsdrivet fordon t.ex. jeep, på delsträcka alternativt någon aktivitet som inte ingår i priset utan är ett frivilligt tillägg.

 

Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.

Resans höjdpunkter

 • Al Balad 
 • Elephant rock
 • Stenformationer i Jubbah 
 • Riyadh
 • Al Ahsa-oasen
 • Tree of Life
 • Terrängbil i sandöknen Rub al-Khali 
 • Bahrain
 • Al-Fatih-moskén
 • Bahrain National Museum

Vad ingår?

 • Boende på hotell på hela resan utom en campingnatt i öknen
 • All gemensam transport
 • Frukost på hela resan
 •  Sju luncher
 • Tre middagar
 • Inträdesavgifter till nämnda utflykter
 • Svensk reseledare
 • Engelsktalande lokal guide

Vad tillkommer?

 • Flyg (biljettpriset informeras senare)
 • Visumkostnad ca USD 212
 • Dricks till lokal guide och chaufför
 • Fickpengar ca xxx

Resetillfällen

QSB21

Datum: 2021-11-13 - 2021-11-28

Fastställt datum

Reseledare: Anders Eriksson

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2021-02-28

Ring innan du bokar!

+46 (0)8 673 25 20

Pris: 27 900 kr

Handpenning: 5 000 kr

Instagrammat från resan