fakta historia resa påskön
påskön chile historia fakta stayer
strand påskön historia utforskade
utforskade påskön resa
påskön resa karta statyer
fakta resa påskön historia
Påskön 1
Påskön 3

Tillval Påskön

Typ av resa:
 • Sol och bad
 • Kultur
 • Natur
 • Ej Rosa Buss

Unikt tillfälle att resa till Påskön

Passa på att besöka den exotiska Påskön (Rapa Nui) när du reser med Rosa Bussarna till Chile. Ön ligger långt ute i Stilla havet, 400 mil från den sydamerikanska kontinenten. Påskön är en mytomspunnen fascinerande plats med spännande historia. Ön har över 1 000 statyer (moai) att uppleva men det finns också en vacker strand, möjlighet att hyra cyklar och andra aktiviteter. Resan till Påskön sträcker sig över fyra dagar där du har möjlighet att se flera moaistatyer, besöka vulkaner och hänga på stranden Anakena. 
Under din äventyrsresa i Sydamerika kan du boka detta tillval för en upplevelse utöver det vanliga. 

OBS! Detta tillval bör bokas minst 6 månader innan avfärd då platserna på flyget är begränsat.

 
Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1
Resa: Santiago-Påskön & Hanga Roa

Resan inleds med flyg till Påskön från Santiago. Det bor cirka 7000 personer på Påskön och nästan alla invånare bor i det enda samhället på ön, Hanga Roa. Påsköborna betalar ingen skatt och de arbetar i stort sett med turism. Nästan all mat är importerad från fastlandet. Ön är känd främst för sina monumentala stenskulpturer, som kallas moaier. När vi landar på Påskön möts vi med vackra blomsterkransar samt personal som kör oss till vårt hotell som ligger centralt inne i Hanga Roa. När vi sedan är på plats på hotellet har vi hela eftermiddagen fri att själva utforska samhället.

Dag 2
Påskön: utflykt till bla Rano Kau & Ahu Akivi

Under andra dagen upplever vi en färd genom tiden, från ögonblicket då öborna först befolkade ön, tills kristendomen kom, då vi besöker många platser av olika karaktär i öns centrala och sydvästra delar.

Anakena: Påsköns största och vackraste strand är beklädd med palmträd och har moaier i sanden. Detta är den historiska plats som Påsköns första kung Hotu Matu'a kom till för tusen år sedan.

Te Pito Kura: Här finner vi den största moaien som man i urtiden lyckades förflytta till en ahu-plattform. Denna statyn, liksom alla andra, fälldes för ett par hundra år sedan, och har inte restaurerats. Området har också en mytomspunnen rund sten med magnetiska egenskaper.

Puna Pau: Liten vulkankrater som användes som stenbrott för statyernas "pukao" som ser ut som hattar, men egentligen representerar hårknutar. Härifrån rullades de till öns alla hörn. Dessa var viktiga då hövdingarnas övernaturliga kraft "mana" satt i håret.

Aku Akivi: Det enda monumentet med statyer som blickar utåt havet, istället för inåt land. Det sägs att dessa representerar de sju upptäcktsresare som först satte sin fot på ön.

LUNCH (ej inkluderat)

Tahai: By precis vid havet med tre restaurerade s.k. ahu-plattformar på vilka moai-statyerna är resta. En av dessa moaierna är den enda som har fått sina ögon restaurerade.

Rano Kau: En av världens vackraste vulkankratrar, 1,5 km bred och med en sötvattenssjö 100 m över havsnivå som fungerade som en viktig vattenkälla ända fram till 60-talet.

Orongo: Dramatiskt placerad på toppen av vulkanen Rano Kau byggdes en by av bunkrar under 1700-talet för att uthärda starka vindar och regn. Här genomfördes årligen dödliga tävlingar då nya ledare utsågs som skulle regera över hela ön de kommande 12 månaderna.
Katolska kyrkan: Under 1800-talet kom missionärer till Påskön som konverterade öborna till dagens officiella religion. Kyrkan är dekorerad med konst där både kristendomen och den gamla Påskökulturen blandas.

Dag 3 
Påskön: utflykt till bl a Vinapu, Rano Raraku & Ahu Tongariki  

Under denna dag fokuserar vi huvudsakligen på själva moaierna, och vi ser här de största och mäktigaste statyerna.

Ahu Huri a Urenga: Denna unika staty har fyra händer. Den är känd som "astronomen" eftersom den ser mot soluppgången vid vintersolståndet.

Vinapu: Område med den mest välbyggda ahu-plattformen. Dess perfektion är av sådan nivå att många drar slutsatser om kontakt med Inkariket. Här finner man även en unik röd moai som sägs vara kvinnlig, och som förr hade två huvuden mellan vilka de forna öborna placerade döda kroppar.

Hanga Poukura: I detta vackra kustområde av rå vulkanisk sten ligger fem moaier mystiskt begravda i en linje - något som inte återfinns på någon annan plats på Påskön. Här finns även ett s.k. blåshål, ut vilket vatten sprutar när vågerna bryter mot kusten.
Akahanga: Enligt legender var detta urtidens största by. Många rester av gamla hus finns kvar än idag.

Akahanga: Detta är enligt legenderna den största byn i forntiden. Många lämningar efter hus finns här.

LUNCH (ej inkluderat)

Rano Raraku: På den södra sluttningen av denna vulkan står 70 stenstatyer täckta upp till axlarna av det gulnade gräset. Dessa moaier är enorma. Det var här de övriga moaierna höggs ut ur klippan och transporterades sedan till de platser där de skulle stå. I klippan finns 150 mer eller mindre färdiga moaier, ytterligare ett bevis på hur plötsligt tillverkningen upphörde. Detta plötsliga slut på tillverkningen av stenstatyerna är fortfarande en gåta som fortsätter att fascinera människor.

Ahu Tongariki: Detta är det största monumentet som någonsin byggdes, med 15 enorma stenstoder som står på rad.

Dag 4
Påskön

Ledig dag

Dag 5 Resa: Påskön-Santiago

Sista dagen på ön blir vi hämtade efter frukost, vinkar hejdå till denna mytomspunna ö och körs till flygplatsen där vi flyger till Santiago igen.

Pris- och bokningsinformation

Observera att du inte kan boka Påskön på den här sidan, detta är endast en informationssida. Bokningen gör du på den ordinarie resesidan.

Pris för detta tillval är ca 15 500 kr.

Luncher under utflykter tillkommer (ca 5 000 - 20 000 CLP per lunch)

Detta tillval går att lägga till resan Chile-Peru. 

Reservation för prisändringar och valutahöjningar.

OBS!
Programmet kan komma att ändras p.g.a. väder och vind.

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

4

Resan innehåller

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Snorkling_dykning

Dyk/Snorkling

X

Dyk/Snorkling

Vi kommer besöka platser där tillfälle ges att ordna dyk- eller snorklingsutfärder. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Vandring

Vandring

X

Vandring

Vi kommer under resan göra en gemensam vandring alternativt vara på platser där du själv kan ge dig ut och vandra.

Extremt_klimat

Extremt klimat

X

Extremt klimat

Denna symbol innebär att en resa kan ha lite tuffare klimat. Vädret på resan kan antigen bli väldigt varmt eller väldigt kallt. I varma länder kan temperaturer överstiga 40 grader och på höga höjder kan det bli svalt och kallt. Tänk på att packa rätt kläder och eventuellt varm sovsäck vid behov.

Resans höjdpunkter

 • Ahu Tahai
 • Rano Kau
 • Ahu Akivi
 • Puna Pau
 • Rano Raraku
 • Tongariki
 • Anakena

Vad ingår?

 • Flyg Santiago-Påskön T&R
 • 4 nätter på hotell på Påskön
 • All gemensam transport
 • Engelsktalande guide
 • Ca 4 måltider

Vad tillkommer?

 • Fickpengar ca 1 000 kr

Resetillfällen

Rosa Bussarna tipsar

Detta tillval tillhör resan Chile-Peru

Instagrammat från resan

Senaste inläggen från resan