San Blas Adventures Sapzurro Colombia
San Blas Adventures Sunset living
San Blas Adventures Sunset living
San Blas Adventures Boat trip
segla panama stränder äventyr
panama stränder paketresor
restips stränder panamakanalen
san blas panama stränder
restips vandringsresor cartagena gruppresor
paketresor panama restips
restips colombia sydamerika resa
cartagena colombia restips
sydamerika colombia restips
sydamerika vandringsresa äventyr

Colombia & Panama

Typ av resa:

Välkommen ombord på en fantastisk äventyrsresa till Colombia och Panama

Äventyrsresan inleds med flyg till Colombias vackra hamnstad Cartagena, här finns en vacker gammal stadskärna och många fina ställen att besöka som exempelvis guldmuseet. Resan går vidare till den lilla pittoreska staden Carpugana och därifrån till Sapzurro där vi påbörjar vårt båtäventyr i San Blas. Området bebos av kunafolket som välkomnar oss enligt deras seder och traditioner. Vi besöker deras byar, sover i hängmattor, angör öde öar, äter kokosnötter och färska skaldjur. Båtresan i Panama kan vara utmanande eftersom vi åker båt och sover i hängmattor på nätterna, men det är ett unikt sätt att få ta del av ett speciellt resmål som inte många besökare fått ta del av. Efter några nätter i arkipelagen anländer vi till Carti. Härifrån tar vi oss vidare till vår slutdestination på resan, Panama City, innan vi tar flyget hem till Sverige igen.

Det här är en utmanande resa!  Du får inte ha med dig för mycket bagage och du måste kunna klara av skumpiga båtturer. I gengäld får du ett oförglömligt äventyr, karibiskt paradis, byar utan bilar och upplevelser som de flesta aldrig får uppleva.

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1-3
Flyg: Stockholm – Cartagena. Besök till San Basilio de Palenque och fri dag i Cartagena

Resan startar med flyg från Sverige till Colombias hamnstad, Cartagena. Här checkar vi in på vårt hostel och här väntar några behagliga dagar i staden som utsågs till Colombias första världsarv av Unesco 1984. Dagen efter är avsedd till fria aktiviteter där vi kan utforska staden på egen hand. Cartagenas gamla stadsdel är ett underbart område att strosa omkring i. Omgiven av en 13 kilometer lång stadsmur gömmer sig vacker, gammal kolonial arkitektur, kullerstensbelagda gator, balkonger gömda bakom bougainvilleablommor, vackra kyrkor och mysiga torg där det finns uteserveringar. Det finns även ett intressant guldmuseum som är väl värt ett besök. Utanför stadsmurarna finns även en stor energisk stadsdel som vi kan utforska. Ett tips är att besöka det lilla torget Plaza de la Santisima Trinidad under kvällstid. Där samlas lokalbefolkningen och äter lokal gatumat eller tar en öl och umgås tillsammans på torget. Ibland är det även uppträdanden där. Dagen efter kommer vi att  göra ett gemensamt besök till San Basilio de Palenque, som anses vara den första fria staden i Amerika och också är ett världsarv. Här får vi med hjälp av en guide en unik inblick lokalbefolkningens kultur, seder och bruk. 

Dag 4-6
Necoclí, Capurgana och förberedelse inför båtäventyret i San Blas

Vi fortsätter nu med buss till den lilla staden Necoclí. Efter en övernattning här tar vi oss med båt till Capurgana. Om du brukar bli sjösjuk rekommenderar vi att du tar sjösjuketabletter innan färden, som brukar ta cirka tre timmar. Väl framme fortsätter vi till den pittoreska staden Capurgana, som saknar vägförbindelse med övriga städer i Colombia. Här kan vi pusta ut och njuta av en kyld dryck. Dessutom finns det riktiga sängar på vandrarhemmet där vi bor. Ett tips är att söka dig över den lilla bron till Josefinas restaurang för att smaka på lite lokal mat. Restaurangen är liten så det är bäst att gå dit dagtid (eller dagen innan) och förbeställa mat. Dagen efter tillbringas på egen hand i den lilla staden där vi kan besöka flygfältet, uppleva långsam internetuppkoppling, sitta på torget och titta på lokalfärjan eller besöka någon närbelägen strand. Det finns även möjlighet att vandra till ett vattenfall som heter El Cielo för de som orkar. Dagen efter inleds med informationsmöte om den kommande båtturen i San Blas. Det gör att vi kan förbereda oss gällande packning och vi har möjlighet att ställa frågor. På båtresan kommer vi behöva ha med ett handbagage som vi har tillgång till under resan. Förslagsvis packar man handbagaget i en vattentät säck (dry bag). Det övriga bagaget kommer vi inte ha direkt tillgång till under båtresan. Om någon behöver så finns tid att komplettera packningen under dagen. Det finns mycket begränsad tillgång till att handla förnödenheter under båtresan så se till att handla allt i Capurgana eller Cartagena innan du kliver ombord på båten.

Dag 7-10
Båtäventyr i San Blas och Carti

Dagen efter tar vi oss till Sapzurro där vi blir vi mötta av personalen som ska ta hand om oss under de kommande dagarna då vi åker båt genom San Blas. Området bebos av ursprungsbefolkningen som kallas kuna och vi kommer vara gäster på deras öar under dagarna som följer vilket betyder att vi får acceptera deras seder och bruk. Till exempel måste vi fråga om lov innan vi tar kort på dem (och ofta betala en dollar). Kokosnötterna på öarna tillhör befolkningen och de brukar också kosta ca en dollar styck. 

 Efter ett par timmars båtresa når vi Puerto Obaldia. Därifrån fortsätter vi till Caledonia, en kunaby där vi äter mat på en lokal restaurang och sover i hängmattor. Morgonen efter väntar några timmars båtfärd och vi kommer till ännu en öde ö där vi äter lunch, solar, snorklar och badar vid stranden. Passa på att njuta av havet, ödsligheten och de vackra öarna. Eftermiddagen fördriver vi på stranden efter en kort resa till kunafolkets ö Tupile. Här går vi iland och checkar in på vårt boende som mestadels består av hängmattor. Byn har inga bilar och det är fritt fram att vandra omkring och bekanta sig med lokalbefolkningen, spela fotboll med barnen eller kolla in kunafolkets speciella hantverk. Middag intas på öns restaurang där vi får ta del av deras kultur, seder och bruk. 

När vi vaknat i soluppgången serveras frukost runt kl. sju på morgonen och vi åker vidare vid åttatiden. Efter ett par timmar når vi en öde strand där vi stannar för att bada, sola och äta lunch. Efteråt åker vi till en öde ö (förutom en kokosnötsvakt som bor där) där vi sätter upp hängmattorna under ett vasstak och inväntar solnedgången. Vi tillagar middag över öppen eld och njuter av att befinna oss så långt från wifi och neonlampor som det är möjligt. Sista dagen på båtresan tar vi oss till ön Pelikan och vidare därifrån till Carti där vi går i land och därmed avslutar vårt båtäventyr.


Dag 11-14
Panama City och hemresa till Sverige

Från Carti blir vi upphämtade i jeepar och körda tvärs över landet till vår slutdestination, Panamas dynamiska huvudstad Panama City. Vi stannar två nätter här och får en heldag i denna metropol, som är den snabbast växande staden i hela Latinamerika. Höga skyskrapor tornar upp sig i en hypermodern miljö som är unik i denna del av världen. Och renoveringen av den världsarvsskyddade historiska stadskärnan Casco Viejo har gjort området till en inbjudande plats full av caféer, restauranger, butiker och musikbarer.  I Panama City kan du även beskåda det makalösa byggnadsverket som förbinder Atlanten med Stilla havet, den 77 km långa Panamakanalen. Bygget kostade ofattbara 27 500 människoliv (mest i olika sjukdomar) och håller nu på att byggas ut med nya slussar, något som kommer att fördubbla dess kapacitet. Efter att vi fått uppleva lite storstadspuls så börjar det bli dags att lämna äventyren bakom oss och borda flyget tillbaka till Sverige.

Med reservation för ändring av färdplanen.

Vädret kan påverka
Observera att färdväg och resrutt kan ändras under resans gång. Det gäller särskilt för vistelsen i San Blas, då väder och vind kan påverka. Om vi på grund av dåligt väder fastnar på någon av öarna i San Blas och inte kan ta oss till Panama City enligt tidsschemat, så betyder det att motsvarande tid kommer att försvinna från vistelsen i Panama City.

Flyginformation
Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta kontoret (08-673 25 20). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Bild, film och annan information från resan

Båttur San Blas (Panama)

Boende på resan

3
2
7

Resan innehåller

Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Bat

Båt

X

Båt

Vi reser helt eller delvis med båt. Till exempel båtresorna i Filippinerna, båttransport till och från Zanzibar eller båtutflykter.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Talt

Tält

X

Tält

Vi bor en eller flera nätter i tält, ibland är det som tillval som inte ingår i priset. Rosa Bussarna står för tält och liggunderlag och du behöver bara ha med sovsäck, kudde och ibland myggnät.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Adrenalin

Adrenalin

X

Adrenalin

Möjligheter till fartfyllda aktiviteter. Det finns möjligheter under resan att göra saker som till exempel forsränning, bungyjump och sandboarding. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Snorkling_dykning

Dyk/Snorkling

X

Dyk/Snorkling

Vi kommer besöka platser där tillfälle ges att ordna dyk- eller snorklingsutfärder. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Vandring

Vandring

X

Vandring

Vi kommer under resan göra en gemensam vandring alternativt vara på platser där du själv kan ge dig ut och vandra.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Extremt_klimat

Extremt klimat

X

Extremt klimat

Denna symbol innebär att en resa kan ha lite tuffare klimat. Vädret på resan kan antigen bli väldigt varmt eller väldigt kallt. I varma länder kan temperaturer överstiga 40 grader och på höga höjder kan det bli svalt och kallt. Tänk på att packa rätt kläder och eventuellt varm sovsäck vid behov.

Vandrarhem

Vandrarhem

X

Vandrarhem

Du bor i flerbäddsrum.
Traditionellt boende

Traditionellt boende

X

Traditionellt boende

Vi bor som lokalbefolkningen, t ex jurta i Mongoliet, futonmadrass i Japan eller hemma hos en lokal familj (homestay) på Kuba.
Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.

Resans höjdpunkter

 • Cartagena
 • Besök till San Basilio de Palenque
 • Capurgana
 • Besök till kunafolket
 • Båttur i San Blas
 • Panama City

Vad ingår?

 • Flyg
 • Allt boende 
 • All gemensam transport 
 • Utflykt till San Basilio de Palenque
 • Helpension i San Blas
 • Madrasser, sängkläder, myggnät och filtar på öarna 
 • Ca 21 måltider (inkl. frukost)
 • Snorkelutrustning under båtturen i San Blas
 • Skattavgifter på Kunaöarna
 • Erfaren engelsktalande lokalguide i San Blas
 • Svensk reseledare

Vad tillkommer?

 • Flygskatt ca 3 600 kr
 • Fickpengar
 • Dricks till lokal personal

Resetillfällen

NCP22

Datum: 2022-04-29 - 2022-05-13

Preliminärt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2021-10-31

Mer än 5 platser kvar

Pris: 22 900 kr

Handpenning: 4 500 kr

Instagrammat från resan