resa-tayrona
resa-san-blas-panama
resa-san-blas
resa-lost-city-vandring
resa-lost-city
resa-columbia-np
resa-cartagena
paketresor restips panama stränder
restips panama paketresor
åka till panama stränder san blas
stränder panama äventyr båtresor
segla panama stränder äventyr
panama stränder paketresor
restips stränder panamakanalen
kuna båtresa panama restips
san blas panama stränder
restips vandringsresor cartagena gruppresor
paketresor panama restips
san blas äventyrsresa panama
restips colombia sydamerika resa
cartagena colombia restips
sydamerika colombia restips
colombia säkerhet restips
sydamerika vandringsresa gruppresor
sydamerika vandringsresa äventyr
åka till sydamerika ciudad peridida
åka till colombia sydamerika

Colombia & Panama

Typ av resa:

Välkommen ombord på en fantastisk äventyrsresa till Colombia och Panama

Äventyrsresan inleds med flyg till Colombias huvudstad Bogota och därifrån fortsätter vi till Tayrona nationalpark som ligger vid kusten. Vi badar och tar det lugnt men vi kan också passa på att exempelvis rida.

Resan i Colombia fortsätter till Santa Marta där nästa del av äventyret börjar. Vi vandrar tillsammans med lokalguider till den glömda staden, även kallad The Lost City eller Ciudad Perdida. Vandringen kan vara utmanande men till slut kommer vi fram till gamla fornlämningar som gör vandringen värd sin tid. Ciudad Perdida brukar kallas för ”Colombias Machu Picchu” och är fortfarande ett relativt oexploaterat resmål.

Vi tar oss vidare till Cartagena, här finns en vacker gammal stadskärna och många fina ställen att besöka som exempelvis guldmuseet. Resan går vidare till den lilla pittoreska staden Carpugana och därifrån till Puerto Obaldia där vi påbörjar vårt båtäventyr i San Blas. Området bebos av kunafolket som välkomnar oss enligt deras seder och traditioner. Vi besöker deras byar, sover i hängmattor, angör öde öar, äter kokosnötter och färska skaldjur.  Båtresan i Panama kan vara utmanande eftersom vi åker båt och sover i hängmattor på nätterna, men det är ett unikt sätt att få ta del av ett speciellt resmål som inte många besökare fått ta del av. Efter några nätter i arkipelagen anländer vi till Carti. Härifrån tar vi oss vidare till vår slutdestination på resan, Panama City, innan vi tar flyget hem till Sverige igen.

Det här är en av Rosa Bussarnas mest utmanande resor. Du får inte ha med dig för mycket bagage, du måste kunna klara av skumpiga båtturer och flera dagars utmanande vandring i regnskog. I gengäld får du ett oförglömligt äventyr, karibiskt paradis, byar utan bilar och upplevelser som de flesta aldrig får uppleva.

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1-4
Resa Sverige-Colombia. Bogota & Tayrona nationalpark

Resan inleds med flyg till Colombias huvudstad Bogota. Vi åker gemensamt till vårt hostel som ligger i den mysiga stadsdelen La Candelaria. Här bor vi i ett jättebra område som är mysigt och trevligt. Vi utforskar Bogota på egen hand. Missa inte att besöka stadens stora turistattraktioner såsom den storslagna kyrkan La Catedral Primera, guldmuseet och Mount Monserrate. Att åka linbana upp till den kända utsiktsplatsen på Mount Monserrate är en häftig upplevelse. Vi lämnar Bogota och flyger till Santa Marta.  Vi kommer bo i de historiska delarna av Santa Marta med gångavstånd till restauranger, barer, affärer och endast fyra kvarter från stranden. Dagen efter fortsätter vi till Tayrona nationalpark. Vi spenderar hela dagen med att utforska området som ligger nära kusten och utforskar ställen som Arrecifes, La Piscina och Cabo San Juans stränder. Landskapet varierar från vackra sandstränder till regnskog och det finns fornlämningar från folkgrupper som bodde i området förr. För de som vill finns det möjlighet till en vandring på cirka fem timmar till “El Pueblito”; lämningar efter den äldsta byn i området. Men det går även att bara njuta av stränderna, bada, snorkla och ladda för vår kommande vandringsäventyret.

Dag 5-9
Santa Marta & trekking/vandring till Ciudad Perdida

Morgonen efter börjar en av resans höjdpunkter, den första dagen på trekkingen till Den förlorade staden, som den arkeologiska lämningen kallas. Man tror att staden byggdes cirka 800 f.Kr., det vill säga cirka 650 år innan Machu Picchu, och den återupptäcktes på 1970-talet. Den förlorade staden var antagligen regionens politiska centrum och hade runt 2 000-8 000 invånare, som övergav staden under den spanska erövringen. Området består av 169 terrasser och ett omfattande nät av vägar och små torg. Entrén kan endast nås genom att man klättrar upp för 1 200 trappsteg genom den djupa regnskogen. Vandringen till Den förlorade staden anses medel till svår. Du behöver ha erfarenhet av vandring och ha riktiga vandringskängor om du ska delta. Det kan bli tufft, men för de som orkar väntar en oförglömlig upplevelse. Den andra och tredje dagen på vandringen är de längsta på hela turen. Vi tar oss från ena lägret till det andra under sju timmar. På vägen besöker vi lokala indianbyar och tar oss över floden Buritaca. Här kan vi njuta av ett bad medan vi är omringade av vacker natur. Vi bjuds på färsk frukt och framme vid lägret får vi även middag. Där kan vi vila upp oss i regnskogen efter dagens vandring. Morgonen efter stiger vi upp tidigt och börjar klättra upp för de 1 200 trappstegen som tar oss till entrén. När vi når toppen bjuds vi på en fantastisk utsikt över regnskog och närliggande terräng. Vi utforskar området för att få grepp om dess omfattning innan vi återvänder till lägret för en sista natt i regnskogen. Efter frukost påbörjas resans sista vandringsdag och vi tar oss tillbaka till Santa Marta och stannar till i den lilla byn Mamey på vägen. Efter sex timmar är vi åter framme i civilisationen och tar oss tillbaka till samma vandrarhem i Santa Marta.

Dag 10-14
Cartagena, Necolí & Carpugana

Resan fortsätter till Cartagena där vi checkar vi in på vårt hotell och nu väntar några behagliga dagar i staden som utsågs till Colombias första världsarv av Unesco 1984. Dagen efter är avsedd till fria aktiviteter där vi kan utforska staden på egen hand. Cartagenas gamla stadsdel är ett underbart område att strosa omkring i. Omgiven av en 13 kilometer lång stadsmur gömmer sig vacker, gammal kolonial arkitektur, kullerstensbelagda gator, balkonger gömda bakom bougainvilleablommor, vackra kyrkor och mysiga torg där det finns uteserveringar. Det finns även ett intressant guldmuseum som är väl värt ett besök. Utanför stadsmurarna finns även en stor, energisk stadsdel som vi kan utforska. Om du känner för att uppleva lite lyx och flärd finns även peninsulan Bocagrande som är stadens motsvarighet till Miami Beach. Ett tips är att besöka det lilla torget Plaza de la Santisima Trinidad under kvällstid. Där samlas lokalbefolkningen, äter lokal gatumat eller tar en öl. Det finns ett par restauranger intill och på torget umgås unga och gamla. Ibland är det även uppträdanden där. Dagen efter har vi ännu en ledig dag i Cartagena. 

Vi fortsätter nu med båt till den lilla staden Necoli. Om du brukar bli sjösjuk rekommenderar vi att du tar sjösjuketabletter innan färden som brukar ta cirka tre timmar. Väl framme fortsätter vi till den pittoreska staden Capurgana som saknar vägförbindelse med övriga städer i Colombia. Här kan vi pusta ut, njuta av en kyld dryck eller en riktig dusch. Dessutom finns det riktiga sängar på vandrarhemmet där vi bor. Ett tips är att kvällstid söka dig över den lilla bron till Josephinas restaurang. Den är liten och det är bäst att gå dit dagtid (eller dagen innan) och förbeställa mat. Dagen efter spenderas på egen hand i den lilla staden där vi kan besöka flygfältet, uppleva långsam Internetuppkoppling, sitta på torget och titta på lokalfärjan eller besöka någon närbelägen strand. Det finns även möjlighet att vandra till ett vattenfall som heter El Cielo för de som orkar. Dagen efter inleds med informationsmöte om den kommande båtturen i San Blas. Det gör att vi kan förbereda oss gällande packning och vi har möjlighet att ställa frågor. På båtresan kommer vi behöva ha med ett handbagage som vi har tillgång till under resan. Förslagsvis packar man handbagaget i en vattentät säck (dry bag). Det övriga bagaget kommer vi inte ha direkt tillgång till under båtresan. Om någon behöver så finns tid att komplettera packningen under dagen. Det finns mycket begränsad tillgång till att handla förnödenheter under båtresan så se till att handla allt i Capurgana eller Cartagena innan du kliver ombord på båten.

Dag 15-21
Båtäventyr i San Blas, Carti & Panama City

 Dagen efter tar vi oss till Sapzurro där vi blir vi mötta av personalen som ska ta hand om oss under de kommande dagarna då vi åker båt genom San Blas. Området bebos av ursprungsbefolkningen som kallas kuna och vi kommer vara gäster på deras öar under dagarna som följer vilket betyder att vi får acceptera deras seder och bruk. Till exempel måste vi fråga om lov innan vi tar kort på dem (och ofta betala en dollar). Kokosnötterna på öarna tillhör befolkningen och de brukar också kosta ca en dollar styck. 

 Efter ett par timmars båtresa når vi Puerto Obaldia. Därifrån fortsätter vi till Caledonia, en kunaby där vi äter mat på en lokal restaurang och sover i hängmattor. Morgonen efter väntar några timmars båtfärd och vi kommer till ännu en öde ö där vi äter lunch, solar, snorklar och badar vid stranden. Passa på att njuta av havet, ödsligheten och de vackra öarna. Eftermiddagen spenderar vi på stranden efter en kort resa till kunafolkets ö Tupile. Här går vi iland och checkar in på vårt boende som mestadels består av hängmattor. Byn har inga bilar och det är fritt fram att vandra omkring och bekanta sig med lokalbefolkningen, spela fotboll med barnen eller kolla in kunafolkets speciella hantverk. Middag intas på öns restaurang där vi får ta del av deras kultur, seder och bruk. 

När vi vaknat i soluppgången serveras frukost runt kl sju på morgonen och vi åker vidare vid åttatiden. Efter ett par timmar når vi en öde strand där vi stannar för att bada, sola och äta lunch. Efteråt åker vi till en öde ö (förutom en kokosnötsvakt som bor där) där vi sätter upp hängmattorna under ett vasstak och inväntar solnedgången. Vi tillagar middag över öppen eld och njuter av att befinna oss så långt från wifi och neonlampor som det är möjligt. Sista dagen på båtresan tar vi oss till ön Pelikan och vidare därifrån till Carti där vi går i land och därmed avslutar vårt båtäventyr. Där blir vi upphämtade i jeepar och körda tvärs över landet till vår slutdestination, Panama City. Vi får en heldag i Panama City så det finns möjlighet att strosa runt i stadens gamla stadsdel (Casco Viejo) eller besöka stadens nya strandpromenad. Om du gillar fisk och skaldjur finns en intressant fiskmarknad i närheten av vandrarhemmet. På eftermiddagen kan vi passa på att åka till Panamakanalen som binder samman Atlanten och Stilla havet. Det är nu dags att lämna äventyren bakom oss och borda flyget tillbaka till Sverige.

Med reservation för ändring av färdplanen.

Vädret kan påverka
Observera att färdväg och resrutt kan ändras under resans gång. Det gäller särskilt för vistelsen i San Blas, då väder och vind kan påverka. Om vi på grund av dåligt väder fastnar på någon av öarna i San Blas och inte kan ta oss till Panama City enligt tidsschemat, så betyder det att motsvarande tid kommer att försvinna från vistelsen i Panama City.

Flyginformation
Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta kontoret (08-673 25 20). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Bild, film och annan information från resan

Båttur San Blas (Panama)

Boende på resan

7
2
10

Resan innehåller

Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Bat

Båt

X

Båt

Vi reser helt eller delvis med båt. Till exempel båtresorna i Filippinerna, båttransport till och från Zanzibar eller båtutflykter.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Talt

Tält

X

Tält

Vi bor en eller flera nätter i tält, ibland är det som tillval som inte ingår i priset. Rosa Bussarna står för tält och liggunderlag och du behöver bara ha med sovsäck, kudde och ibland myggnät.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Adrenalin

Adrenalin

X

Adrenalin

Möjligheter till fartfyllda aktiviteter. Det finns möjligheter under resan att göra saker som till exempel forsränning, bungyjump och sandboarding. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Snorkling_dykning

Dyk/Snorkling

X

Dyk/Snorkling

Vi kommer besöka platser där tillfälle ges att ordna dyk- eller snorklingsutfärder. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Vandring

Vandring

X

Vandring

Vi kommer under resan göra en gemensam vandring alternativt vara på platser där du själv kan ge dig ut och vandra.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Extremt_klimat

Extremt klimat

X

Extremt klimat

Denna symbol innebär att en resa kan ha lite tuffare klimat. Vädret på resan kan antigen bli väldigt varmt eller väldigt kallt. I varma länder kan temperaturer överstiga 40 grader och på höga höjder kan det bli svalt och kallt. Tänk på att packa rätt kläder och eventuellt varm sovsäck vid behov.

Vandrarhem

Vandrarhem

X

Vandrarhem

Du bor i flerbäddsrum.
Traditionellt boende

Traditionellt boende

X

Traditionellt boende

Vi bor som lokalbefolkningen, t ex jurta i Mongoliet, futonmadrass i Japan eller hemma hos en lokal familj (homestay) på Kuba.
Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.

Resans höjdpunkter

 • Bogota
 • Mt. Monserrate
 • Tayrona Park
 • Ciudad Perdida
 • Santa Marta
 • Cartagena
 • Capurgana
 • Besök till kunafolket
 • Båttur i San Blas
 • Panamakanalen

Vad ingår?

 • Alla flyg
 • Allt boende 
 • All gemensam transport 
 • Helpension i San Blas
 • Madrasser, sängkläder, myggnät och filtar på öarna 
 • Ca 36 måltider (inkl. frukost)
 • Snorkelutrustning under båtturen i San Blas
 • Skattavgifter på Kunaöarna
 • Erfaren engelsktalande lokalguide i San Blas
 • Erfarna lokala guider på trekking i Ciudad Perdida
 • Alla måltider under vandringsturen
 • Inträde till Tayrona Park
 • Svensk reseledare

Vad tillkommer?

 • Flygskatt ca 3 400 kr
 • Fickpengar
 • Dricks till lokal personal

Resetillfällen

NCP19

Datum: 2019-04-21 - 2019-05-10

Fastställt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2018-10-31

Mer än 5 platser kvar

Pris: 30.900 kr

Handpenning: 4.500 kr