Nepal-Bhutan-Bangladesh-grill jpg
Nepal-Bhutan-Bangladesh-Bandarban
Nepal-Bhutan-Bangladesh-Cox Bazar strand
Nepal-Bhutan-Bangladesh-Cox Bazar båtar
Nepal-Bhutan-Bangladesh-Cox Bazar bro
Nepal-Bhutan-Bangladesh-Taktshang2
Nepal-Bhutan-Bangladesh-färger
Nepal-Bhutan-Bangladesh-staty
resor-till-bhutan-08
resor-till-bhutan-06
bangladesh-resa
resa-till-indien
bangladesh-resa
resa-till-bhutan

Nepal-Bhutan-Bangladesh

Typ av resa:

Spännande rundresa i Asien med Rosa Bussarna

Följ med Rosa Bussarna på en exotisk och färgstark rundresa i Nepal, Bangladesh och Bhutan. 

Rundresan börjar med flyg från Sverige till Nepals huvudstad Katmandu där vi får smaka på bergsluften och uppleva den myllrande staden. Därefter väntar ett stort äventyr när vi fortsätter resan till ett av världens mest isolerade länder, Bhutan. Vi reser runt i det lilla kungadömet och njuter av den storslagna naturen och den bevarade kulturen. 

Vi åker vidare till Bangladesh. Landet som ännu inte förstörts av massturism bjuder på exotiska miljöer. Vi njuter av miljöerna i Rangamati och Bandarban. Äventyret avslutas i landets huvudstad Dhaka.

Denna resa sker utan rosa buss, i stället reser vi med flyg och lokalt inhyrda transporter. Vi bor på hotell, oftast i tvåbäddsrum.

Välkommen till ett annorlunda reseäventyr som du sent kommer glömma!

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1-4
Resa: Stockholm – Katmandu, Nepal

Äventyret börjar med flyg till Nepals huvudstad Katmandu. Här stannar vi tre nätter så vi har tid att utforska den spännande staden dels på egen hand, dels med guide. Nepal är ett litet land uppe i Himalaya med mycket spännande kultur och historia. Staden Katmandu erbjuder ett pulserande virrvarr av människor, djur, religiösa byggnader och snirkliga vägar. Första kvällen kommer vi äta mat på en traditionell nepalesisk restaurang där det även kommer att bjudas på en traditionsenlig underhållning. Tidigt morgonen efter kör vi till Nagarkot, en liten stad på den östra sidan av Katmandudalen. Staden är känd för sina vackra soluppgångar och solnedgångar över Himalaya. Vi äter frukost och njuter av soluppgången över bergen. Efter det påbörjar vi vandringen till Tilkot. När vi kommer fram så kommer vi åka på sightseeingtur där vi bland annat får besöka Durbartorget, Pasupatinath och Budhanath. Dagen efter gör vi ett besök till templet Swayambhunat (även kallat Monkey Tempel) och efter det har vi fri tid. I backpackerområdet Thamel finns det gott om restauranger och roliga souvenirbutiker att besöka för de som vill handla innan resan går vidare till nästa land. Missa inte att äta momos på någon lokal restaurang.

 

Dag 5-9
Bhutan: Thimphu, Punakha & Paro

Resan fortsätter med flyg till Bhutan och huvudstaden Thimphu där vi ska bo ett par nätter. Landet, som varit ett ganska isolerat kungadöme, har strikta regler för hur man ska bevara landets nationalkänsla. Allt från hur hus ska dekoreras till lokalbefolkningens folkdräkter finns det strikta regler för. Tobak är också förbjudet i landet. Till skillnad från sina grannar Nepal och Indien är landet ganska glest befolkat och vi kommer märka hur stora kontrasterna är mellan de olika länderna. I Thimphu så kommer vi göra ett besök till National Institute for Zorig Chusum. På det här institutet får man lära sig om Bhutans tretton olika traditionella hantverksformer, som exempelvis målning, broderi, träsnideri. Här får vi se och imponeras av elevernas skicklighet och det kommer även finns möjlighet att köpa en del av deras hantverk till bra priser. Vi kommer också att besöka den enorma statyn Buddha Dordenma och stupan The Memorial Stupa innan vi lämnar Thimphu.
Vår bhutanska rundresa fortsätter till Punakha och vi åker över Dochula pass (3 080 m.ö.h.), som i likhet med andra pass är vackra platser, klädda i böneflaggor. I Bhutan kommer vi bland annat besöka fruktbarhetstemplet Chimi Lhakhang, som är känt för sina annorlunda och uppseendeväckande väggmålningar. Innan besöket i Bhutan är över så åker vi till Paro. Därifrån beger vi oss ut på en fem timmar lång vandring upp till landets mest kända kloster, Taktshang (Tigers Nest). Det är en vacker och brant vandring som kräver lite kondition men de allra flesta klarar av den utan större ansträngning. 

 

Dag 10-14
Bangladesh: Chittagong, besök till världens största fartygsskrot, Rangamati & Bandarban

Efter frukost tar vi oss till flygplatsen och flyger till Bangladesh och den hektiska huvudstaden Dhaka och här har vi en ledig eftermiddag och kväll. Tidigt morgonen efter så tar vi tåget till Chittagong, som är den andra största staden i Bangladesh och landets viktigaste hamnstad. Chittagong ligger ca två mil från floden Karnaphuli i sydöstra delen av landet. Väl framme äter vi lunch och checkar in på vårt hotell och efter det gör vi ett besök till världens största fartygsskrot, som ligger i Kumira. Kvällen är fri för egna aktiviteter. Dagen efter fortsätter vi resan till natursköna Rangamati, även kallad Lake City. Det vackra området kring Rangamati, som ligger ca 77 km från Chittagong, är varierande och består av berg, floder och skog. Många lokala stammar bor och lever här. Här finns landets största konstgjorda sjö, Kaptai, som även är Rangamatis största turistattraktion. Det finns möjlighet att göra en båttur på sjön och utforska de många olika öarna som finns där. På öarna finns vackra buddhistiska tempel, historiska monument, naturliga landmärken och fina picknickställen. Den mest populära platsen att besöka är inte oväntat de majestätiska vattenfallen Shuvalong Falls. Vi kommer äta lunch på en lokal restaurang i Bonorupa när vi kommer fram. Efter det checkar vi in på hotellet och sedan väntar besök till en lokal marknad, den ikoniska hängbron, en by som livnär sig på vävning och Asham Bosti. Kvällen är fri för egna aktiviteter. Morgonen efter så kör vi vidare till Bandarban. På vägen gör vi ett besök till Buddha Dhatu Jadi och äter lunch på en lokal restaurang. I Bandarban möts vi av lummig grönska, höga berg och exotiska naturliga vattenfall. Det är fortfarande inte många turister som hittat till denna gömda juvel så njut av dessa oförstörda och vackra miljöer. Bandarban är den mest avlägsna och minst befolkade platsen i Bangladesh. Här finns det möjlighet att träffa mer än 15 olika folkgrupper som lever här. Vi checkar in på vår resort och gör oss redo för en kortare vandringstur. Vi kommer vandra till byn Hatiabandha Tripura, som är den enda platsen där den inhemska folkgruppen tripura lever. Här kommer vi få möjlighet att träffa folkgruppen på nära håll och ta del av deras vardag. Avsluta kvällen med att njuta av den natursköna miljön när solen går ner över Nilachalbergen. Morgonen efter tar vi en tur med tuk-tuk upp till Chimbuk och Nilgiri och får njuta av den vackra utsikten över landskapet nedanför. Vi fortsätter resan till Ruma Bazar där vi äter lunch och checkar in på vårt hotell. Efter det besöker vi byn Bwan och får ta del av olika vävningstekniker. Varje hus har sitt eget väveri i byn. Det blir även ett besök till en liten basar och efter det middag på en lokal restaurang.

 

Dag 15-19
Cox´s Bazar, Dhaka och hemresa till Sverige

Nästa stopp på resan är den mysiga lilla fiskestaden Cox ´s Bazar som ligger vid kusten mot den Bengaliska viken. Här är fisket en viktig näring och stadens vidsträckta gyllene sandstrand, som faktiskt är världens längsta sandstrand, har även gjort turismen viktig för ortsborna och numera är staden den mest populära turistorten i Bangladesh. I Cox´s Bazar får vi uppleva det riktiga Bangladesh. Sätt dig vid en av strandrestaurangerna och njut goda skaldjursmåltider. Det finns möjligheter till sol och bad men tänk på att inte vara för avklädd. I staden finns också åtskilliga marknader där du bland annat kan köpa pärlor och en hel del burmesiska hantverk. Detta eftersom staden ligger nära gränsen till Burma. Det finns även möjlighet att göra ett besök till den buddhistiska byn Ramu där det finns många vackra kloster, tempel och pagoder att besöka. Här kan du även köpa lokala hantverk i trä och handgjorda cigarrer. Eller så kan du besöka Himchari i stället och kolla in de mäktiga vattenfallen som finns där. Vi stannar i Cox´s Bazar i två dagar innan vi fortsätter till sista stoppet på resan, Dhaka. Vi kommer även bli erbjudna en sightseeingtur i Dhaka där vi bland annat kommer få se många vackra byggnader, tempel och palats i staden som exempelvis det väldigt unika National Assembly Building of Bangladesh. Efter två dagar i pulserande Dhaka är det dags att påbörja vår resa hem till Sverige igen.

 

Med reservation för ändring av färdplanen.


Flyginformation

Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg eller Köpenhamn. Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

16

Resan innehåller

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Underverk

Underverk

X

Underverk

Vi kommer passera något av världens gamla eller nya underverk.

Till exempel kan vi passera Kinesiska muren/Kina, Petra/Jordanien, kristusstatyn/Brasillien, Machu Picchu/Peru, Chichen Itza/Mexiko, Colosseum/Italien, Taj Mahal/Indien eller Pyramiderna/Egypten.

Symbolen innebär att möjligheten finns att besöka dem, även om de inte alltid ingår i priset.

Extremt_klimat

Extremt klimat

X

Extremt klimat

Denna symbol innebär att en resa kan ha lite tuffare klimat. Vädret på resan kan antigen bli väldigt varmt eller väldigt kallt. I varma länder kan temperaturer överstiga 40 grader och på höga höjder kan det bli svalt och kallt. Tänk på att packa rätt kläder och eventuellt varm sovsäck vid behov.

Traditionellt boende

Traditionellt boende

X

Traditionellt boende

Vi bor som lokalbefolkningen, t ex jurta i Mongoliet, futonmadrass i Japan eller hemma hos en lokal familj (homestay) på Kuba.
Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.

Resans höjdpunkter

 • Katmandu
 • Bhutan
 • Fartygsskrot i Chittagong
 • Rangamati
 • Taktshang (Tigers Nest)
 • Cox´s Bazar
 • Dhaka

Vad ingår?

 • All transport
 • Allt boende
 • Vissa lokala utflykter
 • Halvpension (40 måltider inklusive frukost)
 • Svensktalande reseledare
 • Visum till Bhutan

Vad tillkommer?

 • Flygskatt
 • Dricks ca 300 kr
 • Fickpengar ca 2 000- 4 000 kr
 • Visum ca 1 000 kr

Resetillfällen

QNB21

Datum: 2021-09-30 - 2021-10-18

Preliminärt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2021-02-28

Mer än 5 platser kvar

Pris: 35 500 kr

Handpenning: 5 000 kr

Instagrammat från resan