Grekiska övärlden 50+ hav och ö Göran Karlsson
Grekiska övärlden båtar Göran Karlsson
Grekiska övärlden hotell och pool Göran Karlsson
Grekiska övärlden 50+ strand
Grekiska övärlden 50+ strand2
Grekiska övärlden 50+ Aten Utsikt
Grekiska övärlden 50+ Aten Akropolis
Grekiska övärlden 50+ Aten berg

Grekiska övärlden 50+

Typ av resa:
 • 55+
 • Sol och bad
 • Ej Rosa Buss
 • Båtresa

50+resa i Grekiska övärlden 

Följ med oss på en härlig resa då vi utforskar den grekiska övärlden! Gruppresan inleds med flyg till Aten och därifrån tar vi oss raskt vidare med båt till pistagenötternas ö, Egina. Här möts vi av frodig grönska och höga berg som sluttar ner mot havet. I Egina stad kan vi njuta av traditionella caféer, fiskmarknader och tavernor, men det finns även ett stort utbud av trendiga barer och restauranger. På öns östkust ligger Agia Marina, med den bästa och populäraste stranden.

50+resan åker vidare till den mysiga pinjeträdsklädda ön Agistri. På Agistri vilar man upp sig och laddar batterierna. Atenborna flyr hit för avkoppling från storstadsstressen. Lugnet och den oförstörda naturen med alla fina vandringsstigar gör ön till en pärla för den som tycker om att vandra. Man kan även hyra cykel eller moped för att lätt ta sig runt hela ön, eller varför inte ta en uppfriskande båttur runt ön.

Resan fortsätter vidare till charmiga Poros där vi får uppleva det riktiga Grekland. Husen är vita och bruna med röda tegeltak. Gränderna är smala och vindlande och leder till mysiga torg där det finns caféer, tavernor och restauranger. Här finns också flera långa fina sandstränder att koppla av på. Från Poros går det färjor var tionde minut till fastlandet, där det finns ett ännu större utbud av restauranger, barer, tavernor och andra nöjen.

Vi når slutdestinationen, Greklands huvudstad Aten. Aten är en oupptäckt pärla för många och är en stad som har mycket att erbjuda. Det är kombinationen av antika lämningar och modern storstadsatmosfär som lockar många. Vi stannar tre nätter i Aten innan det är dags att avsluta vårt äventyr och flyga hem till Sverige igen.

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1-4
Resa till Grekland och Egina 

Resan börjar med flyg till Greklands huvudstad Aten. Härifrån tar vi buss till Piraeus och därifrån åker vi vidare med färja till ön Egina, som tillhör de Saroniska öarna. Egina ligger inte så långt från Aten och är ett populärt utflyktsmål för Atenborna som gärna byter storstadens stress för en weekend på ön. Egina är vacker med höga berg som sluttar ner mot havet. Grönskan består till stor del av frodiga pistagelundar. Pistagenötterna på Egina är kända som de bästa i hela Grekland så missa inte att testa dem när du är här. Egina stad, huvudorten på ön, har en atmosfär av det gamla Grekland över sig med traditionella caféer och tavernor, fiskmarknader och hästskjutsar. Men man märker även att den nya tiden finns representerad här för det finns nya trendiga barer och coola boutiquer längs med de trånga stadsgatorna också. Vi kommer bo i ett lugnt och mysigt område i Egina stad, inte så långt från en liten sandstrand. Hamnpromenaden i staden är trevlig och på kvällarna är det full aktivitet här. Slå dig ner på en mysig taverna, titta på folklivet och njut av det grekiska köket. På öns östkust ligger Agia Marina, som är centrum för den nordeuropeiska charterturismen. Det går lätt att ta bussen hit. Här finns den bästa och populäraste stranden och ovanför stranden längs huvudgatan så finns mängder av tavernor, caféer, barer och butiker som man kan besöka. Besök gärna Afaiatemplet, som är öns stora sevärdhet och lätt att ta sig till med buss.

Dag 5-8
Agistri

Vi tar oss vidare tills vi når den minsta av de Saroniska öarna, Agistri. En mysig liten pinjeträdsklädd ö som under helgerna lockar till sig Atenborna. Ön är ett perfekt ställe att vila upp sig på och ladda batterierna. Eftersom det inte går någon charter hit så är ön något för dig som vill uppleva Grekland på eget sätt. Trots sin orörda natur så är inte ön utan bekvämligheter. Det finns ändå butiker och spännande restauranger att besöka. Men många åker till Agistri just för avkopplingen. Lugnet och den oförstörda naturen med alla fina vandringsstigar gör ön till en pärla för den som tycker om att vandra. Du kan även hyra cykel eller moped för att lätt ta dig runt hela ön, eller varför inte ta en uppfriskande båttur runt ön. Huvudbyn Megalochori är en charmig by med vitkalkade hus i labyrintiska gränder. Skala, som är Agistris viktigaste turistort, ligger inte långt från Megalochori. Vi kommer bo på ett hotell i Skala som också har en stor pool och havet inte lockar. Här ligger majoriteten av öns hotell och här finns tavernor och caféer samt även de bästa stränderna. Men en av öns populäraste stränder ligger på sydöstra kusten, stranden Aponisos. Vattnet är glittrande och klart och många stora lyxbåtar stannar till vid stranden också. 

Dag 9-11
Poros

Vi fortsätter att utforska de Saroniska öarna och tar oss till ön Poros, som egentligen består av två öar, Sphairia, där Poros stad ligger, och Kalaureia, som är den huvudsakliga ön. Öarna förbinds till varandra med en liten bro. Sphairia är en vulkanisk klippa, medan Kalaureia består av grönska med stora gröna pinjeträd som växer ända ner till vattnet. Poros stad är liten och vacker och det mesta finns inom cykelavstånd. Här får du en chans att uppleva det genuina grekiska livet. Poros charm tilltalar de flesta. Husen är vita och bruna med röda tegeltak. Gränderna är smala och vindlande och leder till mysiga torg där det finns caféer, tavernor och restauranger. Vill du njuta av sol och bad längs fina stränder så ta bron över till huvudön, Kalaureia. Här finns flera långa fina sandstränder att koppla av på. Från Poros går det färjor var tionde minut till fastlandet, där det finns ett ännu större utbud av restauranger, barer, tavernor och andra nöjen.

Dag 12-15
Aten och hemresa till Sverige

Vi tar oss till Greklands huvudstad Aten. Aten är en oupptäckt pärla för många. Tyvärr missar många staden och använder den bara som sluss ut i den grekiska övärlden, men Aten har mycket att erbjuda. Aten är en skattgömma med antika lämningar i kombination med stadens moderna storstadsatmosfär. Syntagma är centrum för det moderna Aten. Vid torget ligger det imponerande Hotell Grande Bretagne och parlamentet, som ursprungligen faktiskt var Greklands kungliga slott. Det är väldigt enkelt och smidigt att ta sig runt i Aten, antingen till fots eller med tunnelbana och spårvagn. Plaka är den gamla charmiga stadsdelen med sina mysiga gränder, bilfria gator och hjärtliga stämning. Här finns tavernor, restauranger, barer, nattklubbar och butiker. I Plaka finns också den romerska marknadsplatsen och såklart Akropolis högt uppe på klippan. I stadsdelen Monastiraki kan man njuta av traditionella caféer och Atens antika marknad. Vill du hellre gå på en barrunda så ta dig till gågatan Anargyron i hjärtat av stadsdelen Psyrri. Exarhia är Atens studentkvarter, här är stämningen avslappnad och konstnärlig. Här finns musikklubbar, bokcaféer, bokaffärer och såklart tavernor där den grekiska maten kan avnjutas. Och i Kolonaki hittar du boutiquerna eftersom detta är de dyrare kvarteren i Aten. Missa inte heller besök till Parthenon, det nya fina museet om Akropolis, Dionysosteatern, den gamla olympiastadion samt det omdanade arkeologiska museet nära Omonia. Det finns som sagt mycket att upptäcka i Aten innan det till sist är dags att vinka adjö till Grekland och flyga hem till Sverige och börja planera för nästa resa med Rosa Bussarna.

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

14

Resan innehåller

Bat

Båt

X

Båt

Vi reser helt eller delvis med båt. Till exempel båtresorna i Filippinerna, båttransport till och från Zanzibar eller båtutflykter.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.

Resans höjdpunkter

 • Egina
 • Agistri
 • Poros 
 • Aten

Vad ingår?

 • Flyg
 • Allt boende 
 • All gemensam transport
 • Svensk reseledare
 • 12 måltider (inklusive frukost)

Vad tillkommer?

 • Flygskatt 980 kr
 • Fickpengar 4 000-7 000 kr

Resetillfällen

Instagrammat från resan