Färgfestival i Indien Fort
Människor täckta med färg Indien
Färgfest Indien
Man med färg i ansiktet Indien
Tiger Indien
Färgglada mönster Indien
Indien Taj Mahal
Hawa Mahal Indien

Färgfestival i Indien- Nyhet!

Typ av resa:
 • Safari
 • Ej Rosa Buss
 • Kultur
 • Festivalresa

Färgsprakande fest i Indien!

Följ med oss till Indien och var med på årets mest färgsprakande festival, Holi! En glädjefull festival som välkomnar våren. Vi kommer under resan besöka två platser i Indien som firar Holi och där kommer vi delta i festligheterna. Färgernas fest, firas runt om i Indien. Under festivalen upphör skillnader i klass, kast, kön och ålder. Holi pågår i ca en vecka och deltagarna dansar, sjunger, klär sig i färggranna kläder, kastar färg i form av pulver och vatten på varandra och dricker thandai, en traditionell indisk drink som är synonym med festivalen. En färgsprakande fest man inte får missa!

Förutom färgfestival så väntas andra spännande aktiviteter på resan. Gruppresan inleds i huvudstaden Delhi för lite storstadsliv. Vi fortsätter till mausoleernas, fortens och palatsens stad, Agra, där vi självklart besöker det mäktiga marmormausoleet Taj Mahal. Vi kommer åka jugaad i Kalakho och spana efter tigrar och andra spännande djur i Rhantambore nationalpark. I den rosa staden Jaipur möts vi av vackra tempel och majestätiska palats och härifrån tar vi oss till Bikaner och vidare ut i Tharöknen för kamelridning och övernattning.

Efter några färgglada och fullspäckade dagar vinkar vi hejdå till Indien och via Delhi flyger vi tillbaka till Sverige.

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1–2
Resa: Sverige-Indien, Delhi. 

Resan startar med flyg till Indiens huvudstad Delhi. När vi landar blir vi mötta av vår guide som tar oss till hotellet. Delhi är egentligen två städer som sitter ihop. Dels Old Delhi, den gyttriga, spännande, medeltida staden som rymmer enorma basarer, Jama Masjid (Indiens största moské) och Röda fortet, som var den mogulkejsaren Sha Jahans palats. Dels New Delhi, den koloniala staden som ritades av arkitekten Edwin Lutyen när britterna år 1911 bestämde sig för att flytta huvudstaden hit. Här finns parlamentet, paradgatorna och den jättelika rondell (Connaught Place) med sin underjordiska basar (Palika Bazaar), som för många är symbolen för Indiens huvudstad. Det finns många saker att utforska och upptäcka i båda delarna av staden, exempelvis India Gate, Lodhis trädgårdar, Lotustemplet m.m. så passa på att nyttja tiden vi är där på bästa sätt.

 

Dag 3–4
Mathura och färgfestivalen Holi i Barsana

Efter frukost tar vi oss till Mathura som ligger i hjärtat av regionen Brijbhoomi och är födelseorten för Hare Krishna-rörelsen. Hit vallfärdar tusentals anhängare varje år och trängs på gatorna. Hela området genomsyras av helighet eftersom det var här den unge Krishna föddes och växte upp. De små städerna och byarna i detta område lever mycket tack vare historierna och myterna om Krishnas busiga rackartyg och stora bravader. Resten av dagen är fri för att utforska omgivningarna eller besöka tempel. Många tempel ligger avskilt så det kan vara en bra bit att gå för att nå dem. 
Den fjärde dagen på resan (4 mars alltså) så tar vi oss till Barsana för att delta i festivalen Holi. Legenden säger att Krishna besökte sin älskade Radhas by på just den här dagen och retades med henne och hennes vänner. Vännerna blev arga och jagade ut Krishna ur byn. Så varje år på den här dagen kommer män från Nadgaon hit till Barsana och blir emottagna av kvinnor som jagar dem med pinnar. Pinnar slungas mot männen som får skydda sig bäst det går. De män som blir fångade tvingas ta på sig kvinnokläder och dansa offentligt. Och allt detta leder till en stor och glad färgfest som alla får delta i. Festivalen kallas Holi och festligheterna pågår i närheten av Radha Rani tempel, som sägs vara det enda tempel i landet som är tillägnat till Radha. Holi firas runt om i Indien under dessa dagar för att välkomna våren. Under festivalen upphör skillnader i klass, kast, kön och ålder. Holi pågår i ca en vecka och deltagarna dansar, sjunger, klär sig i färggranna kläder, kastar färg i form av pulver och vatten på varandra och dricker thandai, en traditionell indisk drink som är synonym med festivalen. En färgsprakande fest man inte får missa!

 

Dag 5–6
Taj Mahal i Agra och besök till hönsfarm och mejeri i Kalakho

Vi lämnar festligheterna för några dagar och åker vidare till Agra, de mäktiga mausoleernas, fortens och palatsens stad. Även om staden förlorade makten och det politiska centret förflyttades till Delhi, som blev huvudstad i stället, så har staden fått behålla sin arkitektoniska rikedom. Agra är en mysig stad med ett ganska lugnt tempo. Njut av de vackra byggnadsverken i staden. Här kommer vi gemensamt att besöka det mäktiga marmormausoleet Taj Mahal. Byggnaden uppfördes till minne av mogulen Shah Jahans tredje hustru, Mumtaz. Mumtaz dog i barnsäng när hon födde parets fjortonde barn. Hennes död tog mycket hårt på mogulkejsaren och det sägs att allt hans hår och skägg blev helt vita av sorgen. Taj Mahal byggdes som ett monument över mogulkejsarens kärlek till sin hustru. Den byggdes mellan åren 1631 och 1653 och sedan 2007 tillhör denna vackra byggnad ett av världens sju nya underverk. Efter besöket har ni möjlighet att göra egna utflykter, en rekommendation är ett besök till Agra fort (Röda fortet), som är ett fort byggt i röd sandsten. Det mäktiga fortet är väl värt ett besök och sedan år 1983 är Agra fort upptagen på Unescos världsarvslista.
Morgonen efter tar vi oss till Kalakho. Här kommer vi besöka en organisk hönsfarm och ett mejeri. Vi har med oss en kock som kommer hålla en matlagningskurs för oss och efter det så visar hen hur man gör indiskt bröd och självklart får vi smaka på alla godsaker. På kvällen får vi uppleva en särskild hinduisk bönritual som involverar ljus gjorda av skirat smör. Ritualen hålls i Krishna tempel.

 

Dag 7–8
Åktur med jugaad och safari i Ranthambore nationalpark

Efter frukost får vi njuta av en tur i en jugaad, som i folkmun brukar kallas för ”Byns Mercedes”. Det är det mest populära transportmedlet för byns invånare samt för boskap och gods. Efter åkturen lämnar vi Kalakho och tar oss till Ranthambore nationalpark, som är en av Indiens största och mest kända nationalparker. Omgiven av floderna Banas och Chambal är den nästan 400 kvadratkilometer stora parken hem för en stor variation av olika djur. Men det är tigerreservatet som är parkens stolthet. Vi åker med safarifordon in i parken och hoppas såklart att få se dessa vackra tigrar men även på att få se spännande djur som bland annat leoparder, indiska gaseller, strimmiga hyenor, sambarhjortar, langurer, besoarantiloper, baduler, läppbjörnar och några av de ca 270 olika sorters fåglar som finns här i parken. Dagen efter är fri för egna aktiviteter.

 

Dag 9–11
Färgfestival i Jaipur

Vi lämnar Ranthambore nationalpark för den rosa staden Jaipur, huvudstad i delstaten Rajasthan. Det vackra smeknamnet har staden fått på grund av att de centrala delarna av Jaipur är rosamålade. Eftermiddagen och kvällen är fri så vi kan ladda upp inför festivalen Holi dagen efter.
De färgsprakande festligheterna fortsätter nu här i Jaipur. Holi är en festival som förenar det indiska folket och firas av folk från alla kast och religioner. Festivalen firas på olika sätt i olika städer och lockar folk från hela världen. Legenden om Holi handlar om demonkungen Hiranyakashapu, som med hjälp av sin syster Holika, ville döda sin egen son Prahlaad, men sonen blev räddad av guden Vishnu. Festivalen ses numera som en symbol för det goda som segrar över den onda. När det är Holi i Jaipur så dekorerar invånarna sina hus med färggranna blommor och ritar rangoli (en indisk konstform där människor gör färgglada mönster på ingångarna med torrt mjöl, färgad sand, färgat ris eller blomblad) kring entréerna till husen. Inte bara invånarnas egna hus dekoreras utan även hela stan blir vackert utsmyckad inför festivalen. Holi varar i dagarna två, den första dagen heter Holika Dahan och då tänder man en stor brasa som en symbol för att man bränner Holika, som hon försökte bränna upp Prahlaad. På det sättet tar man bort all ondska från världen. Folk tillber elden eftersom de tro att det kommer att ge dem lycka och välgång och avlägsna all ondska från deras hem och liv och eldens aska sägs skydda mot sjukdomar. På den andra dagen på festivalen sätter festligheterna igång på riktigt, den kallas Dhulandi. Det är på den här dagen som folk går klädda i färgglada kläder, kastar färg på varandra, dansar, sjunger och hela staden fullständigt exploderar i färg, musik, fest och glädje. Holi firas även i templen i Jaipur, som exempelvis i ett av de äldsta templen i staden, Govind  Dey Ji. Även där smyckas alla tempel med färggranna dekorationer och blommor.

Dagen efter har vi en fri dag i Jaipur där vi själva kan utforska staden. Ett tips är att exempelvis besöka det mäktiga Vindarnas palats, Hawa Mahal. Byggnaden har blivit en symbol för staden. Den uppfördes av maharadjan Pratap Singh II år 1799 som en utvidgning av palatsets kvinnoområden. Byggnaden är fem våningar hög och byggd av röd och rosa sandsten. I den magnifika fasaden finns över 950 fönster och burspråk. Här kunde kvinnorna osedda beskåda basaren och torghandeln nedanför. Byggnaden har ingen framdörr utan nås enbart från baksidan, genom de andra delarna av palatset. Ett annat tips är ett besök till ett av Indiens mest majestätiska fort, Amer fort. Här kan vi vandra genom överdådigt dekorerade salar och innergårdar, njuta av hundratals gamla konstverk, beundra vackra tempel och förtrollas av utsikten över en vacker sjö och trädgård. Fortet beställdes av Raja Man Singh I år 1592 och har renoverats flera gånger under de många år som passerat sedan dess.

 

Dag 12–16
Bikaner, kamelridning och övernattning i Tharöknen, Mandawa och resa hem till Sverige

Efter frukost dagen efter tar vi oss till Bikaner, som är en stad i Tharöknen i nordvästra Indien, cirka 50 mil väster om Delhi. Staden grundades 1488 och är idag den fjärde största staden i Rajasthan. Här möts vi av majestätiska palats och vackra tempel byggda av röda och gula sandstenar, som tillsammans visar upp de finaste arven från rajputernas styre. Här har vi förmiddagen ledig så ett tips är ett besök till det mäktiga fortet Junagarh, som är känt för att det aldrig har blivit erövrat. Den moderna staden Bikaner har vuxit fram runt det gigantiska fortet och Junagarh är så stor så inne i fortet finns tre magnifika palats att besöka, Anup Mahal, Ganga Niwas och Rang Mahal. Bikaner brukar kallas för ”The Camel Country” eftersom staden är känd för att erbjuda den bästa kamelridningen i världen. På eftermiddagen tar vi oss till en plats där vi blir upphämtade och vi kommer få njuta av en kort kameltur till våra tält som vi ska bo i under natten. Här kommer vi uppleva en dansuppvisning, njuta av en värmande brasa och en god middag innan kvällen blir till morgon.

Morgonen efter blir det en kort kameltur tillbaka och efter det fortsätter resan till Mandawa. Mandawa är en liten stad som ligger i Shekhawati som är en historisk region i den indiska delstaten Rajasthan. Regionen är väldigt känd för sina fantastiska och rikt smyckade och dekorerade fort och havelier (en indisk byggnad). Det medeltida fortet i staden dominerar Mandawa med sin bågformade port smyckad med Lord Krishna och hans kor.  Havelierna i Shekhawati byggdes av tidigare regenter och rika köpmän och sågs som ett mått på hur framgångsrika de var. Ju större haveli man hade, desto mer framgångsrik ansåg man att köpmannen var. Havelierna är fulla av vackra målningar och de flesta av byggnaderna är daterade från 1700-talet fram till tidigt 1900-tal. Mandawa som grundades i mitten av 1700-talet var en gång i tiden bebodd av dessa rika köpmannafamiljer som byggde massiva havelier utsmyckade med vackra målningar. Men köpmännen flyttade vidare och byggnaderna lämnades i glömska. Väl framme i Mandawa checkar vi in på hotellet och sen har vi resten av dagen fri för egna aktiviteter. Besök gärna några av de mest kända havelierna i området som Chokhani, Ladia och Bindsidhar Newatia. Dagen efter börjar vår resa hemåt och via Delhi flyger vi tillbaka till Sverige igen.
 

Med reservation för ändring av färdplanen.

Flyginformation 
Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

14
1

Resan innehåller

Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Talt

Tält

X

Tält

Vi bor en eller flera nätter i tält, ibland är det som tillval som inte ingår i priset. Rosa Bussarna står för tält och liggunderlag och du behöver bara ha med sovsäck, kudde och ibland myggnät.

Safari

Safari

X

Safari

Det ingår safariturer. Denna symbol betyder att minst en safaripark ingår i priset. Det kan även finnas möjligheter att köpa till extra turer i en eller flera parker under resan.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.

Resans höjdpunkter

 • India Gate i Delhi
 • Red Fort i Delhi
 • Färgfestival i Barsana (Mathura/Vrindavan)
 • Färgfestival i Jaipur
 • Taj Mahal i Agra
 • Tigersafari i Ranthambhore
 • Jaipur, den rosa staden
 • Åktur i en jugaad i Kalakho
 • Kameltur och övernattning i Tharöknen
 • Havelier i Mandawa
 • Vad ingår?

  • Flyg
  • Allt boende
  • All gemensam transport
  • Ca 18 måltider (inkl. frukost)
  • Firandet av färgfestivalen Holi i Barsana & Jaipur
  • Ekologiska färger
  • Besök till Taj Mahal
  • Två tigersafarier i Ranthambhore
  • Åktur i en jugaad i Kalakho
  • Svensk reseledare
  • Dricks till lokal personal

  Vad tillkommer?

  • Flygskatt 2 900 kr
  • Visum till Indien 1345 kr
  • Inträde till vissa sevärdheter
  • Fickpengar ca 4 000 kr

  Resetillfällen

  QIfärg21

  Datum: 2021-03-20 - 2021-04-04

  Preliminärt datum

  Reseledare: Ej fastställt

  X

  Bokningsinfo

  Bokas senast: 2020-09-21

  Mer än 5 platser kvar

  Pris: 18 900 kr

  Handpenning: 5 000 kr

  Instagrammat från resan