Eritrea strand

Djibouti-Eritrea

Typ av resa:
 • Äventyr
 • Sol och bad
 • Safari
 • Rosa Buss
 • Natur
 • Kultur
 • Extremt klimat
 • Extreme
Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1-4

Resan startar med flyg från Sverige till Djibouti, som är en av de hetaste och torraste platserna på jorden. Så gillar du värme har du kommit rätt. Djibouti ligger i nordöstra Afrika, vid ingången till Röda havet från Adenbukten och Indiska oceanen. Landet var en fransk koloni i nästan 80 år och blev självständigt 1977 och länderna har fortfarande ett nära band. Vi kommer bo i Djiboutis huvudstad (med samma namn som landet) tre dagar så ni har lite tid att utforska staden. Huvudstaden ligger vid kusten så passa på att njuta av svalkande bad som kan vara välbehövligt i värmen. Det finns möjlighet till dykning och snorkling. Havets korallrev innehåller flera hundra olika koraller och ger livsmiljö för ett mycket rikt djurliv. Här finns till exempel barracuda och kejsarsnapper och stora djur som valhajar, gråhajar och delfiner. Djibouti stad är en levande och kosmopolitisk plats med arabiska, europeiska och afrikanska influenser. Staden erbjuder många färgglada restauranger och ett bra nattliv. 

Dag 5-10

Vi tar oss till Lalibela, som ligger i norra Etiopien, ca 2 360 meter över havet. Platsen hette ursprungligen Roha men döptes senare om efter 1200-talskungen Lalibela. Här finns elva fantastiska klippkyrkor som gjordes mellan åren 1000–1200. Kyrkorna höggs ur berget till fristående byggnader och har betydande ornamentala och figurativa vägg-och takmålningar och reliefer. Den största är mer än 30 meter lång, 25 meter bred och 10 meter hög. Platsen är en välkänd vallfartsort för etiopiska kristna och kyrkorna räknas i dag till Unescos världsarv. Resan fortsätter till Bahir Dar och här finns det möjlighet att åka ut på en av Afrikas största sjöar, Tana, och se Blå Nilens utlopp och även de 900 år gamla kyrkorna som finns på öar ute i sjön. Något vi varmt rekommenderar är att ta en taxi till Blå Nilens vattenfall som ligger ca 20 km bort. Efter bara en kort vandring till fots så får ni se det mäktiga vattenfallet.

Dag 11-16

Etiopiens gamla huvudstad Gondar blir nästa stopp på resan. Idag är staden den fjärde största i Etiopien. Gondar ligger belägen i norra delen av landet, ca 4 mil från sjön Tana. Staden var under en period på 1600-talet en av världens folkrikaste städer. Det finns vackra medeltida slott, ruiner av borgar, palats och kyrkor från dess storhetstid som är värda att besöka. Från Gondar finns det också möjlighet att åka ut till Simenbergen. Simenbergen är ett stort bergsmassiv som ligger i den norra delen av Etiopiska höglandet. Bergen innehåller ett antal av de högsta bergen på Afrikas horn, inklusive Ras Dashen, som är på 4 555 meter över havet. Bergsmassivet utsågs 1978 till ett världsarv, för sitt unika geologiska ursprung, sin dramatiska topografi samt sin ovanliga flora och fauna. På västsidan av bergen finns sedan 1966 Simenbergens nationalpark. Har vi tur så kanske vi kan få se gelada, det är en markattartad apa som bara finns i bergsområden i Etiopien. Det är en social apa och håller ofta samman i stora flockar, som ibland kan innehålla så många som 500 olika apor. Vi tar oss vidare till nästa land på resan som är Sudan och dess huvudstad Khartoum. Khartoum är en modern och livlig stad, det bultande kommersiella och kulturella hjärtat i denna enorma islamska och afrikanska nation. Missa inte att göra ett besök till tvillingstaden Omdurman, som är den äldre staden och har många spännande marknader att utforska. Har du tur kanske du kan få se en dansande dervisch. Dervisch kallas medlemmarna av vissa mystisk-religiösa muslimska ordnar. Vidare kommer vi göra ett besök till pyramiderna i Meroe, som är en av Sudans största turistattraktioner. Trots detta så står pyramiderna relativt öde och vi kan i lugn och ro promenera runt och beundra de vackra byggnadsverken som numera räknas till världsarv av Unesco.

Dag 17-25

Nu rullar vi in i ännu ett spännande land, det tidigare så slutna landet Eritrea. Vi tar oss in i staden Keren, som är den nästa största staden i Eritrea. Keren är huvudstad i regionen Anseba och befolkas av bland annat folkgruppen bilen. Från Keren rullar vi vidare till Eritreas viktigaste hamnstad, Massawa. Vi checkar in på vårt hotell som ligger nära Röda havet, så passa på att ta ett svalkande dopp i havet och avsluta sedan kvällen med att njuta av goda fiskrätter på någon av restaurangerna i området. Dagen efter kan det eventuellt finnas möjlighet att göra en dagsutflykt till Green Island. Här väntar ännu mera bad och här finns det även många fåglar att titta på för de intresserade. Inga människor bor på ön, så det är lugnt och stilla här. En gammal ruin och en moské finns att titta på för de som vill. Vi tar oss till vår slutdestination på resan, Eritreas huvudstad Asmara. Asmara är belägen på östkanten av den etiopiska platån och ligger ca 2 350 meter över havet. Asmara, som har en av världens främsta samlingar av modernistisk arkitektur, är utsett till världsarv av Unesco just på grund av stadens unika arkitektur. Det är få som har möjlighet att besöka denna stillsamma och vackra stad så strosa längs med paradgatan Harnet Avenue och njut av den speciella arkitekturen. Dagen efter gör vi en utflykt norrut till staden Filfil, som ligger mitt i regnskogen mellan höglandet och havet. Njut av den vackra naturen längs den ringlande vägen dit. Efter några avkopplande dagar här så är det dags att sig till flygplatsen och påbörja resan hem till Sverige.

Bild, film och annan information från resan

Eritrea strand

Boende på resan

3
10
11

Resan innehåller

Rosa_buss

Rosa buss

X

Rosa buss

Vi reser och sover på rosa bussar (bortsett transport till och från själva resan). Oftast sover vi på campingplatser men det kan även förekomma vissa nätter på hotell eller vandrarhem. I varje buss får det plats 20-30 personer. Vi delar madrass och myggnät när vi sover i bussarna och på dess tak.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Snorkling_dykning

Dyk/Snorkling

X

Dyk/Snorkling

Vi kommer besöka platser där tillfälle ges att ordna dyk- eller snorklingsutfärder. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Extremt_klimat

Extremt klimat

X

Extremt klimat

Denna symbol innebär att en resa kan ha lite tuffare klimat. Vädret på resan kan antigen bli väldigt varmt eller väldigt kallt. I varma länder kan temperaturer överstiga 40 grader och på höga höjder kan det bli svalt och kallt. Tänk på att packa rätt kläder och eventuellt varm sovsäck vid behov.

Vandrarhem

Vandrarhem

X

Vandrarhem

Du bor i flerbäddsrum.

Resans höjdpunkter

 • Djibouti
 • Lalibela
 • Blå Nilens källa
 • Omdurman
 • Meroe pyramiderna
 • Massawa
 • Asmara

Vad ingår?

 • Flyg, allt boende & all gemensam transport
 • Svensk reseledare
 • Lokala guider
 • Ca 30 måltider (inkl. frukost)
 • Inträden till vissa sevärdheter

Vad tillkommer?

 • Flygskatt ca 3 800 kr
 • Visumkostnad
 • Fickpengar ca 5 000-8 000 kr

Resetillfällen

Instagrammat från resan

Senaste inläggen från resan

blogg
30 september 2014

5 höjdpunkter på Madagaskar