cykla-resa-costa-rica-8
cykla-resa-costa-rica-6
cykla-resa-costa-rica-3
cykla-resa-costa-rica-2
cykla-resa-costa-rica-1
cykelresa-costa-rica-10
cykelresa-costa-rica-7
cykelresa-costa-rica-3
cykelresa-costa-rica-2
cykelresa-costa-rica-1

Cykelresa i Costa Rica 50+

Typ av resa:
 • 50+
 • Äventyr
 • Vandring
 • Sol och bad
 • Natur
 • Kultur
 • Ej Rosa Buss
 • Cykelresa

OBS! Vi håller på att göra om resan för att förbättra rutten. Resan blir även kortare (16 dagar) för 2019.

Resa till Costa Rica - Cykeläventyr för alla 50+ 

Nu har du chansen att följa med oss på en oförglömlig cykelresa i Costa Rica där du får komma nära och uppleva både kultur och natur. Du behöver inte vara proffscyklist, det räcker med god kondition och ett gott mod när vi tar oss an det spännande landet. Vi kommer dessutom att varva cykling med att åka buss och vandring.

Cykeläventyret startar med att besöka den mest besökta nationalparken i Costa Rica, Irazú National Park. Vi kommer även att se La Fortuna och Arenal. Sedan tillbringar vi slappa dagar med sol och bad i Samara, Carillo, Malpaís och Montezuma. Rundresan i Costa Rica avslutas med att besöka San Gerardo Dota, en naturentusiasts drömvärld där man får se olika fågelarter såsom kolibri och hackspettar. 

Unna dig en aktiv resa där du både utforskar Costa Rica på cykel och har tid att njuta av sol och bad. 

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1
Resa från Sverige till Costa Rica

Vi samlas och flyger gemensamt från Sverige till San José i Costa Rica. Där möts vi på flygplatsen och får transport till vårt hotell. När vi checkat in så får vi en genomgång av äventyret som väntar. Vår lokala guide välkomnar oss, berättar om landet, väder och vind och kommande dagars aktiviteter. Som sig bör efter en lång resa så bjuds vi även på en trevlig välkomstmiddag. 

Dag 2
San José – Irazú & Turrialba – Santa Cruz Turrialba

Efter en skön natt där du kan ta igen lite sömn efter flygresan så lämnar vi hotellet klockan sju på morgonen för att åka till Volcán Irazú National park. Dit anländer vi på förmiddagen efter ett litet stopp på vägen.

Redan innan lunch är det dags för de första tramptagen då vi hoppar på cyklarna för att göra oss av med den eventuellt sista jetlaggen. Dagens sammanlagda cykelsträcka är cirka 25 kilometer och vi avsätter drygt 3 timmar så vi hinner med att ta pauser vid behov. 

När vi cyklar så rekommenderas du att tar med dig och på dig cykelkläder som passar svalare väder, en lätt vindtät jacka, ombyteskläder, tröja och kläder som du är bekväm att röra dig i. 

Vid sen eftermiddag anländer vi till hotellet där vi checkar in nöjda efter dagens cykeltur. 

Irazú Volcano :Den mest besökta nationalparken i Costa Rica (många människor gör dagsturer dit). Den bästa vyn över kratern får man tidigt på morgonen under vinterhalvåret. En av fördelarna med den branta stigningen av Tirazú är att man befinner sig ovan molnen med en fantastisk utsikt.

Turrialba Volcano : Runt kratern finns en av Costa Ricas bästa och mest spektakulära vandringsleder med fantastiska fotomöjligheter. En molnfri dag kan man se den karibiska kusten från bergets topp och i horisonten skymtar man östkusten. 

Dag 3
Santa Cruz Turrialba – Rio Pacuare

På resans tredje dag åker vi längs Costa Ricas kustsluttningar där Pacuarefloden rinenr genom Talamancabergens branter (vilken är hemort för Cabecar indianer och området har en fantastisk varierad vildmarksflora). Här finns papegojor, tukaner, rådjur, jaguarer occeloter, apor, fjärilar och mycket mer. Lägg till de snabba forsarna och du får uppleva ett tropiskt white water rafting-äventyr som du kommer att bära med dig länge. Vi kommer att prova på forsränning på Pacuarefloden och efter det så åker vi vidare till La Fortuna.

Det blir ingen cykling under dagen men klädmässigt rekommenderas kläder som du kan rafta i (du kommer bli helt blöt) och ombyte. Klimatmässigt kommer det vara runt 25 grader varmt. 

Snacks kommer erbjudas under utflykten och innan vi anländer till hotellet så passar vi på att äta lunch. Vi kommer fram till hotellet sen eftermiddag och har en ledig afton. 

Dag 4
Rio Pacuare - La Fortuna

Nu väntar en ledig förmiddag. Vi cyklar inte men har fri tid att spendera som vi själva önskar. Om du vill besöka de varma källorna så ingår ett gratis besök dit fram till klockan 11 på förmiddagen.  

Efter lunch så åker vi gemensamt buss till El Castillo som är morgondagens startpunkt för cyklingen. Väl framme, på eftermiddagen, är det fri tid så du hinner njuta av omgivningarna och vänja dig vid den lite högre altituden som vi nu befinner oss på.

La Fortuna : La fortuna de Carlos är centrum för en rad geologiska underverk. Vi kommer att besöka Arenal som är Costa Ricas mest aktiva vulkan som kontinuerligt "spyr" ut lava och aska. Vi kommer även att se Catarata de La Fortuna, ett vattenfall som kastar sig 70 m ut över klipporna. Vidare så finns här många varma källor, hängande broar och vandringsleder att besöka.

Dag 5
La Fortuna - Tierras Morenas -  Arenalsjön - Arenal

Dagens cykeltur är 22.9 km och vi drar iväg efter frukost. Turen tar cirka 3-5 timmar inklusive pauser och det är varierande terräng vi cyklar igenom. Det är bra att ha på sig cykelkläder för väder runt cirka 25 grader, vatten, en lätt vindjacka, tröja, skor och bekvämt ombyte. 

Efter turen väntar en god lunch och när vi anländer på hotellet sen eftermiddag är det ledig tid som gäller. 

Arenalsjön : sjön tangerar Arenal vulkanen i det norra höglandet i Costa Rica. Det är landets största sjö med en yta av 82 km och ett djup på 60 m

Dag 6
Arenal

Vi besöker Rio Celeste som är en av Costa Ricas mest spektakulära sevärdheter. Färgerna i vattnet skiftar från himmelsblått till turkos på olika ställen längs floden beroende på mineraler som aluminoslukater i vattnet. Från floden forsar ett häpnadsväckande vattenfall rakt ner i en lagun. 

Idag avstår vi från att cykla och njuter istället av området med sin storslagna natur. 

Dag 7
Arenal – Liberia – Tamarindo Beach

Efter frukost är det dags att hoppa på cyklarna igen. Vi startar i Pueblo el Salto och turen är runt 25 km. Det blir runt 3-4 timmar inklusive pauser. Rekommenderade kläder för dagens etapp är cykelkläder i temperatur runt 25-30 grader, lätt vindjacka, vatten, tröja, bekväma skor och ombyte. 

Efter turen stannar vi till i Liberia som ligger i nordvästra Costa Rica. Det är en modern turistort med fina kyrkor och genuin kolonialstämning. Efter vi fått tid att strosa runt i staden åker vi vidare med buss till Tamarindo Beach. 

Dag 8
Liberia – Pinilla – Lagarto Beach – Sámara/Carrillo

Från Liberia cyklar vi till Pinilla och sedan till Lagarto. Playa Lagarto har en bred grå sandstrand som ligger i närheten av Lagarto stad i Costa Rica. Stranden består av små stenar och den används huvudsakligen som båtplats  för fiskare. Stranden är glest besökt och ger möjligheter till att hitta just din drömstrand där du kan simma och surfa helt ifred.

Dagens cykeltur är knappt 40 km och den beräknas ta cirka 4 timmar med pauser. Den går vackert längs kusten och kläder rekommenderas som dag 7, kläder för ett varmt och skönt klimat. 

Efter cykelturen äter vi lunch och stannar på stranden ett tag innan vi åker till vårt hotell. Med buss åker vi till Samara och Carillo. Playa Samara har den perfekta långa vita sandstranden med grunt och lugnt vatten. Samara har ett korallrev med en fantastiskt korallrev med en egen pittoresk trädbevuxen ö, Isla Chora, inne i viken. Den är populär bland simmare och vindsurfare och en idealisk strand för barnen. Playa Carrillo är en strand kantad av palmer och helt täckt av vit sand. Stranden är en perfekt plats för vila och rekreation och nästan helt öde. I horisonten från stranden sett har man en fantastisk vy över bergen vilket lockar till besök efter bad / simning.

Dag 9
Samara – Coyote Beach – Mal País

Efter en skön natts sömn drar vi iväg och cyklar direkt efter frukost. Dagens sträcka är cirka 25 km och beräknas ta cirka 4 timmar inklusive fruktstund. Kläder likt tidigare dagar då klimatet är varmt och skönt längs kusten.  

Vi passerar Coyote och Mal Pais och vid den sistnämnda stannar vi för övernattning. Vi anländer till hotellet på eftermiddagen och en fri afton. 

Coyote : ligger halvvägs mellan turistorterna Malpais och Samara. Vattnet vid playa Coyote är lugnt ,grunt och helt utan strömmar ; idealisk för simning. Stranden är perfekt utflyktsmål för familjer och naturälskare som här får uppleva allt vad du begär av tropisk skönhet .

Mal pais : Nära  den södra spetsen av peninsulan de Nicoya, erbjuder Malpais på klippiga vikar, vita sandstränder, vattenfall, regnskogar och surfing. Det finns också en möjlighet till vila nära en avlägsen belägen fiskeby dit inte många turister hittar. Ytterligare en national park ligger i området, Cabo Blanco National park.

Dag 10
Mal País 

Idag har vi en skön vilodag i Mal País och kan unna oss en dag på stranden. Strosa omkring, bada och ha det skönt. Ta en öl på en liten uteservering och äta gott tillsammans med dina medresenärer. 

Dag 11
Mal País – Montezuma

Vi trampar igång redan efter frukosten. Turen är knappt 20 km och tar cirka 3 timmar inklusive pauser. Kläder rekommenderas likt tidigare för varmt kustklimat.  

Idag cyklar vi från Mal País till Montezuma som ligger norr om Cabo Blancos naturreservat och söder om Tambor bay längs en trädbevuxen strand.  Montezuma kan erbjuda underbara stränder, vattenfall, bra fiskemöjligheter, fantastiska skaldjur, snorkling, ridning, vandring i kuperad terräng och härliga cykelutflykter.

Dag 12
Montezuma – Jacó med båt

Nu väntar en dag utan cykling. Istället tar vi båttaxi till Jacó efter frukost. Vi kommer fram runt lunch, checkar in på vårt hotell och har resten av dagen fri till egna önskemål. 

Jacó, som är en pulserande strandstad är känd för sin fest och partyliv med en skön avslappnad atmosfär. Stranden sträcker sig ca 3 km och denna pittoreska strand är en av många i området där du känner dig varmt välkommen av lokal befolkningen. 

Dag 13
Jacó – Manuel Antonio National Park

Efter frukost väntar åter igen en härlig cykeltur. Längden är drygt 20 km och beräknas ta 3 timmar inklusive pauser. Samma rekommendationer gäller klädmässigt men denna gång cyklar vi till Manuel Antonio.

Nationalparken är belägen längs Costa Ricas ocean kust och omfattar en kuperad ganska oländig regnskog, men även vita sandstränder och korallrev. Den är känd för sin variation av tropiska växter och vildmarksliv ; allt från tretåiga sengångare och vitansiktade kapuchinapor till hundratals fågelarter.

Dag 14
Manuel Antonio National Park

Ledig dag och egen tid i nationalparken. Du kan uppleva nationalparken och komma nära djuren som lever i parken. Har du tur kan du till exempel se sengångare och olika slags vackra fåglar. 

Vi umgås och har det trevligt och bor på hotell i nationalparken. 

Dag 15
Manuel Antonio – Alfombra – La Ceiba Perez Celedon

Efter frukost är det dags att dra på sig cykelhandskarna igen. Denna dagen bjuder på 22 km cykling. Vädret kommer vara varmt och behagligt. Bär kläder för ca 25 grader varmt, vatten, lätt vindtät jacka, tröja, skor och ombyteskläder. 

Vi räknar med att dagens cykling tar cirka 3 timmar inklusive fruktstund. Vi kommer till hotellet tidig eftermiddag och hinner checka in innan det är dags för lunch. På eftermiddag och kväll är det ledig tid som gäller. 

Idag lämnar vi parken för att åka till La Ceiba. La Ceiba erbjuder en rik variation på ekologiskt inriktad vandring på allt från 15 min till närliggande flod och tillfälle till flera timmars vandring kantade av spektakulära vattenfall. Du är garanterad en magnifik variation av fågelarter och vildmark som inkluderar tukaner, sengångare, apor- så här får fotografen ut optimalt av resan.

Dag 16
La Ceiba – San Isidro Perez Celedon – San Gerardo Dota

Idag låter vi cyklarna stå, istället gör vi en vandring i El Páramo. Efter frukost åker vi buss till startpunkten för dagens äventyr.

Efter 30 minuters vandring står vi inför en naturlig delning av skogen där gamla bergarter övergår till en skog som präglas av små träd och många ätbara växter. Vandringen tar oss vidare in i en spännande ekskogen, med skräckfyllda branter och mossklädda grenar som ger liv till oräkneliga växter. Det här är en plats där absolut frid och ro råder som man sällan upplever i vår ofta stressade omvärld av i dag. Andas och bara insup atmosfären.

Efter vandringen åker vi till hotellet och checkar in innan det är dags för lunch. Eftermiddag och kväll är det ledig tid. 

Dag 17
San Gerardo Dota

Idag cyklar vi inte utan njuter av att utforska dalen där vi befinner oss.  I San Gerado Dota kommer naturentusiasterna att förundra sig över den enorma mångfald av kolibris och hackspettare som med sitt surrande och hackande hela tiden fyller skogen med sitt hårt arbetande värv. Omkring 200 fågelarter är verksamma i den lätt disiga skogen som inkluderar tanager ( en slags fink ) och naturligtvis den lysande och skimrande quetzalen som parar sig under de första månaderna på året.

Vi befinner oss i en svalare del som kallas moln-skog (cloud-forest). Njut av det friska klimatet och naturens storslagenhet. 

Dag 18
San Gerardo Dota – San José

Vi lämnar San Gerardo Dota för att åka tillbaka till San José. På väg stannar vi i Orosi. Platsen är tämligen oupptäckt bland resenärer som präglas av en otroligt fridfull atmosfär bland yppiga och ståtliga tallar. Resenärer som vill bort från all stress och hets i det vardagliga livet kommer att älska denna avskildhet som återfinns i Orosidalen. Vi kommer även att stanna på Our Lady of Los Angeles Cathedralen. Katedralen är en romersk katolsk basilika i Costa Rica, som ligger i Cartago,  och är tillägnad Virgin de Los Pardos, officiellt känd som Virgen de Los Angeles.

Dagen bjuder inte på någon cykling. Istället åker vi vidare till landets huvudstad där vi har en kväll innan det är dags att börja tänka på packning och hemresa.          

Dag 19
Avfärd från Costa Rica

Mätta och belåtna på äventyr och upplevelser åker vi tillbaka till Sverige för att planera vår nästa resa med Rosa Bussarna.

Information om cyklingen
Nedan ser du vilka dagar som vi kommer cykla på under resan samt hur många kilometer vi kommer cykla/dag. På nästan alla cykelturer har vi en backup-bil som kan hjälpa oss om det skulle behövas.

Dag 2: ca 25 km

Dag 5: ca 23 km

Dag 7: ca 18 km

Dag 8: ca 26 km

Dag 9: ca 26 km

Dag 11: ca 17 km

Dag 13: ca 21 km

Dag 15: ca 12 km

 

 

 

 

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

16

Resan innehåller

Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.
Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Vandring

Vandring

X

Vandring

Vi kommer under resan göra en gemensam vandring alternativt vara på platser där du själv kan ge dig ut och vandra.

Adrenalin

Adrenalin

X

Adrenalin

Möjligheter till fartfyllda aktiviteter. Det finns möjligheter under resan att göra saker som till exempel forsränning, bungyjump och sandboarding. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Resans höjdpunkter

 • Irazú National Park
 • Vulkanen Turrialba
 • Forsränning i Pacuarefloden (tillval)
 • La Fortuna
 • Arenal
 • Rio Celeste
 • Pinilla
 • Samara & Carillo
 • Mal País Beach
 • Montezuma
 • Jacó
 • Manuel Antonio National Park
 • La Ceiba
 • El Páramo
 • San Gerardo Dota

Vad ingår?

 • Flyg
 • Allt boende
 • All gemensam transport
 • Cyklar (Cannondale front suspension bikes)
 • Engelsktalande professionell mountainbike guide
 • Svensk reseledare
 • ca 30 måltider (inkl. frukost)

Vad tillkommer?

 • Flygskatt ca 3 000 kr
 • Fickpengar ca 8000-10 000 kr
 • Dricks till lokala personal 

Resetillfällen

NCcykel50+19

Datum: 2019-01-25 - 2019-02-09

Fastställt datum

Reseledare: Thomas Andersson

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2018-10-31

Färre än 5 platser kvar

Pris: 33.900 kr

Handpenning: 4.500 kr

Instagrammat från resan