äventyrsresor-europa-10
äventyrsresor-europa-03
äventyrsresor-europa-13
äventyrsresor-europa-16
äventyrsresor-europa-06
äventyrsresor-europa-12
äventyrsresor-europa-15
äventyrsresor-europa-08
europa-kombiresa-01-2
europa-sverige-turkiet-01-2

Sverige-Grekland

Typ av resa:
 • Rosa Buss
 • Äventyr
 • Kultur

Följ med på spännande sommarresa genom Östeuropa

Vi erbjuder en äventyrlig bussresa genom Östeuropa där vi upplever det bästa och det mesta av de gamla öststatsländerna. Vi upplever lokal historia, njuter av statyer och blandar betong med storlagen natur, gamla slott och borgar, vinprovningar och sköna besök på olika stränder.

Din bussresa börjar med båt från Stockholm till Riga och därifrån åker vi sedan vidare till Vilnius. Resan fortsätter till Vitryssland så att vi kan upptäcka Minsk innan vi passerar staty-staden Brest på vår väg söderut. I västra Ukraina stannar vi till i den mysiga staden Lviv där du kan njuta av att vandra i stadens gränder och kanske besöka en spektakulär temarestaurang.

Sommarresan genom Europa fortsätter till Moldavien där vi åker på vinprovning, sedan fortsätter turen till Bulgarien där vi åker till Svarta Havet för några dagar med sol och bad. Resan avslutas i Grekland varifrån vi flyger hem till Sverige igen. 

Boka en plats på sommarens spännande Östeuroparesa!

 

 

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Tåg i stället för flyg

Det finns möjlighet att välja bort flyg och i stället åka tåg hem från Grekland. Kontakta kontoret för mer information.

Vecka 1
Resa: Sverige-Riga (med båt). Vitryssland, Minsk & Brest

Vi startar vår resa med buss från Stockholm och rullar ombord på båten som tar oss via Riga till Litauens vackra huvudstad Vilnius. Efter ett besök i denna stad med sina sagoliknade slott och pampiga kyrkobyggnader i barockstil kommer du förstå varför UNESCO utsett den till ett världsarv Resan fortsätter sedan till Vitryssland och huvudstaden Minsk. Stora delar av staden raserades under andra världskriget och återuppbyggnaden av Minsk under Sovjettiden har gett staden massor av sovjetisk arkitektur och stadsplanering. Här kan du njuta av balett och opera av högsta klass, strosa runt i de vackra kvarteren och äta både prisvärd och god mat. Vi drar vidare till Brest i Vitryssland och här kommer vi att stanna en natt. Är du sugen på att besöka fortet i Brest så kan du göra det härifrån.

Vecka 2
Ukraina, Lviv, Kamyanets Podolsky. Rumänien, Svarta havet

Efter Brest rullar vi vidare till Ukraina och staden Lviv, som ligger vackert belägen precis vid kanten av bergskedjan Karpaterna. Strosa omkring i staden, insup atmosfären och kolla in de gamla delarna av Lviv som finns på UNESCO:s världsarvslista. Passa även på att besöka någon av de storslagna teatrarna, se en opera eller balett, kolla in den gotiska katedralen med anor från 1300-talet eller prova på att bada ukrainsk bastu. Vi fortsätter resan söderut och stannar till i byn Kamyanets Podolsky, det viktigaste arkeologiska området i Ukraina. Kamyanets Podolsky ligger som en liten fästning på en liten ö i Smotrychfloden. Det är ett fantastiskt spännande område, här har man bland annat hittat bevis på att platsen var bebodd för över 30 000 år sedan. Numera finns Kamyanets Podolsky med på UNESCO:s världsarvslista. Resan fortsätter vidare till Moldaviens huvudstad Chisinau. Härifrån kan de som vill göra en tur till världens största underjordiska vinkällare (den är flera km stor) och få prova på någon av de moldaviska vinsorterna. En annan utflykt som ni kan göra är en dagstur till det spännande lilla landet Transnistrien. Landet hör egentligen till Moldavien men har utropat sig till en självständig republik, det har bara inte erkänts av andra länder än, förutom några få. Efter detta väntar Svarta havet i Rumänien. Här blir det strandliv innan vi fortsätter till huvudstaden. 

Vecka 3
Rumänien, Bukarest. Bulgarien, Sozopol, Svarta havet & Sofia

 

Vi fortsätter resan till en av Europas bäst bevarade hemligheter, nämligen Rumäniens huvudstad Bukarest. Staden har ett modernt storstadsliv i franskinspirerad arkitektur med vackra långa boulevarder och även en egen triumfbåge, Arcul de Triumf. Det finns även inslag av en mer kommunistisk byggstil i Bukarest särskilt om man gör ett besök till ett av världens största och dyraste byggnadsprojekt, Ceausescus parlamentspalats. Stadens nyvunna popularitet har gjort att det nu finns en uppsjö av nyöppnade ställen där man kan äta, dricka, shoppa och dansa hela nätterna långa. Vi tar oss vidare till Bulgarien och Sofia. Vackra Sofia är en av Europas äldsta städer med en historia som går tillbaka till 700 f. Kr och staden har ett rikt kulturliv att erbjuda. Här finns självklart en hel del ruiner, lämningar och vacker arkitektur från svunnen tid att njuta av, bland annat Bojanakyrkan från 900-talet. Resan går mot sitt slut och vi avslutar med lata baddagar i Chalkidike innan det är dags att hoppa på flyget hem till Sverige.

Visum

​Visumansökningar påbörjas ca 1,5 månad innan avresa och då måste du lämna in ditt pass och visumansökningar till oss, detta tar ca en månad. Om du vet att du behöver ditt pass under denna period rekommenderar vi att du skaffar ett extra pass. Kontakta oss så skriver vi ett intyg till polismyndigheten som du tar med dig när du ansöker om extra pass. Mer information kommer ca 2,5 månad innan avresa.

Med reservation för ändring av färdvägen.

Flyginformation 

Normal hemreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då till Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga till annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Bild, film och annan information från resan

Sverige-Grekland, Robin Trygg vloggar från resan del 6

Sverige-Grekland, Robin Trygg vloggar från resan del 5

Sverige-Grekland, Robin Trygg vloggar från resan del 4

Sverige-Grekland, Robin Trygg vloggar från resan del 3

Sverige-Grekland, Robin Trygg vloggar från resan del 2

Sverige-Grekland, Robin Trygg vloggar från resan del 1

linda-larsson-blogg

Linda Larsson bloggar från Östeuropa

Läs Lindas blogg

Boende på resan

9
10
2
1

Resan innehåller

Rosa_buss

Rosa buss

X

Rosa buss

Vi reser och sover på rosa bussar (bortsett transport till och från själva resan). Oftast sover vi på campingplatser men det kan även förekomma vissa nätter på hotell eller vandrarhem. I varje buss får det plats 20-30 personer. Vi delar madrass och myggnät när vi sover i bussarna och på dess tak.

Bat

Båt

X

Båt

Vi reser helt eller delvis med båt. Till exempel båtresorna i Filippinerna, båttransport till och från Zanzibar eller båtutflykter.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Party

Party

X

Party

Denna symbol berättar att det på tidigare resor, denna rutt, har förekommit en del fester. Det beror också på vilken slags grupp man reser med och hur mycket man själv medverkar.

Resans höjdpunkter

 • Vilnius
 • Minsk
 • Lviv
 • Kamyanets Podolsky
 • Vinprovning i Moldavien
 • Transnistrien
 • Greve Draculas borg
 • Bukarest
 • Svarta havet
 • Sofia
 • Greklands stränder

Vad ingår?

 • Flyg
 • Allt boende
 • All gemensam transport
 • Svensk reseledare
 • Ca 30 måltider (inkl. frukost)

Vad tillkommer?

 • Flygskatt ca 950 kr
 • Visum ca 500 kr
 • Fickpengar ca 6 000-9 000 kr beror på om du väljer att göra extra aktiviteter t.ex. vinprovning i Moldavien

Resetillfällen

ESG21

Datum: 2021-06-17 - 2021-07-11

Preliminärt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2021-04-25

Mer än 5 platser kvar

Pris: 23 900 kr

Handpenning: 3 000 kr

Instagrammat från resan