centralamerika-pyramid
centralamerika-papegoja
centralamerika-kyrka
centralamerika-04-2 ca 50
centralamerika-03-2 ca 50
centralamerika-01-2 ca 50

Panama-Mexiko

Typ av resa:
 • Äventyr
 • Natur
 • Kultur
 • Ej Rosa Buss

Missa inte Rosa Bussarnas äventyrsresa från Panama till Mexiko!

Välkommen ombord på en äventyrsresa utöver det vanliga. Resan börjar i Panama City och därifrån åker vi ut till Bocas del Toro. Under några dagar bor vi på en av de små öarna i arkipelagen och kan njuta av att besöka stränder och andra öar eller hyra cykel och utforska området.

Resan fortsätter till Costa Rica där vi bland annat besöker Tortuguero nationalpark som är känt för sin mångfald av djurarter. Passa på att ta en kanottur i området om du vill komma nära djur och natur. Naturupplevelserna fortsätter i La Fortuna som ligger vid Arenalvulkanen där du kan forsränna, rida och njuta av en canopytur. Äventyret i Costa Rica fortsätter till surfstranden Tamarindo där du både kan njuta av stranden och prova att surfa.

I Nicaragua spenderar vi några dagar i pittoreska Granada och sedan åker vi vidare genom Honduras och El Salvador till Guatemala. Rundresan bjuder på vackra stopp i Antigua, Pananachel vid Atitlansjön och den gamla mayaruinstaden Tikal där stora pyramider och stenlämningar finns mitt i djungeln.

Nästa land på resan i Centralamerika är Belize. Där åker vi ut till slappa Caye Caulker för några lata dagar med sol, bad eller snorklingsutflykter. Till slut kommer vi till Mexiko och resan avslutas med några dagar i Playa del Carmen varifrån du bland annat kan göra utflykt till den kända Chichén Itzá eller snorkla/dyka i de undervattensgrottor som kallas cenotes.

Du kan också utöka resan med en tur till Kuba.

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Passa på att resa till Kuba i samband med resan

Vecka 1
Resa: Sverige-Panama-Costa Rica, Panama City, Panamakanalen, Bocas del Toro & Tortuguero NP

Vårt äventyr börjar i Panama City. Här kan de som är intresserade av byggnadskonst åka och titta på Panamakanalen som binder samman Atlanten med Stilla havet. Det finns även möjlighet att göra en sightseeingtur både i nya och gamla Panama City innan vi styr mot den lugna stranden Bocas del Toro. På vägen dit stannar vi en natt i provinsen Chiriqui. I Bocas del Toro kan vi njuta av sol, båtutflykter, bad, snorkling och karibiska rastarytmer. När tonerna tystnat drar vi vidare norrut mot Costa Rica där vi strax efter gränsen stannar för en natt intill hamnstaden Limon. Nästa dag kommer vi fram till det som brukar kallas lilla Amazonas, Tortuguero nationalpark. I parken finns det över 400 fågelarter, 60 kända grodarter, apor, kaymaner och sköldpaddor. I Tortuguero finns en mångfald av djurarter som inte finns någon annanstans i landet. Passa på att ta en kajaktur för att få en riktig naturupplevelse.

Vecka 2
Costa Rica: La Fortuna, Arenalvulkanen & Tamarindo

Vi fortsätter västerut längs slingrande bergsvägar in i hjärtat av Costa Rica och tar oss till den lilla staden La Fortuna som ligger i närheten av Arenalvulkanen. I området runt vulkanen finns det massa spännande äventyrsaktiviteter att prova på. Testa forsränning, ridning, canoying, grottutforskning eller koppla av i en av de varma källorna. De som vill kan gå på jakt i regnskogen efter fåglar och leta efter quetzals som är mayakulturens symbolfågel. Genom höglandet rullar vi vidare och lämnar de molntäckta skogarna på Guanacastes bergskedja för att åka mot Nicoyahalvön. De följande dagarna slappar vi i Tamarindo och smuttar på exotiska paraplydrinkar och har vi tur får vi syn på några havssköldpaddor.

Vecka 3
Nicaragua-Honduras-El Salvador: Granada, Apoyolagunen & San Salvador

Vi tar oss in i Nicaraguas vackra koloniala stad Granada. Här kan vi besöka konstnärsbyn Masaya, njuta av den härliga Apoyolagunen eller ta en liantur genom djungeln vid den mäktiga vulkanen Mombacho. Efter några dagars äventyr lämnar vi Granada och fortsätter vår resa genom Nicaragua och Honduras. Vi övernattar i San Salvador för att undvika en alltför lång bussresa samt mörkerkörning.

Vecka 4
Gutatemala: Antigua, Atitlansjön & Pananachel

Nästa stopp blir Antigua i Guatemala. En charmig liten kullerstensbelagd stad med vackra Plaza de Armas i centrum. Här finns det bland annat möjlighet till en guidad tur i staden eller så kan du göra en utflykt till en kaffeplantage. Här finns också en intressant marknad som kan vara värd ett besök. Resan fortsätter på vackra bergsvägar till Pananachel vid Atitlansjön. En heldagstur på sjön som inkluderar färgrika indianmarknader i området ger en bra bild av detta speciella landskap.

Vecka 5
Honduras, Belize, Mexiko: Copán, Caye Caulker & Playa del Carmen

Nu drar vi österut igen och efter en dagsresa korsar vi gränsen till Honduras och får den första glimten av det mäktiga mayaväldet i Copán med de magiska ruinerna, pyramiderna och skulpturerna. Efter vår korta vistelse i Copán korsar vi igen gränsen till Guatemala och tar oss djupt in i Petendjungeln. Här hittar vi den vackra nationalparken Tikal, med de största lämningarna från mayakulturen som någonsin har hittats. Vi rullar österut mot Belize där vi tillbringar några dagar med sol, bad och snorkling i Caye Caulker, som ligger vid världens näst största barriärrev. Här blåser karibiska vindar och atmosfären är lugn och harmonisk. Sista stoppet på vårt äventyr blir Playa del Carmen i Mexico. Under några dagar kan vi bada i det turkosa vattnet, strosa längs med de vita stränderna eller göra ett besök till Chichén Itzá, ett av världens sju nya underverk. Härifrån tar vi oss sedan hem till Sverige.

Eventuella guidningar på resan sker med engelsktalande guide (men medföljande reseledaren är från Sverige).

Med reservation för ändring av färdplanen.

Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

 

Aktiviteter i Centralamerika

Här får du uppslag och information om spännande aktiviteter som går att göra under resan (förslagen och prisuppgifterna är ungefärliga och kan ändras):

Bocas del Toro:

Hyr en cykel och utforska vackra omgivningar vid vajande palmer och turkost vatten: $8
Snorklingstur: $18
Inträde till Red Frog beach: $3

Tamarindo:

Sköldpaddsspaning: Har du tur får du se när en sköldpadda lägger ägg: $30

Tortuguero:

Kanottur i Nationalparken plus vandring: $65
Kajaktur: 10 km ca: $35 
Kanottur: 3 timmar: $20 
Guidad vandring i regnskogen: $15 
Nattvandring: $15 
Cykeltur, 1,5 timme: $20 
Besök sköldpaddsmuseum och lär dig allt om sköldpaddor: $2

Arenal:

Canopy: Svinga dig i regnskogen. Läskigt och nervpirrande men något som borde vara på allas bucketlist: $90
Heta källor (Baldi Hot Springs): Koppla av och bada i de heta källorna: $45 
Vattenfall: I en dal ligger ett vattenfall och det känns som att vara med i en schamporeklam när du badar där: $10
White Water Rafting: $80
Guidad hangbrovandring: $45
Morgonvandring i regnskogen: $15

Nicaragua:

Granada: Strosa runt i den charmiga staden. Klocktornet är fint att gå upp i för att beskåda solnedgången över staden: $2 

Guatemala:

Tikal. Mayatempel: ingår i resans pris
Pananchel: En rundtur på Atitlansjön är väldigt fint, besök små byar och lär dig om mayakulturen: $25 
Antigua: Vacker stad att vandra runt i. Besök ett kaffeplantage och lär dig mer om hur kaffe produceras: $20 

Honduras:

Copan. Mayatempel: ingår i resans pris 
Ridtur till en liten by: $15 

Belize:

Snorkling i världsklass. Omgiven av sköldpaddor, hajar och stingrockor! Fantastisk upplevelse: $65-$85
Dyk: The Blue Hole: $220

Mexiko, Playa del Carmen: 

Cenotes, grottsystem. Antingen kan du snorkla eller dyka.
Snorkling: $60 
Två dyk: $120
Besök Tulum: Paradisstrand.

Bild, film och annan information från resan

resebloggare

Christer bloggar från Centralamerika

Läs Christers blogg
resa blogg restips bloggare

Resebrev från Centralamerika

Kenneth berättar om sin resa i Centralamerika

Läs mer

blogg maldiverna sri lanka

Berit bloggar från Centralamerika

Genom Centralamerika i Rosa Bussarnas regi!

Läs mer

blogg centralamerika

Emma bloggar från Centralamerika

"Efter en stund sprakar det till i guidens wakie-talkie och vi går bortåt stranden mot sköldpaddan som håller på att förbereda sitt näste. Hon gräver och gräver och till slut efter många om och men får vi äntligen se äggen. Alla satt som förstenade i sanden runt den lilla gropen och bara tittade, häftigt!"

Läs mer

 
Peråke-Wiklander-bloggbild

Per-Åke bloggar om resan i Centralamerika

LÄS PER-ÅKES BLOGG

Boende på resan

17
17

Resan innehåller

Vandrarhem

Vandrarhem

X

Vandrarhem

Du bor i flerbäddsrum.
Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Bat

Båt

X

Båt

Vi reser helt eller delvis med båt. Till exempel båtresorna i Filippinerna, båttransport till och från Zanzibar eller båtutflykter.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Adrenalin

Adrenalin

X

Adrenalin

Möjligheter till fartfyllda aktiviteter. Det finns möjligheter under resan att göra saker som till exempel forsränning, bungyjump och sandboarding. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Snorkling_dykning

Dyk/Snorkling

X

Dyk/Snorkling

Vi kommer besöka platser där tillfälle ges att ordna dyk- eller snorklingsutfärder. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Underverk

Underverk

X

Underverk

Vi kommer passera något av världens gamla eller nya underverk.

Till exempel kan vi passera Kinesiska muren/Kina, Petra/Jordanien, kristusstatyn/Brasillien, Machu Picchu/Peru, Chichen Itza/Mexiko, Colosseum/Italien, Taj Mahal/Indien eller Pyramiderna/Egypten.

Symbolen innebär att möjligheten finns att besöka dem, även om de inte alltid ingår i priset.

Resans höjdpunkter

 • Panamakanalen 
 • Turtuguero NP 
 • Arenalvulkanen
 • Tamarindo 
 • Granada 
 • Antigua 
 • Copán & Tikal
 • Belize 
 • Chichen Itza
 • Playa del Carmen   

 

Vad ingår?

 • Flyg
 • Allt boende
 • All gemensam transport
 • Svensk reseledare
 • Ca 27 måltider (inkl frukost)
 • Inträde till Tortuguero NP
 • Mayaruinerna i Copán & Tikal

Vad tillkommer?

 • Flygskatt ca 3100  kr
 • Flygplatsskatt  ca 40 USD
 • Landsgränsavgift ca 100 USD
 • Dricks till chaufförer
 • Fickpengar ca 9 000-13 000 SEK

Resetillfällen

NPM20

Datum: 2020-01-15 - 2020-02-19

Preliminärt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2019-06-30

Mer än 5 platser kvar

Pris: 41.900 kr

Handpenning: 4.500 kr

NPM21

Datum: 2021-01-15 - 2021-02-19

Preliminärt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2020-06-30

Mer än 5 platser kvar

Pris: 41.900 kr

Handpenning: 5.500 kr

Rosa Bussarna tipsar

Tillval Kuba

Instagrammat från resan