indonesien-övärld
indonesien-övärld
indonesien-solnedgång
indonesien-övärld

Båtresa i Raja Ampat, Indonesien

Typ av resa:
 • Ej Rosa Buss
 • Äventyr
 • Sol och bad

Ett exotiskt äventyr med båt i Indonesien!

För alla paradisälskare, här kommer den äntligen! Rosa Bussarna sätter kurs mot Raja Ampat som också kallas för "The last paradise". Häng med Rosa Bussarna och upplev ett riktigt ÄVENTYR!

Färden går via södra Sulawesi med traditionellt båtbygge, långa vita stränder, kristallklart vatten och fantastisk dykning och snorkling. Sulawesi har varit isolerat från andra landmassor i 40 miljoner år. Här finns ett stort djurliv och en rik kultur.

Raja Ampat finns med på alla erfarna resenärers "bucket list".  Ögruppen sattes upp på UNESCOs världsarvlista år 2005. Det är världens artrikaste vatten, här hittar vi flera arter av koraller och fiskar än någon annanstans. Förutom fantastiska dyk/snorkel-vatten bjuder Raja Ampat även på storslagna vyer bland tusentals kalkstensöar, perfekta stränder, laguner och ett helt unikt naturliv. Den endemiska paradisfågeln finner vi här i djungelns morgontimmar och under vår båttur letar vi efter de gigantiska, oceaniska mantorna som kan ha ett fenspan på upp till fem meter! Missa inte chansen att uppleva äventyr i Raja Ampat med Rosa Bussarna!

 

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1-2
Resa: Sverige-Indonesien

Vi lämnar novembermörkret i Sverige och flyger mot soligare och varmare Indonesien. Äventyret börjar i hamnstaden Makassar som ligger i södra Sulawesi. Från Makassar beger vi oss raka vägen mot Bira. Den här turen som tar ca fyra till fem timmar går genom Sulawesis landsbyggd. När vi kommer fram checkar vi in på våra bungalows, lär känna varann och avslutar kvällen med en välkomstmiddag.

Dag 3
Besök till Båtbyggarby, sol och bad på Biras strand

På förmiddagen besöker vi en båtbyggarby. Här har dessa traditionella segelskeppen som kallas för  “pinisis” byggts för hand i tusentals år. Hantverket är helt traditionellt och är en del av kulturen. De tre byarna Tanaberu, Ara och Bira har levt i en symbios så långt historieböckerna går bak i tiden. Båtbyggarna kommer från Ara, sjömännen från Bira och skeppen tillverkas mestadels i Tanaberu.
På eftermiddagen spenderar vi tid på Biras strand. Snorkla bland sköldpaddorna eller ta ett dyk med det lokala dykcentret som finns i närheten. 

Dag 4
Egen tid i Bira

Idag har vi hela dagen på egen hand för att utforska Bira och omgivningen. Koppla av och häng på stranden med en drink i handen, dyka, snorkla och bada. Njut av den avslappnande stämningen. Om du är sugen på spänning varför inte besöka  ormgrottorna utanför Ara?

Dag 5
Båtutflykt till ön Liukan

Vi tar en båttur till ön Liukan. Vi besöker en liten by och här äter vi en god lunch. Det kristallklara, turkosa vattnet bjuder på fantastisk snorkling och lunchen tillagas av lokalt fångad fisk. Vi åker tillbaka till Bira på eftermiddagen lagom till solnedgången. På den nybyggda beachklubben några hundra meter från våra bungalows kan vi köpa en välkyld och törstsläckande drink som vi kan avnjuta innan vi äter middag.

Dag 6
Bira, resa tillbaka till Makassar

Idag så har vi egen tid i Bira för mer sol och bad och andra aktiviteter såsom dykning, snorkling, fiske och yoga på stranden. Det finns även möjlighet till att hyra en egen båt om man vill. På kvällen åker vi tillbaka till Makassar för övernattning.

Dag 7
Flyg från Makassar till Sorong, resa till Waisai

Vi börjar dagen tidigt med flyg till Sorong. Från Sorong åker vi till Waisai med färja. Resan tar ca två timmar. Framme i Waisai checkar vi in på Basecamp Raja Ampat. Här får vi en genomgång med information om området. Eftermiddagen kan de som vill dyka eller snorkla från basecampens brygga som ligger direkt över revet. Spana gärna efter  cuscusbjörnen som vid solnedgången vanligtvis klättrar genom trädkronorna. ​

Dag 8
Guidadtur, Paradisfågeln,möjlighet till dykkurser

På morgonen finns det möjlighet att ta en guidad tur för att se paradisfågeln göra sin kärleksdans i trädkronorna. Basecampen anordnar olika dykutfärder samt
dykkurser för de som vill. Ett alternativ är att ta en tur till “Kali Biru”, en azurgrön flod som går genom mangrovedjungeln. Vi åker tillbaka till vårt boende för lunch och ännu mer snorkling. Därefter njut av den vackra solnedgången.

Dag 9-18
Båttur med Expedition Epica, magisk upplevelse i Raja Ampat

Efter frukost lämnar vi Raja Ampat Basecamp och kliver ombord på expeditionsskeppet Epica som kommer att bli vårt hem de närmaste 10 dagarna. Båten är utrustad med åtta stycken dubbelhytter med våningssängar. Toppdäcket erbjuder fantastiska ytor och ger en första klass parkett för att skåda Raja Ampats marinaliv under färden. Det finns en stor möjlighet att få se flera sorters delfiner, hoppande rockor och valar. Under båtresan kommer vi inte följa en utstakad rutt utan vi kommer besöka öarna i den ordningen kaptenen och guiderna anser vara bäst med tanke på väder och vind samt dyk/snorkel förhållanden. Vi kommer ha tillfälle att dyka/snorkla vid Raja Ampats bästa dive sites.

Öarna som vi besöker:

Mioskon
En liten ö med en vacker strand och en fantastisk solnedgång. Husrevet bjuder på enkel dykning/snorkling utan ström.

 Aerborek
En liten ö som har en by som täcker hela öns yta. Här har tiden stått still. Den lilla Papuanska byn är full med glada barn, vit sand och palmträd. Ett stenkast från byn ligger Manta Sandy som är en "manta cleaning station". Här kan vi ofta simma med havets fridfulla jättar.

Pyenemu
En ikonisk utsiktsplats med ett fantastiskt rev kring ön.

The Passage
Ett sund som separerar Waigeo från Gam som är inte mer än 20 meter brett på sina platser men genomströmningen av näringsrikt vatten gör att det grunda sundet har ett fantastiskt rev att snorkla på.

Cowoby bay
En stor vik med vackra kalkstensöar och ett enormt grottsystem med fem fladdermösarter.

Gam
Vi tar en dinghy- tur genom ett träsk/lagun där vi ser fågel och marinliv. Iland jagas det fortfarande Papuanska vildsvin av lokalbefolkningen ofta barfota med spjut.

Fam
Fantastisk snorkling och dykning. Vi besöker en liten "homestay" för att inhandla middagen bestående av nyfångad fisk.

Alyui bay
En djup vik med tjock vegetation hela vägen ner till strandkanten. Vi hittar fantastisk snorkling, en pärlfarm samt en djup ravin där man på morgonen kan se kakaduor, hornbills och små, unga fåglar av alla dessa slag.

Kawe
Eagle Rock utanför Kawe har ett stort antal mantor som vi kommer försöka snorkla med. Det finns möjlighet till att se en eller annan revhaj i det blå.

Wayag
Är förmodligen en av de vackraste platser vi kommer att se! Höga berg omringar ett lagunsystem. Wayag är "barnkammare" för haj och manta och när vi snorklar längs revkanten kan vi se de båda. Vi behöver bra skor för att gå  till utkiksplatsen som har vassa stenar. 

Batanta
Här hittar vi en orörd tropisk djungel med tjock vegetation,tre sorters cuscusbjörnar och ett enormt fågelliv. Här kan man även se den röda paradisfågeln “Red Cendrawasih”. I djungeln finns också vattenfall att besöka för ett uppfriskande dopp (ställs in vid krokodil varning)

Dag 19
Sista dag på Epica, tillbaka till Waisai, färja till Sorong och flyg till Makasar

Idag lämnar vi båten och anländer i Waisai där vi tar färjan tillbaka till Sorong. Från Sorong flyger vi till Makassar.

Dag 20
Makassar

Denna dag tillbringar vi i Makassar på egen hand. Makassar är huvudstaden i södra delen av Sulawesiön. De flesta invånarna här är kristna vilket är märkbar skillnad mot de andra öarna i Indonesien. Passa på bekanta dig med staden och inhandla dina souvenirer. Strosa runt och besök Fort Rotterdam som byggdes under den nederländska kolonialtiden.

Dag 21-22
Flyg från Makassar, ankomst till Sverige

Mätta på äventyr lämnar vi nu Indonesien med massor av härliga minnen.

Dag 23
Nu är det dags att planera för nästa äventyr med Rosa Bussarna

Med reservation för ändring av färdvägen.

Flyginformation
Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

 

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

6
2
11

Resan innehåller

Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Bat

Båt

X

Båt

Vi reser helt eller delvis med båt. Till exempel båtresorna i Filippinerna, båttransport till och från Zanzibar eller båtutflykter.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Snorkling_dykning

Dyk/Snorkling

X

Dyk/Snorkling

Vi kommer besöka platser där tillfälle ges att ordna dyk- eller snorklingsutfärder. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Vandrarhem

Vandrarhem

X

Vandrarhem

Du bor i flerbäddsrum.
Traditionellt boende

Traditionellt boende

X

Traditionellt boende

Vi bor som lokalbefolkningen, t ex jurta i Mongoliet, futonmadrass i Japan eller hemma hos en lokal familj (homestay) på Kuba.
Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.

Resans höjdpunkter

Bira, Tanaberu, Ara i Sulawesi
11 dagars båtresa med Expidition Epica
Raja Ampats många öar
Sol och bad 
Snorkling
Dykning (ingår ej)

Vad ingår?

 
 • Allt boende 
 • All gemensam transport
 • Inrikesflyg
 • Svensk reseledare
 • Lokal besättning
 • Utflykt till Ara och Tanaberu
 • Inträde till Raja
 • Ca 45 måltider (inkl. frukost)

Vad tillkommer?

 • Flyg (biljettpriset informeras senare)
 • Dricks till lokal personal ombord på båten
 • Kostnader för aktiviter som inte ingår i programmet (t.ex. dykning)
 • Fickpengar ca 4 000 - 6 000 kr

 

Resetillfällen

QIrbåt21a

Datum: 2021-11-16 - 2021-12-08

Preliminärt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2021-04-10

Ring innan du bokar!

+46 (0)8 673 25 20

Pris: 31 900 kr

Handpenning: 5 000 kr

QIrbåt21b

Datum: 2021-11-27 - 2021-12-18

Preliminärt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2021-04-15

Ring innan du bokar!

+46 (0)8 673 25 20

Pris: 31 900 kr

Handpenning: 5 000 kr

Instagrammat från resan