Näsapor Borneo stora
Filippinerna stora
Borneo stora
resor fakta flyg restips visum
dykresor asien malaysia filippinerna
restips fakta valuta karta malaysia
resor jul nyår fakta flyg restips
resor-till-filippinerna-qbbf01
resor-till-filippinerna-qbbf02
resor-till-filippinerna-qbbf03
filippinerna05
filippinerna06
filippinerna04
filippinerna14
asien-borneo-brunei-filippinerna-01-QMF-1

Borneo, Brunei & Filippinerna

Typ av resa:
 • Safari
 • Natur
 • Vandring
 • Sol och bad
 • Ej Rosa Buss
 • Båtresa

Fantastisk rundresa till Borneo (Malaysia), Brunei och Filippinerna

Följ med på vår spännande resa till Malaysia, Brunei och Filippinerna. Vi startar i Kuala Lumpur där du bland annat kan beskåda Petronas Twin Towers och förvilla dig i Chinatowns myller. Resan i Malaysia fortsätter in i Borneos djungel där vi under våra naturutflykter både får uppleva orangutanger, malajbjörnar och massa andra sällsynta djur.

Från djungeln går resan vidare till Brunei där vi får en rundvandring i landets huvudstad Bandar Seri Begawan där vi upptäcker såväl påkostade moskéer som en by byggd på pålar i vattnet.

Det tredje landet på resan är Filippinerna och från Manila tar vi oss till Pandan Island och Apo Reef. Där väntar lata dagar med sol, bad och god mat. I marinparken finns chans att uppleva dykning och snorkling i världsklass. Äventyret slutar med flyg via Manila, hem till Sverige.

Missa inte denna underbara äventyrsresa till det bästa på Borneo och Filippinerna. 

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1 - 3
Resa: Sverige-Malaysia. Kuala Lumpur, Twin Tower & China Town

Äventyret börjar i Kuala Lumpur. Efter incheckningen på vårt hotell har vi egen tid att utforska staden tills det blir dags för välkomstmiddag på kvällen. Dagen efter kommer vi att få en guidad tur genom staden där vi bland annat får se de kända tvillingtornen Petronas Twin Tower, China Town och ett hantverkscenter. 

Dag 4 - 7
Sandakan, Sepilok Orangutang Center, malajbjörnar & flodsafari

Efter två nätter i Malaysias huvudstad flyger vi vidare till Sandakan. Första stoppet blir på den populära och berömda English Tea House där vi blir serverade afternoon tea. Njut av den vackra omgivningen medan du fikar på engelskt sätt. Dagen efter kommer vi att besöka Sepilok Orangutang Center och får se när orangutangerna matas från en plattform i regnskogen. Efter lunch hälsar vi på malajbjörnarna (Helarktos malayanus) på Bornean Sun Bear Conservation Center. Malajbjörnarna är världens minsta björnart. De är tyvärr allvarligt hotade om inte utrotade i många områden i Asien. Dagen efter fortsätter vi mot Sukau. En flodsafari på Kinabatanganfloden väntar och här hoppas vi få se näsapor, pygméelefanter, orangutanger och färgglada fåglar. Morgonen efter gör vi en tidig båttur på Oxbowsjön för att uppleva djungeln i morgondiset.

Dag 8 - 9
Borneo, Long House, Sabah Tea Plantation & Kinabalu nationalpark

Vi styr vidare mot Ranau men gör först ett stopp på Moroli Rainforest Stream där de som vill kan prova på fiskmassage. Vi checkar in på Rungus Long House och efter en god lunch väntar en tre timmar lång promenad på The Alan Quailey Trail. Här kommer vi att uppleva och lära oss mer om hur det gick till med Sandakans dödsmarscher under andra världskriget. Efter en natt i ett traditionellt longhouse inleds dagen med en guidad tur på Sabah Tea Plantation. Nästa stopp på resan är Kinabalu NP som är Malaysias första världsarv på Unescos lista. Kinabalu NP är hem till ca 5000 olika växtarter.

Dag 10 - 11
Sabah, Kota Kinabalu, Mari-mari cultural village 

I Kota Kinabalu kommer du att märka hur vänliga lokalbefolkningen är. Vi har gott om tid till att utforska Kota Kinabalu på egen hand. Missa inte kvällsmarknaden där du har möjlighet att få smaka på KKs (förkortning för Kota kinabalu) rika utbud av olika kulinariska upplevelser. Missa inte heller den berömda Tunku Abdul Rahman Marine Park. Parken innefattar öarna Pulau Gaya, Pulau Manukan, Pulau Sapi, Pulau Mamutik och Pulau Sulug.  Allt ligger bara 10 - 20 minuters snabbåt från Kota Kinabalu. Stränderna är fantastiska och det marina livet är väldigt bra.  Från Kota Kinabalu kan du lätt ta dig till många bra dykställen.  Att dyka i området kring Tunku Abdul Rahman Park är perfekt för nybörjare eftersom många av korallreven ligger i grunt vatten som inte är särskilt strömt. Prova även på forsränning på Kiulufloden innan vi fortsätter vidare. Vi kommer att besöka Mari Mari cultural village.  Byn fungerar som ett museum som bevarar Borneos etniska kulturarv.
 

Dag 12 - 14
Brunei: Bandar Seri Begawan & Ulu Temburong nationalpark

Med båt lämnar vi Borneo och Malaysia. Nästa stopp blir i Brunei där vi kommer att göra en djungelvandring på Ulu Temburong NP. Dagen efter gör vi en guidad tur genom huvudstaden Bandar Seri Begawan och vi avslutar kvällen med en båttur runt världens största Water Village. Byn är byggd på pålar i floden och vi kommer att göra ett besök till en av familjerna i byn för att se hur de lever där.

Dag 15 - 18
Flyg till Filippinerna, Manila, Intramuros, Pandan Island & Apo Reef (dykning & snorkling)

Vi flyger vidare till Manila i Filippinerna. För de kulturintresserade kan vi rekommendera att besöka Intramuros och Rizal Park. Intramuros är den äldsta stadsdelen och historiska kärnan i Manila. Dags att lämna huvudstaden för exotiska ön Pandan, en liten ö som ligger i Occidental Mindoro. Korallreven och de stora bäddarna av sjögräs kring ön attraherar jättesköldpaddor och mängder av olika tropiska fiskar. Så gillar du att snorkla så finns det här möjlighet att på nära håll få se när sköldpaddorna äter. Efter detta är det dags för en av de stora höjdpunkterna på resan, Apo Reef nationalpark, som ligger väster om Mindoroön. Huvudön Apo är en mysig liten ö med en vacker strand och revet är känt som en av de absolut bästa dykplatserna i Filippinerna. I det kristallklara vattnet är det inte omöjligt att ha upp till 50 meters sikt och här har du goda möjligheter att se hajar, barracudor, sköldpaddor och jättemantor. 

Dag 19 - 23
Puerto Galera, dykning & snorkling

Vi fortsätter vidare till Puerto Galera. Här finns massa roliga aktiviteter som du kan sysselsätta dig med, t.ex. vandring, bergsklättring, åka på öhoppning, surfa eller ligga på en av sandstränderna och njuta av miljön. Inom en kilometer från kusten kan man se mängder av exotiska fiskar simma bland koraller och havsanemoner medan olika typer av sjöstjärnor vilar på den sandiga havsbottnen. 

Dag 24 - 25
Manila, flyg till Sverige

Efter flera dagars sol och bad i Puerto Galera åker vi tillbaka till huvudstaden Manila. Här kan du passa på att shoppa de sista souvenirerna. För de shoppingsugna rekommenderas SM Mall of Asia som är det tredje största shoppingcentret i Sydostasien. Resan börjar nu närma sig sitt slut och vi tar oss till Manila och flyger vidare hem till Sverige igen.

Med reservation för ändring av färdvägen. 

Flyginformation 
Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Bild, film och annan information från resan

Rosa Bussarna i Brunei (Eddie Gustin)

Rosa Bussarna i Kuala Lumpur & Borneo 1 (Eddie Gustin)

Rosa Bussarna i södra Filippinerna (Eddie Gustin)

resebloggare

Christer bloggar från Borneo, Brunei & Filippinerna

Läs Christers blogg

Boende på resan

1
17
4

Resan innehåller

Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Bat

Båt

X

Båt

Vi reser helt eller delvis med båt. Till exempel båtresorna i Filippinerna, båttransport till och från Zanzibar eller båtutflykter.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Safari

Safari

X

Safari

Det ingår safariturer. Denna symbol betyder att minst en safaripark ingår i priset. Det kan även finnas möjligheter att köpa till extra turer i en eller flera parker under resan.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Snorkling_dykning

Dyk/Snorkling

X

Dyk/Snorkling

Vi kommer besöka platser där tillfälle ges att ordna dyk- eller snorklingsutfärder. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Vandring

Vandring

X

Vandring

Vi kommer under resan göra en gemensam vandring alternativt vara på platser där du själv kan ge dig ut och vandra.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Resans höjdpunkter

 • Petronas Twin Towers
 • English Tea House i Sandakan
 • Orangutanger, malajbjörnar och näsapor i Borneo
 • Bandar Seri Begawan
 • Water Village i Brunei
 • Ulu Temburong NP
 • Pandanön (Pandan Island)
 • Apo Reef nationalpark, dykning & snorkling
 • Intramuros i Manila

Vad ingår?

 • Flyg
 • Allt boende & all gemensam transport
 • Svensk reseledare
 • Lokal guide i Kuala Lumpur, Borneo & Brunei
 • Ca 45 måltider (inkl. frukost)
 • Utflykt till Kinabalu nationalpark
 • Utflykt till Orang Utang Rehabilitation Center 
 • Utflykt till Sun Bear Conservation Center
 • Flodsafari i Borneo
 • Guidad tur på tefabrik i Sabah
 • Fiskmassage i Borneo
 • Djungelvandring i Ulu Temburong NP
 • Stadstur i Kuala Lumpur & Brunei
 • Utflykt till Apo Reef nationalpark

Vad tillkommer?

 • Flygskatt ca 3 700 kr
 • Ev. hyra av snorkel-och dykutrustning 
 • Fickpengar ca 6 000 kr
 • Dricks till lokala guider 

Resetillfällen

QBBF21

Datum: 2021-11-05 - 2021-11-29

Preliminärt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2021-04-30

Mer än 5 platser kvar

Pris: 38 500 kr

Handpenning: 5 000 kr

Instagrammat från resan