Barnhem

Vi tycker att resor är ett av de bäst berikande sätt som finns i livet. Vi vidgar våra vyer, fascineras över natur och kultur. Växer i möten med andra och har roligt. Ofta reser vi till platser som berör oss mycket och vi vill arbeta med att kunna ge något tillbaka.  

I Kenyas huvudstad ligger Kibera, ett av Afrikas största slumområden och där finns barnhemmet Baraka za Ibrahim Children´s centre. Sedan 1998 har föreståndaren Mrs Praxedes Masila drivit centret vars skola inrymmer 450 studenter och flertalet av barnen bor i lokalerna.

koll-afrika-kibera-masila-SL

Mrs Praxedes Masila har efter våldsamma upplopp, samband med val i Kenya, startat ett barnhem. Det ligger i utkanten av Nairobi och bidrar till att ge små barn en stabilare tillvaro. Genom kontakter med Läkare utan Gränser har Rosa Bussarna inlett ett samarbete med barnhemmet.

Får du möjlighet att besöka barnhemmet kommer du mötas av sång- och dansuppvisning av barnen och få en rundvandring av Mrs Praxedes Masila. Trots miserabel uppväxtmiljö utstrålar många barn glädje och värme vilket du inte kommer glömma i första taget.

När resor avslutas i Nairobi samlas kläder och annat som resenärerna frivilligt lämnar kvar till barnhemmet. Allt från toalettartiklar, kläder, sovsäckar och myggnät är uppskattat. Det finns även möjlighet att donera pengar. 300 kr betyder en 50-kilos säck med ris.

Om du ska påbörja din resa i Nairobi har du möjlighet att hjälpa barnen på barnhemmet genom att ta med en extra väska med sånt som du vill skänka (du behöver även ge bort själva väskan då den inte får plats på bussen).

koll-afrika-barn-SL

Det kommer inte att kosta något extra att ta med sig en väska (kolla dock hos flygbolagen hur mycket bagage du får ta med dig) och du vet att allt som du ger kommer att komma fram direkt till slutanvändarna. Mrs Praxedes Masila kommer att hämta donationerna direkt på campingen.

Följande önskas till barnhemmet:

 • Kläder, från 2 år och upp till vuxen ålder.
 • Skolmaterial, anteckningsböcker, pennor med mera.
 • Leksaker och mjukdjur.
 • Musikinstrument.
 • Gamla datorer, skrivare, kopieringsapparater.
 • Mat (vi lämnar pengar på plats).
 • Uppmuntran till lärarna i form av lön (prata med Jerry på kontoret).
 • Sponsring av studenter (prata med Jerry på kontoret).
Koll-afrika-kibera-soren-SL

Kontakta kontoret om du vill ta med och skänka saker till barnhemmet så att personalen har lite koll på hur mycket extra bagage som ska med.

Det finns även möjlighet att sätta in pengar på ett svenskt konto som går oavkortat till verksamheten. Du väljer själv summa som du vill donera och om du vill göra en engångsinsättning eller lägga upp en automatisk överföring varje månad.

Följande konto är endast avsett till barnhemmet:

Bank: SEB.
Konto: 5382-1019913
Kontonamn: Rosa Bussarna Barnhem
Företag: Anders Eriksson Travel AB

Verksamheten som möjliggör överlevnad och skolgång för 600 barn är inte gratis att bedriva. Förutom kläder, mat och husrum till barn och lärare behövs skolmaterial, byggmaterial till byggnaderna, el, vatten, transporter, bensin, ved, köksredskap och medicin vid akuta fall.

Tack vare er resenärer har vi hittills skänkt:

 • Ca 500 säckar ris (vilket motsvarar 150.000 SEK).
 • Donerat 98.800 SEK på plats i Kenya och via konto i Sverige.
 • 600 väskor med skor, kläder och leksaker. 

Dessutom tillkommer allt som resenärer skänkt i form av kläder, skor, hudvårdsartiklar, väskor och handdukar mm. på plats i Kenya i samband med resor.

Även om vissa donationer, till exempel skor och kläder, är i vuxenstorlekar istället för till barn så är de mycket uppskattade. Flera familjer i slumområdet är så fattiga att alla inte ens äger ett helt plagg och många lärare kan tvingas arbeta i månader utan att få lön. Allt som skänks värdesätts enormt och andrahandsvärdet av gymnastikskor, kläder, myggnät, sovsäckar och leksaker är stort.

Tack vare verksamheten får flera barn möjligheter till skolgång och kan genom sin utbildning hjälpa både sig själva och sina familjer till en ljusare framtid.

Koll-afrika-kibera-2

Så här skrev Mrs Praxedes Masila till oss för ett tag sedan:

”The entire teachers and working staff together with the children big or small have expressed their happiness through all the things you have sent to us because all have benefited from them. You are a gift to us, children are clothed, many toys for young children in both centre’s, shoes and other assorted things have reached us through your team.”