Resa med rosa buss

Om du åker till Afrika, Sydamerika eller i Europa är möjligheten stor att du kommer resa med våra rosa bussar. Det betyder att du och alla andra resenärer reser och bor i bussarna. Oftast är det mellan 20-30 resenärer i varje buss och är det fler resenärer så åker vi karavan med flera bussar.

bld-afrika-folk-pa-tak

Bussarna är ombyggda så att det finns sittplatser på stolar eller fastmonterade sängar och bagagemöjligheter för 20-30 resenärer istället för en buss traditionella kapacitet på ca 30-50 personer. Sittgrupper om fyra skapar möjlighet till gemenskap och ibland finns vissa bäddar framme även under bussturer.

med-buss-sova-i-bussen

De flesta nätter bor vi på campingplatser där det finns tillgång till toalett och dusch. I undantagsfall, men oftast de mest uppskattade tillfällena, gör vi en bushcamp och sover ute i vildmarken. Nattetid kan du sova inne i bussen men de flesta föredrar att sova på taket. Vi delar madrasser och myggnät med våra medresenärer.

med-buss-sova-tak

Några resenärer ingår i taklag som inför varje natt ser till att takställning, presenning och madrasser finns på taket. På kvällarna bor vi oftast på campingplatser där toaletter och duschar finns. De resenärer som är med i taklaget ansvarar för att sätta upp takanordningen och bädda upp madrasserna på bussarnas tak. De river även takställningen inför avresa.

med-buss-myggsov

Om vi reser i trakter där det är svalt om nätterna, eller det är risk för regn, ordnar taklaget med en skyddande, gul presenning. De nätter det inte är risk kan du ligga på taket och titta på stjärnorna innan du somnar. När vi reser genom områden där det finns mygg sover alla under myggnät.

med-buss-nya-matserverare

De som inte ingår i ett taklag blir indelade i matlag. Tillsammans med matansvarig från Rosa Bussarna hjälper matlagen till enligt rullande schema, ca en gång per vecka. Matlagen hjäper till att bl.a. hacka grönsaker, laga och servera maten och diska matlagningskärl. Rosa Bussarnas matansvarig ser till att inköp och planering av måltider fungerar.

med-buss-nytt-matlag

I bussarna finns det medhavda bänkar och stolar som alla ansvarar för att de sätts upp och packas ihop under stoppen.

Det finns inga toaletter på bussarna, ingen behöver vara med i ett toalettlag och ansvara för att hålla dem fräscha. Istället stannar vi längs vägen vid behov.

Bld-B530-H450-taklag-matlag

När vi åker med Rosa Bussar har vi matlag ombord (Stefan Liljegren)

Massa äventyr med Rosa Bussarna (Stefan Liljegren)