Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Centralasien (sidenvägen) ny rutt 2022

Följ med på denna spännande resa jäms med delar av sidenvägen i Centralasien.
En resa med stor variation av kultur, arkitektur, natur och aktiviteter. 
Ett fullspäckat program med allt från byggnader uppförda av ledare med hybri till uttorkad spöksjöHästridning och forsränning. Vi tar oss fram med buss, tåg och flyg.

Uzbekistan

Emirer, "Tusen och en natt" - ja denna resa tar oss med på en historisk och sagorik resa med mäktiga monument och storslagen natur. Sjöar, marknader, sidenvävs fabrik - många häftiga upplevelser. Men även nära och genuina upplevelser där vi kommer nära lokalbefolkningen. Läs vidare i dagsprogrammet nedan kring resans hållpunkter. 

Fritextsökning

Höjdpunkter

 • Tashkent
 • Aralsjön
 • Khiva
 • Bukhara
 • Samarkand
 • Panjikent
 • Fergana valley
 • Ala Archa gorge
 • Chon Kemin forsränning
 • Cholpon Ata
 • Djety Oguz gorge
 • Kochkor
 • Charny canyon
 • Almaty
 • Nur Sultan

Tillkommer

 • Fickpengar ca 4 - 6000 Sek

Personal på resan

Reseledare: Mia Lind

Dagsprogram

 • Dag 1: Sverige till Uzbekistan

  Flyg från Sverige till Uzbekistan via Istanbul. Måltider och övernattning ombord.

 • Dag 2: Tashkent

  Ankomst tidigt på morgonen till Tashkents internationella flygplats. Möte med den lokala guiden och transfer till hotellet. Incheckning och vila. Vid lunchtid får vi sightseeing i huvudstaden, där Usman Koran Book Museum är höjdpunkten i Gamla stan. Boken anses vara den äldsta och heligaste i världen från 700-talet. Monument av "Courage" - detta är monumentet tillägnat offren för jordbävningen 1966, varefter Tashkent rekonstruerades helt. Mustakillik Square – tidigare "Red Squire" med sin Lenin-staty, är idag ett nytt modernt huvudtorg i Tashkent med officiella statliga byggnader. Tashkent Metro är unik i Centralasien med sina imponerande stationer. Den stod färdig 1977. Chorsu bazaar är en mycket orientalisk och färgstark shoppingplats för lokalbefolkningen, där finns stånd med frukt och grönsaker.
  Övernattning på hotellet.

 • Dag 3: Tashkent – Nukus – Muynak – Ustyurt Plateau – Aral sjön

  Tidigt på morgon blir det transfer till inrikesflygplatsen för flyget till Nukus. Vid ankomst transfer in till staden. Avgång till Muynak i 4-hjulsdrivna bilar. I denna lilla stad besöker vi en fartygskyrkogård. När Aralsjön torkade ut blev gamla skepp övergivna. Vi besöker även ett litet museum som visar på Aralsjöns förflutna och nuvarande historia. Därefter färd och klättring till de spektakulära kanjonerna på Ustyurt-platån. Där finns det möjlighet att ta fantastiska panoramabilder. Efter det ankomst till jurtlägret vid Aralsjöns strand.
  Middag och övernattning i jurtlägret. (dagens totala distans 400 km)

 • Dag 4: Aral Sea – Lake Sudochi – Nukus

  Vi stiger upp tidigt på morgonen för att njuta av soluppgången. Därefter frukost och resa till Nukus. På vägen kommer vi att besöka fästningen Kurgancha, Lake Sudochie med sina gamla fiskodlingar och en nekropol i Mizdakhan från 900-talet. Framme i Nukus till kvällen för att checka in för vila och middag på hotellet.

 • Dag 5: Nukus – Khiva

  Efter frukost besöker vi Igor Savitsky museet. Detta är näst största samlingen av avant-garde målningar i världen. Museet kallas ofta för "steppens Louvre".
  Vidare 200 km till Khiva.
  Khiva beskrivs som en del av sagan "Tusen och en natt". Här kan besökare tillbringa
  dagar med att utforska palats och majestätiska hem, moskéer, mausoleer, butiker, valv och kupoler och minareter som blivit ikoniska. Khiva var ett viktigt stopp på den historiska sidenvägen. Här kan du nu promenera genom gatorna och få en känsla av hur det måste ha varit att bo i staden under den här tiden. Med anor tillbaka till mer än 2 500 år, lades Khiva till Unescos världsarvslista 1990. Amin Khan Madrasah och Kalta Minor, de första byggnaderna i staden till höger byggda på 1850-talet, har sedan sovjettiden fungerat som hotell. Djuma-moskén (X – XVII c) är en katedralmoské, vars tak ligger på 212 träpelare med unik akustik och ursprungliga tekniska idéer om naturlig belysning. Kunya ark (XVII c) är en inre fästning med administrativa byggnader, krutverk, domstolar, moské. Pakhlavan Makhmud Maosoleum (XIV – XIX c) är det mest anmärkningsvärda arkitektoniska och minnesmärke komplexet i Khiva med unika plattor. Islam Khodja minaret och madrassah (1908) – 45 m hög är den högsta minareten i Khiva med observationsområdet. Tosh Havli eller helt enkelt Harem är en mycket speciell plats i staden, där khaner levde med sina fyra officiella fruar och fyrtio konkubiner. Övernattning på hotellet.

 • Dag 6: Khiva – Bukhara

  Frukost och avresa till Bukhara, 450 km genom Kyzilkum-öknen. Vid ankomsten till Bukhara besöker vi Chor Minor madrasah, som är en unik byggnad och en av de mest överraskande i Bukhara med fyra minareter, en för varje hörn. Den byggdes år 1807 av den turkmenska köpmannen Khalif Niyazkul. Besök vid Emirs sommarresidens som heter Sitorai Mohi Hosa. Utflykt till Laby Havuz komplex. Promenad i gamla stan och övernattning på hotellet.

 • Dag 7: Bukhara

  Frukost på hotellet och en stadsrundtur som inkluderar Samanids mausoleum (IX – X c). Det var den första byggnaden i Centralasien som var konstruerad av murade tegelstenar i form av en kub täckt av en kupol med geometrisk design som inte kan upprepas, ett världsarkitekturiskt mästerverk. Bolo Havuz moskén är en höjdpunkt på morgonen med sina fantastiska kolonner som ligger vid poolen. Fästningen Ark som var det officiella residenset för Emirerna av Bukhara under de senaste århundradena, förstördes och bombarderades av Röda armén 1918. Poi kalon (XII – XVI c) är en arkitektonisk ensemble i centrum av gamla Bukhara, den inkluderar katedralmoskén “Masjidi Kalon ”, ”Miri Arab” madrasah och den högsta minareten (46 m) vid den tiden i Orienten. Ulugbek Madrassah 1417 var den tidigaste av tre som beställdes av den upplysta Timurid-härskaren och hans sekulära inflytande dominerar det religiösa kollegiets yttre design. På eftermiddagen fortsätter stadsrundturen. Tim Abdullakhan byggdes 1577 och var en av de mest eleganta handelshallarna i Bukhara där silke och ull såldes av afghanska handlare. Trading Domes består av tre handelscentra: Tok-i-Zargaron (1570) – Jeweler’s Bazaar, Tok-i-Tilpak Furushon – Cap Maker’s Bazaar, Tok-i-Sarrafon – Moneychanger’s Bazaar. Innan middagen tittar vi på National Music and Dance Show i en vacker madrasah. Övernattning på hotellet.

 • Dag 8: Bukhara – Samarkand

  Avgång till Samarkand 250 km (4/5 timmars bilresa) Dagens sightseeing är Registan Square (XV–XVIIc) officiellt centrum för Timur Empire. Det består av tre storslagna madrasahs av Ulugbek, Sher Dor och Tillya Kari. Det är ett allmänt torg. Gur Amir-mausoleet (XV c) är Timurids dynastins gravvalv. Ett unikt monument av arkitektur, med blå räfflad mosaik kupol. Övernattning på hotellet.

 • Dag 9: Samarkand

  Efter frukost besöker vi Bibi Khanym-moskén, som är den största konstruktionen av Timur den store som byggdes i hans huvudstad. Besök på den berömda orientaliska basaren "Siab". På eftermiddagen åker vi för att se Shahi Zinda-nekropolen (XIV–XV c). Det är ett komplex av mer än 20 unika byggnader i olika åldrar. Därefter Ulugbeks observatorium (XV c) 1:a observatorium i orient med 30m sextant byggt av Ulugbek för att göra en exakt astronomisk katalog. Vid lunch intar vi en nationell uzbekisk maträtts mästarklass. Vi besöker en lokal familj där vi njuter av processen med denna mat. Deltagandet är öppet för alla. Afrosiabs museum är en utdelning av Samarkands tidigare historia med sina imponerande väggmålningar. Efter lunch, ett besök på Silk Paper Factory som är en extraordinär plats i staden där den antika metoden för pappersproduktion används. Övernattning på hotellet.

 • Dag 10: Samarkand – Panjikent (Tadjikistan)

  Efter frukost blir det transfer till den uzbekiska-tadzjikiska gränsen och gränsövergångsformaliteter. Möte med den lokala guiden och transfer till staden. Vi utforskar Penjikent, som är en sogdisk stad, blomstrade från 5-cc till 8-cc A.D. Penjikent som på den tiden var ett av de viktigaste kultur- och hantverkscentrumen i Sogd. Den fick till och med namnet "Centralasiatiska Pompeji". Det var en utmärkt befäst och välorganiserad stad med ett härskarpalats, två tempel, marknader, rika boningshus dekorerade med många målningar, trä- och lerstatyer av antika gudar. Denna dag besöker vi utgrävningen av Gamla staden Penjikent och den lokala basaren. Övernattning på hotellet.

 • Dag11: Panjikent – Seven Lakes – Khujand

  På morgonen besöker vi de berömda sju sjöarna. Vi kommer att köra till sjön Marguzor (6:e) och där göra korta vandringar/promenader i området. Detta är en spektakulär och pittoresk plats. Denna dag kommer vår lunch att serveras i ett lokalt hushåll, och den lokala familjen kommer att laga mat åt oss. Efter utsökt mat fortsätter vi till Khujand (255 km = 4/5 timmar). Övernattning på hotellet.

 • Dag 12: Khujand – Fergana Valley

  Efter frukost blir det transfer till gränsen mellan Tadzjik och Uzbek. Tullformaliteter och möte med den uzbekiska guiden. Kort transfer till staden. Vi besöker keramikkonstcentret i Rishtan och den exklusiva sidenväverifabriken i Margilan. Övernattning på hotellet.

 • Dag 13: Fergana – Dustlik border – Osh – Bishkek

  Efter frukost transfer till den kirgiziska gränsen. Tullformaliteter och möte med guiden. Kort transfer till staden. Kort utflykt i staden och transfer till flygplatsen för kvällsflyget till Bishkek. Ankomst och övernattning på hotellet.

 • Dag 14: Bishkek – Ala Archa gorge – Bishkek

  Efter frukost blir det sightseeing. Turen inkluderar historiska museet, monumentet över den kirgiziska nationalhjälten Manas, hedersvakternas väktare, Kurmanjan Datka och Lenin-statyerna, Ala Too-torget, statliga byggnader, Leninmonumentet och Victory Square i området. Efter lunch, en utflykt till Ala Archa National Park, belägen i en pittoresk ravin, Ala Archa 40 km från Bishkek. Den täcker en yta på 200 km2, mestadels skogsklädda dalar, vattenfall och floder rika på öring. Höjdskillnaden varierar från 1500 m till den högsta punkten 4895m (Peak Semenov Tien Shanskii). Vandring upp till vattenfallet. De första 1,5 kilometerna går igenom ett skogsområde och leder till den första checkpointen, "Broken Heart". Sedan går vi till bergsplatån Tepshi, som erbjuder en magnifik utsikt över Ala-Archa-ravinen, sedan korsar vi bergssluttningen till vattenfallet. Vi återvänder till Ala Archa guesthouse och kör tillbaka till Bishkek. Övernattning på hotellet.

 • Dag 15: Bishkek – Chon Kemin Rafting - Cholpon Ata town

  Efter frukost, blir det en timmes bilresa till Burana Tower (en UNESCO-plats) nära staden Tokmok. Territoriet där tornet ligger kallades Balasagyn town. Här kommer du också att se det lilla museet med utställningar som visar det som hittats vid utgrävningar. Det ger information om denna antika bosättning och bli bekant med samlingen av Balbals, turkiska gravmärken. Efter utflykten kör cirka en timme till startpunkten för forsränningen. Därefter träffar du forsränningsteamet och får alla nödvändiga instruktioner, samt hjälp med utrustningen och båtarna. Turens längd är 19 km. Svårighetsgraden för floden på denna sektion är klass II-III. Relativt tysta partier varvas av forsar med mycket snabb ström. Det är det mest intressanta programmet för dem som åker längs floden på väg till sjön Issyk-Kul eller tillbaka till Bishkek. Du kommer att få oförglömliga minnen på kort tid. Deltagarna byter bil mot flottar och förarna följer med längs floden mot Burulday-bron. Lunch i en lokal familjs hus. Vidare till Issyk Kul Lake. Det är den näst största alpina sjön i världen efter Titicaca i Sydamerika. Dess längd når 182 km, och bredden är 58 km, maximalt djup är
  upp till 668 m. På vägen beundrar vi det vackra och omväxlande landskapet. I Cholpon Ata besöker vi en friluftsplats för Petroglyphs. Efter utflykten, kör vi till hotellet och för boende i resortområdet vid Issyk Kul-sjön. Övernattning på hotellet.

 • Dag 16: Cholpon Ata town – Karakol town

  Transfer till staden Karakol. På vägen besöker vi Tepke hästgård. Därefter lunch och utflykt runt gården. Här ser vi lokala kapplöpningshästar, beundrar vyer och trädgårdar. Efter utflykten fortsätter vi köra till Karakol. Besök på Museum of N. M. Przhevalski efter vägen. Sedan Dungan-moskén, en unik byggnad i stil med den kinesiska pagoden som har fungerat som moské tills nu. Och den rysk-ortodoxa Holy Trinity Church byggd av trä inne i Karakol stad.
  Boende och övernattning på pensionat

 • Dag 17: Karakol town – Djety Oguz gorge – Bokonbaev village – Kochkor village

  Efter frukost kör vi till Djety Oguz-ravinen för att beundra landskapet och ta några bilder. I början av ravinen kommer vi att se en berömd "Broken Heart Rock". När vi går längre upp till utsiktsplatsen kommer vi att se de berömda Seven Bulls-klipporna. Vi åker till byn Bokonbaevo. På vägen besöker vi Skazka kanjon, där det blir en lätt vandring. Vid ankomsten till Bokonbaevo möter vi en örnjägare för att en demonstration av jakt med rovfåglar. Efter demonstrationen fortsätter vi till byn Kochkor.
  Boende och övernattning på pensionat.

 • Dag 18: Kochkor village – Chon Kemin

  Efter frukost besöker vi det lokala kvinnokooperativet, där vi får lära oss mer om traditionell mattillverkning – shyrdak. Lokala kvinnor kommer att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet av filt- och matttillverkning. Efter det blir det en ridtur nära byn Kochkor (i 2-3 timmar). Lunch hos lokal familj i Kochkor. Transfer till Chon Kemin (100 km).
  Övernattning på pensionatet

 • Dag 19: Chon Kemin – Almaty

  Frukost och transfer till Almaty 350 km. Tullformaliteter och möte med guiden.
  Övernattning på hotellet. (Total transittid + gränsövergångar = 9 timmar)

 • Dag 20: Almaty – Charyn Canyon – Almaty

  Efter frukost lämnar vi Almaty och kör till Charyn Canyon (220 km, 3-4 h) Denna 154 m långa kanjon ligger i östra Kazakstan och är en del av Charyn National Park. Förutom oförglömliga vyer över denna enorma kanjon med dess mångfärgade tornformationer, erbjuder nationalparken möjligheten att se en gammal asklund, Slottsdalen. Kanjonens skönhet får dig att glömma den långa bilresan från Almaty, och du kommer att minnas denna höjdpunkt i kazakisk natur under lång tid. Efter att ha anlänt till kanjonen, ta dig lite tid för en picknick och vila. Efter det, gå längs kanjonen och njut av utsikten. Sent på eftermiddagen återvänder vi till Almaty och övernattar på hotellet.

 • Dag 21: Almaty – Nur Sultan

  Heldagssightseeing i Almaty: Panfilovs park med Zenkovs ortodoxa katedral, Great
  Patriotic War Memorial och Museum of Kazakh Folk Musical Instruments. Besök vid Zelonniy Bazar (grön basar), vi passerar självständighetsmonumentet på Republic Square. Sen eftermiddag blir det transfer till järnvägsstationen för att ta nattåget till Nur-Sultan. (Resan tar cirka 15-20 timmar med tåg)
  Övernattning ombord på tåget.

 • Dag 22: Nur Sultan

  Ankomst till Nur Sultan. En heldags sightseeingtur i Kazakstans huvudstad Nur-Sultan (ex Astana) börjar med ett besök på Nationalmuseet, det största museet i landet, beläget på det stora självständighetstorget. Det inkluderar monumentet "Kazakh Eli", Självständighetspalatset, Freds- och harmonipalatset. Besök på Ata Meken-museet och katedralen. Ett 80 meter högt torn, Baiterek, en symbol för Kazakstan, och ett monument av filosofisk, politisk och historisk betydelse för självständighet. Enligt legenderna om nomaderna i Union of the worlds flyter världens flod där. På dess strand ligger livets träd-Baiterek. Varje år i trädets krona lägger den heliga fågeln Samruk ett ägg, solen. På vägen kan du se byggnaden av operan och balettteatern, operan i Astana. I slutet av dagen, besöker vi den nya symbolen för huvudstaden, Khan Shatyr, som är det första och enda centrumet för livet i Nur Sultan.
  Övernattning på hotellet.

 • Dag 23: Nur Sultan

  Ledig dag för fria aktiviteter i huvudstaden.

 • Dag 24: Nur Sultan – Sverige

  Transfer till den internationella flygplatsen för flyget hem.

Karta

Avgångar & priser

AvresaHemkomstAntal dagarResmålLediga platserPris
2022-09-022022-09-2524Centralasien (sidenvägen) ny rutt 2022Mer än 548 500:-Boka
Resekalender
1/7Island och FäröarnaPris 27 900:-
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm