Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Centralasien (sidenvägen)

Följ med på denna spännande resa jäms med delar av sidenvägen i Centralasien.
En resa med stor variation av kultur, arkitektur, natur och aktiviteter. 
Ett fullspäckat program med allt från byggnader uppförda av ledare med hybri till uttorkad spöksjöHästridning och forsränning. Vi tar oss fram med buss, tåg och flyg.

Uzbekistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan

Emirer, "Tusen och en natt" - ja denna resa tar oss med på en historisk och sagorik resa med mäktiga monument och storslagen natur. Sjöar, marknader, sidenvävs fabrik - många häftiga upplevelser. Men även nära och genuina upplevelser där vi kommer nära lokalbefolkningen. Läs vidare i dagsprogrammet nedan kring resans hållpunkter. 

Fritextsökning

Höjdpunkter

 • Tashkent
 • Aralsjön
 • Khiva
 • Bukhara
 • Samarkand
 • Panjikent
 • Fergana valley
 • Ala Archa gorge
 • Chon Kemin forsränning
 • Cholpon Ata
 • Djety Oguz gorge
 • Kochkor
 • Charny canyon
 • Almaty
 • Nur Sultan

Tillkommer

 • Dricks
 • Fickpengar cirka 6 000 - 8 000 Sek

Personal på resan

Personal på resan

Reseledare: Andreas Frick

Dagsprogram

 • Dag 1: Sverige till Uzbekistan

  Flyg från Sverige till Uzbekistan via Istanbul. Måltider och övernattning ombord.

 • Dag 2: Tashkent

  Ankomst tidigt på morgonen till Tashkents internationella flygplats. Möte med den lokala guiden och transfer till hotellet. Incheckning och vila. Vid middagstid börjar vi sightseeing i huvudstaden där Usman Koran Book Museum i Gamla stan är höjdpunkten. Boken anses vara den äldsta och heligaste i världen. Vi kommer även att se Tashkent Metro som med sina imponerande stationer är unik i Centralasien. Ett besök görs även vid Chorsu bazar, som är en mycket orientalisk och färgstark shoppingplats för lokalbefolkningen med massor av frukt- och grönsaksstånd.
  Övernattning på hotellet.

 • Dag 3: Tashkent – Nukus – Muynak – Ustyurt Plateau – Aral sjön

  Tidigt på morgon blir det transfer till inrikesflygplatsen för att ta flyget till Nukus. När vi kommit fram blir det transfer in till staden. Vi åker sedan i fyrhjulsdrivna jeepar mot Muynak . I denna lilla stad besöker vi en fartygskyrkogård (Aralsjön har torkat upp och gamla skepp förblev övergivna). Vi besöker också ett litet museum som visar på om Aralsjöns förflutna och nuvarande historia. Därefter åker vi till de spektakulära kanjonerna på Ustyurt-platån, där vi klättrar för att ta fantastiska panoramabilder. Slutligen ankomst till jurtlägret vid Aralsjöns strand.
  Middag och övernattning i jurtlägret. (dagens distans 400 km)

 • Dag 4: Aral Sea – Lake Sudochi – Nukus

  Vi stiger upp tidigt på morgonen för att njuta av soluppgången. Därefter frukost och returresa till Nukus. På vägen tillbaka besöker vi fästningen Kurgancha, Lake Sudochie med sina gamla fiskodlingar och en nekropol i Mizdakhan från 1400-talet.
  Ankomst till Nukus senast kl. 18.00 för incheckning, vila och middag på hotellet.

 • Dag 5: Nukus – Khiva

  Efter frukost blir det direkttransfer till Khiva (200 km). Denna stad beskrivs som en del av sagan "Tusen och en natt" och besökare kan tillbringa dagar med att utforska palatsen, majestätiska hem, moskéer, mausoleer, butiker, valv, kupoler och minareter som har blivit ikoniska. Khiva var ett viktigt stopp på den historiska sidenvägen, och när du promenerar genom gatorna får du snabbt en känsla av hur det måste ha varit att bo i staden för alla dessa århundraden sedan. Khiva har anor från mer än 2 500 år och lades till på UNESCO:s världsarvslista 1990.
  Kalta Minor - de första byggnaderna i staden till höger, byggda på 1850-talet har fungerat som hotell sedan sovjettiden. Djuma-moskén (1000 – 1700-talet) är en katedralmoské, vars tak ligger på 212 träpelare med en unik akustik och ursprungliga tekniska idéer om naturlig belysning.
  Ledig eftermiddag, middag och övernattning på hotellet.

 • Dag 6: Khiva – Bukhara

  Frukost och lite fritid. Därefter avgång till Bukhara, 400 km genom Kyzilkum-öknen. Väl framme blir det en promenad i gamla stan.
  Övernattning på hotellet.

 • Dag 7: Bukhara

  Frukost på hotellet och sen en stadsrundtur med flera sevärdheter. Poi kalon (1200–1600-talet) en arkitektonisk ensemble i centrum av gamla Bukhara. Den inkluderar katedralmoskén "Masjidi Kalon", "Miri Arab" madrasah och den högsta minareten (46 m) vid den tiden i Orienten.
  Fri eftermiddag. Innan middagen tittar vi på National Music and Dance Show i en vacker madrasah. Övernattning på hotellet.

 • Dag 8: Bukhara – Samarkand

  Efter frukost besöker vi Chor Minor madrasah, som är unik och en av de mest överraskande byggnaderna i Bukhara med fyra minareter - en för varje hörn. Den byggdes 1807 av den turkmenska köpmannen Khalif Niyazkul.
  Sen blir det avresa mot Samarkand 250 km (4/5 timmars bilresa) Dagens sightseeing är Registan Square (1500–1700-talet) det officiella centrumet av Timur Empire. Det består av tre storslagna madrasahs av Ulugbek, Sher Dor & Tillya Kari. Det är en offentliga torg. Gur Amir-mausoleet (1500-talet) är Timurids dynastiska gravvalv. Ett unikt monument av arkitektur, med en blå räfflad tessellated kupol.

 • Dag 9: Samarkand

  Ledig dag.
  Övernattning på hotellet

 • Dag 10: Samarkand – Panjikent

  Efter frukost blir det transfer till den uzbekiska-tadzjikiska gränsen, och gränsövergångsformaliteter. Därefter möte med den lokala guiden, och transfer till staden. Vi utforskar Penjikent, en sogdisk stad som blomstrade från 500- till 800-talet A.D. Penjikent på den tiden var ett av de viktigaste kultur- och hantverkscentrumen i Sogd. Den fick till och med namnet "Centralasiatiska Pompeji". Det var en utmärkt befäst och välorganiserad stad med ett härskarpalats, två tempel, marknader, rika boningshus, dekorerade med många målningar, trä- och lerstatyer av antika gudar. Denna dag besöker vi utgrävningen av Gamla staden Penjikent och den lokala basaren.
  Övernattning på hotellet.

 • Dag11: Panjikent – Seven Lakes – Khujand

  På morgonen besöker vi de berömda sju sjöarna. Vi kommer att köra till sjön Marguzor, göra en kort vandring i området. Detta är en spektakulär och pittoresk plats. Dagens lunch kommer att serveras i ett lokalt hem, där familjen kommer att laga mat åt oss. Efter utsökt hemlagad mat fortsätter vi till Khujand (255 km = 4/5 timmar)
  Övernattning på hotellet.

 • Dag 12: Khujand – Fergana Valley

  Efter frukost blir det transfer till gränsen mellan Tadzjik och Uzbek. Tullformaliteter och möte med den uzbekiska guiden, sen en kort transfer till staden. Vi besöker keramikkonstcentret i Rishtan och den exklusiva sidenväverifabriken i Margilan.
  Övernattning på hotellet.

 • Dag 13: Fergana – Dustlik border – Osh – Bishkek

  Efter frukost, transfer till den kirgiziska gränsen. Tullformaliteter och möte med guiden. En kort transfer till staden, där det blir en utflykt. Sen transfer till flygplatsen för kvällsflyget till Bisjkek.
  Övernattning på hotellet.

 • Dag 14: Bishkek – Ala Archa gorge – Bishkek

  Efter frukost blir det sightseeing med History Museum, Monument of Kirgizistan National Hero Manas, vaktombyte, Kurmanjan Datka och Leninstatyerna, Ala Too-torget, statliga byggnader, Leninmonumentet och Victory Square.
  Efter lunch, en utflykt till Ala Archa National Park, belägen i en pittoresk ravin Ala Archa 40 km från Bishkek. Den täcker ett område på 200 km², mestadels skogsklädda dalar, vattenfall och floder rika på öring. Höjden varierar från 1500 m till den högsta punkten på 4895 m (Peak Semenov Tien Shanskii). Sen en vandring upp till vattenfallet. De första 1,5 kilometerna passerar genom ett skogsområde som leder till den första checkpointen "Brustet hjärta". Därefter går vi till bergsplatån Tepshi, som erbjuder en magnifik utsikt över Ala-Archa-ravinen, sedan korsar vi bergssluttningen till vattenfallet. Vi återvänder till Ala Archa guesthouse och kör tillbaka till Bishkek.
  Övernattning på hotellet.

 • Dag 15: Bishkek – Chon Kemin Rafting - Cholpon Ata town

  Efter frukost kör vi cirka en timme till starten för forsränningen. Där träffar vi forsränningsteamet och får alla nödvändiga instruktioner, hjälp med utrustningen och båtarna. Turens längd är 19 km. Svårighetsgraden för floden på denna sektion är klass två till tre. Relativt lugna partier varvas med forsar med mycket snabb ström. Det är det mest intressanta programmet för dem som åker längs floden på väg till sjön Issyk-Kul eller tillbaka till Bishkek. Du kommer att få oförglömliga minnen på kort tid. Deltagarna byter bilar mot flottar, och förarna följer längs floden mot Buruldaybron. Lunch i en lokal familjs hem. Vi kör vidare till sjön Issyk Kul. Det är den näst största bergsjön i världen efter Titicaca som ligger i Sydamerika. Längden är 182 km, och bredden 58 km, maximalt djup är 668 m. På vägen kan du beundra det vackra och omväxlande landskapet.
  Efter utflykten kör vi till hotellet som ligger i en semesterort vid sjön Issyk Kul.

 • Dag 16: Cholpon Ata town – Karakol town

  Transfer till staden Karakol. På vägen besöker vi hästgården Tepke. Här blir det lunch och en utflykt runt gården. Vi får se en lokal kapplöpningshäst, beundra utsikten, en eldstad av ben och trädgårdar. Turen fortsätter sedan mot staden Karakol, under vägen besöker vi Museum of N. M. Przhevalski. Vi besöker även moskén Dungan, en unik byggnad i stil med den kinesiska pagoden. Framme i Karakol besöker vi Holy Trinity Church, som är rysk Ortodox och byggd av trä.
  Boende och övernattning i en gästhus.

 • Dag 17: Karakol town – Djety Oguz gorge – Bokonbaev village – Kochkor village

  Efter frukost åker vi till Djety Oguz-ravinen för att beundra landskapet och för att ta några foton. I början av ravinen kommer du att se en berömd "Broken Heart Rock". När vi går längre upp kommer vi att se de berömda Seven Bulls-klipporna. Turen fortsätter till byn Bokonbaevo. Efter vägen besöker vi Skazka kanjon, där det blir en en lättare vandring. Vid ankomst till Bokonbaevo träffar vi en örnjägare för att se en demonstration av jakt med rovfåglar. Efter detta fortsätter vi till byn Kochkor.
  Boende och övernattning på pensionat.

 • Dag 18: Kochkor village – Chon Kemin

  Efter frukost blir det ett besök hos det lokala kvinnokooperativet, där vi får lära oss mer om den traditionella proceduren att framställa mattor – shyrdak. Kvinnorna kommer att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet av tillverkningen av filtar och mattor. Därefter en ridtur nära byn Kochkor ( 2-3 timmar). Lunch hos en lokal familj i Kochkor. Transfer till Chon Kemin (100 km).
  Övernattning på pensionatet.

 • Dag 19: Chon Kemin – Almaty

  Frukost och transfer till Almaty, 350 km. Tullformaliteter och möte med guiden.
  Övernattning på hotellet.

 • Dag 20: Almaty – Charyn Canyon – Almaty

  Efter frukost lämnar vi Almaty och kör till Charyn Canyon (220 km, 3-4 h) Denna 154 m långa kanjon ligger i östra Kazakstan, en del av Charyn National Park. Förutom oförglömliga vyer över den enorma kanjonen med dess mångfärgade tornformationer, erbjuder nationalparken möjligheten att se en gammal asklund, Slottsdalen. Kanjonens skönhet får dig att glömma den långa bilresan från Almaty, och du kommer att minnas denna höjdpunkt i kazakisk natur under lång tid. Efter att ha anlänt till kanjonen, finns det lite tid för en picknick och vila. Ta sedan en promenad längs kanjonen och njut av utsikten.
  Sent på eftermiddagen återvänder vi till Almaty och övernattar på hotellet.

 • Dag 21: Almaty – Astana

  Ledig dag. Sen eftermiddag blir det transfer till järnvägsstationen för nattåget till Astana. (Resan kommer att ta cirka 15-20 timmar med tåg)
  Övernattning ombord på tåget.

 • Dag 22: Astana

  Ankomst till Kazakstans huvudstad Astana (ex Nur-Sultan), där det blir en heldags sightseeingtur. Under turnen kommer vi att ta del av de viktigaste arkitektoniska strukturerna och monumenten i den moderna huvudstaden. Water-Green Boulevard, Round Square, KazMediaCenter, Diplomatic City, utrikesministeriet, Astana-Baiterek monument, administrativa torg (Ak-Orda, regeringsbyggnaden, parlamentet, högsta domstolen, Central Concert Hall "Kazakstan"). Vi besöker även Självständighetstorget, Moskén "Khazret Sultan", University of Arts "Shabyt", Monument "Cossack Eli", Palace of Independence - Palace of Peace and Accord "Pyramid". - Nationalmuseet för historia Kazakstan) - EXPO-territorium.
  Middag ute och övernattning på hotellet.

 • Dag 23: Astana

  Ledig dag för fria aktiviteter i huvudstaden.

 • Dag 24: Astana – Sverige

  Transfer till den internationella flygplatsen för hemresan tillbaka till Sverige.

Karta

Resekalender
29/9MadagaskarPris 48 900:-
30/9Dansresa till KubaPris 34 900:-
1/10Rundresa i JapanPris 39 800:-
10/10Marocko runtPris 24 400:-
15/10Rundresa i JapanPris 41 800:-
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm