Skip to main content
Rosa Bussarna
DITT LIVS ROLIGASTE RESEÄVENTYR

Bergsgorillor, Safari & Zanzibar

Safariresa i Afrika, bergsgorillor och besök på Zanzibar

Häng med våra rosa bussar på en resa i Afrika där vi hälsar på hos bergsgorillor i exotiska Rwanda och Uganda. Din äventyrsresa i Afrika börjar i Rwandas huvudstad Kigali. Här får du besöka Gisozi Memorial som är en viloplats för offren från folkmordet år 1994. Det är också ett intressant museum om folkmordet, händelseförloppet och bakgrunden.

Safariresan fortsätter från Kigali till Virungabergen. Därifrån fortsätter vi sedan in i Uganda och till Bwindi NP. Tillsammans med en ”ranger” och en guide ger vi oss ut för att möta bergsgorillor. Du kommer att få tillbringa cirka en timme med gorillorna på bara några meters håll. Det är en upplevelse som garanterat blir ett kärt minne för livet. Safariresan går vidare till Lake Bunyonyi för sol och bad, sedan vidare till Mweya som ligger i Queen Elisabeth Park där vi campar för natten. I parken får du följa med på safari för att se elefanter, vårtsvin och spännande fåglar. Du får också åka båt på Kazinga Channel. Här finns goda chanser att fotografera flodhästar, krokodiler, bufflar och elefanter som svalkar sig i vattnet. För den äventyrslystne finns det under resan möjlighet att prova forsränning på Nilen, köra fyrhjuling, rida och paddla kajak. De sista dagarna spenderar du inne i Jinja, strosandes omkring i byn eller så kan du besöka Nilens källa.

Rundresan fortsätter till Kenya och Masai Mara där vi åker på safari i parken (har du tur kan du se The Big Five) och träffar massajerna. Men det är ändå inte slut på safari. Vi hinner även med att besöka Ngorongorokratern innan vi åker till Zanzibar för lata dagar i solen.

Fritextsökning

Tillval

I Ruhengeri har du möjlighet att välja till en av dessa aktiviteter om du önskar, läs mer om respektive aktivitet och pris:

Golden Monkey vandring

Vandring till Dian Fosseys grav

Bisoke vulkan vandring

Tillkommer

 • Visum ca 180 USD
 • Fickpengar ca 1 100-1 700 USD

Höjdpunkter

 • Virungabergen
 • Bergsgorillorna i Bwindi NP
 • Lake Bunyonyi
 • Queen Elisabeth NP
 • Forsränning på Nilen
 • Masai Mara
 • The Big Five
 • Ngorongorokratern
 • Zanzibar

Personal på resan

Dagsprogram

 • En åldersgräns på 15 år gäller för besök till bergsgorillorna.
  OBS! Om du reser med annat pass än svenskt är du själv skyldig att ta reda på vilka regler som gäller för visum till Rwanda, Uganda, Kenya och Tanzania. Kontakta oss i så fall.

 • Dag 1-3: Resa: Stockholm- Kigali, Rwanda

  Vi börjar vår resa med att flyga till Rwandas huvudstad Kigali. Här besöker vi Gisozi Memorial, viloplats för många av offren från folkmordet. Det är även ett intressant museum där vi kan ta del av information om folkmordet, om själva händelseförloppet, bakgrunden och konsekvenserna. Utöver minnescentret besöker vi en kyrka utanför staden där tusentals människor miste livet. En mycket stark upplevelse. Ett annat besöksmål i staden är det riktiga Hotell Rwanda, Hotell Des Milles Collines.

 • Dag 4-6: Rwanda: Virungabergen

  Det är dags att ta sig vidare och vi åker upp till Virungabergen. Härifrån kan du göra olika aktiviteter som du väljer som tillval när du bokar resan. Väljer du att inte göra något tillval kan du strosa runt i byn och känna på det riktiga Afrika.

  Golden Monkey vandring (läs mer under tillval)

  Bisoke vulkan vandring (läs mer under tillval)

  Diane Fosseys grav (läs mer under tillval)

 • Dag 7-9: Uganda: Sjön Bunyonyi & besök till bergsgorillorna i Bwindi NP

  Fulla med minnen åker vi in i Uganda och Bunyonyisjön. Härifrån kommer vi att göra vårt besök till gorillorna i Bwindi NP. Vi går tillsammans med en så kallad ranger och en guide. Det kan ta upp till några timmar innan vi hittar gorillorna men vi lovar att det är värt det. Bergsgorillorna kan leva upp till 50 år och väga ca 200 kilo. De är sociala djur och lever i grupp med 5-50 andra gorillor. En grupp består oftast av ledaren, en silverrygg, och hans tre eller fyra fruar samt yngre gorillor i varierande ålder. Det uppskattas att det endast finns omkring 650 bergsgorillor kvar i hela världen och vi kommer att få träffa på några av dessa fantastiska djur. Vi tillbringar ca en timme med gorillorna, på bara några meters håll, och det är en upplevelse som blir ett minne för livet. Vi åker tillbaka till Lake Bunyonyi som ligger i sydvästra hörnet av Uganda. Sjön ligger på 2 000 meters höjd och landskapet runt omkring är helt fantastiskt. Vid sjön stannar vi för sol och bad. Här kan du även paddla traditionell träkanot. För de som vill finns det möjlighet att göra en båttur på sjön eller ett besök till barnhemmet Hope Uganda, där vi får träffa barnen som bor där. Klicka här för att läsa mer om barnhemmet.

 • Dag 10-11: Uganda: Mweya, Queen Elisabeth Park, flodtur på Kazinga Channel & safari

  Vi rullar in i Mweya som ligger i Queen Elisabeth Park och det blir vår campingplats för natten. På vår väg in i parken kan vi kanske få syn på elefanter, vårtsvin eller några av de 100-tals olika fågelarter som finns här. På förmiddagen beger vi oss ut på en båttur på Kazinga Channel som är förbindelsen mellan Lake George och Lake Edward. Här finns goda möjligheter att fotografera flodhästar, krokodiler, mängder av fåglar och eventuellt bufflar eller elefanter som svalkar sig i vattnet. Vi fortsätter med ytterligare några timmars safari innan vi lämnar parken.

 • Dag 12-14: Uganda: Kampala

  Vi lämnar vildmarken och kör till den kaotiska huvudstaden Kampala där det finns möjlighet att besöka många intressanta museer, bra restauranger och marknader, prova souvenirshoppingen på Banana Boat eller gör ett besök till stadens casino. På vägen stannar vi för ett fotostopp då vi korsar ekvatorn.

 • Dag 15-18: Uganda: Jinja & möjlighet till forsränning på Nilen,

  Resan går vidare till Jinja där det ges möjlighet till att prova på forsränning på Nilen för er som är sugna på mer äventyr. Ni som inte vill prova på forsränning kan i stället köra fyrhjuling, rida, paddla kayak eller spendera de sista dagarna inne i Jinja, strosa omkring inne i byn eller besöka Nilens källa. Efter några dagar är det dags att åka söderut mot nya äventyr i Kenya. Resan till Naivasha tar två dagar och det finns utrymme för egentid och aktiviteter.

 • Dag 19-24: Kenya: Östafrikanska gravsänkesystemet, safari i Masai Mara, besök i massajby och resa till Tanzania

  Nästa dag har de som vill möjlighet att cykla i Hells gate eller bara njuta av miljön. Morgonen efter blir vi upphämtade tidigt på morgonen. Vi kör längs med det dramatiska Östafrikanska gravsänkesystemet (Great Rift Valley) på väg till Masai Mara nationalpark, Kenyas artrikaste park. I Narok gör vi ett stopp på ca 20 minuter för toalettbesök och tankning. Vi anländer till campingen och äter lunch där. Efter lunchen så finns det tid för avkoppling innan vi gör en kvällstur in till Masai Mara för att titta på djuren. Efter det är det dags för middag och efter maten blir det underhållning av massajer runt lägerelden. Det förväntas att man betalar 2 USD per person för detta.
  Det blir en tidig morgon och efter frukost är vi redo för avfart och en full dags tur inne i fantastiska Masai Mara. Här får vi (om vi har tur) se lejon, bufflar, elefanter, zebror och många andra djur, förhoppningsvis alla djuren i The Big Five. I Mara finns den största populationen av lejon i hela Kenya. Andra djur man kan se här är svarta noshörningar, flodhästar, leoparder, hartebeestar, vitskäggiga gnuer, vårtsvin, gaseller med mera. Fågellivet i Mara är minst lika imponerande som däggdjurslivet. Vi äter lunch medan vi tittar på krokodiler och flodhästar. Efter lunch så fortsätter safarin ett tag till. När vi är klara så fortsätter vi till massajbyn. Detta kostar ca 10 USD per person men det innebär att vi får ta del av massajernas unika livsstil och se hur de bor. Vi får även se massajer sjunga och dansa, något som hör till deras dagliga liv och heliga ritualer. Tillsammans med våra guider går vi tillbaka till vår camping och där väntar middagen väntar. Kl. 04.00 morgonen efter blir de som valt tillvalet att flyga luftballong över Masai Mara upphämtade. Övriga gruppen åker på en morgonsafari i parken och efter det serveras en brunch på campingen. När de som åkt luftballong är tillbaka så åker alla tillsammans vidare till Nairobi där vi övernattar på bussen. Nästa morgon kör vi mot Karatu i Tanzania och kan njuta av den storslagna naturen (bland annat Mount Meru) utanför bussfönstret när vi rullar framåt. Vi kommer bo på bussen på campingplatsen strax utanför Karatu och här gör vi oss klara för nästa safari, Ngorongorokratern.

 • Dag 25-31: Tanzania: Ngorongorokratern, resa till Zanzibar & Stone Town

  En tidig, kylig morgon kör vi ner i kratern. Här finns ett unikt djurliv och antalet däggdjur uppskattas till 20 000. Den sällsynta svarta noshörningen är den största attraktionen bland djuren, det finns endast ett 20-tal av den i kratern. Ngorongorokratern är den bästa platsen i norra Tanzania att se noshörningar på. Här finns även goda möjligheter att se lejon, geparder, hyenor och schakaler. Efter lunch lämnar vi denna exotiska djurvärld och tar oss tillbaka till campingen. Härifrån rullar vi mot Indiska oceanen, ett fotostopp vid Kilimanjaro, innan vi kommer fram blir det en övernattning på vägen. Vi tar båten från Dar es Salaam till Zanzibar, där vi kommer bo på hotell i utkanten av Stone Town. På Zanzibar finns det massa kul att hitta på. Vi kan göra en historisk stadstur i området, åka på en exotisk kryddtur på ön (något den är känd för) eller ta en tur ut till Prison Island och titta på jättesköldpaddor och njuta av ett svalkande dopp i havet. När kvällen sedan kommer kan vi slappna av med en drink och titta på solnedgången.

 • Dag 32-37: Zanzibar: sköna dagar på en vacker strand innan hemresan till Sverige

  För att se lite mer av vackra kryddiga Zanzibar slår vi oss ner vid någon av de härliga stränderna. Här stannar vi under några dagar, bor nära havet och njuter av en miljö som är rena paradiset. Vi avslutar vår resa på ön med några avkopplande dagar och det kommer finnas goda möjligheter till både till dykning och snorkling. Det blir svårt att slita sig från paradisön när det är dags att säga hejdå och ta sig tillbaka till Sverige.

 • Med reservation för ändring av färdplanen

 • OBS! Du måste vara minst 15 år för att få besöka bergsgorillorna

 • Flyginformation

  Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats.  

  Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats MÅSTE du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Karta

Avgångar & priser

AvresaHemkomstAntal dagarResmålLediga platserPris
2024-01-082024-02-1236Bergsgorillor, Safari & ZanzibarFullbokad, väntelista60 100:-Boka på väntelista
2024-07-032024-08-0736Bergsgorillor, Safari & Zanzibar
Boka senast 31 dec 2023
Mer än 564 900:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Rosa Bussarna
Upplandsgatan 44
113 28 Stockholm