resa till iran grupp
iran-gruppresa-asien
rundresa-iran
resa-till-iran-grupp
resa-till-iran
mosaik-rundresa-iran
iran-gruppresa-kvinna
resa-iran-kvinna

Rundresa i Iran 50+ - NYHET

Typ av resa:
 • 50+
 • Storstad
 • Natur
 • Kultur
 • Ej Rosa Buss

Rundresa i Iran - en färgstark resa med spännande kultur!

Häng med på en intressant rundresa i Iran med många spännande resmål. Vi inleder resan i staden Shiraz där vi besöker botaniska trädgården Bag-e Eram och ruinerna efter Persiens gamla huvudstad Persepolis som är en av resans höjdpunkter. Rundresan i Iran går vidare mot ökenstaden Yazd känd för sina många vindtorn, där vi bl.a. besöker Zoroastrikernas eldtempel och tystnadens torn. Vi åker vidare till Isfahan där vi ser Emamtorget, basaren, de vackra broarna över floden Zayandeh Rud och den Armeniska stadsdelen Djolfa med Vank katedralen. Vi avslutar vår resa i Teheran där vi besöker Shaens palats, Nationalmuseet, juvelmuseet och Golestanpalatset.

Passa på att följa med på Rosa Bussarnas spännande rundresa till Iran

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1-4
Resa: Sverige-Iran. Shiraz. Botaniska trädgården Bagh-e Eram, ruinstaden Persepolis

Resan startar med flyg till vackra, exotiska Shiraz. Många berömda diktare är födda i staden och Shiraz är också känd för sina vackra trädgårdar och parker. Morgonen efter inleder vi vistelsen med en heldagstur i staden. I dagsturen ingår bland annat ett besök på botaniska trädgården Bagh-e Eram som sägs vara en av de mest berömda och vackraste persiska trädgårdarna i Iran. Vi tar oss vidare till moskén Nasir-ol-Molk, Shiraz största basar med gamla butiker och vackra innergårdar. Här kan du köpa persiska mattor, kryddor, hantverk i koppar och antikviteter. Turen fortsätter till poeten Hafaz’ mausoleum, en fridfull plats där man kan sätta sig ner i skuggan och njuta av en kopp te i det traditionella tehuset som även finns där.
 
Ett besök till ruinerna av den berömda forntida ruinstaden Persepolis är en av höjdpunkterna på vår resa.  Persepolis är den bäst bevarade av Persiens förstörda städer och det finaste arvet från det stora akemeniderriket som styrde Persien mellan 559 och 330 f.Kr. Staden har under många år varit föremål för arkeologiska expeditioner. De mest imponerande kännetecknen i ruinerna är de vackra reliefer som pryder många av trapporna och palatsen i staden och ger en rik skattkammare av forntida historia.  Vi gör ett stopp vid Necropolis och besöker gravarna av tre mäktiga akemeniderkungar. Gravarna är inristade i enorma klippor med utsikt över ett av de äldsta zoroastriska eldtemplen. Efter det återvänder vi till Shiraz och dagen efter har du en heldag i staden på egen hand innan vi åker vidare. I Shiraz finns möjligheten att besöka Narenjestan Qavam-museet och Shiraz vackra trädgård med den traditionella och historiska byggnaden Qavam. I Qavam "Narenjestan" har man lyckats bevara elegansen från de rika överklassfamiljerna som bodde här under 1800 talet. Takmålningarna är inspirerade av den viktorianska eran.

 

Dag 5-7
Ökenstaden Yard, Tystnadens torn Dakhmeh & Eldtemplet

Nästa morgon styr vi kosan mot ökenstaden Yazd, på vägen passerar vi städerna Abarkuh och Pasargad. Yazd är en av de gamla handelsstäderna som ligger längs Sidenvägen där karavaner med handelsresande köpte silke, mattor och andra textilier på väg mot Centralasien och Indien. Staden är också känd för sina vindtorn och vattenanläggningar som byggts för att avhjälpa sommarhettan. Här kan det bli riktigt hett, över 50 grader varmt på somrarna. I Yazd hittar du slingrande trånga gränder, öppna torg och livliga basarer och arkitekturen sägs vara den mest persiska man kan hitta. 

Vi inleder dagarna i Yazd med att besöka tystnadens torn, Dakhmeh, som var en begravningsplats för zoroastrier. Här får du tillfälle att bättre lära känna den zoroastriska religionen, som räknas som den äldsta kända religionsformen hos det iransktalande folket. Dagen efter fortsätter vi att utforska Yazd, och besöker bland annat Dowlat Abad Garden, Jameh- moskén, Alexanders fängelse, Amir Chakhmaq Complex, Vattenmuseet och efter det ett besök till Eldtemplet där det finns en eld som enligt legenden ska ha brunnit sedan 400-talet.

Dag 8-11
Nain, Esfahan, Emamtorget & Shejk Lotfollah-moskén

Vi fortsätter till Nain där vi besöker gamla moskéer och basaren som är känd för sina mattor. Därefter tar vi oss till Esfahan som är Irans tredje största stad med ca 1,7 miljoner invånare. Vi börjar vår vistelse i staden med en halvdagstur kring Naqsh-e Jahantorget även kallat Emamtorget, en juvel av persisk arkitektur. Torget skapades på 1600-talet och de omgivande byggnaderna utgörs av moskéer, palats och inte minst basarer. Idag finns torget med på Unesco:s världsarvlista. 

Här hittar vi bland annat Ali Qapu-palatset, Sheikh Lotfollah-moskén och hantverksbutiker så passa på att shoppa lokala specialiteter. Rundturen forsätter till den vackra paviljongen Chehel Sotun, Fredagsmoskén, som är en av de äldsta moskéerna som ännu står i Iran, den armeniska stadsdelen, Djolfa och Vank-katedralen, som är full av bilder från 400 år tillbaka i tiden. På kvällen besöker vi de vackraste och mest berömda broarna som korsar över floden Zayandeh Rud. Vi kommer även besöka en matt tillverkare ett duvtorn och ett musikmuseum. Dagen efter har vi en heldag till att själva utforska staden. Esfahan är en vacker stad att flanera runt i. Njut av vackra stadsträdgårdar, vattendrag, mäktiga byggnader, harmonisk miljö och kanske en fika i trädgården på Hotel Abbasi.

Dag 12-15
Abyane, Kashan, Qom, Teheran & hemresa till Sverige

Vi rullar vidare mot den lilla byn Abyane som numera är ett antropologimuseum och därefter fortsätter vi till staden Kashan där vi gör ett besök till Fin Garden, som är en historisk persisk trädgård, och det berömda huset Tabatabaei. Vidare tar vi oss till staden Qom, som är en av shiamuslimernas heligaste stad och även Irans teologiska centrum där alla troslärda utbildas. Här besöker vi Koranmuseet och en moské innan vi slutligen når huvudstaden Teheran. Vi stannar till vid Khomeinis grav innan vi checkar in på vårt hotell.
Teheran är en levande och växande huvudstad och under de senaste 200 åren så har de viktigaste händelserna i Iran oftast skett i just Teheran. Det är också en stad full av kontraster, både den rikaste och den fattigaste delen av befolkningen bor här. Med sina åtskilliga museer så hittar man de viktigaste och största samlingarna av persisk konst och arkitektur i staden. Vi kommer besöka National Museum of Iran, som bland annat innehar fantastiska samlingar av keramik, lergods, stenfigurer, och efter det fortsätter vi till Juvelmuseet. Dagen avslutas med ett besök till Golestanpalatset.
Dagen efter fortsätter vi att utforska Teheran. Vi besöker Saadabadpalatset, som var shahens palats, och efter det åker vi till bergsområdet Darband där vi ska äta lunch. På vägen tillbaka åker vi till Tabiatbron, Teherans största bro för gångtrafikanter som knyter samman de två parkerna Taleghani och Abo-Atash.  Resan börjar gå mot sitt slut och det är dags för oss att shoppa de sista souvenirerna och hoppa på flyget tillbaka till Sverige igen

Med reservation för ändring av färdplanen.​

Flyginformation
Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

 

Om du har en Israelisk stämpel i ditt pass måste du byta det innan du söker visum annars blir du inte beviljad visum till Iran.

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

12

Resan innehåller

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.

Resans höjdpunkter

 • Persepolis
 • Isfahan
 • Botaniska trädgården Bagh-e Eram
 • Juvelmuseet i Teheran

Vad ingår?

 • Flyg
 • Allt boende
 • All gemensam transport
 • 20 måltider inklusive frukost
 • Svensk reseledare
 • Engelsktalande guide

Vad tillkommer?

 • Visum ca 700 kr
 • Fickpengar 3500-5000
 • Flygskatt 2900
 • Dricks till lokala guider

Resetillfällen

QI18+50

Datum: 2018-03-29 - 2018-04-12

Preliminärt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2017-11-30

Mer än 5 platser kvar

Pris: 26.900 kr

Handpenning: 5.000 kr

Instagrammat från resan