resa bangladesh indien
resa asien indien
resa bangladesh
resa bangladesh och indien
resor bangladesh
resa till bangladesh
bangla2
sikkim-tempel2
sikkim-berg2
visum restips bangladesh indien
visum bangladesh restips indien
visum fakta restips bangladesh
bangladesh fakta resor indien
ekonomi religion bangladesh fakta
resa bangladesh indien flygplats
restips banglades indienresa

Bangladesh, Sikkim & Darjeeling-NYHET!

Typ av resa:

Resa till exotiska Bangladesh, Sikkim & Darjeeling

Söker du efter äventyr och vill uppleva platser som inte är sönderturistade? Följ med Rosa Bussarna på en annorlunda resa till exotiska Bangladesh, Sikkim & Darjeeling.

Resan startar med flyg till Indiens huvudstad Delhi och därifrån fortsätter vi till Sikkims huvudstad Gangtok. Här blir vi erbjudna en guidad rundtur i staden och får uppleva hisnande höjder och vackra vyer. Asienresan fortsätter till tevärldens mecka, Darjeeling. Vi gör en tidig morgonvandring till Tiger Hill och sedan väntar några timmars vacker tågresa med Darjeeling Himalayan Railway.

Vi gör ett stopp i Kolkata innan rundresan går vidare till Bangladesh. Här väntar fyra dagars kryssning på en husbåt i Sundarban. Området Sundarban är världens största delta och även hemvist för den bengaliska tigern. Resan i Bangladesh fortsätter och i Rangamati njuter vi av en båttur på sjön Kaptai och i Bandarban av vacker och oförstörd natur.

I mysiga fiskestaden Cox´s Bazar får vi möta det riktiga Bangladesh. Njut av fantastiska skaldjursmåltider, kulturella möten, kloster och pagoder och marknader där vi bland annat kan köpa hantverk i trä och handgjorda cigarrer. Vackra korallön Saint Martin lockar sedan med svajande palmer, vita sandstränder och klarblått vatten innan det är dags att ta sig till huvudstaden Dhaka och vidare till hem till Sverige.

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1-5
Resa: Sverige-Indien. New Dehli. Red Fort, marknaden Chandni Chowk, India Gate. Flyg till Gangtok, Sikkim

Resan startar med flyg till den pulserande huvudstaden New Delhi. Här blir vi erbjudna en halvdagstur i staden där vi bland annat tar oss till de gamla delarna av Delhi för att se det magnifika Red Fort, kolla in marknaden Chandni Chowk och besöka moskén Jama Masjid. Turen fortsätter sedan till de nya delarna av Delhi och vi kommer bland att få se presidentens hus, olika regeringsbyggnader och stanna för ett fotostopp vid triumfbågen India Gate. Efter det åker vi tillbaka till hotellet och morgonen efter flyger vi vidare till Siliguri. Väl framme blir det buss längs den virvlande vägen upp till Sikkims nuvarande huvudstad Gangtok som får en att tappa andan. Väl framme checkar vi in på vårt hotell och sedan bjuds det på välkomstmiddag. Efter frukost åker vi på en guidad halvdagstur i staden. Vi kommer bland annat besöka, Rumtek Monastery, som idag är det största klostret i Sikkim och hem för en stor grupp tibetanska munkar. Här finns flera buddhistiska reliker från daterade ända tillbaka till 1500-talet. Efter det så besöker vi det tibetanska klostret Namgyal där vi får veta mer om tibetansk historia, religion, språk, konst och kultur. Vår guide ger oss sedan tips på var vi kan äta lunch och efter det besöker vi ytterligare ett kloster, Enchey, och gör ett besök till Government Institute of Cottage Industry. Dagen efter har vi en fri dag till att själva utforska staden på egen hand.

Dag 6-9
Darjeeling, Tiger Hill, Toy Train. Siliguri & Kolkata

Via Lamahatta tar vi oss till Darjeeling som ligger ca 2 100 m.ö.h. vid Himalayas fot i Västbengalen, vackert belägen mellan mäktiga berg och gröna dalar, bland frodiga teodlingar och lummiga skogar. Här får vi en heldag då vi kan njuta av den fantastiska omgivningen och kanske shoppa inhemska souvenirer och vackra sjalar. Tidigt morgonen efter (kl. 04.00) gör vi en utflykt till Tiger Hill (2 600 m.ö.h.) för att få uppleva en oförglömlig soluppgång över de snötäckta topparna på världens tredje högsta berg Kanchenjunga (8 586 m.ö.h.). Väl tillbaka efter morgonvandringen så väntar frukost och efter den är det dags att hoppa på ”leksakståget”, det vill säga Darjeeling Himalayan Railway, för några timmars tågresa i en fantastiskt vacker hisnande miljö. Tåget kallas i folkmun för toy train och går längs en smalspårig järnväg mellan New Jalpai-guri och Darjeeling. Sedan 1999 är tåget med på Unescos världsarvslista.

Vi lämnar Darjeeling och tar oss till Siliguri via ett stopp vid den pittoreska sjön Mirik. Från Siliguri tar vi nattåget till Kolkata, som är huvudstad i den indiska staten Västbengalen. Staden var huvudstad i Indien under det brittiska styret från 1773-1911. Idag är staden mest känd för sin koloniala arkitektur, konstgallerier och kulturfestivaler. Vi kommer bli erbjudna en halvdagstur i Kolkata innan det är dags att lämna Indien.

Dag 10-13
Bangladesh. Khulna, husbåt i Sundarbans delta

Vi styr kosan mot Bangladesh och till staden Khulna åka på kryssning och borda båten som ska bli vårt hem de närmsta fyra dagarna när vi glider fram genom Sundarbans. Sundarbans är världens största delta- och mangroveträsk och formas av sammansmältningen av de tre floderna Ganges, Brahmaputra och Meghna. Reservatet är ca 2 600 kvm stort och sträcker sig från Indien till Bangladesh. En tredjedel av Sundarbans ligger i Indien och två tredjedelar i Bangladesh. Sundarbans är med på Unescos världsarvslista och här finns den viktigaste boplatsen för den bengaliska tigern. Vi kryssar söderut iväg mot Sundarban Kotka och kommer fram dit på eftermiddagen. Om det finns tid så kommer vår guide att erbjuda er olika aktiviteter som ni kan göra i skogen. Vi övernattar ombord på båten. Tidigt morgonen efter åker vi ut på en expedition i en träbåt som ger oss möjlighet att studera den väldigt unika floran och faunan som bara finns i det här området. Efter lunch kommer vår guide att erbjuda oss olika aktiviteter att välja mellan bland annat en lättare vandring till en strand som ligger mittemot den Bengaliska viken, en vandring genom mangroveträsket och en kvällstur med båt. Vi övernattar ombord på båten i Kachi Khali. Dagen efter börjar vi vår båtresa tillbaka. Vi kryssar hela dagen och kan njuta av miljön när vi sakta glider fram genom alla små vattendrag och tar oss genom mangroveskogen tills vi når Khulna framåt kvällen. Dagen efter blir det en heldagstur med sightseeing i Sundarban och när kvällen kommer lämnar vi båten och åker raskt vidare till Faridpur.

Dag 14-17
Faridpur, Dibalay, Rangamati & sjön Kaptai

Väl framme i Faridpur blir det gemensam lunch och efter det blir det sightseeingtur i staden. Under turen kommer vi bland annat att besöka en bengalisk familj och få se hur de lever och bor i byn och Dibalay, ett dagis för fattiga barn som Rosa Bussarna är engagerad i. På eftermiddagarna erbjuder Dibalay även läxhjälp till barn som behöver det. Vi kommer även besöka en tegelfabrik och åka riksha. Det blir en gemensam middag innan det är dags att checka ut från dagen och hoppa i säng. Dagen efter är fri till att utforska staden på egen hand. Resan fortsätter till Rangamati även kallad Lake City. Det vackra området kring Rangamati, som ligger ca 77 km från Chittagong, är varierande och består av berg, floder, skog och många lokala stammar bor och lever här. Vi kommer bland annat att göra en halvdagstur med båt ut på sjön Kaptai, som är den största konstgjorda sjön i Bangladesh. Detta är Rangamatis största tursistattraktion. Miljön kring sjön är sagolik och på båtturen får vi möjlighet att utforska de många olika öarna som finns på sjön. På öarna finns vackra buddhistiska tempel, historiska monument, naturliga landmärken och fina picknickställen. Den mest populära platsen att besöka är inte oväntat de majestätiska vattenfallen Shuvalong Falls. Dagen efter är fri till att vandra i området, besöka marknader och möta lokalbefolkningen.

Dag 18-21
Bandarban & Cox's Bazar

Vi rullar vidare och tar oss till Bandarban, som är ett distrikt i Chittagong. Här kommer vi göra en halvdags-tur i området. Vi möts av lummig grönska, hisnande höga berg, exotiska naturliga vattenfall, spännande båtturer  och kulturella möten. Det är fortfarande inte många turister som hittat till denna gömda juvel så njut av dessa oförstörda och vackra miljöer. Dagen efter gör vi en halvdagstur till Nilgiri

Nästa stopp på resan är den mysiga lilla fiskestaden Cox ´s Bazar som ligger vid kusten mot den Bengaliska viken. Här är fisket en viktig näring och stadens vidsträckta gyllene sandstrand, som faktiskt är världens längsta sandstrand, har även gjort turismen viktig för ortsborna och numera är staden den mest populära turistorten i Bangladesh. I Cox´s Bazar får vi uppleva det riktiga Bangladesh. Sätt dig vid en av strandrestaurangerna och njut goda skaldjursmåltider. Det finns möjligheter till sol och bad men tänk på att inte var för avklädd, shorts och linne funkar att bada i men inte i baddräkt, bikini eller endast badbyxor. I staden finns också åtskilliga marknader där du bland annat kan köpa pärlor och en hel del burmesiska hantverk. Detta eftersom staden ligger nära gränsen till Burma. Det finns även möjlighet att göra ett besök till den buddhistiska byn Ramu där det finns många vackra kloster, tempel och pagoder att besöka. Här kan du även köpa lokala hantverk i trä och handgjorda cigarrer.  Eller så kan du besöka Himchari i stället och kolla in de mäktiga vattenfallen som finns där. Vi stannar i Cox´s Bazar i två dagar innan vi fortsätter vidare. 

Dag 22-26
Saint Martin, sol & bad. Flyg från Dhaka hem till Sverige

Vackra korallön Saint Martin är nästa destination på vår resa. Detta är den enda korallön i Bangladesh och är en av landets ekoturismplatser. Vita sandstränder, svajande kokospalmer, klarblått vatten och ett rikt marint liv under ytan är det som möter oss på denna lugna lilla ö. Saint Martin är så liten så det är möjligt att gå runt hela ön. Njut av stillheten, fantastiska måltider, vackra solnedgångar och sol och bad. Kom ihåg att det även här är regler kring badkläderna, shorts och linne fungerar, men det får inte vara mer avklätt än så. Korallreven som omger ön lockar turister som vill dyka och snorkla. Vi stannar på ön i två dagar och vi kommer bland annat att ha vår avslutningsmiddag som blir en grillfest här. Passa även på att besöka någon av öns mysiga marknader innan vi lämnar Saint Martin och tar oss till huvudstaden Dhaka där vi kommer få en guidad halvdagstur i staden. Morgonen efter packar vi ihop och flyger vidare hem till Sverige igen.

Med reservation för ändring av färdplanen.

 
Flyginformation 
Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra. 

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

21
3

Resan innehåller

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Safari

Safari

X

Safari

Det ingår safariturer. Denna symbol betyder att minst en safaripark ingår i priset. Det kan även finnas möjligheter att köpa till extra turer i en eller flera parker under resan.

Bat

Båt

X

Båt

Vi reser helt eller delvis med båt. Till exempel båtresorna i Filippinerna, båttransport till och från Zanzibar eller båtutflykter.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.

Resans höjdpunkter

Gangtok
Darjeeling
Darjeeling Himalayan Railway
4 dagars kryssning i Bangladesh
Sundarbans
Rangamati
Bandarban
Cox ´s Bazar 
Saint Martin

 

Vad ingår?

Flyg
Allt boende
All gemensam transport
Svensk reseledare
4 dagars kryssning i Sundarbans, all inclusive
Guide under kryssningen
Skogsavgifter och tillstånd under båtresan
Mineralvatten under båtresan
BBQ-middag sista kvällen på kryssningen
Ca 45 måltider (inkl. frukost)
Vissa utflykter och guidade turer

 

Vad tillkommer?

Flygskatt 3 200 kr
Dricks till lokal personal ombord på båten
Visum till Bangladesh och Indien
Fickpengar ca 8 000 kr

Resetillfällen

Instagrammat från resan