resor-till-zanzibar-04
rafting-äventyrsresor-bergsgorillor
äventyrsresor-bergsgorillor-01
äventyrsresor-bergsgorillor-06
afrika-bergsgorillor-safari-zanzibar-01-2

Bergsgorillor, Safari & Zanzibar

Typ av resa:
 • Äventyr
 • Sol och bad
 • Safari
 • Rosa Buss

Safariresa i Afrika, bergsgorillor och besök på Zanzibar

Häng med våra rosa bussar på en resa i Afrika där vi hälsar på hos bergsgorillor i exotiska Rwanda och Uganda. Din äventyrsresa i Afrika börjar i Rwandas huvudstad Kigali. Här får du besöka Gisozi Memorial som är en viloplats för offren från folkmordet år 1994. Det är också ett intressant museum om folkmordet, händelseförloppet och bakgrunden.

Safariresan fortsätter från Kigali till Virungabergen i Ruhengeri där vi ska besöka bergsgorillorna. Tillsammans med en ”ranger” och en guide ger vi oss ut för att möta de stora aporna ute i det vilda. Du kommer att få tillbringa cirka en timme med gorillorna på bara några meters håll. Det är en upplevelse som garanterat blir ett kärt minne för livet. Safariresan går vidare in i Uganda till Lake Bunyonyi för sol och bad, sedan vidare till Mweya som ligger i Queen Elisabeth Park där vi har några sköna dagar fulla av vilda djur och actionäventyr.

Rundresan fortsätter till Kenya och Masai Mara där vi åker på safari i parken (har du tur kan du se The Big Five) och träffar massajerna. Men det är ändå inte slut på safari. Vi hinner även med att besöka Ngorongorokratern innan vi åker till Zanzibar för lata dagar i solen.

 

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Vecka 1
Resa: Sverige-Rwanda, Kigali. Gisozi Memorial & besök till bergsgorillorna i Virungabergen

Vi börjar vår resa med att flyga till Rwandas huvudstad Kigali och när vi landat, besöker vi Gisozi Memorial, viloplats för många av offren från folkmordet. Det finns ett intressant museum där vi kan ta del av information om folkmordet; om själva händelseförloppet, bakgrunden och konsekvenserna. Utöver minnescentret besöker vi även en kyrka utanför staden där tusentals människor miste livet, vilket brukar vara en mycket stark upplevelse. Ett annat besöksmål i staden är det riktiga Hotell Rwanda, Hotell Des Milles Collines.

Vi åker vidare till Virungabergen i Ruhengeri. Därifrån kommer vi att göra vårt besök till gorillorna. Tillsammans med en så kallad ranger och en guide går vi tills vi hittar gorillorna. Det kan ta några timmar men vi lovar att det är värt det. Bergsgorillor kan leva upp till 50 år och väger ca 200 kilo. De är sociala djur och lever oftast i grupp med 5-50 andra gorillor. En grupp består oftast av ledaren, en silverrygg, och hans tre eller fyra fruar samt yngre gorillor i varierande ålder. Det uppskattas att det endast finns omkring 650 bergsgorillor kvar i hela världen och vi kommer att få träffa på några av dessa fantastiska djur. Vi tillbringar ca en timme med gorillorna, på bara några meters håll och det är en makalös upplevelse som blir ett minne för livet.

Vecka 2
Uganda, Lake Bunyonyi, Queen Elisabeth Park, safari & Kampala

Fulla med fantastiska minnen åker vi in i Uganda till Lake Bunyonyi som ligger i sydvästra hörnet av Uganda. Sjön ligger på 2 000 meters höjd och landskapet runt omkring är mycket sevärt. Vi stannar här för sol och bad och här kan du paddla traditionell träkanot. För de som vill finns det möjlighet att göra en båttur på sjön eller ett besök till barnhemmet Hope Uganda, där vi får träffa barnen som bor där. Klicka här för att läsa mer om barnhemmet. 

Vi rullar in i Mweya som ligger i Queen Elisabeth Park och vår campingplats för natten. På vår väg in i parken kan vi få syn på elefanter, vårtsvin eller några av de 100-tals olika fågelarter som finns. Under förmiddagen beger vi oss ut på en båttur på Kazinga Channel som är förbindelsen mellan Lake George och Lake Edward. Ta med kameran för det finns goda möjligheter att fotografera flodhästar, krokodiler, mängder av fåglar och djur som svalkar sig i vattnet. Vi fortsätter med ytterligare några timmars safari innan vi lämnar parken.

Vi lämnar vildmarken och kör till den kaotiska huvudstaden Kampala där det finns möjlighet att besöka många intressanta museer, bra restauranger, marknader, prova souvenirshoppingen på Banana Boat eller göra ett besök till stadens casino. På vägen stannar vi för ett fotostopp då vi korsar ekvatorn.

Vecka 3
Jinja, forsränning på Nilen, Nairobi & safari i Masai Mara

Resan går vidare till Jinja där du kan forsränna på Nilen, köra fyrhjuling, rida, paddla kajak eller spendera de sista dagarna inne i Jinja och strosa omkring inne i byn eller besöka Nilens källa. Efter några dagar är det dags att åka söderut mot nya äventyr. Resan till Naivasha tar två dagar och det finns utrymme för egentid och aktiviteter innan de andra resenärerna anländer.

När alla resenärer är samlade väntar safari och vi styr kosan mot nationalparken Masai Mara. Vi åker i safaribilar med öppningsbara tak och det tar oss ca sex timmar ut till Mara. På vägen passerar vi Great Rift Valley och stannar för att kolla in den mäktiga dalen. På eftermiddagen når vi nationalparken och får uppleva storslagen natur. Masai Mara är Kenyas artrikaste park och du har goda chanser att få se The Big Five, hyenor, schakaler, giraffer, babianer, olika slags antiloper, krokodiler och mycket mer. Vi stannar i Masai Mara två nätter.

Vecka 4 & 5
Besök i massajby, safari i Ngorongorokratern, Zanzibar, Stone Town & besök på en vacker strand

Vi börjar dagen med att besöka en massajby och det blir en enastående upplevelse. Från massajbyn gör vi en kortare vandring tillsammans med massajerna tillbaka till campingen. Efter det åker vi tillbaka till Nairobi och övernattar på bussen. Nästa morgon kör vi mot Arusha i Tanzania och kan njuta av den sevärda naturen (bland annat Mount Meru) utanför bussfönstret när vi rullar framåt. Vi kommer bo på bussen på campingplatsen i utkanten av Arusha och förbereda oss för nästa safari; Ngorongorokratern.

En tidig, kylig morgon kör vi ner i kratern. I Ngorongoro finns ett unikt djurliv och antalet däggdjur brukar uppskattas till 20 000. Den sällsynta svarta noshörningen är den största attraktionen bland djuren, det finns endast ett 20-tal av den i kratern. Förutom den svarta noshörningen finns goda möjligheter att se lejon, geparder, hyenor och schakaler. Efter lunch lämnar vi denna exotiska djurvärld och tar oss tillbaka till campingen innan vi rullar vidare mot Indiska oceanen. Innan vi kommer fram till kusten blir det en övernattning på vägen och ett fotostopp vid Kilimanjaro. Från Dar es Salaam tar vi båten till Zanzibar där vi kommer bo på hotell strax utanför Stone Town. På Zanzibar finns det massa kul att hitta på. Vi kan göra en historisk stadstur i området, åka på en exotisk kryddtur på ön (något den är känd för) eller ta en tur till Prison Island, titta på jättesköldpaddor och njuta av ett svalkande dopp i havet. När kvällen kommer kan vi slappna av med en drink på Afrika House Hotels vackra terrass och titta på solnedgången.

För att se lite mer av vackra kryddiga Zanzibar slår vi oss ner vid någon av de härliga stränderna. Vi stannar några dagar, bor nära havet och njuter av en miljö som är rena paradiset. Resan avslutas på ön och med några riktigt avkopplande dagar och möjlighet till dykning och snorkling. Det blir svårt att slita sig från paradisön när det är dags att säga hejdå och ta sig tillbaka till Sverige.

Med reservation för ändring av färdplanen.

OBS! Du måste vara minst 15 år för att få besöka bergsgorillorna

Bild, film och annan information från resan

Nile River Rafting 2013, Jinja, Uganda. Anders P Hansson

Bergsgorillor Rwanda Uganda - Mattias Laago

Rosa bussarna möter bergsgorilla

blogg maldiverna sri lanka

Berit bloggar från Bergsgorillorna i Rwanda & Uganda

Med Rosa Bussarna till Rwanda och Uganda för att se bergsgorillorna, sedan vidare till Etiopien.

Läs mer

göran-höglund-blogg

Göran Höglund har fotat i Rwanda & Uganda

Se Görans bilder

Boende på resan

26
5
2

Resan innehåller

Rosa_buss

Rosa buss

X

Rosa buss

Vi reser och sover på rosa bussar (bortsett transport till och från själva resan). Oftast sover vi på campingplatser men det kan även förekomma vissa nätter på hotell eller vandrarhem. I varje buss får det plats 20-30 personer. Vi delar madrass och myggnät när vi sover i bussarna och på dess tak.

Turistbuss

Turistbuss

X

Turistbuss

Inga rosa bussar används på dessa resor utan inhyrda turistbussar. Vi sover uteslutande på enklare hotell eller campingplatser, i dubbel- och flerbäddsrum. Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor.

Bat

Båt

X

Båt

Vi reser helt eller delvis med båt. Till exempel båtresorna i Filippinerna, båttransport till och från Zanzibar eller båtutflykter.

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Safari

Safari

X

Safari

Det ingår safariturer. Denna symbol betyder att minst en safaripark ingår i priset. Det kan även finnas möjligheter att köpa till extra turer i en eller flera parker under resan.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Adrenalin

Adrenalin

X

Adrenalin

Möjligheter till fartfyllda aktiviteter. Det finns möjligheter under resan att göra saker som till exempel forsränning, bungyjump och sandboarding. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Snorkling_dykning

Dyk/Snorkling

X

Dyk/Snorkling

Vi kommer besöka platser där tillfälle ges att ordna dyk- eller snorklingsutfärder. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Vandring

Vandring

X

Vandring

Vi kommer under resan göra en gemensam vandring alternativt vara på platser där du själv kan ge dig ut och vandra.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Jeep

4X4

X

4X4

Transport i fyrhjulsdrivet fordon t.ex. jeep, på delsträcka alternativt någon aktivitet som inte ingår i priset utan är ett frivilligt tillägg.

 

Resans höjdpunkter

 • Virungabergen
 • Bergsgorillorna
 • Lake Bunyonyi
 • Queen Elisabeth NP
 • Forsränning på Nilen
 • Masai Mara
 • The Big Five
 • Ngorongorokratern
 • Zanzibar

Vad ingår?

 • Flyg, allt boende, all gemensam transport
 • Ca 30 måltider (inkl. frukost)
 • Svensk reseledare
 • Gorillatillstånd och besök hos gorillorna
 • Besök i Kigali Memorial Museum
 • Queen Elisabeth NP
 • Båttur på Kazinga Channel
 • 3 dagars safari i Masai Mara
 • Safari i Ngorongorokratern

Vad tillkommer?

 • Flygskatt ca 3 000 kr
 • Visum ca 180 USD
 • Fickpengar ca 1 400-2 000 USD

Resetillfällen

ART17b

Datum: 2017-07-05 - 2017-08-09

Fastställt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2017-06-30

Ring innan du bokar!

+46 (0)8 673 25 20

Pris: 47.800 kr

Handpenning: 4.000 kr

ART18a

Datum: 2018-01-07 - 2018-02-12

Fastställt datum

Reseledare: Jonas Magnusson

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2017-11-30

Ring innan du bokar!

+46 (0)8 673 25 20

Pris: 48.800 kr

Handpenning: 4.000 kr

ART18b

Datum: 2018-07-04 - 2018-08-08

Fastställt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2017-11-30

Mer än 5 platser kvar

Pris: 47.800 kr

Handpenning: 4.000 kr

Rosa Bussarna tipsar

Rosa Bussarna i samarbete med

Ethiopian Airlines

Luftballongfärd över Masai Mara

Senaste inläggen från resan

blogg
30 september 2014

5 höjdpunkter på Madagaskar