jamaica-sunset
visum kuba resor fakta tips
kubaresor rundresor vinter jul tips visum
visum fakta kuba valuta resa
dykresa snorkling karibien kuba
dykresa påsk karibien jamaica
påsk resa västindien snorkling
äventyr västindien resa dykning

Jamaica, Kuba & Curaçao

Typ av resa:
  • Natur
  • Storstad
  • Sol och bad
  • Ej Rosa Buss

Påskresa till Karibien. Följ med till Västindien: Jamaica, Kuba & Curaçao

Unna dig en resa utöver det vanliga. Följ med Rosa Bussarna på ett äventyr i Karibien. Resan till Västindien börjar i Kubas huvudstad Havanna. Vi bor i Casa Particular, vandrar i Hemingways fotspår och äter på Floridita. I Havanna har vi även en stadsrundtur och besöker platser som exempelvis Plaza de Armas och Malecón. Resan på Kuba fortsätter till Viñales där vi bland annat har möjlighet att rida, vandra och cykla för att upptäcka den vackra landsbygden. Under resan på Kuba åker vi även till Trinidad där vi kan varva sol och bad med salsaband som uppträder på kvällarna inne i staden.

Resan i Karibien fortsätter med flyg från Kuba till Jamaica och Montego Bay. Där unnar vi oss sol och bad och  gör en utflykt till Negril strand och avsluta i solnedgången på legendariska Rick´s Café. På Jamaica åker vi vidare till Falmouth och besöker ett vattenfall och Ocho Rios på vår väg till Kingston. Besöket på Jamaica avslutas med besök i Bob Marleys fotspår eller med ett besök till kaffeplantagen Blue Mountain.

Vår Västindiska resa avslutas med ett besök i vackra Curaçao. Ön är ett autonomt område inom Konungariket Nederländerna och erbjuder såväl sol och bad som fantastisk snorkling och dykning. Huvudstaden Willemstad bjuder på pittoreska hus och på ön har du möjlighet att göra olika utflykter som passar dina intressen. Efter sköna dagar i Karibien påbörjar vi vår resa hemåt igen.  

Läs hela reseinformationen här Tipsa om denna resa
Observera att färdrutten kan ändras!
X

Reseinformation

Dag 1-3
Resa: Sverige-Kuba. Havanna, Floridita, stadsvandring, Plaza de Armas, Malecón mm.

Vi landar i Kubas huvudstad Havanna och gemensamt tar vi oss till våra sovplatser för natten. Traditionellt kommer vi bo i så kallade ”Casa Particular”, med enklare standard. Att som turist bo hemma hos en kubansk familj är vanligt förekommande i Havanna. Det bor cirka 4-6 personer hemma hos varje familj och förhoppningsvis finns det möjlighet att umgås lite med värdarna och äta måltider tillsammans med dem vid deras köksbord. Denna första kväll kommer vi dock äta middag tillsammans på en av Hemingways favoritbarer, Floridita, och efter maten kan vi bland annat njuta av klassiska drinkar som mojito och daiquiri. Morgonen efter väntar en stadsvandring i Havannas gamla stadsdel som är upptaget på UNESCO:s världsarvslista.  Vår stadsvandring leder oss till många historiska byggnader och monument från kolonialtiden. Via gamla, smala, mysiga gator tar vi oss till Plaza de Armas, stadens äldsta torg. Vi kommer även att se Plaza de San Francisco Asis, Plaza Vieja och Plaza de la Catedral. Eftermiddagen har du sedan fri att strosa runt på Havannas mysiga gator, besöka gamla stan, ta dig till det urbana Vedado, kika in på Museum of the Revolution, flanera längs med esplanaden Malecón eller njuta av sol och bad vid stränderna Megano och Tropicoco.


Dag 4-5
Viñales, utforska staden, möjlighet till att vandra/rida eller besöka Piñar del Rio

Vi fortsätter till charmigt lantliga Viñales och inleder vistelsen med en heldag med fria aktiviteter. Här finns det möjlighet att göra en utflykt till den vackra Viñalesdalen, som sedan 1999 är ett världsarv. I Viñalesdalen finns de äldsta klipporna i landet och fossiler av reptiler, blötdjur och fiskar från juraperioden. Det finns även många djur och plantor här som bara finns i det här i området. Vi möts av frodiga tobaksfält och de ovanliga sockertoppsbergen, mogotes, när vi tar oss in i dalen. I området finns också en del grottor med spännande formationer som är värda att besöka. Den viktigaste av grottorna är Gran Caverna de Santo Tomás, som räknas som ett nationalmonument. Den största attraktionen i själva staden Viñales är nog själva huvudgatan Calle Salvador Cisneros, som är döpt efter den legendariska ledaren Salvador Cisneros Betancourt. Passa på att prova traditionell kubansk mat i staden, som ofta består av ris och bönor som tillagas tillsammans, stekt fläsk och maniok. Dagen efter kan vi fortsätta utforska Viñales, kanske med ett besök till Mural de la Prehistoria eller The Maroons Palenque, där man får lära sig om den afrokubanska religionen och slavarnas historia. Vi kan även välja att utforska området genom att vandra, klättra, cykla eller rida. Är du intresserad av kubansk rom och kanske en cigarr så ta dig till regionens huvudort Piñar del Rio, som ligger ca 4 mil från Viñales. Här finns nämligen både en romfabrik och en cigarrfabrik som går att besöka. 

 

Dag 6-7
Playa Larga, Playa Girón, Indianby

Dagen efter tar vi oss vidare till Playa Larga. Här stannar vi i två nätter. Playa Larga är ett perfekt resmål för att njuta av naturen, lugnet och det karibiska havet. Härifrån har vi möjlighet att besöka en krokodilfarm, en indianby, Playa Girón Museum eller Central Australia Museum, där man bland annat får ta del av sockerrörsplantagens historia. 

 

Dag 8-11
Trinidad, sol & bad, stadsbesök, möjlighet till att cykla/rida mm. 

Resan fortsätter till Trinidad, som ligger vid Kubas sydkust vid Karibiska havet och är med på UNESCO:s världsarvslista. Här kommer vi att stanna i fyra nätter så vi har gott om tid att utforska staden. Dagen efter kommer vi att bekanta oss med staden med en stadsvandring där vi får njuta av grandiosa byggnader och kolonial arkitektur. Vi besöker bland annat den moderna delen av staden, Casa del Alfarero, Historical Center och Plaza Mayor (stadens hjärta), som ligger framför kyrkan Santísima Trinidad. Torget pryds av fyra små inhägnade trädgårdar med vackra urnor och statyer. När vi besöker den kända baren Canchanchara kan du även passa på att dricka drinken med samma namn, en typisk drink för just Trinidad. Eftermiddagen och kvällen är ledig för egna äventyr. Trinidad är en liten och mysig stad att bara promenera runt i. Det går att hyra cykel, rida häst, utforska den gamla staden, besöka sockerodlingar och vattenfall. Vill du bara sola, bada och kanske snorkla så ta dig till stranden som ligger i närheten. Kvällstid är det vackert uppe vid torget och kyrkan. I närheten finns några små lokala ställen som erbjuder livemusik.

Dag 12-13
Resa tillbaka till Havanna, resa från Kuba till Jamaica, Montego Bay

Vi återvänder till Havanna och här bjuds det på ledig tid för egna aktiviteter men även en på en åktur på Havannas avenyer i en cool amerikanare. Bilarna är från år 1959 och är välbehållna. Att Kubas bilflotta ser ut som den gör beror på det handelsförbud med ön som USA upprättade i början av 1960-talet efter Fidel Castros maktövertagande. Åkturen tar oss till den nya stadsdelen där vi bland annat får se Revolution Square, Colon Cemetery, Havannas universitet och Hotel Habana Libre. 

Vi lämnar Kuba för Jamaica och Montego Bay, Jamaicas största turistort. Här kan du sola längs med långa vita stränder, bada i turkost vatten, forsränna på floden Martha Brae, svinga ovanför trädtopparna i en zipline, shoppa lokala hantverk och Bob Marley-prylar, njuta av livemusik och festa loss i stadens nattliv som verkar ha något att erbjuda till alla. 

Dag 14-15
Utfärd till Negril & Rick´s Café, tillbaka till Montego Bay

Idag kommer vi att göra en heldagstur som avslutas på stranden Negril. Vi kommer även att besöka Rick´s Café, som ligger på en klippa vid havet. Här kan vi njuta av en läskande drink i solnedgången eller kanske ett svalkande dopp i havet. De följande dagarna är fria för egna äventyr. Missa inte Scotchies, stadens bästa jerkställe där det endast serveras jerk (en kryddblandning med bland annat kryddpeppar som används till det mesta i Jamaica) gjort på kyckling, fläsk eller fisk. Till det får man ris, jams eller sötpotatis. Besök gärna Margaritaville på Hip Strip där man kan dansa loss till reggaetonerna på natten och på dagen är det både krog och badställe, en vattenrutschkana från stället leder rakt ut i havet. Vill du sysselsätta dig med fler aktiviteter så kan du alltid ta en golfrunda, besöka stadens gallerier eller kanske åka på en ananastur.

Dag 16-20
Falmouth, Dunn´s River Falls, Ocho Rios, Kingston

Resan fortsätter i Jamaica till Falmouth, en plats där det finns aktiviteter för alla. Gör ett besök till populära vattenfallet Dunn´s River Falls. Ca 55 meter högt och 180 meter brett ligger vattenfallet inbäddad i lummig grönska och mynnar ut i det Karibiska havet på västra sidan av den långa vita sandstranden. Att klättra upp för vattenfallet (med eller utan guide) är en populär aktivitet. Längs med sidorna av vattenfallet finns det flera små laguner. Vill du bara sola och bada så finns det gott om stränder i Falmouth att njuta av innan vi rullar vidare till grannorten Ocho Rios. Från Ocho Rios finns möjlighet att ta sig till Reggae Beach, för de som vill njuta av en mer lugn privat strand. Stranden ligger en bit utanför staden och det kostar en avgift att besöka den, men det kan det var värt om man bara vill njuta av reggaetonernas lugna rytm. Längs den palmkantade stranden finns inte så många aktiviteter att sysselsätta sig med, en liten en enkel träbar som drivs att lokalborna serverar kalla drycker för den törstige. Det finns dock möjlighet att hyra snorklingsutrustning för att utforska vattenvärlden. Vill du göra något mer aktivt kanske en tur på häst kan vara något för dig. Turen brukar gå längs med Jamaicas vackra stränder men man provar även att rida rätt ut i havet. Sista anhalten i Jamaica blir huvudstaden Kingston där det finns möjlighet att göra den populära Bob Marley-turen. Om du inte är intresserad av reggae så kan du tillbringa dagen med en tur till kaffeplantaget i Blue Mountain som är hem för Jamaicas Blue Mountain Coffee (som anses vara en av världens bästa kaffesorter) eller chilla på stranden med lite svalkande skyjuice (krossad is och sockrig fruktsirap).

Dag 21-26
Resa från Jamaica till Curaçao. Willemstad, sol, bad, dykning eller snorkling. Hemresa till Sverige

Vi avslutar resan med några sköna dagar på ön Curaçao, där norra Europa möter södra Karibien. Den färggranna ön har samma namn som den blåa likören Curaçao som självklart produceras här. Vi landar i huvudstaden Willemstad och möts av en ö som lyser som en karamell tack vare de berömda, ofta fotograferade raderna av holländska köpmannahus i klara pastellfärger. Husen sägs ha fått sin färgglada karaktär när alla vita byggnader i staden förbjöds av en holländsk guvernör, då det skarpa ljuset från dem gav honom huvudvärk. Dessa färgade historiska fasader är öns stolthet och husägarna målar om sina hus årligen. Här kommer vi tillbringa de närmsta dagarna och gillar du att dyka och snorkla har du nått Nirvana. Korallreven i området har världsrykte och lockar med storslagen dykning på fler än sextio platser, där man finner allt från lättdykta vrak och stupande korallväggar till den omtalade Mushroom Forest, en av de mest kända dykplatserna i Curaçao. Vill du bara chilla på stranden några dagar och bättra på solbrännan så har du ca 40 olika små stränder, ofta i mysiga vikar, att välja mellan. Vill du aktivera dig testa djuphavsfiske, gör en utflykt till ön Klein Curaçao, en obebodd ö ca 2 timmar med båt från huvudön som är ett paradis för dykare och snorklare, eller besök Seaquarium och kolla in det marina växt-och djurlivet, anläggningen bjuder även på konster av både sjölejon och delfiner. När hungern faller på så smaka på traditionella rätter som getstuvning, kryddig fiskgryta, banansoppa eller kanske en mustig curry på iguanaödla. Curaçao är inte känd för sitt nattliv, men små barer och ställen med levande musik finns det för nattsuddaren. Vill du dansa loss så ta dig till Mambo Beach Club, en bit öster om Willemstad. Under en av dagarna bjuds det på en fyra timmars rundtur i den färggranna Willemstad där vi bland annat får besöker stadsdelarna Otrobanda och Punda, korsar den längsta bron i Karibien, åker igenom de judiska bostadskvarteren och gör ett stopp i det exklusiva Fort Nassau, där vi kan njuta av en fantastisk utsikt över hamnen. Vi fortsätter till fabriken där den blåa drycken curaçao tillverkas och givetvis bjuds vi på ett smakprov. Turen avslutas på Mambo Boulevard där vi kan ägna resten av eftermiddagen åt att strosa i exklusiva butiker, hänga på stranden eller släcka hunger och törst på någon av de barer och restauranger som kantar området innan vi återvänder till hotellet.
Dagarna går mot sitt slut och det är dags för oss att lämna Västindien och hoppa på flyget tillbaka till Sverige igen.
 

Med reservation för ändring av färdplanen.

Flyginformation
Normal avreseort gällande flyg är Stockholm, vi flyger då från Stockholm Arlanda flygplats. Men på vissa resor går det att flyga till/från Göteborg, Göteborg-Landvetter flygplats, eller Köpenhamn, Kastrups flygplats. Om du vill flyga från annan flygplats än Stockholm Arlanda flygplats måste du kontakta Kjell (kjell@rosabussarna.com). Det gäller även om du vill flyga ut/hem tidigare eller senare än gruppen eller kombinera olika resor. Observera att priset på resor som avviker från gruppresorna till/från Stockholm Arlanda flygplats kan kosta extra.

Bild, film och annan information från resan

Boende på resan

12
11
1

Resan innehåller

Flyg

Flyg

X

Flyg

Flyg: en eller båda riktningarna är inkluderat. Symbolen kan även handla om inrikesflyg på själva resan.

Hotell

Hotell

X

Hotell

Vi bor helt, eller delvis, på enklare hotell. Om denna symbol visas i kombination med en rosa buss-symbol innebär det att vissa nätter kommer ske på bussen, andra på enklare hotell. På resor utan rosa buss kommer vi uteslutande att bo på enklare hotell.

Ingen behöver boka enkelrumstillägg, alla får dela rum med någon eller några andra medresenärer.

Ryggsäck alternativt väska med hjul rekommenderas på dessa resor. Tänk på att vissa hotell inte har hiss utan trappor och det kan bli en del bärande mellan boenden och transporter.

Sol_bad

Sol & bad

X

Sol & bad

Möjlighet till sol och bad i sjö eller hav. Vid minst ett tillfälle på resan finns möjlighet till sol och bad i 15-25 grader varmt vatten.

Snorkling_dykning

Dyk/Snorkling

X

Dyk/Snorkling

Vi kommer besöka platser där tillfälle ges att ordna dyk- eller snorklingsutfärder. Inga av dessa aktiviteter ingår i priset.

Shopping

Shopping

X

Shopping

Någon gång under resan kommer vi vara på platser där det finns bra och billig shopping.

Party

Party

X

Party

Denna symbol berättar att det på tidigare resor, denna rutt, har förekommit en del fester. Det beror också på vilken slags grupp man reser med och hur mycket man själv medverkar.

Traditionellt boende

Traditionellt boende

X

Traditionellt boende

Vi bor som lokalbefolkningen, t ex jurta i Mongoliet, futonmadrass i Japan eller hemma hos en lokal familj (homestay) på Kuba.
Storstad

Storstad

X

Storstad

Vi besöker minst en storstad.

Resans höjdpunkter

Havanna
Amerikanska gamla bilar
Hemmingway´s rum
Sol och bad
Trinidad
Montego Bay
Negril
Ocho Rios
Rick´s Café
Curaçao

 

Vad ingår?

Allt flyg
Allt boende (några nätter bor vi i 3- 4-bäddsrum)
All gemensam transport
Ca 30 måltider (inkl. frukost)
Stadsvandring i Havanna
Stadsvandring i Trinidad
Åktur i Havanna i gamla amerikanska bilar s.k. Old Timers
Heldagstur i Negril
Stadstur i Curaçao

Vad tillkommer?

  • Flygskatt ca 3 900 kr
  • Fickpengar ca 15 000 kr
  • Visum till Kuba 600 kr
  • Inträde till utflykter som inte ingår i programmet
  • Dricks till lokala personal

Resetillfällen

NKJC18

Datum: 2018-04-01 - 2018-04-26

Fastställt datum

Reseledare: Ej fastställt

X

Bokningsinfo

Bokas senast: 2017-11-30

Mer än 5 platser kvar

Pris: 39.900 kr

Handpenning: 4.500 kr

Instagrammat från resan